Make your own free website on Tripod.com

Perjantaina 16.12.05

1.        Hamas voittoisa pakallisvaaleissa

Palestiinan kunnallisvaaleissa Hamas sai suuria voittoja Samarian suurissa kaupungeissa.

Nablusissa Hamas sai 73-75 % äänistä ja 11 edustajapaikkaa 13:sta.

Al-Biressä Hamas sai 53 % äänistä, Fatah 27 %.

Hamas voitti myös Jeninissä, jossa Hamas sai 43 %, Fatah 42 %.

Ramallahissa suurin voittaja oli tiettävästi PFLP. Vaalien tulokset ovat vielä alustavia.

Palestiinan virallinen johto ei ole kommentoinut tuloksia odotellessaan vaalien virallisia tuloksia.

Kunnallisvaalit antavat joka tapauksessa viitteitä, miten äänestäjät tulevat menettelemään tammikuun parlamenttivaaleissa.

PA:n pääministeri Qurei erosi huomattuaan, että hänet oli pudotettu neljänneksi Fatahin ehdokaslistalla. Abbas nimitti hänen tilalleen vt. pääministeriksi Nabil Sha´athin, mutta tämä kieltäytyi keskittyäkseen vaaleihin. Tällä hetkellä ei ole selvää, kuka PA:n hallitusta johtaa.

Marwan Barghouti esitti vaaleihin oman listansa nimeltään al-Mustagbal (tulevaisuus), mutta samaan aikaan Fatahin vaaliehdokkaiden listaa oli järjestelty uudelleen ja Barghouti on sielläkin, nyt ykkösenä.

Barghoutin listassa on pelkästään nuoremman polven ehdokkaita.

2.        Israelin vaaliasioita

Likud-puolueen puheenjohtajavaalit ovat ensi maanantaina, 19. joulukuuta. Jos voittajaa ei löydetä siinä tilaisuudessa, uusi yritys tehdään viikon päästä. Likudin vaalitoiminta on lähes täysin lamassa, koska puolueella ei ole johtajaa. Puheenjohtajaehdokkaiden toisilleen heittelemät ohdakkeet tuskin edistävät puolueen menestystä maaliskuun parlamenttivaaleissa.

Sharonin Kadima-puolue on saanut viime päivinä iskun toisensa jälkeen, mitkä ovat pudottaneet sen suosiota. Viimeisen gallupin mukaan sen saama edustajamäärä olisi nyt 34, aiempi gallup lupasi 40.

Likudin väliaikaisen puheenjohtajan Tzahi Hanegbin loikattua Kadimaan Likudia johtamaan valittiin terveysministeri Dan Navehin johtama tiimi. Nyt poliisi on ilmoittanut, että sillä on tarpeeksi todisteita tutkimusten aloittamiseksi Navehin tai ainakin hänen virastonsa epäiltyjen laittomien poliittisten virkanimitysten johdosta. Israelissa on pian tilanne, mistä löytää puhtaita johtajia ilman poliisirekisteriä.

Likudin puheenjohtajaksi pyrkivä ulkoministeri Silvan Shalom on oudon varovainen puhuessaan Kadimasta ja Sharonista. Shalomia epäilläänkin vielä yhdeksi Troijan hevoseksi, joita Sharon jätti Likudiin.

3.        Omri Sharon ei saanut lykkäystä

Ariel Sharonin poika Omri, joka odottaa tuomiotaan rikoksista, joita hän teki isänsä edellisten vaalitaistelujen aikana, pyysi Tel Avivin piirioikeudelta tuomion siirtämistä parlamenttivaalien jälkeen. Oikeuden tuomari Edna Bekenstein hylkäsi hänen pyyntönsä, joten Omri Sharonin tuomio julistettaneen kesken kuumaa vaalitaistoa tammikuussa 2006.

4.        Autosaattueet Gazasta siirtyy

Turvalliset autosaattueet Gazan alueelta Juudeaan ja Samariaan on siirretty epämääräiseen tulevaisuuteen puolustusministeriön päätöksen mukaisesti. Ne oli tarkoitus aloittaa 15. joulukuuta, jolloin IDF:n suojaamat bussit olisivat kuljettaneet palestiinalaisia matkailijoita. Tavaraliikenne oli tarkoitus aloittaa kuukauden päästä. Puolustusministeriö perustaa päätöksensä Kassam-rakettitulen kasvamiseen viime päivinä. Eilen torstaina palestiinalaiset ampuivat kahdeksan Kassamia rajan yli Israeliin. IDF vastasi tulittamalla tykistöllä 13 raja-alueelle johtavaa tietä ja oletettuja rakettien laukaisupaikkoja avoimilla kentillä.

Sekä Knessetin ulko- ja puolustusasiani valiokunnan puheenjohtaja Yuval Steinitz että Sharonin äskettäin nimittämä apulaispuolustusministeri Ze´ev Boim ovat kritisoineet rajusti sopimusta tällaisten saattueiden sallimiseksi USA:n painostuksesta Israelin ollessa sotaa muistuttavassa tilanteessa palestiinalaisten kanssa.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan 250 palestiinalaista saa matkustaa päivittäin Gazasta Länsirannalle, ja heillä on oikeus viipyä siellä 10 päivää ennen paluutaan Gazaan.

5.        Peretz: Sharon haluaa väkivaltaa

Labour-puolueen räväkkä-suisen puheenjohtajan Amir Peretzin neuvonantaja Motti Morel väittää, että Sharon tahallisesti ärsyttää palestiinalaisia äärijärjestöjä täsmäiskuillaan saadakseen ne provosoitua vastaiskuihin. Tällä Sharon saa Morelin mukaan kansan huomion siirretyksi turvallisuuskysymyksiin pois sosiaaliasioista, joissa Peretz on vahvoilla. Peretzillä ei ole juuri mitään kokemusta turvallisuuskysymyksissä.

Kadima-puolueessa väite on saanut ärtyneen vastareaktion. Morelin lausuntoa pidetään vaarallisena ja lähellä kiihotusta. Morelin mukaan ilman täsmäiskuja ei olisi myöskään Kassameja.

6.        Autopommi tehtiin vaarattomaksi

Palestiinalainen antoi vihjeen turvallisuusjoukoille autosta, joka oli lastattu täyteen bensiinikanistereita ja autonrenkaita, jotka oli valeltu palavalla nesteellä. Auto oli pysäköity lähelle Beit Jalaa Betlehemin vieressä. Turvallisuuspalvelun olettamuksen mukaan auto oli tarkoitus viedä Betlehemin ohitustielle, ns. tunnelitielle, Jerusalemin ja Gush Etzionin välisellä tiellä, ja sytyttää se siellä, missä se olisi aiheuttanut lukuisten ihmisten menetyksen ja kaaoksen tunnelissa. Turvallisuusjoukot räjäyttivät auton eilen torstaina.

Torstaina iltapäivällä palestiinalaiset ampuivat Kassam-raketteja Negevin länsiosaan ja Ashkelonin teollisuusalueelle. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja, mutta yksi raketti putosi lähelle oluttehdasta. Negevissä raketit putosivat aukealle pellolle Sderotin kaupungin ja Sharonin Sycamore-farmin välille. Neljä Kassamia putosi lähelle moshav Shuvaa, kibbuts Nahal Ozia, kibbuts Ein Hashlishaa ja turvallisuusaitaa. Yksi raketti putosi lähelle porkkanoita nostavaa työntekijäryhmää.

IAF iski ohjuksillaan Jabaliyan pakolaisleirissä rakennukseen, jossa Kansan vastarintakomitea PRC piti asevarastoaan, ja Islamic Jihadin toimistoon Rafahissa.

7.        Valtio viivyttää Hebronin juutalaisten siirtoa

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaisesti puolustusministeri Shaul Mofaz uhkasi häätää juutalaiset pikkukauppiaat Hebronin kiistanalaisista kauppakojuista joulukuun lopussa. Alue sijaitsee Abraham Avinu rakennusryhmän ja Hebronin pääkadun välissä, joka yhdistää Abaraham Avinun juutalaiset asukkaat toiseen juutalaisten asuntoalueeseen Beit Hadassah ja Beit Romano. Juutalaiset kauppiaat ostivat maan 200 vuotta sitten ja hallitsivat sitä 1929 palestiinalaismellakoihin saakka, jonka jälkeen kaikki juutalaiset evakuoitiin Hebronista. Alueesta tuli palestiinalaisten markkina-alue.

Israelin itsenäisyyssodan jälkeen 1948 Jordania otti alueen haltuunsa hylätyn maan periaatteen mukaan. 

Se siirtyi Israelin valtiolle 1967 sodan aikana Israelin vallattua alueet. Vuonna 1994 Baruch Goldsteinin murhattua palestiinalaisia Machpela luolan moskeijassa armeija karkotti arabikauppiaat markkina-alueelta. Alue pysyi tyhjänä vuoteen 2001. Maaliskuussa 2001 terroristin murhattua Shalhelet Passin juutalaiset muuttivat alueen tyhjiin rakennuksiin korjaten ne asunnoiksi.

Uusi häätöpäivä on helmikuun 15. päivä 2006.

8.        Libanonin yliopiston seminaari: polta juutalaiset

Libanonin suurin yliopisto piti äskettäin Hizbullahin TV:n symposiumin, joka oli järjestetty YK:n Palestiinan jakosuunnitelman julkistamisen muistopäivänä 29. marraskuuta 2005. Seminaari keskittyi Israelin ja Palestiinan välisten ongelmien selvittelemiseen ja Hizbullahin Al-Manar TV esitteli sitä TV-kanavallaan. Seminaariin osallistui mm. Shatig al-Hut, entinen PLO:n edustaja Libanonissa, sekä palestiinalaisia, libanonilaisia ja syyrialaisia opiskelijoita. Asiasta kertoi Lähi Idän Mediainstituutti MEMRI torstaina.

Seminaarissa esitettiin vaatimuksia kuten ”poista Israel kartoista”; ja ”aivan kuten Hitler taisteli juutalaisten tuhoamiseksi, me suurena Jihadin islamilaisena kansana taistelemme juutalaisia vastaan ja poltamme heidät”; ja ”mikä tahansa hallitus, joka solmii suhteet sionistisen vihollisen kanssa ja myy siten arabien asian ja varsinkin Jerusalemin, tulee kaataa kansan toimesta”.