Make your own free website on Tripod.com

ISRAELIN TILANNE 461

ISRAELIN SISÄINEN TILANNE on oudon seisovassa tilassa. Olmertin hallitus istuu entistäkin tukevammin Israel Beiteinun liityttyä sen tukijoihin, eikä vakavia vaatimuksia sen eroamiseksi ole tehty.

Yksittäisiä kommentteja ja artikkeleita esiintyy silloin tällöin, jopa USA:n kongressin edustajien suulla, Olmertin korvaamiseksi toisella, mutta vakavia yrityksiä ei ole näköpiirissä.

Labour-puolueen sisäiset vaalit pidetään ensi vuoden alkupuolella, jossa päätetään myös uudesta puheenjohtajasta. Tämä voi tietenkin aiheuttaa muutoksia myös sen pysymiseen Olmertin oikeistohallituksessa, jota sekä puolueen vasen siipi että äärivasemmisto kammoksuu. Ilmeisesti kuitenkin vaalien arvaamattomuus on pannut jarruja useimpien tyytymättömyyden eteen, koska paikka Knessetissä ja hallituksessa on useimpien haave ja leipäpuu.

Olmertin hallitus on kuitenkin kuin halvaantunut, siltä puuttuu puhti ja innovaatiokyky. Arvostelijoitten mukaan Olmertin keskeinen toiminta on pysytteleminen vallassa, josta hän näyttää juopuneen.

Olmertia ja hänen hallitustaan uhkaavat sekä henkilökohtaiset korruptiotutkimukset että Libanonin sodan johtamista tutkivat komiteat, joista valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin kanslia lienee vaarallisin.

Libanonin sota II myllersi pahasti Israelin sisäistä rauhantilaa. Armeija on jatkuvassa käymistilassa. Useita komiteoita tutkii sen sodan aikaista käyttäytymistä. Joitakin kenraaleita on eronnut tai pakotettu siihen ja useitten muitten toimia tutkitaan, niitten mukana yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz. Hän ei ole tunnustanut syyllistyneensä virheisiin ja sanoo jatkavansa, kunnes hänet pakotetaan eroamaan. Toisten tietojen mukaan hän kieltäytyy uhrautumasta poliittisen johdon puolesta, jota hän pitää syyllisenä Libanonin sota II:n huonoon menestykseen. Jotkut ovat näkevinään merkkejä, että hän joutuu pian eroamaan.

Ensimmäisiä havaintoja Libanonin sodan jälkimainingeista, jota taisi pahoin järkyttää armeijan suunnittelijoita, oli havainto, miten valmistumaton voittamattomana pidetty armeija oli sotatilanteessa.

Joukkoja on alettu kiireellä kouluttaa uudelleen. Panssarivoimia koulutetaan Golanilla lähellä sotatilannetta muistuttavissa oloissa. Koulutus aloitettiin aivan perusasioista, koska huomattiin, että monet reserviläiset eivät tienneet juuri mitään hienoista koneistaan, sen epätavallisista ominaisuuksista, tuskin osasivat edes käyttää sen aseita. Nyt heitä opetetaan elämään päiväkausia tankeissaan, syömään siellä, vaihtamaan vaatteensa ja nukkumaan tankeissaan. Sama sakinhivutus lienee käynnissä muissakin aselajeissa, ehkä ilmavoimia lukuun ottamatta, jotka ovat joutuneet harjoittelemaan tosioloissa kaiken aikaa. Ilmavoimien päällikkönä toiminut Dan Halutz lienee tästä saanutkin harhakuvan, että ilmapommein ja ohjuksin pystytään suorittamaan maavoimille kuuluvat tehtävät. Tämä harha ajoi yli miljoonan Israelin pohjoisosan asukasta pakosalle etelään tai pommisuojiin, joita oli riittämättömästi ja jotka oli huonosti varustettu jatkuvaa oleskelua varten, jatkuivathan Hizbullahin n. 4300 ohjuksen tulitukset kuukauden ajan.

IDF VALVOO lähes täysin Juudean ja Samarian sisäosia ja ennen kaikkea niiden kaupunkeja ja asutuskeskuksia. Sotilaat suorittavat siellä tiedustelutietoihin perustuvia vaarallisten terroristien etsintöjä ja pidättävät heitä usein kymmeniä yhtenä yönä. Tällä turvallisuusjoukot ovat pystyneet estämään lukuisten itsemurhaiskujen ja muitten pommi- ja aseellisten hyökkäysten toteutumisen Israelissa. Sotilaitten ja poliisien työskentely palestiinalaisalueilla ei suinkaan ole vaaratonta. Heitä tulitetaan ja heitä vastaan heitetään pommeja tai heidän ajoneuvojaan tuhotaan tienvarsi- tai tien alle piilotetuin pommein. Usein myös pidätettävät ovat järjestäneet väijytyksiä sotilaille tai tulittavat heitä omilla tuliaseillaan.

TILANNE GAZAN ALUEELLA on niin sekava, ettei siitä enää saa selvää. IDF veti alueelta omat joukkonsa muutamia viikkoja sitten, mutta sen jälkeen sieltä on aloitettu tulitauosta huolimatta jatkuva Kassam-rakettien tulitus israelilaisia kibbutseja ja moshaveja sekä Sderotin ja Ashkelonin kaupunkeja vastaan. Keskiviikon aikana sieltä ammuttiin 8 Kassam-rakettia, suurin osa asumattomille alueille.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbasin yritysten yhteishallituksen muodostamiseksi Fatahin ja Hamasin välillä kaaduttua Abbas lopulta toteutti uhkauksensa, jota hän oli tarjonnut useita viikkoja ja julisti uusien vaalien järjestämisen heti, kun ne käytännössä voidaan järjestää. Se toteutunee aikaisintaan ensi kesänä. PA:n hallitusta edustava Hamas ilmoitti välittömästi, että se pitää Abbasin julistusta laittomana eikä suostu siihen. Tämä puolestaan aloitti väkivaltaisuudet Fatahin ja Hamasin kannattajien välillä. Ne ovat sen jälkeen kehittyneet avoimiksi tulitaisteluiksi, joissa uhriluvut kasvavat molemmin puolin.

Fatahia kannattavat turvallisuusjoukkojen nimellä kulkevat pyssymiehet, joita USA on kouluttanut ja kouluttaa nostaakseen niitten miesluvun kolmesta tuhannesta kuuteen tuhanteen, joka vastaisi Hamasin pyssymiesten määrää.

Hamas kouluttaa miehiään Gazassa omilla koulutusleireillään sekä Siinailla että johtajia Syyriassa ja Iranissa. Siellä se on oppinut valmistamaan Kassam-raketteja ja suuritehoisia pommeja.

USA lahjoitti kesäkuussa 3000 automaattikivääriä ja miljoona ammusta Abbasin joukoille, johon Olmert suostui. Toinen erä lahjoitettiin äskettäin, 250 automaattikivääriä ja 5000 ammusta niihin.

Tarkkailijat huomioivat, että tämä kiihdytti Hamasin aseitten hankintaa. Se saa aseita Siinain kautta salakuljetustunneleita pitkin. Hamasilla on satoja it- ja pt-ohjuksia. Panssarintorjuntaohjukset osoittautuivat erittäin kuolettaviksi Hizbullahin joukkojen käsissä sekä panssareita että jalkaväkijoukkoja vastaan. Hamas on käyttänyt niitä Gazassa Israelin sotilaita ja panssareita vastaan, joskin rajoitetusti, kuin harjoitellakseen. Kassam-rakettien valmistusta on yritetty siirtää Juudeaan ja Samariaan, jossa ne uhkaavat Israelin suuria asutuskeskuksia ja lentokenttiä, myös Ben Gurionin kenttää, joka on Israelin tärkein yhteys ulkomaille.

ISRAELISSA  on ehdotettu erilaisia ratkaisuja Gazan tilanteen ratkaisemiseksi ja Kassam-rakettien laukomisen lopettamiseksi. Yhtenä vaihtoehtona on alueen miehitys uudelleen. Toisena esitetään tarpeeksi leveän puskurivyöhykkeen muodostamista raja-alueille ja ainakin Philadelphia-käytävän ottamiseksi uudelleen Israelin valvontaan. Egyptin ja PA:n turvallisuusjoukkojen oli tarkoitus valvoa salakuljetusta Siinailta Gazaan, mutta käytännössä se ei ole toiminut. Siinailta salakuljetetaan paitsi aseita ja räjähdysaineita myös huumeita ja terroristeja ilotyttöjen lisäksi.

Libanonin tilanne on edelleen sekava ja räjähdysaltis. Taistelu vallasta tapahtuu Syyrian ja Iranin tukeman Hizbullahin ja istuvan hallituksen välillä. Hizbullah väittää olleensa ainoa, joka puolusti Libanonia sodan aikana ja aiheuttaneensa Israelin tappion. Tämän johdosta se katsoo olevansa oikeutettu saamaan lisää valtaa. Se vaatii kahdeksan ministeripaikkaa hallituksessa, jolla se pystyisi kaatamaan hallituksen päätökset tai koko hallituksen. Hizbullah saa jatkuvasti aseita Iranista Syyrian kautta vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701. Se on myös soluttautumassa takaisin Libanonin eteläosiin, vaikka YK:n ja Libanonin armeijan joukkojen pitäisi pystyä estämään sen. Entisen pääministeri Rafik Haririn ja kristittyjen edustajan Pierre Gemayelin murhatutkimukset ovat kuumentaneet ja monimutkaistaneet tilannetta entisestään.

Syyrian presidentti Bashar Assad lupailee keskusteluja Israelin kanssa ilman ennakkoehtoja, mutta Israelissa se nähdään Syyrian pyrkimyksenä päästä kansainvälisestä painostuksesta ja tutkimuksista. Assad on kuitenkin esittänyt vaatimuksen Golanin ylängön palauttamiseksi, jonka Israel liitti osaksi valtiotaan.

Israelin turvallisuusjohtajat varoittelevat, että Syyria valmistelee sotaa Israelia vastaan, tai ainakin nopeaa kommandoiskua esim. Hermonin vuoren kaappaamiseksi. Se voisi linnoittautua sinne ja odottaa, kunnes YK puuttuisi asiaan ja pakottaisi osapuolet neuvottelupöytään. Syyria on tuonut panssaritorjunta-aseita raja-alueille ja viimeksi myös ilmatorjuntaohjuksia.

Presidentti Assad oli kaksipäiväisellä vierailulla Venäjällä, jossa hän suuren asetilauksen lisäksi keskusteli presidentti Putinin kanssa Lähi Idän tilanteesta. Putin suunnittelee Lähi Itää koskevaa konferenssia Moskovaan, jossa kosketeltaisiin ainakin palestiinalaisten, Libanonin ja Syyrian asiaa ja ehkä myös Irania. Putin halusi Assadin tukea suunnitelmalleen, minkä tämä tiettävästi lupasikin. Putinilla on suunnitelmia Venäjän vaikutuksen palauttamiseksi Lähi Idässä.

IRANIN SUURISUINEN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti keskiviikkona 20.12.06, että Iran on nyt ydinvalta, että sen tiedemiehet ja teknikot ovat ratkaisseet viimeiset ongelmat uraanin rikastamiseksi.

Ahmadinejad on toistuvasti uhannut lakaista Israelin nimellä kulkevan häpeätahran arabien pyhältä maalta ja vapauttaa Jerusalem. Hän lupasi tätä viimeksi muutama päivä sitten Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin Iranin vierailun yhteydessä. Hän lupasi lisäksi 250 miljoonaa USD tukea Hamasille. Haniyeh pyrki tuomaan tuliaisina 32 miljoonaa USD matkalaukuissa, mutta ei saanut lupaa tuoda rahoja rajan yli.

AHMADINEJAD on toistuvasti kertonut näystään shia-muslimien odottaman imaamin, Mahdin, saapumisesta takaisin. Tämä 12-vuotiaana v. 941 kadonnut mahdi tulee shia-muslimien uskon mukaan yhdistämään muslimit, lopettamaan sodat ja toteuttamaan muslimien haaveen maailmanlaajuisesta kalifikunnasta, jossa rauha ja hyvinvointi vallitsevat. Ahmadinejad kertoi äskettäin, että Mahdi tulee yhdessä Jeesuksen kanssa, ja että he yhdessä lopettavat sorron, tuskan ja ahdistuksen maailmassa.

Israelin nimellä kulkevaa valtiota ei Ahmadinejadin suunnittelemaan ihannevaltioon kuulu, sillä Israel, jota hän kutsuu ”sionistiseksi sortohallitukseksi”, tullaan poistamaan maailman kartalta. Hän uskoo, että samoin käy USA:lle ja Englannille, jotka toteuttavat sortoa maailmassa.

JERUSALEMIN KATOLINEN PATRIARKKA Michel Sabbah, joka pari vuosikymmentä on toiminut virassaan, esitti joulutervehdyksessään ankaraa kritiikkiä Israelia vastaan. Hän valitti, että Israel on saartanut Betlehemin kaupungin, joka oli tarkoitettu rauhan kaupungiksi, muurein ja turvaestein, jotka rajoittavat pahasti kaupunkilaisten liikkumista Jerusalemiin. He asettavat tie-esteitä ja tarkastuspisteitä teille ja sydämiin”, hän valitti lehdistölle järjestämässään tiedotustilaisuudessa. ”Nyt se on murhan ja väkivallan kaupunki”, hän maalaili näkemyksiään lehdistölle.

Betlehem oli ennen Arafatin jengin saapumista kaupunkiin kristitty kaupunki, jonka asukasluvusta kolme neljännestä oli kristittyjä. Nyt kristittyjä lienee alle 30 % ja lukumäärä vähenee kaiken aikaa. Muslimit harjoittavat räikeää painostusta heitä kohtaan, uhkailuja, pahoinpitelyjä, raiskauksia ja murhia, ja heidän omaisuuttaan ryöstetään ja varastetaan väärennetyin paperein. Heitä muuttaa jatkuvana virtana ulkomaille, Eurooppaan, Etelä Amerikkaan tai muualle, jossa asuu ennestään heidän sukulaisiaan.

Vuonna 2000 Betlehemin joulun todisti 90 000 ulkomaista turistia, viime vuonna 2500.

Patriarkka ei ilmeisesti näe palestiinalaisten muslimien omassa käyttäytymisessä mitään vikaa.

 

JOULURAUHAA JA HANUKAN LOPPUAIKAA kaikille raporttien lukijoille ja Israelin ystäville.

Toivotetaan rauhaa Jerusalemille, ja koko Israelille.

KASTEL 21.12.06

Gavriel