Make your own free website on Tripod.com

Perjantaina 23.12.05

1.        IDF lupaa rajuja otteita Gazassa

Ongelma on vain siinä, että puolustusministeri Shaul Mofaz on luvannut niitä jo monen kuukauden ajan ilman näkyviä toimenpiteitä. Vain täsmäiskujen aloittaminen uudelleen viikkojen tauon jälkeen on uutta.

Mutta viiden sotilaan haavoittuminen torstaina Kassam-raketista edellyttää jonkinasteisia vastatoimia jo pelkän uskottavuuden takia, joka on pahasti rapautunut viime kuukausien aikana.

Ehud Olmertin kommentti oli eilen tällainen: ”Varmasti, jos rakettituli Ashkeloniin ei lopu, seurauksena on hyvin kiivas vastaisku, mukaan lukien maaoperaatio.” Olmert ei kuitenkaan lopettanut tähän, vaan sitä seurasi ”mutta”: Tietenkin meidän tulee varmistua, että se on oikea metodi silloin, kun päätös tehdään.”

Pääministerin kanslia sulki pois maaoperaation mahdollisuuden ja lisäsi, että raju vastaisku tehdään vain, jos rakettituli jatkuu. Sharonin neuvonantaja Ra´anan Gissin tulkitsi asian näin: ”Tähän saakka raketti-iskut ovat olleet terrorismia, tämänkertainen isku on sotatoimi.” Miksikähän Sderotin kaupunkiin ammutut raketit eivät olleet sotatoimia, mutta Ashkelonia kohti ammutut ovat sitä? Ja sotilaita vastaan palestiinalaiset ovat työntäneet kaikkea, mitä heillä on käytettävissään, myös Kassameja. Evakuoinnista lähtien palestiinalaiset ovat ampuneet 159 Kassamia, puolet niistä putosi omalle alueelle Gazaan. IDF on surmannut 35 palestiinalaista samaan aikaan Gazan pohjoisen alueen turva-aidan läheisyydessä. Jokaista Israelin puolelle ammuttua räjähdekiloa kohti IDF ampuu tonnin verran Gazan alueelle.

AP raportoi, että Ibrahim Naana, 21, haavoittui IDF:n tykistötulessa. Ei tiedetä, oliko mies siviili vai terroristi.

Aikaisin torstaiaamuna sotilaat surmasivat kolme terroristia piirittäessään nelikerroksista rakennusta Rafidyan kaupunginosassa Nablusissa. Bashar Hanani, 29, oli pakallisen PFLP:n johtaja, kaksi muuta olivat al-Aksan jäseniä. Hanani suunnitteli itsemurhaiskuja Israeliin, mm. Carmel markkinatorin pommituksen Tel Avivissa marraskuussa 2004, jossa kolme siviiliä kuoli ja 40 haavoittui.

(JP 23.12.05 Shechter, O´Sullivan ja Lazaroff)

2.        Israelissa asuva palestiinalainen toimi terroristin kuskina

Palestiinalainen mies Muhammad Kashua, 24, joka oli saanut luvan muuttaa Israelin puolelle kotikylästään  Ilarista Jeninistä lounaaseen, perheiden yhdistämiskäytännön mukaisesti. Hän toimi kuskina Haderan itsemurhaterroristille ja hänen ohjaajalleen lokakuun 26. päivänä, ja hän tunnusti kuulusteluissa olleen täysin selvillä, keitä hänen matkustajansa olivat ja mitä varten he menivät Haderaan. Hän jopa tiedusteli heiltä, minkälainen heidän pomminsa oli. Fakri Mantzur, joka avusti Haderan itsemurhaterroristin matkaa Haderaan, oli kotoisin Atilin kylästä Tulkarmin lähellä, mutta muutti Israelin puolelle arabikylään nimeltä Jat.

Kashua sai maksuksi 200 NIS. Hänet valittiin siksi, että hän tunsi Haderan ympäristön ja hän haki itsemurhaterroristin Hassan Abu Zaidin ja Mantzurin matkalla Haderaan. IDF oli poistanut Haderan tiellä olleen tarkastuspisteen, joten he voivat ajaa rauhassa kaupunkiin. He pyysivät itsemurhaterroristia viivyttämään pomminsa sytyttämistä 15 minuuttia, jotta he ehtisivät ajaa pois kaupungista. Iskussa kuoli kuusi israelilaista ja haavoittui kymmeniä. Turvallisuusmiesten mukaan terroristit käyttävät kasvavassa määrin Israelin arabeja liikutellessaan itsemurhaterroristeja ja pommeja Israelissa IDF:n Länsirannalle asettamien tiesulkujen vuoksi. (JP 23.12.05 A O´Sullivan)

3.        Kenraaliluutnantti Halutz Turkissa

IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz oli eilen yhden päivän työvierailulla Turkissa, jossa hän keskusteli Turkin armeijan ylipäällikön kenraali Hilmi Ozkökin kanssa islamin terrorismista ja Iranin ydinohjelmista.

Kenraali Ozkök yhtyi israelilaisen vieraansa huoleen Iranin aiheuttamasta kasvavasta uhkasta, joka kohdistuu myös Turkkiin. Iranin suunnitteilla olevat Shihab-4 ja -5 yltävät kaikkialle Turkkiin. Lisäksi Iranin epäilyttävä ydinaseohjelma lisää jännitystä alueella. Kenraali Ozkök kuitenkin varoitteli Israelin mahdollisesta sotilaallisesta iskusta Iraniin sen sisältämien vaarojen vuoksi ja suositteli kansainvälisen painostuksen lisäämistä. Turkki suostuu jatkamaan sotilasoperaatioita yhdessä Israelin kanssa ja tiedustelusatelliittien käyttöä tehokkaammin islamin terroristien liikkeiden seuraamiseksi alueella.

Israel toimittaa Turkille korkean atk-teknologian tiedusteluvälineitä Turkin ja Irakin välisen raja-alueen valvonnan tehostamiseksi. Siellä kurdien vastarintajoukot hivuttautuvat salaa Irakista Turkin puolelle terrori-iskuja varten. – Turkki ja Israel solmivat sotilaallisen yhteistyösopimuksen 1996 kiivaan vastalausemyrskyn myötä muslimimaista. Israelin ja Turkin keskeiset yhteiset tarjoukset ja strateginen yhteistoiminta on vuosittain arvoltaan miljardeja dollareita.

Turkin ilmavoimien komentaja kenraali Faruk Comert vieraili Israelissa muutamia päiviä sitten, ja Turkin laivaston komentaja amiraali Yener Karahanoglu vierailee Israelissa lähiviikkojen aikana. (JP 23.12.M Demir)

4.        Jerusalemin arabit aikovat äänestää

Jerusalemin arabiasukkaat aikovat äänestää PA:n tammikuun vaaleissa Israelin vastustuksesta huolimatta. Fatahin Jerusalemin edustaja Hatem Abdel Kader tuli ensimmäiseksi Fatahin Jerusalemin alueen esivaaleissa, ja hän on yksi seitsemästä, jotka edustavat Jerusalemia Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa (PLC). Kader kertoi, että EU ja USA tukevat Jerusalemin arabien osallistumista äänestykseen, vaikka ne ovatkin huolissaan siitä, että Hamas voi saada murskavoiton. Kader sanoi, ettei Jerusalemin osallistuminen vaaleihin riko Oslon sopimuksia viitaten kansainväliseen mielipiteeseen, ettei Jerusalemia voi sulkea äänestyksen ulkopuolelle.

Kaderin tietojen mukaan Fatahin kaksi listaa voidaan yhdistää, jossa Barghouti asetetaan ensimmäiselle tilalle. Hän myös vakuutti, ettei vaaleja voida siirtää, vaikka Abbasia painostetaan siihen.

Kader toteaa, että Hamasin voitosta voidaan syyttää Israelia, ketäpä muutakaan.

(JP 23.12. 05 Kh A Toameh)

5.        Israelin muslimit matkustavat Mekkaan

Israelin, Jordanian ja Saudi Arabian sanattoman sopimuksen mukaan Saudi Arabia sallii 4000 Israelin muslimin matkustaa vuosittain pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan (haj). Määrä on suhteellisesti nelinkertainen siihen, mitä muista maista sallitaan vuosittaiselle pyhiinvaellukselle Mekkaan. Saudit sallivat 1000 pyhiinvaeltajaa miljoonaa asukasta kohti kustakin maasta. Israelin arabimuslimeja on vain 1.1 miljoonaa.

Israelin muslimit lähettävät hakemuksensa matkasta Israelin wakfille, joka toimittaa ne Jordanian wakfille. Jordanian wakf pyytää hakijoille tilapäisen Jordanian passin Jordanian sisäministeriöltä. Nämä passit toimitetaan sitten Saudi Arabian Ammanin lähetystöön, joka myöntää viisumit pyhiinvaeltajille. Tällainen outo menettely tarvitaan, koska Israelilla ei ole diplomaattisuhteita Saudi Arabian kanssa. Tämän menettelyn ansiosta saudit toimivat ikään kuin Israelia ei olisi olemassakaan. Tultuaan Jordaniaan israelilaiset muslimit luovuttavat Israelin passinsa Jordanian wakfille ja saavat saudien viisumilla varustetut tilapäiset Jordanian passinsa, joilla he voivat matkustaa Mekkaan. (JP 23.12.05 O Halpern)

6.        Beduiinisotilaitten ongelma

Israelin armeijassa palvele lukuisia beduiineja varsinkin jäljittäjinä ja oppaina tiettömissä erämaissa, joissa he vuosituhansia vanhojen perinteitten opettamina ovat korvaamattomia.

Mutta ongelmat alkavat, jos tällainen beduiinisotilas, joka tavallisesti on muslimi, saa surmansa operaatiossa. Muslimitavan mukaan kuollut on haudattava vuorokauden sisällä asianmukaisten rukousten saattelemana. Mutta monet beduiiniyhteisöt pitävät IDF:n palveluksissa olevia beduiineja pettureina ja heidän imaaminsa voivat kieltäytyä lukemasta rukouksia haudalla. Näin kävi Akkosta kotoisin olevalle 27-vuotiaalle Halil Taharille, joka sai surmansa marraskuun 26. päivänä 2002. Akkon imaami kieltäytyi tulemasta hautajaisiin ja monet kutsutut vieraat keksivät monenlaisia verukkeita, ettei heidän tarvitsisi  osallistua niihin. Monen päivän jälkeen paikallinen opettaja Nazir Fadli suostui lausumaan vaaditut rukoukset. Eikä tapaus ole ainoa laatuaan. Monet muut kaatuneet beduiinisotilaat joutuvat samaan tilanteeseen. Armeijalla ole omaa imaamia eikä Knesset ole hyväksynyt sitä koskevaa lakia.

Beduiinit itse ovat jakaantuneita asian suhteen. On muutamia imaameja, jotka saavat palkkansa Israelin valtiolta, eikä heillä ole mitään sitä vastaan, että he hautaavat kaatuneita beduiinisotilaita. Mutta valtaosa imaameista kuuluu Islamilaiseen liikkeeseen (Islamic Movement, Muslim Brotherhood peitejärjestö Israelissa). He eivät hyväksy, että muslimibeduiini palvelee Israelin armeijan sotilasoperaatioissa.

(JP 23.12.05 M Wagner)