Make your own free website on Tripod.com

Sunnuntaina 02.10.05

1.        Israel löysää painostusta Hamasia vastaan

USA:n vaatimuksesta Israel vähentää painostustaan Hamasia vastaan. USA:n ulkoministeri Rice on alkanut enteillä maansa uutta myöntyvämpää diplomatiaa suhteessa terrorijärjestöjä kohtaan. Hamas on antanut lausuntoja, joitten mukaan se pidättäytyy Kassam-rakettien laukaisuista, mutta niitä on ammuttu Israeliin Gazan alueelta lähes joka päivä. Israel vastasi tähän tuhoamalla muutamia tyhjiä rakennuksia, siltoja ja teitä Gazan alueella ja ampumalla muutaman tykinammuksen tyhjille kentille. Lisäksi se on pidättänyt nelisen sataa Hamasin ja Jihadin jäsentä, mukana Länsirannan Hamasin vaaliehdokkaita. Lienee kuitenkin totta, mitä jotkut kommentaattorit toteavat, ettei terrorismia voi poistaa sotilaallisin toimin, se edellyttää valtioiden välisiä ja kansainvälisiä sopimuksia ja rahoituksen lopettamista.

2.        Landau apinoi Sharonia

Likudin puheenjohtajaehdokas Uzi Landau aikoo nousta jonain päivänä tulevan lomakauden aikana Temppelivuorelle, mihin hänellä Israelin kansalaisena ja sopimusten mukaan on kaikki oikeudet. Mutta kommentaattorit näkevät hänen käyntinsä siellä eleenä nostaa poliittista asemaansa ja saadakseen julkisuutta kampanjalleen. Sharon käväisi Temppelivuorella syyskuun 28. päivä vuonna 2000, jota Arafat käytti tekosyynä aloittaakseen ”al-Aksa intifadan”, joka kesti lähes viisi vuotta ja aiheutti satojen juutalaisten ja palestiinalaisten kuoleman ja tuhansien vammautumisen aineellisten tuhojen lisäksi.

Landau suunnittelee vierailuja myös muualle Itä Jerusalemin alueella.

3.        Netanyahun suosio alamaissa

Mielipidetiedustelujen mukaan Sharon on nyt selvästi suositumpi kuin Netanyahu. Niiden mukaan Landau voittaisi Netanyahun Likudin puheenjohtajakilvassa, jos Sharon jättää Likudin ja muodostaa uuden puolueen. Sharonin päämajassa nähdään ideaaliratkaisuna mahdollisuus, että Landau johtaa Likudia ja Sharon saa jatkaa pääministerinä. Netanyahu pilasi mahdollisuutensa epäröimällä erota hallituksesta ajoissa.

4.        Pines-Paz vastustaa vuorelle nousua

Sisäministeri Ophir Pines-Paz (Labour) pitää Landaun suunnitelmia käydä Temppelivuorella provokaationa ja vaatii, että poliisitarkastaja Moshe Karadi ja sisäisen turvallisuuden ministeri Gideon Ezra estävät Landaun vierailun. Pääministerin kanslia on ilmoittanut että Landaun vierailu Temppelivuorella on laillinen.

Pines-Paz vaatii myös, että rakennustyöt saavat jatkua sapattina Ganotin risteysalueella Tel Avivin eteläpuolella haredi-kansanedustajien vastustuksesta huolimatta. Ministeri Ben-Eliezer (Labour) on kieltänyt töiden jatkamisen sapattina. 

5.        Israelilaisia vaaditaan pois Siinailta

Israelilaisia vieraili Siinailla vuosittaisten lomakausien aikana lähes 40 000. Tällä hetkellä siellä lienee n. 2200 israelilaista, joille on annettu kehotus tulla pois sieltä välittömästi. Tämä siksi, että turvallisuusviranomaisten saamien tietojen mukaan al-Qaidan terroristit suunnittelevat uusia iskuja alueen lomakeskuksissa, tai pyrkivät kaappaamaan turisteja kaupankäynnin välineinä Egyptin ja Israelin hallitusten kanssa. Viikonvaihteen aikana Siinaille matkusti tuhatkunta israelilaista.

Viime lehtimajanjuhlien aikana Siinailla kuoli 32 turistia, niistä 12 Israelista, Taba Hiltonin ja Ras a-Satanin lomakeskuksissa tapahtuneissa pommituksissa.

6.        IAF hakee uutta suihkuharjoituskonetta

Israelin ilmavoimat IAF ilmoitti perjantaina, että se etsii uutta harjoituskonetta poistaakseen vanhentuneen Fuga-kalustonsa. IAF on haluttu myyntikohde IAF:n nauttiman arvostuksen vuoksi maailman ilmavoimien parissa. Kilpailusta ennustetaankin kovaa. Kuin ennakoiden Israelin Aircraft teollisuus yhdessä Aviation Technologies kanssa USA:sta ilmoittivat onnistuneesta koelennosta niiden kehittämästä supersliipatusta harjoituskoneesta nimeltä Javelin. Kone on kaksipaikkainen ja –moottorinen, nopeus 180 solmua ja lentokorkeus 12 000 jalkaa. Konetta valmistetaan myös siviilikäyttöön. Sen kojelautaan on asennettu simulaattiolaitteisto uudenaikaisimpien koneiden kuten F-15, F-16, Skhoi-30, Rafale ja Eurohävittäjän ohjauslaitteistojen kanssa. Koneet on tarkoitus ottaa käyttöön 2011 mennessä.

7.        Siamilaiset kaksoset kuolivat

Tel Hashomer sairaalassa viime viikolla syntyneet rinnastaan yhteen kasvaneet kaksostyttäret kuolivat.

Hassidic-pari sai tietää kaksosten yhteen kasvamisesta vasta synnyttämisen yhteydessä, vaikka edellisistä uutisista poiketen äidille oli suoritettu useita ultraäänitutkimuksia. Parilla on ennestään neljä poikaa.

Koska kaksosilla oli vain yksi yhteinen sydän ja muitakin elimiä, heitä ei olisi voitu pelastaa leikkauksella.

8.        Sotilas ampui vahingossa 13-vuotiaan palestiinalaispojan

Armeija on aloittanut tutkimuksen pojan kuoleman johdosta. Sotilaat partioivat Askarin pakolaisleirin lähettyvillä Nablusissa perjantai-iltana. Sotilaita vastaan heitettiin pulloja ja kiviä leirin alueella. Yksi sotilas kertoi havainneensa 250 metrin päässä lähestyvän jonkun, jota hän luuli aseelliseksi ja avasi tulen. Poika kuoli haavoihinsa. Peace Now johtaja Yariv Oppenheimer on vaatinut oikeuskansleria aloittamaan siviilitutkimukset armeijan tutkimusten lisäksi. Kansanedustaja Hemi Doron (Shinui) kyselee, milloin Peace Now vaati siviilitutkimuksia, kun juutalaislapsia murhattiin, marketteja, illanviettopaikkoja ja busseja pommitettiin palestiinalaisten toimesta.

Mahmoud Abbas pitää tapahtumaa IDF:n pyrkimyksenä kiihottaa tilannetta surmattuaan viisi aseellista palestiinalaista nyt kuolleen Tantawin lisäksi.

Aikaisin perjantaiaamuna sotilaat ampuivat syntyneessä tulitaistelussa kaksi al-Aksan jäsentä etsiessään terroristeja Balatan pakolaisleirissä ja sen ympäristössä. Yksi sotilas haavoittui.

Sotilaita ammuttiin Askarin pakolaisleirissä. Kukaan ei haavoittunut, mutta sotilasauto kärsi vaurioita. Sotilaat löysivät kaksi putkipommia ja ammuksia piilotettuina sikariaskeihin.

Nachshon pataljoonan sotilaat löysivät partioidessaan kaksi putkipommia lähellä Anabtaa, Tulkarmista itään.

9.        Fatah menestyi palestiinalaisten vaaleissa

Abbasin johtama Fatah sai 53 % äänistä, Hamasin saalis oli 26 %. Sekä Fatah että Hamas ovat sanoneet olevansa voittajia. Hamasilla ei ollut ehdokkaita kaikissa kunnissa eikä viiden  suurimman kaupungin, Ramallah, Nablus, Tulkarm, Hebron ja Jenin,  vaaleja suoritettu samaan aikaan. Hamas on niissä vahvoilla. Fatah voitti 51 kunnassa, Hamas 13. PFLP sai 5 % äänistä ja DFLP vain 1 %. Loput äänet menivät Jihadille, kommunisteille, sitoutumattomille ja suurten klaanien edustajille. Äänestys % oli 84. Palestiinalaiset ovat valittaneet, että Israelin pidätykset häiritsivät vaaleja. Hamas sanoo jättäytyneensä pois monista kylistä ”turvallisuussyistä”; 17 Israelin pidättämää Hamasin ehdokasta valittiin, yksin Shagban kylästä seitsemän.