Make your own free website on Tripod.com

ISRAELIN TILANNE 444

  1. SISÄPOLITIIKKAA

Israelin poliittinen sisäilmasto on rauhoittunut mieliä kiihottavan vaalikauden jälkeen, joka vahvisti Sharonin Kadima-puolueen aseman vahvimpana puolueena ja samalla ”laillisti” Ehud Olmertin pääministeriyden.

Olmert sai haalittua kasaan hallituskoostumuksen, jolla teoriassa on suhteellisen turvallinen 67 kansanedustajan tuki, joskin käytännössä ensimmäiset kapinalliset havaittiin budjetin ensikäsittelyn aikana.

Olmert on muistanut kaikissa tilanteissa muistuttaa, että kansa antoi hänelle valtuudet Juudean ja Samarian sisäosien puhdistamiseksi juutalaisista, mistä hän on tehnyt hallitusohjelmansa keskeisen kysymyksen. Kadiman 29 kansanedustajaa 120:stä on vain 23.3 %, ei kovin vakuuttava valtuutus.

Knessetissä häntä tukevat Kadiman lisäksi Labour, Gil-eläkeläiset ja Meretz hallituksen ulkopuolelta. Arabiedustajat ovat antaneet ymmärtää, ettei heidän tukensa ole automaattinen, eli se maksaa, he jo ilmoittivat hinnankin: 13.5 miljardia NIS.

Hallituksessa istuva Shas on arvoitus, se tukee Olmertia, jos hengellinen auktoriteetti Ovadia Yousef niin sanoo. Likud, entinen hallituspuolue, on sisäisten riitojen vuoksi hajallaan ja ajettu sivuraiteelle.

Israel Beiteinu, Likud ja NU/NRP eivät tue Olmertia, UTJ miettii vielä, josko vaikka liittyisi hallitukseen.

Olmert matkustaa ensi viikolla Amerikkaan esittelemään ”convergence” eli karkotussuunnitelmaansa Bushille ja ehkä kinuaa rahaa arviolta 10 miljardia NIS maksavalle suuryritykselle, joka on vaaroja täynnä. Olmert lupaa piirtää ja toteuttaa Israelin lopulliset rajat vuoteen 2010 mennessä, vaikka oikeampi aikataulu lienee 2008 mennessä, joka on Bushin viimeinen vuosi USA:n presidenttinä. Tähän Olmert on sanonut hankkivansa kansainvälisen tuen, muuten hän ei uskaltaisi toteuttaa sitä.

Toinen tärkeä asia on Iranin ydinpommihaaveet, josta enemmän myöhemmin.

Olmertin karkotussuunnitelman vastustajat, lähinnä Israelin turvallisuudesta vastaavat, ovat yrittäneet puhua järkeä Olmertille ja muille hänen kannattajilleen, että rakettiteollisuus on hyvää vauhtia siirtymässä Juudeaan ja Samariaan, mikä tarkoittaa sitä, että Israelin väestökeskukset ovat niiden kantomatkan sisällä. Jos IDF vetää joukkonsa pois palestiinalaisten kaupunkien ympäriltä, Gazan opetus toistuu siellä. Kukaan ei pysty valvomaan uusien ja parempien Kassamien valmistusta PA:n kaupungeissa.

Mutta karkotussuunnitelman kannattajat muistuttavat uskonnollisia fanaatikkoja, joille on turha puhua järkeä.

Monet ovat jo alkaneet ennustaa Kadiman hajoavan kuten Likud teki, sisäisiin riitoihin.

Olmertilla on toinen pahempi pala purtavana: Labourin puheenjohtaja, puolustusministeri Amir Peretz, jolla on selvästi omia valtahaaveitaan, mistä ensimmäiset oireet ovat jo näkyvissä. Jotkut kommentoijat ovat antaneet Olmertin hallitukselle puolitoista vuotta, jolloin se viimeistään hajoaa. Olmertin uskotaankin pyrkivän valmistelemaan vetäytymissuunnitelmansa infrastruktuurin valmiiksi ja sitten keskittyvän uusiin vaaleihin parin vuoden päästä. Hän uskoo voivansa kasvattaa puolueensa äänimäärää, mikä on hyvin epätodennäköistä, ellei hän vedä hihastaan jonkun ihmeen, jolla kansa saadaan hämättyä. Kadiman viimeinen vaalivoitto oli pelkästään kunnianosoitus Sharonille, ei Olmertille.

  1. TURVALLISUUSKYSYMYKSIÄ

Israelin sisällä on nykyisin rauhallista. Ihmiset ovat helpottuneen tuntuisia, eikä pahempia terrori-iskuja ole tapahtunut vähään aikaan ja turismi kasvaa. Turvallisuudesta vastaavat sotilasjohtajat ovatkin todenneet, että Israelissa on rauhallista, mutta levottomuus ja väkivalta muhii palestiinalaisalueilla.

Gazan alueilla rakennetaan koko ajan uusia Kassam-raketteja, joille annetaan nimiä tunnettujen palestiinalaisten johtajien ja paikkojen mukaan.

Niitä ammutaan Israelin puolelle päivittäin, tänä aamunakin kaksi. Niiden kantomatka on lyhyt ja osumatarkkuus huono, mutta osuessaan esim. kaupungin torille, taloon tai lasten leikkipuistoon ne aiheuttavat pahaa jälkeä 17 kilon räjähdyskuormallaan. Niiden teho on enemmän pelotteina, ne pitävät kovaa melua räjähtäessään. Jos niiden kantomatkaa pystytään lisäämään lähelle 20 kilometriin, Ashdodin arat kaasu-, bensiini- kemikaali- yms. laitteistot vesi- ja öljyjohtoineen ovat vaarassa, kuten myös äsken valmistunut meriveden puhdistuslaitos.

JUUDEASSA JA SAMARIASSA IDF:n sotilaat valvovat kaikkia pahimpia terrorismin keskuksia, joita Nablus ja Jenin ovat pahimmat, Nablus Hamasin ja Jenin Islamic Jihadin valvomia. Sotilaat suorittavat jatkuvia etsintöjä palestiinalaisissa kylissä ja kaupungeissa etsien haluamiaan epäiltyjä terrorismiin sotkeutuneita. Joskus he joutuvat tulitaisteluihin, joissa kuolee ja haavoittuu molemmin puolin. Näyttää kuitenkin, että terroristeja syntyy kuin sieniä sateen jälkeen, tai ehkä valtaosa Palestiinan kansaa on mukana jollain tavalla, mikä takaa ehtymättömän terroristilähteen. Mielipidetiedustelujen mukaan pitkästi yli puolet palestiinalaisista kannattaa terrori-iskuja Israelia vastaan, mikä selittäneet osittain terroristien yleisyyden siellä.

Israelin turvallisuus on pääosin seurausta turvallisuusjärjestöjen, IDF:n ja poliisin jatkuvan valppaan valvonnan ansiota, ei se johdu palestiinalaisten hyvänsuopaisuudesta tai ”tulitauosta”.

HAMASIN HENGELLINEN AUKTORITEETTI, Nablusin al-Najah yliopiston professori Abdul-Sather Qassam antoi äskettäin Hamasin johdolle ohjeita tulevaisuutta varten. Hän kehotti unohtamaan erot vasemmiston, oikeiston tai Jihadin edustajien välillä ja yhdistämään voimat yhteistä vihollista Israelia vastaan. Hän myönsi, että IDF on pystynyt puhkomaan pahoja aukkoja Hamasin rintamaan teloitusten ja pidätysten avulla.

Hän kehotti vastarintaryhmiä irrottautumaan terrorismista ja muotoutumaan gerillaryhmiksi, joiden tulee pystyä palauttamaan aiempi terrorismin saavuttama vaikutus: terrori ja pelko. Hänen mukaansa 100 kilon pommi israelilaiseen kohteeseen vastaa satoja tuhansia tonneja IDF:n käyttämiä taisteluvälineitä.

Hän kehottaa muistamaan, miten 50 kiloa räjähdysainetta sai maailman johtajat kiireesti kokoontumaan Sharm e-Sheikhiin 1996.

Qassamin mukaan IDF ei ole Hamasin ainoa ongelma. Yhtä suuren ongelman muodostavaa tiedottajien ja yhteistoimintamiesten armeija Gazassa ja Länsirannalla. Hänen suosituksensa Hamasille:

-          Hajottakaa kaikki PA:n turvallisuusjärjestöt

-          Jättäkää vain poliisi, jonka tehtävänä on lain ja järjestyksen valvominen.

-          Piilottakaa kaikki aseelliset palestiinalaisjärjestöt maan alle. Israelin mahtavaa armeijaa vastaan voi tasavertaisesti taistella vain pimeästä, maan alta. Oli suuri virhe aloittaa tehottomien ja epätarkkojen Kassam-rakettien tulitus Gazan alueelta. Ne olisi tullut kehittää pitemmälle ja suuremmalla kantomatkalla Juudeassa ja Samariassa, joista yltää Israelin asutuskeskuksiin.

-          On hankittava uusia ja parempia ohjuksia ja raketteja.

-          PA:n ministerien tulee pysyä hallituksessa ja odottaa aseistuksen uudistumista ja ”suurta pamausta” uuden terroriaallon alkaessa. (Lähde: www.debka.com )

  1. IRAN

Israelin suurin ulkoinen uhka tulee Iranin taholta, eikä sen johtaja presidentti Mahmoud Ahmadinejad ole kainostellut esittäessään, että Iranin tavoitteena on Israelin tuhoaminen. Sen se aikoo tehdä ydinaseellaan, jota se rakentaa ja luultavasti on jo pitkällä sen kehittämisessä. Kuusi pakistanilaista ydintutkijaa siirtyi Iraniin siinä vaiheessa, kun Pakistanin ydinteollisuuden isä ja kehittäjä Khan paljasti toimittaneensa ydintietoutta moniin muslimimaihin, niiden mukana Libya ja Iran. Iran oli tarjonnut Pakistanille yli neljä miljardia USD ydinpommista, mutta tämä kieltäytyi myymästä. Se kuitenkin toimitti Iraniin nopeita sentrifugeja uraanin rikastamiseksi. Iran väittää tarvitsevansa niitä sähkön tuottamiseen, mutta kukaan ei usko siihen.

AHMADINEJADIN Bushille lähettämästä kirjeestä on tihkunut osia julkisuuteen. Bushin sanotaan suhtautuvan siihen yliolkaisesti eikä näe mitään aihetta vastata siihen.

AMIR TAHERI, jota pidetään Iranin ja muslimimaailman asiantuntijana, kirjoittaa asiasta JPostin numerossa 14.05.06 otsikolla: ”Reading between the lines”. Taheri kehottaa ottamaan kirjeen vakavasti ja tutkimaan sen sanomaa. Hän myös kehottaa vastaamaan siihen sen omalla tasolla.

Taherti muistuttaa, että kirjeitten kirjoittamisella maailman johtajille on pitkä muslimiperinne. Muhammed lähetti aikoinaan kirjeet silloisen maailman johtomiehille, Persian kuninkaitten kuninkaalle, Bysantin hallitsijalle ja Etiopian kuninkaalle, joista kaksi viimeksi mainittua olivat kristittyjä. Kuten historia kertoo, Persian imperiumi tuhoutui pian, Bysantti pystyi vaivoin pahasti typistyneenä estämään islamin rynnistyksen, Etiopia säilyi koskemattomana. Muhammedin kirjeen sisältö oli pääkohdittain: Luovu epäjumalan palvelemisesta ja alistu ainoaan oikeaan uskoon. Bysantin ja Etiopian hallitsijat vastasivat kirjeisiin kohteliaasti, mutta Persian kuningas Khosrow Parviz vihastui kirjeen hänelle antamasta solvauksesta siinä määrin, että yritti murhauttaa tai pidättää Muhammedin, joka pelastui sillä, että Persian kuningas murhattiin.

Taheri katsoo, että Ahmadinejad tarjoaa Bushille samaa, mitä Muhammed aikoinaan: Alistu islamin vallan alle. Siinä on selvä viesti: Nykyinen Iranin hallitus on maailmassa vallitsevan maailmanjärjestyksen vihollinen, ja on päättänyt heikentää sitä, ja jos mahdollista, tuhota sen.

Ahmadinejad uskoo, että piiloutunut 12 imaami on tulossa ja Islamilaisen Tasavallan velvollisuus on provosoida ”kulttuurien taistelu” jouduttaakseen imaamin tuloa. Taherin mukaan Iranin johtoa rohkaisi Ranskan äskettäiset mielenosoitukset, jota äärivasemmisto johti muslimiproletariaatin hoitaessa suuren osan taisteluista kaduilla.

  1. ISRAEL JA JERUSALEM

Juutalaisten muinaisessa kirjassa Zohar ja myös Toran kommenteissa sanotaan: ”Ismailin ympärileikkauksen vuoksi hänen lapsilleen annettiin valta hallita Pyhää maata sen ollessa tyhjä. Hyvin pitkän ajan he tulevat estämään Israelin lasten palaamisen heille kuuluvaan maahansa, mutta lopulta, Ismailin ympärileikkauksen suoma etuoikeus peruutetaan.” Myöhemmin Ismailin lasten kohtalosta kerrotaan: Kun kansat tuovat veljenne (juutalaisen kansan) kaikista maailman kansoista, Ismailin lapset kiihottavat samaan aikaan kaikki maailman kansat Jerusalemia vastaan.” Mutta Zoharin mukaan Jumala nauraa sille: ”Hän, joka taivaassa asuu, nauraa, Herra pilkkaa heitä.” (Ps.2:4) Tora kertoo Ismailista ja Iisakista  Abaramin hautauksen yhteydessä, mainiten Iisakin nuorempana ennen vanhempaa Ismailia. Tämän sanotaan todistavan, että veljekset olivat sopineet riitansa ja Ismail oli hyväksynyt sen, että Abraham siunasi Iisakin. Tähän viittaa Jesaja: ”Kaikki Keedarin (Ismailin toiseksi syntynyt poika) laumat kokoontuvat sinun tykösi, Nebajotin (Ismailin vanhin poika) oinaat palvelevat sinua: minulle otollisina he nousevat Minun alttarilleni ja Minä kirkastan kirkkauteni huoneen (Jerusalemin Temppelin). (Jes.60:7)

KASTEL 14.05.06

Gabriel