Make your own free website on Tripod.com

ISRAELIN TILANNE 456

Juutalaisten uuden vuoden 5767 alettua runsas viikko sitten ja Jom Kippurin aattopäivänä on paikallaan käydä läpi Israelin tämän hetkistä tilannetta.

Libanonin sota päättyi muodollisesti elokuun 14. päivänä YK:n turvallisuusneuvoston tekemään tulitauko-päätökseen, jonka molemmat osapuolet, Israel ja Libanon ja sen proksi Hizbullah, hyväksyivät. Käytännössä Israelin kannalta katsottuna sota päättyi vasta viime yönä, jolloin viimeinen IDF:n sotilas poistui Libanonin käärmeitä ja skorpioneja kuhisevilta kukkuloilta. Todellakin, monet sotilaat saivat käärmeen ja skorpionin pistoksia majoittuessaan oudoille asemapaikoilleen.

Sodan jälkiseurauksia tutkitaan monellakin taholla, hallituksen asettama ns. Vinogradovin komitea on yksi, toinen on valtiontarkastaja Michal Lindenstraussin viraston tekemä tutkimus. Pääministeri Ehud Olmert ei suostunut kansallisen tutkimuskomitean asettamiseen, millä olisi ollut valtaa tehdä suosituksia ja jopa vaatimuksia syyllisten erottamiseksi tehtävistään, jos sellaisia olisi löydetty. Sodan lopputulosta pidetään Israelissa surkeana. Sodan varsinaisia aiheuttajia olivat kahden IDF:n sotilaan kaappaaminen Libanoniin Hizbullahin kidutusselliin, Hizbullahin työntäminen pois Libanonin raja-alueilta ja riisuminen aseista ellei peräti tuhoaminen sekä Katjusha-rakettien tuhoaminen Libanonin eteläosasta. Yhtään näistä tavoitteista ei saavutettu. Päinvastoin 119 sotilaan ja 43 siviilin kuolema sekä satojen haavoittuminen, tuhansien asuntojen tuhoutuminen 34 päivää kestäneen jatkuvan Katjusha-tulituksen sateessa ja tuhansien hehtaarien metsien ja puistoalueitten tuhoamisen jälkeen Hizbullah uhoaa olevansa vahvempi kuin ennen sotaa ja omaavansa aseita enemmän kuin koskaan, esim. 20 000 rakettia, ennen sotaa 13 000. Lisäksi sen suosio on noussut kaikkialla arabimaissa ja sen pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on kansallissankari, jota ihannoidaan kaikkialla muslimimaissa. Lukemattomat palestiinalaispojat kantavat nyt hänen nimeään.

YK:n Turvallisuusneuvoston päätöksen mukaisesti Libanonin armeijan joukkoja on siirretty maan eteläosaan, jonne heillä ei ollut mitään asiaa vuoden 2000 jälkeen IDF:n poistuessa sieltä häpeällisesti yön pimeydessä. Niitä pitäisi mennä sinne 15 000. Saman verran YK pyrkii sijoittamaan omia kansainvälisiä joukkojaan entisen UNIFIL:n 2000 miehen joukko-osaston toimiessa runkona.

Israelissa elätettiin toiveita, että vahvistuneet UNIFIL-joukot voisivat estää Hizbullahia pureutumasta uudelleen Libanonin eteläosaan ja aseistautumasta uusin asein. Israelissa uskottiin, että YK:n alaiset joukot valvovat liikennettä, asettavat tarvittaessa tiesulkuja, tutkivat autoja ja estävät aseitten virtaamisen Hizbullahille. Tämä on osoittautunut toiveajatteluksi.

Saksan, Italia, Belgian ja Kreikan alusten oli määrä partioita Libanonin vesiä, etteivät Hizbullahin aselaivat pääse rantautumaan Libanoniin. Käytännössä ne pysyttelevät Libanonin aluevesirajan  eli 12 meripeninkulman ulkopuolella, mikä tarkoittaa sitä, että kalastaja-alusten kokoiset laivat pääsevät liikkumaan rannikon edustalla esteettä.

YK:n päätöslauselma kieltää Syyriaa ja Irania aseistamasta Hizbullahia. Tämä kierretään siten, että Iranista tulevat aseet varastoidaan Syyrian puolelle Libanonin rajaa Syyrian armeijan varikoille, josta ne on helppo siirtää tarvittaessa Hizballahille, koska aseet ovat muutaman kymmenen kilometrin päässä.

Israel on pidättänyt itsellään oikeuden tehdä valvontalentoja miehittämättömillä pienkoneilla (UAV) Libanonin ilmatilassa pystyäkseen tarkkailemaan asekuljetuksia maitse. Se ei kuitenkaan voi estää kuljetuksia.

YK:n joukot Libanonissa puolestaan tarkkailevat Israelin koneitten lentoja ja raportoivat niistä YK:lle.

Libanonin raja on rauhallinen, yhtään rakettia ei sodan jälkeen ole ammuttu sieltä Israelin puolelle.

ISRAELILLE on syntymässä uusi ongelma Syyrian kanssa. Syyrian nuori, kokematon mutta häikäilemätön johtaja Bashar Assad on ilmoittanut, että Syyria haluaa Israelin vuonna 1967 vapauttamat Golanin kukkulat takaisin. Näillä kukkuloilla on tärkeä strateginen merkitys Israelille, sillä niistä on esteetön näköala Genessaretin järven rannalla olevaan Tiberiaan kaupunkiin sekä lukuisiin kukoistaviin maatiloihin, joita Syyria pommitti kiväärein ja kranaatein kukkuloilta ennen kuin IDF karkotti syyrialaiset joukot.

Assad sanoo panneensa merkille, miten terroritoiminta kannattaa. Hän antaa Hamasin, Islamic Jihadin ja PFLP:n muitten pienempien terrorijärjestöjen ohella pitää toimistojaan Damaskoksessa kansainvälisestä painostuksesta huolimatta. Hän ilmoitti Libanonin sodan päätyttyä, että hän on antanut luvan perustaa Syyriaan Hizbullahin tapaisen terrorijärjestön, joka tulee toimimaan Golanin kukkuloilla ja tekemään samantapaisia kommandoiskuja Israelin puolelle kuin Hizbullah, ehkä myös raketti-iskuja.

Assadin puheet ovat olleet lähes sodanjulistuksia, mikä Israelissa on pantu merkille. Pääministeri Ehud Olmert sanoi lausunnossaan, että jos Syyria aloittaa sotatoimiin verrattuja väkivaltaisuuksia Israelia vastaan, se tulee vastaamaan niihin täydellä voimalla, ei silkkihansikkain kuten Libanonissa. Israelin johdon virheisiin on laskettava katteettomat uhkaukset, joita ei ole aiottukaan toteuttaa. Tämä on tuudittanut sen viholliset uskomukseen, ettei Israel kuitenkaan tule toimimaan kuten se uhkailee.

Libanonin sota rohkaisi sekä Israelin vihollisvaltioita että terrorijärjestöjä, jotka pyrkivät soveltamaan Hizbullahin opetuksia omiin operaatioihinsa. Palestiinalaiset terrorijärjestöt, Palestiinan vastarintakomiteat (PRC), Jihad, Hamas, PFLP ja Fatahin alainen al-Aksa ovat ilmoittaneet keskittyvänsä raketti- ja ohjusaseisiin sekä kaivamaan bunkkereita ja tunneleita, joista niiden operaatiot ovat olleetkin tunnettuja.

Shin Betin johtaja Yuval Diskin ilmoittaa, että palestiinalaiset hankkivat entistä vaarallisempia aseita, kuten pst-ohjuksia, olalta laukaistavia it-ohjuksia, ja myös Katjusha-raketit ovat niiden ostoslistassa.

Egyptin rajavartioitten holtittoman valvonnan vuoksi salakuljetustunneleita kaivetaan entistä ehommiksi ja suuremmiksi, että niitten kautta voidaan tuoda kaikkea muuta paitsi ei ehkä lentokoneita ja tankkeja.

Egyptin turvallisuusviranomaiset saivat rysän päältä kiinni neljä egyptiläistä poliisia ja yhden beduiinin, jotka olivat hieromassa kauppaa neljän palestiinalaisen salakuljettajan kanssa aseitten ja kranaattien myymisestä. Poliisit olivat varastaneet aseet Egyptin asevarikolta.

Ilmatorjunta-aseitten joutuminen terroristien käsiin varsinkin Samarian alueella maalaa synkkiä tulevaisuuden kuvia Israelin siviili-ilmailulle, sillä Ben Gurionin lentokenttä on niiden kantomatkan sisällä.

Onneksi Libanonin sota pakotti ainakin toistaiseksi maan pääministerin ja hallituksen hautaamaan suunnitelmat 80 000 juutalaisen uudisasukkaan karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänalueilta ja niiden alueitten luovuttamiseksi PA:n hallintaan saamatta mitään vastapuolelta.

ISRAELIN PAHIN UHKA on Iran arvaamattomine johtajineen ja ydinasesuunnitelmineen, jota mikään ei näytä voivan pysäyttää. Iran jatkaa hämmästyttävää aseistautumistaan. Paitsi että se ostaa aseita ja varaosia kaikkialta, se on kehitellyt useita asetyyppejä, lentokoneita, panssareita, tykkejä, erilaisia ohjuksia sekä maa-, meri- että ilmavoimien käyttöön, joita se valmistaa itse ja myy niitä 50 maahan. Se kehittelee ja parantelee jatkuvasti ballistista Shihab-3 ohjustaan, jolla se jo yltää kaikkialle Israeliin, ja Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad lupaa hävittää Israelin valtion heti, kun hänellä on siihen soveltuvat aseet.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA pyörittelee avuttomana peukaloitaan pystymättä päättämään, mitä tehdä Iranin ydinohjelman kanssa. YK:n turvallisuusneuvosto antoi Iranille aikaa elokuun loppuun lopettaa uraanin rikastamisensa, mutta Iran kieltäytyy siitä ja kissanhännän veto jatkuu. USA:lla olisi valta ja voima toimia, mutta presidentti Bush ei uskalla. Maassa on vaalit ensi kuussa ja republikaanien valta on vaarassa erään ehdokkaan seksuaaliskandaalin vuoksi, joka paljastui pahaan aikaan. USA on lisäksi korviaan myöten kiinni Irakin hiekka-aavikoilla ja Afganistanin liejuissa, ettei sillä ole juuri varaa laajentaa vastuitaan.

Tämä asettaa Israelin kovan paikan eteen: Lähteäkö yksin hoitamaan maailmalle kuuluvia poliisitoimia ja saada siitä koko maailman tuomiot ja mahdolliset boikotit, vai antaako asioitten kulkea omia latujaan ja odottaa sydän kylmänä, että Iran saisi uuden ja käytännöllisemmän johdon?

ISRAELIN ONNETTOMUUDEKSI sillä on nyt johtajisto, joka Libanonin sodan aikana osoitti kyvyttömyytensä ja asiantuntemattomuutensa. Lisäksi sillä näyttää olevan itsestään kuvitelmat, ettei Israelissa löydy parempia johtajia kuin he ovat, Olmert pitää itseään korvaamattomana, suurena strategina, joka muutti Libanonin poliittisen ilmapiirin, sai sen armeijan asemiin etelärajalle ja YK:n kansainväliset joukot niiden tueksi. 

Pääministeri Olmert ja puolustusministeri Peretz ovat ilmoittaneet halunsa neuvotella Syyrian kanssa. Luotettavat kansainväliset asiantuntijat ovat kuitenkin antaneet synkkiä varoituksia: Kädet irti Syyriasta. Heidän mielestään, vaikka Syyrian presidentti Bashar Assad on nuori ja kokematon, Syyrialla on kokenut ja pätevä sotilaallinen johto, jonka tavoitteet eivät välttämättä ole Israelille myönteiset. Vaikka Assad vakuuttaa, ettei hän vihaa Israelia eikä toivo sen tuhoutumista, tuskin hän virittäisi valitusvirttä, jos näin tapahtuisi.

Israelin johtajisto on lähes poikkeuksitta eri syistä johtuen poliisin kuulusteltavana, on seksuaalisyytöksiä, korruptiota, aseman väärinkäytöksiä, on petoksia ja mitä vain, mitä ajatella saattaa. Tähän valittujen joukkoon kuuluvat pääministeri, oikeusministeri, Knessetin ulko- ja puolustusasiain puheenjohtaja, maan presidentti, jne. Luetteloa voisi jatkaa, mutta tämä antanee kuvan maan moraalisesta tasosta.

Näin Jom Kippurin, suuren sovintopäivän aattona, voisi toivoa ja rukoilla, että Hän, joka ohjailee kansojen kohtaloita, katsoisi tämän omaisuuskansansa puoleen ja antaisi sille uuden johdon, johon kansa voisi luottaa. Tätä rukoilevat evankeliset kristityt, jotka tänään kokoontuvat Davidin Tornin museolla Jerusalemissa muutamien israelilaisten kansanedustajien ja vaikuttajien kanssa: Rauhaa Jerusalemille.

(Jes.62:6-7; Ps.122:6-9)