Make your own free website on Tripod.com

Keskiviikkona 02.11.05

1.        IAF surmasi terrorijohtajan

Israelin ilmavoimat, IAF, ampui kaksi ohjusta autoon, joka ajoi PA:n turvallisuusjärjestön punaisilla rekisterilaatoilla, Jabalyan pakolaisleirissä tiistaina iltapäivällä. Al-Aksa Marttyyrien 32-vuotias johtaja Hassan Madhoun sai iskussa surmansa kuten myös Hamas-johtaja Fawzi al-Kudrawas.

Madhoun oli syyllistynyt ainakin 20 israelilaisen murhaan ja lukemattomien vammautumiseen. Hän lähetti useita itsemurhaterroristeja, mm. Karni ja Eretz-rajanylityspaikan pommi-iskut olivat hänen suunnittelemiaan. Madhoun palveli PA:n turvallisuusjoukoissa ja ajoi nytkin sen rekisterilaatoin varustetulla autolla. IDF oli useita kertoja pyytänyt, että PA pidättäisi Madhoun, mutta se ei tehnyt asialle mitään.

Palestiinalaiset väittävät, että iskussa haavoittui yhdeksän sivullista.

Tiistaina aamupäivän aikana IDF pidätti 23 terrorismista epäiltyä Juudean ja Samarian alueilla.

IDF piiritti kaksi taloa Jeninissä, jossa piileskeli IDF:n surmaaman Louay Saadin serkku Salah Saadi. Jihadin johtajiin kuuluva Saadi pääsi pakenemaan, mutta talossa ollut al-Aksan jäsen Abid al-Kud antautui.

2.        EU monitorit Gazassa

Israelin hallituksen tekemä päätös hyväksyä EU:n valvojat Rafan rajanvalvonta-asemalle Gazasta Egyptiin yllätti EU:n virkailijat. Ulkoministeri Shalom kertoi asiasta Israelissa vierailevalle Italian ulkoministerille Gianfranco Finille ja lisäsi, että EU:n valvojilla tulisi olla todellinen valta valvoa aseman liikennettä eikä vain tarkkailijan asema. Valvontaa koskevat yksityiskohdat ovat vielä päättämättä, kuten esim. kuka penkoo matkustajien laukkuja. Toisten virkailijoiden mielestä se kuuluu palestiinalaisten tehtäviin, mutta EU:n tarkkailijoiden tulee puuttua asioihin, jos he havaitsevat, ettei asioita tehdä kunnolla. Englanti ja Saksa ovat olleet haluttomia osallistumaan valvontaan toivoen, että jokin muu ratkaisu löydettäisiin.

EU:n delegaatio on matkalla Israeliin tutustumaan tilanteeseen ja neuvottelemaan asiasta.

3.        YK hyväksyi holokausti-päivän

YK:n yleiskokous hyväksyi 56 vuoden ja 10 kuukauden valmistelujen jälkeen esityksen Auschwitzin ja Birkenaun vapauttamispäivän 27. tammikuuta vuotuiseksi kansainväliseksi holokaustin muistopäiväksi.

Israelin YK:n suurlähettiläs Dan Gillerman sanoi puheessaan olevansa ”liikuttunut esittäessään tämän historiallisen julkilausuman tänä päivänä, israelilaisena, juutalaisina, inhimillisenä olentona ja holokaustin uhrin perheen lapsena. YK perustettiin holokaustin tuhkien varaan. YK on erityisesti vastuussa varmistaakseen, etteivät holokausti eivätkä sen opetukset koskaan joudu unohduksiin, ja että tämä tragedia pysyy aina varoituksena kaikille ihmisille vihan, uskonkiihkon, rasismin ennakkoluulojen vaaroista.” 

4.        Italian ulkoministerin vierailu

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom pyrki saamaan italialaisen virkaveljensä Gianfranco Finin lupaamaan, ettei Italia lahjoita rahaa Hamasin johtamille palestiinalaiskaupungeille. Hamas menestyi hyvin viimeisissä kunnallisvaaleissa ja hallitsee useita palestiinalaisia kaupunkeja ja kyliä Juudeassa ja Samariassa, kuten Kalkiliya, Sair ja Shayoukh sekä useita Gazan kunnanhallituksia. Italialainen virkamies totesi, ettei Italia anna varoja suoraan kunnille vaan ohjaa niitä määrättyihin projekteihin. Shalom esitti erityisen huolensa palestiinalaisten kuntien suorasta tukemisesta, koska se antaa Hamasille mahdollisuuden käyttää varoja tammikuun 25. päivän parlamenttivaaliedustajiensa vaalityöhön.

Shalom esitti myös paheksumisensa siitä, että Fini oli Libanonin vierailunsa yhteydessä tavannut Hizbullahin jäsenen Muhammad Fneishin, joka toimii Libanonin hallituksessa energia- ja vesiministerinä.

Shalom varoitti Finiä, että Israel ei voi antaa apuaan Palestiinan tammikuun vaaleihin kuten se on aiemmin tehnyt, jos Hamas osallistuu vaaleihin omilla ehdokkaillaan. USA on aiemmasta kannastaan liveten ehkä ulkoministeri Ricen vaatimuksesta antanut hiljaisen suostumuksensa Hamasin osallistumiseen.

5.        Abbas puolustaa Hamasin osallistumista

Abbas ilmoitti tiistaina, että Palestiinan parlamenttivaalit pidetään ajallaan tammikuun 25. päivänä, vaikka julkisuudessa on esiintynyt huhuja niiden siirtämisestä. Samalla hän ilmoitti, että Hamas on kutsuttu osallistumaan vaaleihin omilla ehdokkaillaan. Hän syytti Israelia jo etukäteen, että se voi yrittää häiritä vaaleja, koska ”jotkut piirit eivät halua Palestiinan demokraattisen prosessin onnistuvan”. Abbas pitää suurena voittona saatuaan presidentti Bushin suostumaan Hamasin ehdokkuuteen, mitä taas Israelissa pidetään sen politiikan taktisena menetyksenä. Abbas myös antoi ”presidentillisen määräyksen”, etteivät PA:n turvallisuusjohtajat voi esiintyä ehdokkaina Fatahin sisäisissä ja lakiasäätävissä vaaleissa, jos eivät ensin eroa virastaan.

PA:n lakiasäätävä neuvosto on antanut kaksi ultimaatumia Qurein hallitukselle erota ensi tilassa, mutta Abbas on kieltäytynyt erottamasta Qurein hallitusta. Qurei jatkaa räikeää Israelin vastaista politiikkaansa, jonka mukaan Israelin hyökkäävä politiikka sekä setlementtien ja turva-aidan rakentaminen  eivät johda rauhaan. Qurein hyökkäävän retoriikan tarkoituksena lienee suunnata huomio pois hänen omista virheistään.

6.        Gazasta karkotettujen talvitakit varastettiin

Gush Katifista karkotetuista kaksi kolmannesta asuu edelleen täysin sopimattomissa oloissa, jatkuvan häätöuhan alaisina hotelleissa tai jopa teltoissa. Heitä varten oli saatu lahjoituksina 1500 lasten talvitakkia ja satoja aikuisille tarkoitettuja kaksinkertaisia takkeja. Asujen lajittelu suoritettiin sunnuntaina ja ne oli tarkoitus jakaa tiistaina. Arviolta kaksi kolmasosaa niistä oli kuitenkin varastettu ilmeisesti vartioimattomasta varastosta Jerusalemissa tiistain vastaisena yönä. Varaston lukitut alumiiniovet oli avattu kuumentamalla ovia nuotion avulla, kunnes ne pystyttiin avaamaan. Takit oli nimen Laya itsestään antanut uusi siirtolainen lahjoittanut ja tilannut Kiinasta. Koko operaatio hoidetaan vapaaehtoisin voimin. Operaation johtajan Effie Rifkin, joka johtaa Orot Hesed järjestöä (hyväntekeväisyyden valot), pyytää varkaita palauttamaan varastamansa talvivaatteet ilman rangaistusta, mutta vetoomuksella tuskin on menetystä.

Onneksi uusi laivalastillinen talvivaatteita on tulossa.

7.        IDF ei halua protestoijia

IDF:n politiikan mukaisesti se on sanonut kieltäytyvänsä hyväksymästä asevelvollisia, jotka ovat osallistuneet väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Yli sata nuorta on poliisin aloittamien tutkimusten alaisina joko syytettyinä rikoksista tai väkivaltaisesta poliisin ja sotilaitten vastustamisesta. Hyökkäykset sotilaita vastaan ovat lisääntyneet viime päivinä sekä ”setlereitten” että siviilien toimesta. IDF:n nauttima arvovalta ja suosio sai pahoja kolauksia sen osallistuttua aktiivisesti Gazan ja Samarian pohjoisosan evakuointiin. IDF:n kieltoa ovat monet vastustaneet toteamalla, että palveleminen Israelin asevoimissa on jokaisen kansalaisen oikeus.