Make your own free website on Tripod.com

ISRAELIN TILANNE NO 414

LABOUR-PUOLUEEN JÄSENHANKINTA

Puolueen sisäinen tutkimuskomitea tutki 91 211 uuden jäsenen liittymispaperit ja havaitsi, että 44 943 eli

49 % niistä olivat kelvottomia. 15 747 hylättiin teknisten puutteiden vuoksi, 29 096 vakavampien puutteiden vuoksi. Jälkimmäisistä 34 % nimikirjoitukset oli väärennetty, 34 % liittymismaksun oli suorittanut joku muu kuin lähiomainen. Osassa tiedot olivat puutteellisia, 367 ihmistä oli liitetty puolueen jäseniksi vastoin tahtoaan. Puolueen vanhoista jäsenistä 39 039 jätettiin tutkimatta ja uusista 46 368 todettiin kelpaavan puolueen jäseniksi.

Puolueen pääsihteeri Eitan Cabel kertoo, että vakavimmat tapaukset annetaan poliisin tutkittaviksi, mutta nopeita tuloksia ei ole luvassa. Puolueen puheenjohtajavaalit pidettäneen marraskuussa.

Entinen pääministeri Ehud Barak syyttää väärennöksistä Shimon Peresiä ja Amir Peretziä, jotka molemmat ovat mukana puolueen puheenjohtajakilvassa, ja vaati heitä luopumaan ehdokkuudestaan.

Poliisi tutkii edelleen vuodelta 2002 periytyviä Binyamin Ben-Eliezerin ja Avraham Burgin väärinkäytöksiä.

TERRORISTIT HAAVOITTIVAT 10-VUOTIASTA POIKAA HENGENVAARALLISESTI

Viisi israelilaista ajoivat autollaan Jerusalemista Ateretiin Ramallahista pohjoiseen sunnuntaina. Palestiinalainen auto ajoi heidän rinnalleen ja sieltä aloitettiin tulitus autoa kohti. Autoon sattui kaikkiaan 20 luotia. Ajaja loukkaantui käteen, mutta pystyi ajamaan autonsa Ateretiin, jossa he saivat ensiavun. Hengenvaarallisesti haavoittunut poika vietiin helikopterilla Hadassan sairaalaan Ein Keremissä.

Pojan isä sai haavan päähänsä.

Palestiinalaiset terroristit ajoivat autonsa läheiselle IDF:n hyljätylle tiesululle, jossa he sytyttivät auton tuleen ja pakenivat jalan Ein Sinyan kylään. Al Aksa Marttyyrien Prikaati ilmoitti tehneensä terrori-iskun.

Turvallisuusmiehet uskovat tällaisten terrorihyökkäysten jatkuvan ja kiihtyvän evakuoinnin aikana.

LEVOTTOMUUKSIA TEMPPELIVUORELLA

Poliisi varautuu tavallista vaarallisempiin väkivaltaisuuksiin Länsimuurin ja Temppelivuoren alueilla.  Gazan alueen evakuointia vastustavat rukouskokoukset alkavat tänä keskiviikkoiltana Länsimuurilla. Tuhansien odotetaan kerääntyvän sinne. Tilannetta johtavat entinen ashkenazi-päärabbi Avraham Shapira, entinen sephardi-päärabbi Mordechai Eliyahu, entinen sephardi-päärabbi Ovadia Yosef, haredi-uskonnollisten Torah-oppineiden neuvoston jäseniä, entinen kansanedustaja rabbi Menachem Porush ja muut haredi-rabbit. Rukoilijoille jaetaan säkkipuvut syvän surun osoitukseksi.

Ensi sunnuntaina, joka on Tisha Be´av, yhdeksäs Av-kuuta, pidetään suuri rukous- ja mielenosoitustilaisuus Länsimuurilla. Jerusalem Post asettaa kertoessaan tilaisuuksista rukouskokoukset lainausmerkkeihin korostaakseen omaa eriävää kantaansa. JP:n mielestä kansan tulee vain alistua poliittisen johdon tekemiin päätöksiin ja odottaa kädet ristissä poliisien ja sotilaitten saapumista riistämään heidät kodeistaan.

Lehden varoitus ääriryhmien mahdollisesta tilaisuuden hyväksikäytöstä pyrkien ulottamaan mielenosoitukset Temppelivuorelle on potentiaalinen ja voi synnyttää verisiä yhteenottoja arabien kanssa.

Israelin vankilasta äskettäin vapautettu Islamic Movementin johtaja sheikki Raed Salah on kehottanut muslimeja saapumaan tuhansittain Temppelivuorelle sunnuntaina suojelemaan al-Aksa moskeijaa juutalaisilta. Länsimuurille kokoontuneet juutalaiset olisivat helppo kohde Temppelivuoren muslimeille.

Israelilaisia ja juutalaisia kohdanneet katastrofit ovat usein sattuneet yhdeksäs Av-kuuta:

       -     Salomon Temppeli hävitettiin vuonna 586 eKr

-          Roomalaiset hävittivät juutalaisten toisen Temppelin vuonna 70 jKr

-          Ristiretkeläiset hävittivät juutalaisia yhteisöjä Euroopassa vuonna 1096

-          Juutalaiset karkotettiin Englannista vuonna 1290

-          Juutalaiset karkotettiin Ranskasta vuonna 1306

-          Juutalaiset karkotettiin Espanjasta vuonna 1492

-          Puolan juutalaisyhteisöjen hävitys Chmielnitzki vainoissa

-          Venäjän pogromit vuonna 1882

-          Ensimmäinen maailmansota alkoi vuonna 1914, juutalainen taisteli juutalaista vastaan.

Gazan alueen juutalaisille on annettu käsky poistua asunnoistaan sunnuntaina 24.00 mennessä. Tämän jälkeen asunnoistaan tavattujen asukkaiden katsotaan vastustavan evakuointia ja heidät tullaan poistamaan kodeistaan väkivalloin. Tähän liittyy varoitus, että heiltä voidaan myös riistää hallituksen myöntämät korvaukset menettämästään omaisuudesta.

KAKSI ISRAELILAISTA HAAVOITTUI HEBRONIN LÄHELLÄ

Miesten ajama auto oli matkalla Tene Omatimista Shimaan. Lähellä tarkastusasemaa autoa kohti ammuttiin laukauksia ohiajavasta autosta. Molemmat miehet haavoittuivat ja vietiin sairaalaan. Poliisi ei osaa sanoa, oliko kysymys terrorismista vai rikollisten välien selvittelyistä.

ARMEIJA HÄLYTYSTILASSA LIBANONIN RAJALLA

IDF pelkää Hizbullahin järjestävän levottomuuksia pohjoisrajalla evakuoinnin aikana. Myös Hizbullah on asettanut omat joukkonsa hälytystilaan pelätessään Israelin iskevän sen kohteisiin Libanonissa. Se voi tarvita levottomuuksia hälventääkseen siihen kohdistettuja vaatimuksia aseriisunnasta.

TEINI-IKÄISET TYTÖT VAPAUTETTIIN

Tytöt, iältään 13-, 14- ja 16-vuotiaita, oli pidetty vankilassa 39 päivää syytettyinä teiden sulkemisesta vastustaessaan evakuointia Gazasta. Poliisi olisi halunnut sijoittaa heidät kibbutsiin, mutta tyttöjen vanhemmat eivät suostuneet siihen. Poliisi ei uskonut, että heidän vanhempansa pystyisivät pitämään tytöt poissa mielenosoituksista. Lopulta heidät sijoitettiin yhden tytön isoäidin kotiin.

Poliisi on pidättänyt kaikkiaan 688 alaikäistä, useimmat heistä 17-18-vuotiaita, heidän sulkiessaan teitä ja katuja polttamalla autonrenkaita tai levittämällä nauloja teille.

Poliisi joutui vapauttamaan nuoret tytöt laajan kotimaisen ja ulkomaisen painostuksen vuoksi.

KABINETTI ÄÄNESTI 16-5 JUUTALAISKYLIEN EVAKUOINNISTA

Kabinetin päätöksen  mukaan ensimmäiset tyhjennettävät juutalaiskylät ovat Morag, Netzarim ja Kfar Darom. Nämä kylät ovat eristettyinä muista Gazan alueen juutalaisyhteisöistä. Päätöstä vastaan äänestivät ministerit Netanyahu, Naveh, Livnat, Katz ja Hanegbi.

Talousministeri Binyamin Netanyahu jätti erokirjeensä Sharonille istunnon aikana selittäen, ettei hän voinut olla hallituksessa, jonka ohjelma johtaa sokeasti ääri-islamilaisen terrorismin tukikohdan perustamiseen Gazassa, joka voi johtaa Israelin tuhoamiseen, eikä varoituksia haluta huomioida.

Netanyahun ero hallituksesta oli yllätys, ei niinkään sen sisällön vaan ajankohdan vuoksi. Monet ovat halunneet hänen eroaan, mutta jo paljon aikaisemmin.

Netanyahun odotettiin asettuvan evakuointia vastustavan liikkeen johtoon, mutta hän väisti tämän. Hän ei suostu osallistumaan mielenosoitustilaisuuteen vaan matkustaa Yhdysvaltoihin keräämään rahaa tulevia toimiaan varten. Toinen Likudin johtajaehdokas Uzi Landau ilmoitti virallisesti asettuvansa ehdokkaaksi, vaikka hänen toivottiin luopuvan siitä Netanyahun eduksi. Mielipidetiedusteluissa Netanyahu on suosikki 47.2 % Sharonin 33.2 % vastaan. Sharon-Landau-Netanyahu yhtälössä luvut ovat 29%-17%-35%.

Likudin ensi vuodeksi suunnitellut johtajanvaalit pidettäneen suunniteltua aiemmin.

Kabinetti äänestää ensi maanantaina seuraavien juutalaisyhteisöjen tyhjentämisestä Gazan alueella.

PA:n pääministeri Mahmoud Abbas on luvannut palestiinalaisten seuraavan rauhallisesti sivusta evakuointia eikä häiritsevän sitä kranaatti- ja raketti-iskuilla, joita hän nimitti ”sivistymättömiksi”.

Abbas kielsi myös palestiinalaisten juhlinnat evakuoinnin aikana tai ennen sitä, vaikka PA on varannut 10 miljoonaa juhlintoja varten. Niitä on kuitenkin jo järjestetty Gazassa.

Israelin armeijan johto on huolissaan sen sotilaitten pariin leviävään kieltäytyjien lukumäärän kasvusta.

KOLMANNES ISRAELIN LAPSISTA KÖYHYYSRAJAN ALAPUOLELLA

Yli viidennes Israelin perheistä ja kolmannes lapsista elää köyhyysrajan alapuolella. Kansallisen vakuutusjärjestön tutkimuksen mukaan vuonna 2004 köyhien luku kasvoi 7.5 %, ollen nyt 1 534 300.

Köyhistä perheistä 24.2 % oli vanhuksia, 35.5 % työttömiä, 25.3 % yksinhuoltajia.

Köyhyysrajat Israelissa ovat:

-          yksinäiset NIS 1777,

-          pariskunnat NIS 2843

-          kolmihenkiset perheet NIS 3766

-          nelihenkiset perheet NIS 4548

-          viisihenkiset perheet NIS 5330

-          kuusihenkiset perheet NIS 6041

-          seitsenhenkiset perheet NIS 6751

-          kahdeksanhenkiset perheet NIS 7391

-          yhdeksänhenkiset perheet NIS 7959

PA:N TURVALLISUUSJOUKOT VAPAUTTIVAT YK:N TYÖNTEKIJÖITÄ

Kaksi YK:n UNRWA:n työntekijää, sveitsiläinen ja englantilainen, kaapattiin Fatahin naamioitujen pyssymiesten toimesta Khan Ynisissa. Pyssymiehet kuuluivat Tunisiassa elävän Kaddoumin joukkoihin. Kaappaus oli mielenosoitus PA:n joukkojen pidätettyä PLO johtajan Suleiman al-Farrahin ja muutamia hänen miehiään sunnuntaina. Kaddoumi oli avannut toimiston, joka palkkasi miehiä Kaddoumin suunnittelemaan kansanarmeijaan Gazan alueella. Abbas halusi estää Kaddoumin uuden armeijan muodostamisen ja määräsi sen rekrytoinnin lopettamisen. Pidätyksen jälkeen pyssymiehet tunkeutuivat muutamiin PA:n punaisen puolikuun toimistoihin, pahoinpidellen virkailijoita ja ammuskellen sisätiloissa.

Kaddoumi sanoi pidätyksiä rikollisiksi ja barbaarisiksi toimiksi.

Kaddoumi suunnittelee muuttavansa toimistonsa kanssa Gazaan Israelin evakuoinnin jälkeen.

 

KASTEL 09.08.05

Gabriel