Make your own free website on Tripod.com

ISRAELIN TILANNE 460

ISRAELIN SISÄINEN TILANNE on ollut osittain halvaantunut Libanonin sota II:n ajasta lähtien. Pahiten sota kosketteli Israelin mahtavaa armeijaa, jonka johtoa syytetään osaamattomuudesta ja tehtäviinsä keskittymisen puutteesta. Lisäksi sen korkeinta upseeristoa syytetään siitä, että siltä puuttuu tarvittava sotilaskoulutus, eikä reserviläisiä ole kutsuttu harjoituksiin vuosikausiin.

Paine IDF:n yleisesikuntapäällikköä Dan Halutzia vastaan on ollut valtava, mutta hän on sotilaslentäjän kestävyydellä väistellyt pahimmat iskut ja sanoo, ettei hän alistu maan poliittisen johdon syntiuhriksi, jota hän pitää eniten vastuussa sodan huonosta menestyksestä. Se pahiten on romuttanut Israelin mainetta voittamattomana sotilasmahtina. Tämä puolestaan on rohkaissut sekä Israelin vihollismaita, Syyriaa ja Irania sekä terrorijärjestöjä, jotka ovat omaksumassa Hizbullahin taistelutekniikkaa omissa taisteluissaan.

Hallituksen, sen ministerien ja pääministerin kannatus on kansan parissa alimmillaan, Olmertin alle 30 %. Monella taholla vaaditaan hallituksen eroa ja uusia vaaleja, mutta kansanedustajat eivät uskalla lähteä tosissaan tähän peläten menettävänsä oman paikkansa Knessetissä. Tilanne on kriittinen ja vaarallinen senkin takia, että Israelia uhkaavat monet ulkoiset vaarat, ja hallitus näyttää menettäneen näkynsä.

Olmertin vaaliteeman keskeinen asia oli Juudean ja Samarian sydänosien tyhjentäminen juutalaisista ja niiden luovuttaminen palestiinalaisille, ”Hamasille”, kuten oppositio asian ilmaisee. Onneksi Olmertkin pystyi lopulta tajuamaan teemansa mielettömyyden näissä olosuhteissa ja hyllytti evakuointisuunnitelmansa.

GAZAN TILANNE on vähintäänkin sekava Ariel Sharonin karkotettua kaikki juutalaiset asukkaat, n. 8000 henkeä, kodeistaan ja kukoistavista liikeyrityksistään, jotka antoivat työtä myös tuhansille palestiinalaisille. Suurin toivein osittain kalliine huippunykyaikaisine laitteistoineen jätetyt teollisuuslaitokset ja kasvihuoneet joutuivat palestiinalaisten ryöstämiksi, vaikka niitten uskottiin nostavan alueen omavaraisuutta ja elintasoa. Gazan alueen aseistautuneet klaanit ja terrorijärjestöt aitasivat itselleen tyhjiksi jääneitä alueita, joissa oli valmis infrastruktuuri odottamassa palestiinalaisten rakentamista. Rahaa tarjottiin satoja miljoonia YK:sta, EU:sta ja jopa arabimaista, mutta ne ovat suurimmaksi osaksi rauenneet tyhjiin rahoittajien menettäessä uskonsa. Nyt terrorijärjestöt kouluttavat siellä ”taistelijoitaan” ja ampuvat Kassam-rakettejaan Israeliin.

USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice kävi runnomassa kolmikanta sopimuksen Egyptin, PA:n ja Israelin kanssa ns. Philadelphia-käytävän Egyptin ja Gazan välillä luovuttamisesta Egyptin, palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen ja EU:n tarkkailijoitten valvontaan. Niiden tarkoituksena oli valvoa rajaliikennettä Gazan ja Egyptin välillä ja lopettaa laiton aseitten, räjähteitten, huumeitten ja terroristien salakuljetus rajan ali ja yli.  Egypti lupasi lähettää 750 rajavartijaa valvomaan rajaa. Useita kertoja ainoa rajaterminaali Rafahissa on jouduttu sulkemaan terroriuhkan vuoksi. Moneen kertaan turhautuneet palestiinalaiset ampuivat suuria aukkoja Israelin rajalle rakentamaan rajamuuriin ja tuhansia ihmisiä valui esteettä rajan yli. Salakuljettajat, paikalliset klaanit, ovat kaivaneet satojen salaisten tunnelien verkoston rajan ali Egyptiin, ja sen kautta kuljetetaan mitä hyvänsä aseita paitsi lentokoneita ja panssarivaunuja, myös Katjusha-raketteja.

ISRAELIN TURVALLISUUSJOHTAJAT ovat toistuvasti varoitelleet, että Gazan alueesta on muotoutumassa uusi Etelä Libanon. Hamas, Islamic Jihad ja al-Aksa ovat aseistautuneet uudenaikaisin asein, niillä on ilmatorjuntaohjuksia, panssarintorjuntaohjuksia, jotka surmasivat useimmat IDF:n kaatuneet sotilaat Libanonissa, niillä on rakettikranaatteja, kotitekoisia Kassam-raketteja, joitten osumatarkkuutta ja kantomatkaa lisätään kaiken aikaa, ja lisäksi niillä on Katjusha-raketteja, joilla yltää Ashkeloniin  ja pian myös Ashdodiin. Pari viikkoa voimassa ollut epävirallinen tulitauko Gazan alueella on antanut terrorijärjestöille mahdollisuuden täydentää aseistustaan sekä ryhmittää ja kouluttaa joukkojaan. Gazan alueella toimivat sekä Hizbullahin että al-Qaidan solut, jotka myös antavat koulutusapua toisille ryhmille Gazassa ja Siinailla. Tämän tulitauon aikana terroristit ovat ampuneet eiliseen mennessä 18 Kassam-rakettia Israeliin.

KASSAM-RAKETTITEOLLISUUS  näyttää levinneen myös Juudeaan ja Samariaan. Muutama päivä sitten palestiinalaiset al-Aksan nuoret esittelivät Nablusissa kehittämäänsä Kassam-versiota, joita he kertoivat ampuvansa sitten, kun aika on siihen sopiva.

Gazan tulitaukoa on vaadittu myös Juudean ja Samarian alueille. Jos tämä toteutuu, IDF joutuu vetämään sotilaansa pois sieltä, purkamaan tiesulkunsa ja tukikohtansa, eli palestiinalaisilla on sen jälkeen vapaa liikkumisvapaus alueillaan, mikä koskee tietysti myös terroristeja, itsemurhapommittajia ja maanteillä liikkuvia israelilaisia autoilijoita tulittavia palestiinalaisia.

LIBANONIN SODAN huonon menestyksen rohkaisemana Syyria on alkanut vaatia Golanin ylänköä, minkä se menetti hyökättyään Israeliin 1967 ja 1973. Israel on virallisesti liittänyt tämän alueen valtioonsa, koska sillä on erittäin suuri strateginen merkitys Israelin puolustukselle. Alueen kuuluessa Syyrialle he tulittivat sieltä alapuolella Tiberiaan ympäristössä työskenteleviä maanviljelijöitä sekä kalastajia järvellä. Syyrian presidentti uhkasi perustaa Syyriaan Hizbullahin tapaisen terrorijärjestön, joka tulisi toimimaan rajan yli Israelin puolella Golanin ylänköä.

SYYRIAN JOHTO on ollut suuressa ahdingossa YK:n Haririn murhaa kokeneitten tutkimusten paljastaessa sen suoran yhteyden Haririn murhaan. Nyt USA:n halutessa Syyrian ja Iranin mukaan Irakin sekavan tilanteen selvittelemiseen Syyria näyttää pääsevän sen johtoa uhkaavasta ansasta. Lisäksi se saanee USA:n vaikka hiljaisenkin myöntymisen siihen, ettei se vastusta Syyrian sekaantumista Libanonin yhä vaarallisemmaksi kehittyvään tilanteeseen. Hizbullah aloitti kansan tukeen pohjautuvan kampanjan, joilla se pyrkii kaatamaan Sinioran hallituksen ja kaappaamaan vallan maassa. Sille riittäisi kahdeksan ministeripaikkaa Libanonin hallituksessa, millä se pystyisi estämään hallituksen päätökset ja kaatamaan sen niin halutessaan. Libanonin Sinioran johtama hallitus teki päätöksen kansainvälisen tribunaalin asettamisesta tutkimaan Rafik Haririn ja Pierre Gemayelin murhia. Syyrialaismielinen presidentti Lahoud kieltäytyi allekirjoittamasta hallituksen päätöstä, mikä on edellytyksenä sen käsittelemiseksi parlamentissa, jonka tulee  viimeksi vahvistaa hallituksen päätös. Siniora uskoo, että YK voi asettaa tribunaalin ilman Libanonin virallista myöntymistäkin.

Hizbullah jatkaa suuria kansanjoukkojen mielenosoituksia Beirutissa tänään.

Jos Libanonin hallitus kaatuu, sen tilalle muodostetaan Hizbullahin valvoma terrorihallitus. Israelissa tämä koetaan vaaralliseksi ja uskotaan, että uuden sodan mahdollisuus Hizbullahia vastaan kasvaa entisestään.

USA ja Israel ovat vuosikaudet vaatineet Syyriaa karkottamaan Damaskoksessa majailevat Hamasin ja Jihadin johtajat, mutta tuloksetta. Hamas-johtaja Khaled Mashaal uhkaa avoimesti Israelia eikä suostu ns. kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon: Väkivallasta luopumiseen, aiempien sopimusten hyväksymiseen ja Israelin tunnustamiseen, avaimena kansainväliselle hyväksymiselle ja rahavirtojen avaamiseksi palestiinalaisille. Khaled antaa länsivalloille jopa uhkavaatimuksia, jos hänen ehtoihinsa ei suostuta.

IRAN JATKAA  ydinsuunnitelmansa toteuttamista kovasta ulkoisesta painostuksesta huolimatta. Iranin presidentti Ahmadijejad ilmoitti viime viikolla, että Iran asentaa 3000 uutta sentrifugia ydinlaitokseensa, ja aikoo laajentaa niitä 60 000 sentrifugiin. Tällä määrällä pystyisi tuottamaan polttoainetta 1000 megawatin voimalaitokselle, mutta myös plutoniumia ydinasetta varten. Venäjä ja Kiina ovat olleet pahimmat jarrut sanktioitten asettamiseksi Iranin ydinasehaaveille, mutta myös Euroopan maat ovat pehmentäneet kantaansa. Venäjä rakentaa Iranin ydinvoimaloita ja myy sille huippunykyaikaisia aseita.

USA on muuttanut jäykkää asennettaan Irania kohtaan, ja on Irakin tilanteen huonontumisen myötä alkanut kosia Irania mukaan Syyrian ja joittenkin arabimaitten ohella selvittelemään tilannetta Irakissa. On selvää, etteivät keskustelut voi toteutua ilman, että USA muuttaa Iranin vastaista asennettaan. USA näyttää lopullisesti hylänneen väkivallan käyttämisen Iranin ydinlaitoksia vastaan ja jättävän asian diplomatian varaan. Koska sen onnistuminen on edelleen hyvin epävarmaa, Israel huomaa joutuneensa tilanteeseen, jossa se joutuu yksin kohtaamaan Iranin ydinasehaasteen. Onnettominta tässä tilanteessa on tarkkailijoitten mukaan Israelin hallituksen päättämättömyys, kokemattomuus ja asiantuntemattomuus. Sillä tuskin on rohkeutta tehdä tarvittavat johtopäätökset ja ratkaisut. Tämä johtaa siihen, että joittenkin arvioitten mukaan ensi vuoden maaliskuussa Iran on saavuttanut ydinaseen valmistamiseen vaadittavan teknisen tason. Jotkut tarkkailijat sanovat, että hetki ilman paluuta saavutetaan vasta, kun ydinase on valmis. Israelin kanta on, että tämä hetki on silloin, kun ydinaseen valmistamisen tekninen osaaminen on saavutettu. Aikaa ei ole paljon.

ISRAELIN POLIITTINEN VASEMMISTO esitti ilonsa Bakerin/Hamiltonin raportista, koska se vaatii Israelia luopumaan suurimmasta osasta Juudeaa ja Samariaa sekä Golanin ylängöstä. Bakerin asemaa puolueettomana tarkkailijana voisi tarkastella esim. sillä, että hänen asianajofirmansa puolustaa arabimaita syyskuun 11. 2001 New Yorkin pommiuhrien oikeusvaateita vastaan.

Kuin oireellisesti opetusministeri Yuli Tamir teki omakohtaisen päätöksen, että ns. vihreä linja tulee olla kaikissa oppikirjoissa. Tämä linja noudattelee 1949 sovittua tulitaukolinjaa, jota monet palestiinalaiset ja myös Israelin vasemmisto pitävät Israelin itärajana. Gazan Kassam-rakettitulen opetusten mukaan maan luovuttaminen lähellekään tuota tulitaukolinjaa saattaa Israelin rannikkokaupungit jatkuvan rakettiuhan alaisiksi. Myös Ben Gurionin lentokenttä tulisi olemaan tulitaukolinjan takaa olalta laukaistavien it-ohjusten kantomatkan sisällä. Tämä halvauttaisi kaiken lentoliikenteen sinne, sillä ei yksikään siviililentoyhtiö lähetä koneitaan kentälle, jossa niillä on vaara joutua hyökkäyksen kohteiksi. Pelkkä uhan mahdollisuus riittää. 

Kaiken järjen mukaan Palestiinan valtion perustaminen Juudean, Samarian ja Gazan alueille edes siedettävin toimeentuloedellytyksin ja sisäisin yhteyksin on vaarallinen harhakuvitelma. Nuo alueet eivät ole jokin eurooppalainen maa-alue, joitten asukkaat ovat tottuneet asumaan rauhassa naapurinsa kanssa, vaan siellä asuu sekakansa, jota on vuosikymmenien ajan systemaattisesti koulutettu ja aivopesty vihaamaan juutalaista ja opetettu lastentarhasta lähtien siihen, että Israel tulee hävittää Lähi Idästä. Tällainen tilanne voisi olla mahdollinen tulevaisuudessa, mutta vasta sitten, kun kansa on koulutettu uudelleen.

TOINEN JÄRKISYY, joka sotii Palestiinan valtion perustamista vastaan on se, että noilla alueilla toimivat terrorijärjestöt, Hamas, Jihad, Hizbullah ja al-Qaida ovat kansainvälisiä terrorijärjestöjä. Israel on sotinut niitä vastaan vuosikymmenet, eivätkä länsivallat näytä tajuavan, että Israelin taistelu on osa kansainvälistä sotaa, jota käydään maailmanlaajuisesti. On mahdotonta ajatella, että terrori-iskut Indonesiassa, Australiassa, Euroopassa tai USA:ssa tai etninen tuhoaminen Sudanissa olisi seurausta Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Israel on lisäksi tarjonnut palestiinalaisille rauhaa useaan kertaan ilman tulosta.

Voikin todeta, että palestiinalaiset toteuttavat Israelin Jumalan suunnitelmia siinä, missä sen oma kansa on valmis luovuttamaan sille ikuiseksi omaisuudeksi annettua maata.

POLIITTINEN KAAOS jatkuu Gazan alueella. Abbasin valvomat turvallisuusjoukot mellakoivat tunkeutuen PLC:n parlamenttirakennukseen, tulittaen toimistoja ja haavoittaen kahta henkilöä. Abbas soutaa ja huopaa ehdottamansa Hamasin ja Fatajin yhteishallituksen ja uusien vaalien välillä pystymättä tekemään päätöstä puoleen tai toiseen. Hamasin johtama hallitus on vahvasti vallassa kiinni.

KASTEL 10.12.06

Gavriel