Make your own free website on Tripod.com

Perjantaina 02.09.05

1.       Israelin ja Pakistanin välit lämpenemässä

Israelin ulkoministeri Silvan Shalom ja Pakistanin ulkoministeri Khurshid Kasuri paiskasivat kättä eilen Istanbulissa leveän hymyn saattelemana. Kumpikin pyrki huolellisesti vakuuttamaan, ettei tämä merkitse diplomaattisuhteiden solmimista, Shalom peläten levittävänsä vääriä odotuksia ja Kasuri peläten henkeään. Tarkkailijat ounastelevat kuitenkin, että tapaamisia tulee olemaan jatkossakin, huhutaan jopa Sharonin ja Pakistanin presidentti Musharrafin tapaamisesta USA:ssa syyskuun puolivälin jälkeen. Pakistanilaiset diplomaatit kertovat, että kaikki riippuu palestiinalaisten ongelman ratkaisemisesta. Palestiinalaiset ovat tuominneet Shalomin ja Kasurin tapaamisen, koska se ”palkitsee Israelia ansiotta”.

2.       Sharon harkitsee toimiaan puheenjohtajavaaleista

Sharon pyrkii estämään puheenjohtajavaalien aikaistamisen, mutta hän jo pohtii eri mahdollisuuksia. Jos hänet kammetaan Likudin puheenjohtajuudesta, Sharon aikoo muodostaa oman tukiryhmän, jonka kanssa hän menee vaaleihin. Ministereistä vain Olmert, Hirschon ja Sheetrit seuraisivat häntä. Superpuoluetta Laborin, Shinuin ja Likudin sharonistien kesken pidetään epätodennäköisenä ennen vaaleja, koska Labor ja Shinui uskovat saavansa enemmän kansanedustajia toimiessaan itsenäisinä. Sharon aikoo jatkaa politiikassa vaikka häviäisikin Likudin puheenjohtajuuden, mutta omana ryhmänään ja maltillisella ohjelmalla.

3.       Olmert: USA:n painostuksesta Jerusalemin itäpuolella ei rakenneta

Israelin hallitus teki muutama viikko sitten päätöksen Maale Adumimin ja Jerusalemin väliset alueen rakentamisesta, mutta nyt Ehud Olmert ilmoittaa salaisesta sopimuksesta USA:n kanssa, ettei rakentamista aloiteta tällä E-1 alueella ainakaan lähitulevaisuudessa. Alueelle on suunniteltu 3500 asuntoyksikköä sekä julkisia ja ja kaupallisia rakennuksia. Binyamin Netanyahu syytti vaalipuheessaan Sharonin politiikan Jerusalemissa saattavan kaupungin piiritystilaan palestiinalaisten valvomattoman rakentamisen vuoksi.

4.       Mielenosoitukset evakuointia vastaan jatkuvat

Tuntemattomat mielenosoittajat olivat torstain vastaisena yönä kiinnittäneet Yad Vashemin ulkopuolelle laaksoa reunustaville muureille oranssin värisiä julisteita, joissa eräässä luki ”25 Sharonin hävittämän yhteisön muistoksi”. 25 pienempää julistetta oli muotoiltu talojen muotoisiksi, ja kussakin oli yksi Gush Katifin

ja Samarian tuhotun juutalaisyhteisön nimi. Mielenosoittajat eivät olleet tahrineet muureja graffiteilla eivätkä muutenkaan vahingoittaneet rakenteita, mutta Yad Vashemin virkailijat pitävät tapaa, millä se tehtiin, mauttomana ja Yad Vashemin holokaustin muiston häpäisemisenä.

5.       Gazan juutalaisyhteisöt hävitetty maan tasalle

Vain alueen synagogat ovat enää pystyssä odottamassa korkeimman oikeuden päätöstä niidenkin tuhoamisesta. Myös Gush Katifin 48 hautaa on avattu ja vainajien jäännökset siirretty Israelin puolelle aitaa.

Eilen suoritettiin 14 vainajan uudelleen hautaus Jerusalemin Öljyvuorelle. Yhteinen muistotilaisuus pidettiin ennen hautausta Hamashbir Lazarchan kauppakeskuksen edessä Jerusalemin keskustassa. Gush Katifin rabbi Yigal Kaminsky purki omia ja seurakuntalaistensa tuskaa: ”Veljienne veri huutaa teille maasta. Kuka olisi uskonut, että juutalainen hallitus voisi tehdä jotain tällaista, uhrata koteja ja hautoja. Me emme anna heidän tuhota henkeämme, me emme anna anteeksi emmekä unohda. Ehkäpä me voimme johtaa Israelin parempiin aikoihin.” Samantapaisia hautajaisia pidettiin Rishon Lezionissa ja Moshav Mafki´imissä.

6.       Hamas uhkaa armeijaa terrori-iskuilla

Egyptiläiset rajavartijat tulevat asemapaikoillaan sunnuntaista alkaen, mutta raja-asemien valvonta hiertää edelleen. Israel haluaisi suorittaa jonkinlaista valvontaa Egyptin vastaisella raja-asemilla, mutta Hamas on ilmoittanut aloittavansa iskut uudelleen, jos yksikin israelilainen sotilas jää alueelle. Heidän päämääränään on suorittaa rasistinen putsaus Gazan alueella, Judenrein, mihin natsit pyrkivät.

PA on aloittanut oman PR kampanjansa Gazan alueella, mutta sen iskulauseet ”sivistyneestä käyttäytymisestä” ei pure yhteiskunnassa, joka on jakaantunut useisiin ryhmiin, ja jossa Hamas valtaa jatkuvaa kansansuosiota korruption vastaisella kampanjallaan. Palestiinalaiset ovat vuosikymmenien aikana saaneet enemmän kansainvälistä tukea kuin mikään muu kansa, mutta he itse toteavat, että ilman yhteyksiä Egyptiin ja Israeliin ja työpaikkoja sieltä sekä ilma- ja meriyhteyksiä yhteiskunta ajautuu kaaokseen.

Al-Qaida Palestiina on uhannut Abbasia ja Dahlania autopommeilla, jos he jatkavat sen jäsenien jahtaamista. Uhkaus julkaistiin sen lehtisissä torstaina. (www.debca.com)

7.       Terrori-iskut tulossa Ruotsiin

www.ynetnews.com julkaisi keskiviikkona uutisen, jonka mukaan Ruotsissa toimiva muslimien Ansar al-Sunnah järjestö julkisti web-sivullaan 08.08. ja 29.08. kaksi videonauhaa sen jäsenten harjoituksista ”jossain Ruotsin maaseudulla”. Harjoituksissa opetetaan voimakkaiden räjähteiden käyttöä ”Allahin kunniaksi itsemurhaiskuissa”. Videoissa näytettiin kuvia harjoituksista ja räjähteiden vaikutuksista. Muslimit ovat järjestäneet useita Israelin vastaisia väkivaltaisuuksia Ruotsissa.