Make your own free website on Tripod.com

Sunnuntaina 21.08.05

1.       Gazan alue saataneen puhdistettua juutalaisista tiistaina

Poliisi ja sotilaat aikovat tyhjentää sunnuntaina Atzmonan Gush Katifin lounaiskärjessä ja Katifin sen keskiosassa. Heidän tarkoituksensa on täydentää Gazan alueen pohjoisosassa sijaitsevat kylät Elei Sinai, Nisanit ja Dugit sekä pienen yhteisön nimeltä Slav, minne muutamia aktivisteja on päässyt. Maanantaina on vuorossa Netzarim Gazan alueen keskiosassa.

Hallitus käsittelee tänään sunnuntaina Samarian neljän juutalaiskylän Kadimin, Ganimin, Sa-Nurin ja Chomeshin tyhjentämisen. Ganim ja Gadim, joissa asui 105 perhettä, ovat lähes tyhjiä, mutta Sa-Nur ja Chomesh voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, sillä niihin on muuttanut satoja ulkopuolisia. Chomeshissa on nyt arviolta 1500 ihmistä, alun perin vain 60 perhettä. 30 perhettä, kylän alkuperäisiä asukkaita, on päättänyt muuttaa kibbutz Yad Hannaan. 17 perhettä on ortodokseja, lisäksi kylässä opiskelee 30 yeshiva-opiskelijaa.

Sa-Nurissa oli alun perin 34 uskonnollista perhettä, mutta nyt siellä asuu 800 ihmistä.

Poliisit voivat varautua piikkilankoihin, maaliin ja muihin aineisiin, joita asukkaat ovat hankkineet.

2.       Michael Eytan syyttää poliisia herjauksesta

Kfar Daromin synagogan valtauksen yhteydessä poliisien päälle heitettiin kaikenlaista roinaa, myös jotain nestettä, jota poliisit kutsuivat hapoksi ja väittivät poliisien polttaneen ihonsa ja joutuneen kovissa tuskissa sairaalaan. Sairaalalähteet kuitenkin totesivat, että kyseessä oli maalinohennusaine, joka tosin ärsyttää silmiä, mutta on helppo poistaa vedellä. Poliisien median edustajille antama tieto hapon käyttämisestä levisi ympäri maailman. KE Eytan syytti Knessetissä poliisia väärän syytöksen julkistamisesta ja herjauksesta (bloodlibel).

3.       Gazan alueen juutalaisten pakkosiirron jälkipyykki alkaa

Yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz on puolustusministeri Mofazin tukemana vannonut, ettei yksikään Kfar Daromin ja Neveh Dekalimin synagogien puolustamiseen osallistuneet tule koskaan pääsemään Israelin armeijaan.

Oikeuskansleri Mazuz puolestaan vaatii ankarimpia rangaistuksia kaikille, jotka ovat vastustaneet poliiseja ja sotilaita evakuoinnin aikana. Monet Gazan alueen rabbit saanevat syytteitä.

4.       Palestiinalaisilla on suunnitelmia vapautuvien alueiden käytöstä

Mahmoud Abbas kertoi lauantaina, että pieni jihad on ohi ja nyt alkaa suuri jihad (pyhä sota) talouden rakentamiseksi sekä turvallisuuden ja yleisen järjestyksen palauttamiseksi. Hän kertoi antavansa määräyksen, että vapautuva maa tulee Palestiinan Auktoriteetin valvontaan

       ja että yksityiset voivat esittää vaatimuksensa maahan viranomaisille ja oikeuslaitoksille.

       Abbas vaati Israelia lopettamaan turva-aidan rakentamisen, koska ” se on rauhan pahin este” .        

Hän totesi, että PA tulee vaatimaan lopullisten neuvottelujen aloittamista YK:n päätöslauselmien pohjalta ja että PA:n lähtökohtana on kaikkien Juudean ja Samarian juutalaiskylien tyhjentäminen.

Abbas esitteli PA:n suunnitelmia laajentaa Khan Yunisin palestiinalaiskylää rakentamalla 3000 asuntoyksikköä viereisen Moragin juutalaiskylän paikalle. Netzarim tulee toimimaan Gazan kaupungin laajenemissuuntana. Hän toisti aiemmat lausuntonsa, että ”marttyyrien veri on vapauttamassa Gazan alueen juutalaisista”. Hän vieraili myös Gazan lentokentällä, joka rakennettiin 1998 Egyptin, Saudi Arabian, Espanjan ja Saksan tuella marokkolaisten arkkitehtien suunnitelmien mukaan. Kenttä suljettiin 2000 väkivallan alettua. Palestiinalaisten mukaan Israelilla on täysi vastuu Gazan alueesta niin kauan, kuin se valvoo Gazan maa-, meri- ja ilmateitä ulos.

Hamasin edustajat pitivät oman lehdistötilaisuutensa Gazan pääaukealla vannoen jatkavansa aseellista taisteluaan niin kauan, kuin Länsiranta ja Jerusalem on Israelin valvonnassa.

5.       Palestiinalaiset jatkavat hyökkäyksiään

Viime viikon lopulla palestiinalaiset ampuivat kranaatteja kibbutz Nahal Oziin Negevissä, Neveh Dekalimiin ja kibbutz Netiv Ha´Asarahiin. Perjantaina 2 terroristia haavoittui heidän pomminsa lauettua ennen aikaisesti, jonka he aikoivat asettaa Kfar Daromin lähelle.

Tuntemattomat tunkeilijat olivat perjantaina heittäneet sian pään, johon oli kirjoitettu ”profeetta Muhammad”, Tel Avivin moskeijan lähelle Herbert Samuel kadulla. Sika on muslimeille saastainen, ja sitä muslimien vastustajat käyttävät usein heidän häpäisemisekseen.

6.       Agabasta ammuttiin kolme Katjusha-rakettia

Kaksi rakettia oli suunnattu kahta Agaban satamassa ollutta kahta amerikkalaista sotalaivaa varten. Kumpikaan ei osunut, mutta yksi osui varastoon ja toinen läheiselle harjoituskentälle, jossa jordanialainen sotilas sai surmansa. Kolmas raketti putosi Eilatin lentokentän lähelle haavoittaen lievästi taksinkuljettajaa. Jordanialaiset ovat suorittaneet joukon pidätyksiä, ja he myös löysivät erään talon katolta laukaisualustan ja neljä Katjusha-rakettia.