Make your own free website on Tripod.com

ISRAELIN TILANNE 449

LIBANONIN SOTATILANNE

Israelin ilmavoimat, IAF, ovat tehneet lukuisia lentohyökkäyksiä Libanonin alueelle tuhotakseen siellä Hizbullahin infrastruktuuria ja toisaalta estääkseen Hizbullahin liikkumisen paikasta toiseen kuten myös aseitten ja rakettien kuljettamisen Etelä Libanoniin. yrityksistä huolimatta siviiliuhreilta ei ole vältytty.

Yksi IAF:n hyökkäyskohde on ollut rakettien laukaisualustojen ja –varastojen tuhoaminen. IAF:n arvion mukaan se on tuhonnut ilmaiskuissa 1500 rakettia, mutta samaan aikaan Hizbullah on ampunut Israeliin 1600-2200 rakettia. Sillä on niitä edelleen lähes10 000 tarkkailijoiden arvioiden mukaan. Suurin osa niistä on 35-45 km:n kantomatkan Katjusha-tyyppisiä. Lisäksi Fajr-3 ja Fajr-5, joiden kantomatka ja räjähdekärki on 2-3 kertaa suurempi, sekä Iranissa valmistettuja Zelzal raketteja, joitten kantomatka on 200-210 km, eli niillä ylettyy Tel Aviviin ja parannetulla versiolla Beershebaan saakka. Sillä on 450 kg:n räjähdekärki.

Israelin armeija, IDF, aloitti viime yönä laajennetun hyökkäyksen Etelä Libanoniin tuhotakseen sinne rakennetut puolustusjärjestelmät sekä ajaakseen Hizbullahin militantit Litanijoen taakse, n. 50 km Israelin rajasta. Tällä alueella on myös runsaasti Katjusha-raketteja ja niiden laukaisualustoja, joita Hizbullah on laukonut Galilean pohjoisosaan, sunnuntaina 160 rakettia, joista satakunta Kiryat Shmonan alueelle.

IDF on tottunut taistelemaan palestiinalaisten pyssymiesten kanssa ja kokemukset siellä osoittivat, ettei heistä ole vastusta IDF:n koulutetuille sotilaille.

Mutta Libanonissa IDF huomasi saaneensa kokonaan toisen tason vastustajan.

Hizbullahin militantit, tai gerillat, taistelijat, terroristit, ovat hyvin koulutettuja, he ovat saaneet erikoisopetusta räjähteitten ja nykyaikaisten aseitten ja ohjusten käytössä.

Heidät on koulutettu Iranissa iranilaisten koukuttajien toimesta, ja ase- ja sotilaskoulutuksen lisäksi he ovat saaneet henkistä ja uskonnollista koulutusta, minkä ansiosta he ovat äärimmäisen antautuneita idealismilleen, Iranin islamilaisen vallankumouksen levittämiseksi Lähi Itään ja koko maailmaan.

Heidän tukenaan Libanonissa on sadoittain iranilaisia asiantuntijoita, kouluttajia ja aktiivisesti taisteluihin osallistuvia Iranin vallankumouskaartin jäseniä.

Iranin vallankumouskaartin kouluttajat ovat kehittäneet uudenlaisen taistelutavan, joka sopii heidän päämäärälleen. Esimerkkejä he ovat ottaneet vietnamilaisten Vietkongin sissien ja japanilaisten sotilaitten kehittämistä taistelutavoista. Raketit naamioidaan puun lehvillä, joskus asuintalojen katoille. 

Hizbullahin taistelijat ovat louhineet ja kaivaneet runsaasti luolastoja Etelä Libanonin alueelle. Luolat on varustettu ruoka- ja vesivaroilla viikkojen yhtämittaista oleskelua varten, niissä on runsaasti aseita ja ammuksia sekä kranaatteja heittimineen ja panssariaseita.

Koko Etelä Libanonin alue on jaettu sotilastukikohtiin, pieniin itsenäisiin lohkoihin, jotka toimivat ja taistelevat itsenäisesti. Yhteydenpitoa varten heillä on käsipuhelimet, sähköpostit ja lähettimet sekä  tarvittaessa lähettipalvelu.

Jokainen lohko on itsenäinen, sen taistelijoilla ei ole arvonmerkkejä, vaan jokainen on periaatteessa vastuussa jokaisesta. Näiden lohkojen tarkoituksena on kuluttaa hyökkääjää, ne eivät itse hyökkää, mutta niistä voidaan tehdä kommandoiskuja, joitten jälkeen iskuun osallistuneet vetäytyvät turvaan luolastoihinsa.

Jos yksi tällainen lohko tuhotaan, kaikki muut ovat edelleen taistelukuntoisia. Niiden tuhoaminen  on siten erittäin vaikeaa ja veristä. IDF:n sotilaat ovat joutuneet tämän toteamaan raskaina menetyksinä.

USA:n sotilastarkkailijat ovat seuranneet suurella mielenkiinnolla IDF:n kokemuksia Libanonissa, koska sieltä saatu opetus voidaan soveltaa käyttöön Irakissa ja Afganistanissa.

Hizbullah laskee, ettei sitä pystytä tuhoamaan Etelä Libanonissa eikä sen aseita ja raketteja pystytä väkivalloin siltä riistämään suurista menetyksistä huolimatta taistelukentillä. Hengissä pysyminen on voitto.

Hizbullah on pureutunut syvälle libanonilaiseen yhteiskuntaan. Se toimii osaksi poliittisen puolueen tavoin, sillä on omia kansanedustajia ja ministereitä hallituksessa. Sen jäsenet asuvat muun kansan parissa ja se on asentanut rakettiensa laukaisualustoja asuintalojen kattokerroksiin, joissa ne on maastoutettu kangas- ja lehväkerroksin. Raketit ja pommit on varastoitu rakennusten pohjakerroksiin.

Kanan kylässä Hizbullah oli asettanut ansan IAF:n täsmäohjuksille. Se oli asentanut rakennuksen katolle raketin laukaisutelineen, joka näkyi IAF:n valokuvissa. Se oli tuonut rakennuksen pohjakerrokseen joukon ulkopuolisia, mukamas turvaan IAF:n pommeilta, lapset olivat liikuntavammaisia libanonilaisen kristillisen  järjestön antamien tietojen mukaan. IAF:n täsmäisku osui taloon 13.00 sunnuntaiyönä. Talo romahti kasaan aamulla n. seitsemän maissa. IAF arvioi, että romahduksen aiheutti talossa räjäytetty pommi tai raketti. IAF teki toisen ilmaiskun Kanan kylään kello 08.30 aikaan, joten se ei voinut aiheuttaa romahdusta. Näyttää ilmeiseltä, että Hizbullah uhrasi nämä ihmiset propagandatarkoituksessa, saadakseen sillä maailman sympatian puolelleen, kuten kävikin. Israelia tuomitaan maailmanlaajuisesti kohtuuttoman voiman käytöstä viattomia siviiliasukkaita vastaan. Tämä on tämän hetkinen tuntuma asiaan.

KANSAINVÄLISET sotilasasioitten asiantuntijat ovat luokitelleet Hizbullahin sodankäyntitavan verkoston sotataktiikaksi. Valtioitten, kuten USA, Englanti ja Israel, perinteiset armeijat taistelevat tällaisia verkostoja vastaan. Kysymyksessä on kokonaan uudenlainen sotataktiikka. Tämä nähdään Irakissa ja Afganistanissa sekä viimeksi Libanonissa paikallisissa olosuhteissa. Iran kokeilee taktiikkaansa ja aseitaan Libanonissa. 

Mutta sama taktiikka sopii myös taistelussa maailmanlaajuisesti näitä verkostoja vastaan. Ne ovat sielläkin muodostaneet itsenäisiä solukoita, jotka toimivat omana yksikkönään omine voimavaroineen. Jos yksi tällainen solu tuhotaan, kaikki muut ovat koskemattomia, joista ei välttämättä ole edes mitään tietoa. Solukot eivät myöskään tiedä toisistaan, joten kiinni saatujen kuulusteluissa ei saada tietoja toisista soluista.

IDF:N TAISTELUISSA Libanonissa ei ole odotettavissa selkeää julistusta, että ratkaiseva taistelu on voitettu ja vihollinen on lyöty, nyt voidaan sanella antautumisehdot.

Hizbullah voidaan työntää kauemmas rajalta ja löydetyt aseet ja raketit tuhota, mutta sitä ei pystytä riisumaan aseista ilman kansainvälisiä sopimuksia. Iran ja Syyria eivät tule näihin suostumaan.

Hizbullahilla on al-Qaidan tapaan verkostoja lähes kaikkialla maailmassa. Halutessaan ne voivat aiheuttaa suurta tuhoa länsivalloille, joiden alueilla verkostot pääasiassa ovat. Tästä on runsaasti kokemuksia.

YK:n kansainvälisten joukkojen rungon Libanonin eteläosaan tulisivat muodostamaan Ranska, Turkki ja Indonesia. Ranskalla on luottamukselliset siteen Hizbullahin ja myös Iranin kanssa. Ranskan ulkoministeri kiitteli Iranin roolia alueen tasoittavana voimana Beirutin vierailunsa yhteydessä eilen. Turkissa on muslimihallitus ja Indonesiassa 40 % kansasta kannattaa Hizbullahia. Tämä joukko ei pysty riisumaan Hizbullahia aseista. YK:n tarkoituksena on vahvistaa Libanonin armeijaa, n. 50 000 miestä, ja sen hallitusta, jotta se pystyisi ottamaan maansa eteläosan valvonnan YK:n päätöslauselman 1559 mukaisesti.

Israelin armeijan sotilailla on tuskallinen ja verinen urakka edessään Libanonissa.

Paitsi Hizbullahin taistelijoita, sen tulee taistella aikaa ja kansainvälistä mielipidettä vastaan.

Israelin ainoa tukija maallisella rintamalla on USA.

Mutta juutalaisten todellinen turva on aina ollut ja on nytkin Israelin elävä Jumala, Israelin Pyhä.  

 

KASTEL 01.08.06

Gabriel