Make your own free website on Tripod.com

Sunnuntaina 13.11.05

1.        Peretz uhkaa hajottaa hallituksen

Labor-puolueen uusi puheenjohtaja Amir Peretz esittelee uutta johtamistyyliään antamalla ensimmäisen ultimaatumin pääministeri Ariel Sharonille. Heidän piti tavata sunnuntaina, mutta Sharon ilmoitti, ettei aika sovi hänelle ja siirsi tapaamisen torstaihin. Peretz ilmoitti heti, että jos Sharon ei tapaa häntä alkuviikosta, hän vetää Labor-puolueen pois hallituksesta. Antaakseen enemmän pontta uhkaukselleen Peretz kutsui Laborin johtoryhmän kokoon tiistaiksi. Kansanedustaja Tamir ennusti, ettei hallitus pysy hengissä tätä viikkoa. Peretz huitaisi sivuun keskustelut ensi vuoden budjetista: ”Nyt ei ole aika puhua budjetista.”

2.        Labour-puolue ryhmittyy uudelleen

Johtajuuden menettänyt Shimon Peres kävi itkemässä aikansa, nieli viimeiset kyyneleensä ja soitti miehelle, ”jonka hän itse houkutteli Laborin syliin, mutta joka petti hänet”. Tapaaminen ei tainnut olla kovin ystävällinen, mutta politiikka on kovaa peliä eikä sovi itkupilleille. Peres lupasi kuitenkin tukensa uudelle puheenjohtajalle ja myös lupasi, ettei hän liittoudu Sharonin kanssa perustaakseen tämän kanssa uuden puolueen. Tapaaminen oli peruuntua, koska Peres halusi Dalia Yitzikin seurakseen, mitä Peretz vastusti.

Peretz tapaa tänään toisen hävinneen ehdokkaan Benjamin Ben Eliezerin.

Peresin poliittinen tulevaisuus on vielä auki, hän lupasi miettiä asiaa ja ilmoittaa viikon lopussa aikeistaan.

Peretz kaavailee jo uusia liittolaisia. Hän sanoo, ettei arabipuolueiden ottaminen mukaan yhteistyö-kumppaneiksi ole ollenkaan mahdoton asia. Puhuessaan Rabinin muistotilaisuudessa Tel Avivissa eilen iltana hän kertoi näystään, että juutalaiset ja arabilapset leikkivät yhdessä Jerusalemin kaduilla.

3.        Israel ei rauhankumppani

PA:n pääministeri Ahmed Qurei sanoi puheessaan lauantaina, ettei Israelista ole rauhankumppaniksi, koske se tekee yksipuolisia ratkaisuja. Tätä hänen mielestään osoittaa se, että Israel jatkaa turva-aidan rakentamista ja eristää Itä Jerusalemin Länsirannasta.

Perjantaina tuhannet palestiinalaiset kokoontuivat Ramallahiin kunnioittaakseen Arafatin muistoa, kuten tapahtui monissa muissa arabikaupungeissa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas laski peruskiven Arafatin mausoleumi- ja moskeijarakennukseen, joiden rakentaminen alkaa Mukatan hallintokeskuksen viereen.

Abbas sanoi jatkavansa Arafatin aloittamaa tehtävää, ”kunnes Palestiinan lippu liehuu jokaisen moskeijan ja kirkon yllä Jerusalemissa.” Hän ei sentään luvannut 10 000 marttyyrin marssia Jerusalemiin Arafatin tapaan.

Syytöksiä Arafatin myrkyttämisestä esitettiin tässäkin tilaisuudessa sekä PA:n ulkoministeri Nasser Kidwan että poliittisen analysoijan Hani al-Masrin toimesta. ”Arafat eliminoitiin, koska hän ei hyväksynyt itsenäistä Palestiinan valtiota vain Gazan alueelle eikä tehnyt myönnytyksiä Jerusalemin suhteen.”

4.        Ennusteita vaaleista

Vaalitaistelu näyttää jo alkavan ja kannuja valetaan mahdollisista yhteistyökumppaneista ja menestyksestä.

Kansallisen uskontopuolueen puheenjohtaja Zevulun Orlev ilmoitti esittävänsä Knessetille lakiehdotuksen keskiviikkona Knessetin hajottamiseksi ja uusien vaalien järjestämiseksi. Hän sanoo esittävänsä luonnoksensa vaikka Peretz pyytäisikin siirtämään äänestystä. Jos esitys hylätään, uutta esitystä ei voi tehdä kuuteen kuukauteen. Peretz ilmoitti TV-kakkosen haastattelussa, että hän suostuu yhteishallitukseen vain pääministerinä, muuten hän jää oppositioon.

Ha´aretzin suorittaman mielipidetiedustelun mukaan Labor saisi 27 edustajanpaikkaa 21 asemesta, mitä sillä on nyt. Sharonin johtama Likud saisi 39 paikkaa. Ma´ariv-lehden suorittaman mitoituksen mukaan Sharonin Likud saisi 37 paikkaa ja Peretzin Labor 27 paikkaa.

Sharonin uusi puolue yhdessä Shin Betin entisen johtajan Avi Dichterin kassa toisi 32 paikkaa, Netanyahun johtama Likud saisi 25 paikkaa. Dichter ei ole vielä päättänyt sekaantumisestaan politiikkaan.

5.        Rafahin rajanylitys Egyptiin

Neuvottelijoille tuli kiire yrittää saada sopimus aikaan ennen USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen saapumista Israeliin sunnuntaina iltapäivällä. Rice on sukkuloinut Bahrainissa, Saudi Arabiassa ja terroristien harhauttamiseksi yllätysvierailulla Irakissa. Rafahin rajaterminaalin aukaiseminen on kiinni sopimuksen hyväksymisestä, jonka mukaan Egypti ja PA yhdessä EU:n tarkkailijoiden/valvojien kanssa hoitavat rajamuodollisuudet. PA ei halua suostua Israelin vaatimukseen, että paikalle asennetaan kameroita, joiden kuvat menevät suoraan Israelin tarkkailuasemaan Israelin puolella rajaa. Rice on antanut ymmärtää, että jos osapuolet eivät pysty ratkaisemaan näin yksinkertaista ongelmaa, miten sitten todellisia ongelmia. Viimeisten tietojen mukaan ratkaisumallissa vain Palestiinan ID-korteilla varustetut saavat ylittää rajan vip-vieraitten lisäksi. Tavarakuljetukset olisi hoidettava Israelin rajaterminaalin kautta, mitä PA vastustaa.

Kiirettä sopimuksen syntymiseksi on lisännyt Peretzin vaalivoitosta johtuva poliittinen epävarmuus, mikä voi tehdä sopimuksen syntymisen mahdottomaksi ennen tilanteen selkiytymistä.

6.        Israelin laivasto tulitti kalastajaa

Israelin laivaston partioveneet havaitsivat palestiinalaisen kalastaja-aluksen, joka oli tullut 16 km Israelin aluevesirajan sisäpuolelle ja ulos sille sallitulta kalastusvyöhykkeeltä lauantaina iltapäivällä. Aluksessa oli kaksi miestä. Partiovene antoi kalastusalukselle käskyn mennä takaisin omalle alueelleen, mutta se ei totellut käskyä vaan törmäsi useita kertoja partioalukseen. Partiovene ampui varoituslaukauksia, jotka haavoittivat toista miestä.

Tykistö ampui muutaman laukauksen avoimelle kentälle Gazan alueelle, koska sieltä ammuttiin Kassam-raketti Negevin länsiosaan. Kumpikaan ei aiheuttanut vahinkoa.

Samariassa kaksi palestiinalaista hoidettiin ampumahaavoista ja luovutettiin sitten Shin Betin tutkittaviksi. Heidän epäilleen heittäneen pommin IDF:n jeeppiin Beta a-Tahtahissa Nablusista etelään.

Perjantai-iltana palestiinalaiset tulittivat IDF:n jeeppiä ja heittivät siihen palopommeja sytyttäen sen tuleen. Sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen kahta palestiinalaista, jotka ilmoittautuivat Hawaran tarkastuspisteessä sairaalahoitoa varten. Heidän pidätettiin kuulusteluja varten sairaalahoidon jälkeen.

Lauantai-iltana kaksi palestiinalaista haavoittui tykistön ammuksista, kun heidän havaittiin ryömivän kohti turva-aitaa Gazan alueen eteläosassa Sufan risteyksestä pohjoiseen.

7.        Kirje Goljatilta

Useimmat lienevät kuulleen kertomuksen filistealaisesta jättiläisestä Goljatista, joka uhitteli Israelin sotajoukkoa vastaan. Muistin virkistämiseksi kannattaa lukea 1. Kuningasten kirjan 17. luku, jossa hänestä kerrotaan. Hän oli kotoisin filistealaisten kaupungista nimeltään Gat.

Nyt israelilaiset arkeologit ovat löytäneet Kiryat Gatin alueelta vajaan 7 sm pitkän ja 4 sm leveän kivenpalasen, johon on raaputettu kaksi nimeä, jotka hämmästyttävästi muistuttavat nimeä Goljat (Goliath).

Kiven löysivät Bar Ilan yliopiston arkeologit kaivaessaan Tel es-Safin rauniokumpua lähellä Kiryat Gatia, raamatullista filistealaisten Gatin kaupunkia, joka oli Goljatin kotikaupunki.

Arkeologien mukaan nimi Goljat oli yleisesti käytetty ja voi jopa olla tuon jättiläisten suvun nimi.

Nimet on kirjoitettu arkaaisilla esi-kanaalilaisilla kirjaimilla 10. tai varhaisella 9. vuosisadalla eKr., ja siinä on kaksi nimeä Alwt ja Wtl. Nimi Goljat ei tutkijoitten mukaan ole semiittinen vaan sukua indo-eurooppalaisille nimille kuten lydialainen nimi Aylattes. Professori Aren Maeir ja professori Aaron Demsky Bar Ilan yliopistosta tri Stefan Wimmer Mynchenin yliopistosta pitävät nimilöytöjä aitoina.

Paikalta löydettiin todisteita Aramin kuninkaasta ja siitä, miten Hazael valloitti ja hävitti Gatin kaupungin, kuten kerrotaan 2.Kun.12:17.