Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 02.08.06

1.          LIBANONIN RINTAMA

Israelilainen kommandoyksikkö käväisi viime yönä Baalbekissa, n. 130 km Israelin rajalta pohjoiseen Libanonin itäosassa Bekaan laaksossa. Joukot vietiin paikalle helikopterilla, jota suojasivat IAF:n hävittäjät. Operaation tarkoituksena oli pidättää Hizbullahin korkea-arvoinen johtaja, joka tiedustelutietojen mukaan oli siellä sairaalahoidossa. Joukot pimensivät koko kaupungin sähköverkon operaation ajaksi. He kohtasivat ajoittaista tulitusta, surmasivat joitakin ampujista ja ottivat pari vankia. Sairaala oli kuitenkin evakuoitu vähän ennen joukkojen saapumista. He palasivat ennen aamunkoittoa Israeliin ilman omia tappioita.

IDF:n joukot etenevät Libanonissa kolmena kiilana, yksi itäosassa, toinen keskellä ja kolmas länsiosassa.

Taistelukosketus Hizbullahin terroristeihin on ollut kiivas, Aita al-Shaab kylässä, jossa asuu 5000 asukasta ja jota pidetään Hizbullahin pesäpaikkana, tusinoittain Hizbullahin terroristeja oli asettanut väijytyksen kylän keskustaan. He olivat piiloutuneet asuintaloihin kadun varrella ja avasivat murhaavan tulen panssariohjuksin, kranaateilla ja konekivääreillä kadulla eteneviä laskuvarjojääkäreitä vastaan. Tulituksessa kuoli kolme IDF:n jääkäriä ja ainakin 25 haavoittui. Kylä sijaitsee Libanonin rajan keskiosassa lähellä israelilaista Shtulan  kylää. Tulitaistelu kesti useita tunteja, jonka aikana haavoittuneet saatiin evakuoitua. Kylässä surmattiin 15 Hizbullahin terroristia. Taisteluun osallistuivat IAF:n helikopterit ampuen ohjuksiaan ja myös tykistö.

Kaikkiaan viisi prikaatia osallistuu taisteluihin. Tarkoituksen on puhdistaa rajan läheisyydessä olevat kylät Hizbullahin terroristeista ja jatkaa sitten etenemistä kohti Litanikokea.

Kolme IDF:n sotilasta haavoittui toisessa tilanteessa Hizbullahin kranaattitulesta.

Israelissa on herännyt osittain kiivaskin kritiikki IDF:n omaksumaa taktiikkaa sekä maahyökkäyksen ajankohtaa vastaan, joka kriitikkojen mielestä olisi pitänyt aloittaa aiemmin. IDF:n sotilaitten käveleminen rivistönä suoraan Hizbullahin miesten järjestämään väijytykseen näyttää toistuvan kerran toisensa jälkeen, eikä virheistä opita. Ehkä suomalaisten sodissaan venäläisiä vastaan käyttämä motitustaktiikka sopisi Libanonin taisteluihinkin. Miksei joukkoja olisi voitu viedä helikoptereilla Litanijoen varteen ja saartaa koko Hizbullahin terroriarmeija joen ja rajan väliin. Sen jälkeen olisi ollut mahdollista tuhota vastustajan miehistöt ja raketit laukaisualustoineen kaikessa ”rauhassa”, jos sodassa voi puhua rauhasta.

Puolustusministeri Amir Peretz on joutunut ottamaan paljon kritiikistä omalle tililleen, hänellähän ei ole sotilasjohtajan kokemusta juuri ollenkaan, ja Olmertilla vieläkin vähemmän. Peretz suojautuu toteamalla, että sotaa voidaan arvioida vasta sitten, kun taistelut on käyty. Aikamme median seuratessa armeijan mukana jopa taisteluhautoihin ja panssarivaunuihin taistelujen tulokset toistuvat reaaliajassa jokaiseen kotiin kuvaruutujen ja jatkuvien tilannearvioitten välityksellä. Kansalla ei tietenkään ole mahdollisuutta nähdä koko kuvaa, otokset ovat yksittäisiä välähdyksiä eri tilanteista, eikä ohjelman juontajien ja toimittajien asiantuntemus useinkaan riitä selittämään, miten osat liittyvät kokonaisuuteen. Lisäksi toimittajan oma poliittinen tai moraalinen kanta sanelee hänen välittämänsä sanoman myönteisesti tai kielteisesti.

Useimmat huomioitsijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Israelin armeija tarvitsisi kipeästi näyttöä selkeästä voitosta, koska Hizbullah ei välttämättä taistele IDF:n joukkojen tuhoamisesta kokonaan vaan siitä, että se pysyttelee hengissä loppuun saakka. Huomioitsijat ovat  nähneet ilmauksia, joissa arabimedia katsoo Hizbullahin jo saaneen voiton, koska se on pystynyt vastustamaan Israelin mahtavaa armeijaa kauemmin kuin viiden arabimaan vakinaiset armeijat taistellessaan Israelin armeijaa vastaan.

SYYRIAN ROOLI on tullut entistä selvemmin esille taistelujen kiihdyttyä Libanonissa. Vaaditaan Syyrian jonkinasteista rankaisemista sen Hizbullahin tukemisesta ja aseistamisesta salakuljettamalla aseita, raketteja ja ohjuksia Iranista, sekä kouluttamalla Hizbullahin terroristeja koulutusleireillään. Iranin aseet ja sen kouluttamat terroristit kulkevat Hizbullahille Libanoniin Syyrian alueen kautta.

Jotkut esittävät asian selkeästi: Israelin tulee iskeä Syyriaan tekemällä esim. ohjusiskuja tärkeisiin, huolella valittuihin kohteisiin. Toiset eivät pidä avoimen sodan aloittamista mahdottomana. Syyria ei voi tässä tilanteessa odottaa saavansa apua Egyptiltä tai Jordanialta, sen ainoa tukija on Iran.  

IDF:n yleisesikunnan apulaispäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky sanoo, että IDF tulee pysymään Libanonin alueella siksi, kunnes monikansalliset joukot saapuvat ja ottavat rintamavastuun alueella.

Saksa on  tullut vahvasti  esille haettaessa mahdollisia valtioita, jotka voisivat antaa sotilaitaan monikansallisiin joukkoihin Libanonissa. Asia on arkaluontoinen ja vaikea juutalaiselle, mutta saksalaiset katsovat, että on paikallaan saksalaisen sotilaan suojella juutalaisten turvallisuutta, ei holokaustista huolimatta vaan juuri siitä syystä. Ranskan ja Venäjän asenne on problemaattinen, sanoo Tzipi Livni.

Shimon Peres, joka kiertää USA:ssa esittelemässä Israelin politiikkaa, katsoo, että Hizbullahin täytyy lopettaa tulitus ensiksi, IDF seuraa perässä.

Eilen tiistaina Hizbullah ampui arviolta neljä rakettia Israeliin. Tauon uskotaan merkitsevän sitä, että Hizbullah ryhmittää joukkojaan ja hioo uutta taktiikkaa, mutta ei aio lopettaa rakettiensa ampumista.

2.          GAZAN RINTAMA

Palestiinalaiset ovat suunnanneet vihansa suurelta osin USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricelle, jota he pitävät osasyyllisenä heidän ”kärsimyksiinsä”. Rice esitetään pilapiirroksissa milloin milläkin tavalla. Eräässä piirroksessa al-Hayat al-Jadeena esittää Ricen odottavana äitinä, jonka kohtuun on piirretty apina. Se kuvaa Ricen ja Bushin ajamaa uutta Lähi Itää, jota he yrittävät saada syntymään. Bush lienee sen isä.

Ricen vieraillessa Ramallahissa viimeisen Israelin matkansa aikana palestiinalaiset järjestivät rajuja mielenosoituksia häntä vastaan useissa kaupungissa. Ramallahissa poliisit sulkivat kaikki Abbasin hallintokeskukseen Mukataan johtavat tiet ja kadut vierailun ajaksi. Kaupungeissa oli myös yleislakko.

Mielenosoitusten aikana Fatahin virkailijat osallistuivat kulkueisiin ja avoimesti ilmoittivat tukensa Hizbullahille ja ylistivät Hassan Nasrallahia pyytäen tätä pommittamaan Tel Avivia.

Palestiinan media on Abbasin valvonnassa. Ricea vastaan tähdätty kiihotus näyttää saavuttaneen rasismin luonteen. Tämä viha on perua Arafatin ajalta vuodelta 2001, jolloin he uskoivat Bushin aloittaneen Arafatin boikotin Ricen nimenomaisesta suosituksesta Bushin neuvonantajana.

3.          TISHA BE´AV

Huomenna on juutalaisessa kalenterissa yhdeksäs Av-kuuta. Sinä päivänä tuhottiin juutalaisten molemmat Temppelit Jerusalemissa ja sinä päivänä juutalaiset karkotettiin Espanjasta 1492, monien muitten juutalaisia kohdanneitten onnettomuuksien lisäksi.

Huominen torstaipäivä, 03.08.06 on juutalaisille täydellinen paastopäivä.

Huomenna YK:n turvallisuusneuvosto äänestänee Libanonin sodan lopettamisesta ja monikansallisten joukkojen lähettämisestä valvomaan tulitauon pitämistä. Jos sen tehtävänä on toteuttaa YK:n päätöslauselma 1559, sen tulisi myös riisua Hizbullah aseista ja luovuttaa Etelä Libanon Libanonin oman armeijan valvontaan. Aika näyttää, mitä pahaa huominen päivä tuo israelilaisille.

Korkein oikeus antoi Temppelin Uskolliset järjestölle luvan nousta rukoilemaan Temppelivuorelle huomenna torstaina, mutta kielsi sen johtajan Gershon Salomonin pääsyn Temppelialueen lähelle.

Eilen vietettiin Gazan karkotusten vuosipäivää katkerissa tunnelmissa. Lisäksi Olmert jääräpäisesti uhkaa karkottaa kymmeniä tuhansia juutalaisia Juudeasta ja Samariasta, mitä nykyisissä olosuhteissa pidetään itsemurhasuunnitelmana. Ensimmäiset karkotusmääräykset jaettiin eilen. Jotkut tarkkailijat, mikä ehkä selvimmin ilmenee web-sivujen kommenteissa, epäillään Olmertin mielenterveyttä.

Palestiinalaiset ovat uhanneet tulevansa Hizbullahin tueksi ampumalla IT-ohjuksia Ben Gurionin kentälle laskeutuvia ja sieltä nousevia matkustajakoneita vastaan. Pelkkä yritys lamauttaisi koko lentoliikenteen.

4.          RAKETTITULITUS ALKOI

Parin päivän hiljaiselon jälkeen Hizbulah aloitti rakettitulensa uudelleen.

Aamupäivän aikana 11.30 mennessä se ampui yli 70 rakettia Galilean pohjoisosaan, Akko, Nahariya, Tiberias, Kiryat Shmona, Rosh Pina ja Haifa olivat kohteina.

Safedissa haavoittui 3 ihmistä, Akkossa 2 ja Tiberiaassa 1 ihminen. Kiryat Shmonaan ammuttiin 8 rakettia, Rosh Pinaan ja Maalotiin viisi rakettia kuhunkin. Kiryat Shmonassa teollisuusrakennuksia ja asuintaloja vaurioitui sekä Tiberiaassa raketti tuhosi asuintaloon.

Palestiinalaiset tulittivat IDF:n tukikohtia Tulkarmin ja Nablusin lähellä. Autoilijaa kohti heitettiin pommi Ramallahin lähellä, ja turva-aidan viereen oli asetettu pommeja Sharonin alueen itäpuolella.

Myös palestiinalaisten aktiivisuus näyttää heräävän.