Make your own free website on Tripod.com

Keskiviikkona 31.08.05

1.       Netanyahu mukaan Likudin puheenjohtajakilpaan

Entinen pääministeri Binyamin Netanyahu ilmoitti eilen odotusten mukaisesti olevansa mukana Likudin puheenjohtajakilvassa. Odotusten mukaisesti hän myös aloitti kampanjansa järjestämäsään lehdistötilaisuudessa eilen iltapäivällä hyökkäämällä rajusti Ariel Sharonia vastaan. Sharon oli jo aloittanut mudan heittelynsä vähän aikaisemmin, jota säesti hänen hevoskärpäsensä Ehud Olmert. Likudin johtajan paikasta kisailee nyt noiden kahden lisäksi Uzi Ladau. Mofaz ja Olmert odottavat Sharonin toimia, jos Sharon heittäytyy pois kilvasta, he lupaavat tulla mukaan.

2.       Egypti tukee palestiinalaisten haaveita 1949 aselepolinjoista

Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman luki Mubarakin laatiman puheen PLC:n edustajille eilen. Siinä luvataan Egyptin tukevan Palestiinalaisten vaatimuksia omasta valtiosta ja Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille. ”Teidän suuri kansanne on oikeutettu vaatimaan kärsimystensä loppumista ja vankien palaamista turvallisesti koteihinsa. Teillä on oikeus asua kunnioitettua elämää kotimaassanne Palestiinassa.”

Suleiman neuvotteli Hamasin ja Jihadin edustajien kanssa tulitauon pysyttämiseksi. Hamasin edustaja ei halua Israelin edustajia rajavalvontaan Egyptin kanssa. Neuvotteluja jatketaan Kairossa.

3.       Pakistan voi lähettää delegaation Gazaan ja Jerusalemiin

Israelin ulkoministeriön puhemies Mark Regev sanoi Israelin toivottavan korkean tason delegaation Pakistanista tervetulleeksi Jerusalemiin. Uutisen asiasta julkaisi pakistanilainen lehti Dawn web-sivullaan vakuuttaen samalla, ettei Pakistanin hallituksen tarkoituksena ole tunnustaa Israelin valtiota. Vierailuidean pani liikkeelle Abbasin Pakistanin vierailu. Presidentti Pervez Musharraf tapaa USA:n vierailunsa yhteydessä muslimien ja kristittyjen edustajien ohella myös juutalaisten johtomiehiä USA:ssa.

4.       Mofaz ei lupaa 100 %:n turvatakuita etulinjan asukkaille

Puolustusministeri Saul Mofaz tyynnytteli tiistaina puheessaan Netiv Ha´asaran asukkaita, jotka valittivat, ettei puolustusministeriö ole tehnyt mitään heidän turvallisuutensa parantamiseksi lupauksista huolimatta. Netiv Ha´asara sijaitsee lähellä Gazan alueen pohjoisrajaa ja on saanut Kassam-iskuja alueelleen.

Monet turva-aidan ulkopuolelle jäävät juutalaiskylät ovat alkaneet huolestua turvallisuudestaan aidan valmistuttua ja terroristijärjestöjen keskittyessä Juudean ja Samarian alueisiin sotilaitten lähdettyä Gazan alueelta. Yli puolet Hebronin kukkuloiden juutalaisasukkaista on keskiviikon uutisten mukaan esittänyt vaatimuksen pääministerin kanslialle samanlaisten korvausten saamiseksi kuin Gazan asukkaat saavat. Yksi tällainen on Tene Omar, jonka asukkaista 83 % vaatii heidän siirtämistään Israelin puolelle aitaa ja korvausten maksamista. Kylä rakennettiin 1983 Allonin suunnitelman mukaisesti, minkä tarkoituksena oli ympäröidä Juudea ja Samaria juutalaisilla asukkailla suojaamaan Israelin sydänmaita.

Mofaz uskoo kuitenkin väkivallan vähenevän, vaikka tilastot puhuvat aivan muuta. Hän myös lupasi, että palestiinalaisten työntekijöitten määrää kasvatetaan kymmenestä tuhannesta viiteentoista tuhanteen. Tarkoitus on, että vuonna 2008 palestiinalaisia työntekijöitä ei enää sallita Israeliin.

   5.   Rabbit haluavat muutoksia sotilaitten siunaukseen

Rabbit ovat loukkaantuneet IDF:n tavasta osallistua Gazan juutalaisten karkottamiseen ja siihen, että karkotetut asukkaat joutuvat harhailemaan maassa epätyydyttävissä ja puutteellisissa majoituspaikoissa. Ramat Ganin päärabbi Yaákov Ariel haluaa muuttaa sanamuodon: ”lähetä siunauksesi ja menestyksesi kaikille (IDF:n sotilaitten) pyrkimyksille” muotoon, jossa sana ”kaikille” poistetaan, koska rabbin mukaan kaikki IDF:n toimet eivät ansaitse Jumalan siunausta. Hän kertoo tietävänsä tapauksia, joissa IDF:n sotilaat lupasivat poistaessaan asukkaita kodeistaan, että kaikista heidän tarpeistaan huolehditaan. Nyt hän tietää useita tapauksia, joissa sotilaat valehtelivat saadakseen asukkaat myöntymään pakkosiirtoon, mutta ovat nyt suurissa vaikeuksissa eikä kukaan välitä heistä. Rabbit kärsivät suuren arvovaltansa menetyksen vitkutellessaan selkeää kannanottoaan evakuointiin ja vasta viime vaiheessa tuomiten sen, jolloin se oli auttamattomasti myöhäistä viranomaisten todettua, ettei heidän mielipiteitään tarvitse huomioida.

Knesset on asettanut toimikunnan seuraamaan evakuoitujen tilaa. Valtiontarkastaja  samoin tarkkailee ja tutkii evakuointihallinnon tapaa hoitaa evakuoitujen asioita evakuoinnin jälkeen pyytäen karkotettuja raportoimaan ongelmistaan valtiontarkastajan kansliaan.