Make your own free website on Tripod.com

ISRALIN TILANNE NO 367.

ABBAS VÄITTÄÄ TULITAUKOSOPIMUKSEN OLEVAN LÄHELLÄ.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi maanantaina reporttereille, että hän on lähellä saada sopimus aikaan Hamasin ja Islamic Jihadin kuten myös muiden väkivaltaisuuksiin osallistuneiden palestiinalaisryhmien kanssa lähiaikoina. Hän on pyytänyt noilta ryhmiltä 30 päivän rauhallista aikaa voidakseen viimeistellä sopimusta. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vaati Israelia aloittamaan välittömästi keskustelut yhteisen julkilausuman muotoilemiseksi. Abbas kertoi saaneensa suullisen lupauksen palestiinalaisryhmiltä, että ne pidättäytyvät väkivallasta. Suhteellisen rauhallinen kausi on kestänyt viime viikon loppupuolesta lähtien, mutta tarkkailijat sanovat sen johtuneen muslimien uhrilomasta eikä lupauksista. Gazan alueen eteläosassa, jonne Abbasin määräämät palestiinalaisten turvallisuusjoukot eivät ole vielä levittäytyneet, on sattunut muutamia väkivaltaisuuksia. Lähellä Karnin rajanylityspaikkaa sotilaat ampuivat palestiinalaisen miehen, joka oli laittomalla alueella turva-aidan lähellä eikä huomioinut sotilaiden pysähtymiskäskyä.

Maanantaina palestiinalaiset ampuivat panssariraketin sotilasasemaa vastaan Neveh Dekalimissa Gush Katifissa. Sotilaita tulitettiin useita kertoja tämän juutalaiskylän lähellä maanantain aikana.

Maanantaina iltapäivällä sotilaat tuhosivat löytämänsä 30 kilon pommin Philadelhpia kaistan varrella Egyptin rajalla.

Sotilaat pidättivät Fadi al-Barghoutin, 22 Marwan Barhhoutin sukulaisen, Surdan tiesululla lähellä Ramallahia. Hän ajoi joulukuussa Jerusalemista varastettua autoa ja antoi ensin väärän nimen. Viimeisen kuukauden aikana poliisi on löytänyt Ramallahin alueelta 66 Israelista varastettua autoa.

Turvallisuusjoukot pidättivät neljä palestiinalaista pakolaista aamuyön ratsiassa Tulkarmissa, Aboudissa Ramallahista luoteeseen ja Nablusissa. Suurin kolmeen vuoteen löydetty pommitehdas löydettiin Nablusissa; 25 kg räjähteitä piilotettuna patjan alla, 125 litraa pommintekoainetta, kolme pommivyötä, sähkösytyttimiä ja muita pommintekotarpeita.

Jerusalemissa 19-vuotias palestiinalainen nainen yritti puukottaa poliisia Temppelivuorella piilottamallaan pitkällä keittiöveitsellä maanantaina iltapäivällä. Kukaan ei vahingoittunut.(JP 25.1)

VENÄJÄ MYYNEE PITKÄLLE KEHITETTYJÄ ASEITA SYYRIALLE.

Syyrian presidentti Basdhar Assad on Moskovassa virallisella vierailulla. Israel ja USA ovat esittäneet kärkeviä varoituksia tietojen johdosta, joiden mukaan Venäjä myy Syyrialle olalta laukaistavia SA-18 ilmatorjuntaohjuksia. Assad on rauhoitellut huolestuneita vakuuttamalla, etteivät aseneuvottelut ole vierailun ohjelmassa. Toisten tietojen mukaan Syyria on muuttanut $ 70 miljoonan myyntiään sijoittamalla ohjukset panssaroituihin miehistövaunuihin (APC). Tällä he uskovat varmistavansa, ettei aseita kulkeudu Hizbullahille tai amerikkalaisia joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille Irakissa. Toinen israelilaisia lentäjiä uhkaava ase on Iscander-E, jollainen on Moskovan suojana olevilla ohjusjoukoilla. Kolmantena aseena Venäjä tarjoaa Syyrialle 36D6 radar-järjestelmää, jota kutsutaan nimellä Tin Shield 36D6. Venäjä on tiettävästi asentanut tätä tutkajärjestelmää Iranin ydinlaitosten Bushehr ja Isfahan ympärille. Tämä järjestelmä on liikuteltava, erittäin tehokas sekä matalalla, keskikorkeudessa että korkealla lentävien kohteiden havaitsemiseksi sekä niiden tutkajärjestelmien sammuttamiseksi. Ohjaus tapahtuu tietokoneilla.

IRAN SAANEE YDINPOMMIURAANIN VALMIIKSI VUODEN LOPPUUN MENNESSÄ.

Mossadin johtaja Meir Dagan kertoi maanantaina Knessetin Ulko- ja puolustusasiain komitean vuosikokouksessa, että Iran saanee rikastettua uraania sotilaallisiin tarkoituksiin kuluvan vuoden aikana. Hän varoitti, että myös Egypti, Syyria ja Saudi Arabia havittelevat ydinaseita.

Dagan kertoi, että Iran on pisimmällä rikastetun uraanin tuottamisessa teolliseen käyttöön ja kehittelee teknologiaa sen tuottamiseksi sotilaallisiin tarkoituksiin ilman venäläisten asiantuntijain apua. Ydinpommien valmistaminen rikastetusta uraanista voi viedä muutaman vuoden, hän kertoi.

Iranin ydinteollisuuden johtaja Gholamresa Aghazadeh kertoi valtion radion mukaan, että Bandar Abbas Yellowcake tuotanto alkaa Iranin seuraavan kalenterivuoden aikana, alkaen 21. maaliskuuta.

Knessetin komitean puheenjohtaja Yuval Steinitz (Likud) ”profetoi”, että sinä päivänä, jona Iran saa ydinaseensa, musta verho lankeaa Israelin, Lähi idän ja koko maailman ylle. Hän sanoi, että on vielä aikaa vapaan maailman toimia voidakseen estää tämän uhkan toteutumisen, joka sekoittaa maailman rauhaa. Hän myös painotti tiedustelun tehostamista Egyptin, Syyrian ja Saudi Arabian ydinohjelmien seuraamiseksi. Daganin mukaan Egyptillä ei ole ydinaseohjelmaa, Syyrialla on viitteitä sellaisesta ja Saudi Arabia on voinut sopia erilaisten komponenttien hankkimisesta.

Entinen Mossadin johtaja Dannu Yatom (Labor) kertoi USA:n varapresidentin Dick Cheneyn puheeseen viitaten, jossa hän kertoi olevan mahdollista Israelin hyökkäävän Iranin ydinlaitteita vastaan yksin, että Cheneyn puhe oli tarkoitettu EU:n herättelemiseksi toimimaan asiassa.

Ephraim Sneh (Labor) sanoi, että USA:n tulee ottaa johto asiassa, ei Israelin.

Assosiate pääministeri Shimon Peres sanoi, että jos Israel toimii yksi, se tulee jäämään yksin. Hän odottaa maailman toimivan Iranin ydinaseteollisuutta vastaan, jos se niin haluaa, mutta vaikka Israel omaa kapasiteetin, sen tulee tiedostaa rajoituksensa, hän filosofoi. Peres ei sulkenut pois sotilaallista mahdollisuutta, mutta hän ei usko USA:n turvautuvan siihen. (JP 25.01)

ISRAEL PROTESTOI BELGIAN YHTEYKSISTÄ NASRALLAHIN KANSSA.

Belgian Libanonin lähettiläs tapasi Hizbullahin kohtajan Sheikh Hassan Nasrallahin aikana, jolloin Israel painostaa EU:ta asettamaan Hizbullahin terroristijärjestöjen listalle. Israelin ulkoministeriö kutsui maanantaina Belgian Israelin lähettilään Jean-Michel Veranneman de Watervlietin antamaan selityksen asiasta. Belgian lähettiläs sanoi, ettei hän ollut tietoinen sellaisesta tapaamisesta. Israelin edustajat ministeriön apulaisjohtaja Ran Curiel ja läntisen Euroopan asiain johtaja Jeremy Issacharoff, joka johtaa strategisten asiain osastoa, ilmoittivat Israelin tyytymättömyyden Belgian Libanonin lähettilään ja Nasrallahin tapaamiseen. He selittivät Belgian lähettiläälle, miten Hizbullah pyrkii kiihottamaan tilannetta Libanonin Israelin rajalla, Hizbullahin toimista territorioissa ja miten se rahoittaa ja antaa teknistä tietotaitoa terrorisoluille. Ulkoministeriön mukaan Hizbullah pyörittää 50 terrorisolua PA:n sisällä. Viime vuonna Hizbullah siirsi $ 9 miljoonaa näille soluille, jotka tekivät 60 terrori-iskua ja surmasivat 24 israelilaista.

Belgian lähettiläs de Watervliet kertoi Jpostin edustajalle, että hän on viestittänyt Israelin protestin Belgiaan, ja että Belgia on aina tuominnut terrorismin, mutta hän ei ollut varma Belgian hallituksen kannasta, tuleeko se tukemaan Hizbullahin asettamisesta terrorijärjestöjen listalle. (JP 25.01.)

JULISTETAAN KAIKKI JUUTALAISJÄRJESTÖT LAITTOMIKSI VENÄJÄLLÄ.

Joukko kansallismielisiä lainlaatijoita Venäjällä vaatii tutkimusta kaikkien juutalaisjärjestöjen julistamiseksi laittomiksi Venäjällä, koska heidän mukaansa ne lietsovat etnistä vihaa ja provosoivat anti-semitismiä.

Tammikuun 13. päivänä päivätyssä kirjeessään parlamentin alahuoneelle (State Duma) parikymmentä lainlaatijaa pyytävät yleistä syyttäjää Vladimir Ustinovia tutkimaan, onko heidän syytöksissään perää, ja jos on, aloittamaan prosessin maan kaikkien uskonnollisten ja etnisten juutalaisjärjestöjen julistamiseksi laittomiksi äärijärjestöiksi. Heidän mukaansa joitakin patriootteja vastaan nostetut syytteet julkilausumista ja julkaisuista juutalaisia vastaan ovat osoituksena isänmaallisuudesta, ja vaikka niiden stilisointi on joskus epäkorrekti niiden sisältö on oikeutettu.

Tämä lainlaatijoiden aloite tulee aikana, jolloin antisemitismi on nousussa Venäjällä, ja Putinin hallitus on pyrkinyt tyynnyttelemään uskonnollista suvaitsemattomuutta. (JP 25.01.)

VÄKIVALTAISET ANTISEMIITTISET HYÖKKÄYKSET NOUSIVAT 50 % ENGLANNISSA.

Antisemiittiset hyökkäykset melkein kaksinkertaistuivat viime vuonna Englannissa ja väkivaltaiset hyökkäykset nousivat 50 % Englannin hallituksen sunnuntaina julkistaman tiedotteen mukaan.

Antisemiittiset hyökkäykset olivat paljon yleisempiä Englannissa kuin Ranskassa (304 – 277), vaikka juutalaisia on Englannissa puolet siitä, mitä Ranskassa. Väkivaltaisia hyökkäyksiä oli 77.

Englannissa ja Euroopassa hyökkäyksiin syyllistyvät islamilaiset ainekset. Venäjällä hyökkäykset lisääntyivät: neljä vuonna 2003; 55 vuonna 2004; Ukrainassa viidestätoista 44:ään. (JP 25.01)

KINNERET NOUSI 11 SM VIIKOSSA.

Veden pinta on noussut 16 sm, mutta 180 sm alle maksimirajan. Yksi sm vastaa 1.7 miljoonaa m3. 

KASTEL 25.01.05

Gabriel.