Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 03.01.07

KORRUPTIOTA KORKEIMMALLA TASOLLA. Israel ei näytä pääsevän irti korruptioskandaaleista, vaikka niitä paljastuu toistamiseen. Luulisi ihmisten vähitellen oppivan jotain virheistä, jos ei omista niin toisten esimerkeistä, että vastuupäivä tulee vastaan eittämättä, ennemmin tai myöhemmin.

POLIISI tutki viimeistä korruptiojuttua kaikessa hiljaisuudessa viimeisten kuukausien aikana ja katsoi eilen tiistaina tutkimusten tulosten osoittavan tarpeeksi selvästi pahimmat rikoksista epäillyt. Poliisi pidätti kaikkiaan 22 epäiltyä. Heidän joukossaan on verohallituksen pääjohtaja Jacky Matza, hänen edeltäjänsä Eitan Rub, pääministeri Olmertin kanslian päällikkö Shula Zaken, hänen veljensä Yoram Karshi sekä liikemiehet Yoram Ela, Simo Toboul ja Kobi Ben-Gur. Pääepäillyt ovat Shula Zaken, Yoram Kashi, Yoram Ela ja Kobi Ben-Gur, joiden pidätystä pidennettiin yhdeksään päivään. Shula Zaken päästettiin kotiarestiin

100 000 NIS takuuta vastaan; hän ei saa mennä pääministerin kansliaan eikä matkustaa ulkomaille.

Syytökset koskevat tunnettujen liikemiesten sekaantumista tärkeitten viranomaisten valintaan verojen lykkäyksiä vastaan. Poliisi on vakuuttanut, ettei pääministeri Olmert ole epäiltyjen listalla. Tämä tuntuu kuitenkin oudolta suojelulta, koska hänen kansliapäällikkönsä Shula Zaken on kulkenut Olmertin mukana hänen lakifirmastaan Knessetiin, Jerusalemin pormestarinkansliaan, kauppa- ja talousministeriöihin ja viimeksi pääministerin kanslian päälliköksi, joka järjesti kaikki Olmertin tapaamiset ja sitoumukset ja oli tietoinen kaikesta, mitä pääministerin kansliassa tapahtui. Olmert on itse tutkittavana asuntokaupoistaan, joissa poliisi epäilee tapahtuneen palvelusten ostamista. Jos Olmert ei olisikaan osallistunut hänen kansliapäällikkönsä rikoksiin, hän tuskin on ollut tietämätön niistä kuitenkaan ilmoittanut poliisille, mikä on rikos Israelin lain mukaan. Talousministeri Avraham Hirchson on epäiltynä juuri tällaisesta.

KOLME TÄRKEINTÄ EPÄILTYÄ LIIKEMIESTÄ kuuluvat Shula Zakenin lähipiiriin: Hänen veljensä Yoram Karshi on Jerusalemin kaupunginvaltuuston jäsen; urakoitsija Simo Toboul läheinen ystävä ja Kobi Ben-Gur entinen Betar Jerusalemin omistaja ja kansanedustajaehdokas. He ovat kaikki Likudin tärkeitä aktivisteja ja heidän epäillään lahjoneen verohallituksen pääjohtajat Rubin ja Matzan.

IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz kertoi eilen median edustajille, ettei hän aio sanoutua irti virastaan, mutta jos Libanonin sota II:ta tutkiva Winograd-komitea suosittelee hänen eroaan, hän tulee tekemään niin lisäten, etteivät hänen esimiehensä ole sitä vaatineet. Puolustusministeri Amir Peretz ilmoitti samoin luopuvansa toimestaan, jos komitea sitä vaatii.

HALUTZ MYÖNSI, että armeija oli epäonnistunut monessa kohdassa. Yksi sodan päätarkoituksista oli Katjusha-rakettitulen lopettaminen tai ainakin vähentäminen, mitä se ei pystynyt tekemään. Toinen virhe oli annettujen käskyjen epäselvyys ja se, ettei suurta maaoperaatiota aloitettu aiemmin.

Halutz sanoi ottavansa vastuun epäonnistumisista, mutta se ei hänen mukaansa edellytä eroamista virastaan. Yhteydenpito yleisesikunnan ja armeijan pohjoisen lohkon välillä ei ollut hyvä, mutta osa niistä oli seurausta IDF:n ulkopuolisista syistä, mikä voinee tarkoittaa Olmertin puuttumista armeijan päätöksiin. Halutz kertoi armeijan puutteista logistiikan, varusteiden ja reservin kertausharjoitusten alueilla. Hän kertoi myös tapauksista, joissa kenttäpäälliköt kieltäytyivät noudattamasta esimiestensä käskyjä rikkoen siten armeijan keskeisiä oppeja. Osa näistä johtui heidän moraalisesta kannastaan, tarkoittaen tällä käskyjä hyökätä libanonilaisiin kyliin ja kaupunkeihin, mikä vaaransi paikallisia asukkaita.

KANSALLISEN TURVALLISUUSTUTKIMUS-INSTITUUTTI (INSS) julkaisi eilen Tel Avivin yliopistossa vuosittaisen raporttinsa Lähi Idän strategisesta tasapainosta, jota ammattipiireissä arvostetaan eräänlaisena alan raamattuna. Instituutin tutkija kenraalimajuri Giora Eiland esitteli raporttia medialle.

ILMAN SOTILAALLISTA VÄLIINTULOA  Iranin ydinpommin valmistuminen on vain ajan kysymys, raportti ilmoittaa, ja Israel pystyy tekemään sotilaallisen iskun Irania vastaan yksinäänkin.

LIBANONIN SOTA II tuhosi ja alensi pahoin Israelin strategista puolustuskykyä, mutta ilmaisi samalla heikkoudet ja virheet Israelin puolustusvoimissa sekä päätöksentekoportaassa Israelin hallituksessa.

USA:N OLISI PITÄNYT hyökätä Iranin ydinlaitteita vastaan eilen ja viimeistään huomenna, raportti maalaa. Jos Israel suunnittelisi omaa hyökkäystään Iraniin, sen tulisi koordinoida operaationsa USA:n kanssa.

Israelin puolustus- ja iskukyky sai pahoja kolauksia Libanonin sodan seurauksena, mitä arabit pitävät Hizbullahin voittona. Samaan suuntaan vaikuttavat jumiutuneet neuvottelut palestiinalaisten kanssa, maailmanlaajuisen terrorismin eston epäonnistuminen sekä USA:n vaikeutuneet yritykset Irakin tilanteen selkeyttämiseksi.

Syyria tutkii mahdollisuuksia parantaa strategista asemaansa aloittamalla keskustelut Israelin kanssa. Israelin raja-alue on rauhallinen, mutta Syyria suunnittelee terroritoiminnan aloittamista Golanin ylängöllä Hizbullahin esimerkin tapaan.

HAMAS ON PYSYTELLUT rauhallisena pyrkiessään vakiinnuttamaan hallitusvaltaansa. Sillä on kuitenkin vaikeuksia hillitä siihen kuuluvia sirpalejärjestöjä, jotka toimivat oma-aloitteisesti.

SAUDI ARABIA johtaa asetoimitusten ostoa ulkomailta vuosien 2001-2004 välillä 19 miljardilla USD.

EgyptiN tilaus kolmen ohjuspartioveneen hankkimiseksi USA:ta on sen suurin viimeaikainen hankinta.

Israel tilasi kolme Dolphin luokan sukellusvenettä Saksasta.

IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad kertoi tiistaina suurelle yleisöjoukolle, että Iran on nöyryyttänyt Yhdysvaltoja aiemmin ja tulee tekemään sen nytkin. Hän puhui Iranin lounaisprovinssin pääkaupungissa Ahvazissa. Hän totesi puheessaan, että YK:n turvallisuusneuvoston päätös sanktioista Irania vastaan on arvoton. Hän varoitti Yhdysvaltoja, jota hän pitää päätöslauselman tärkeimpänä tukijana viitaten, että Irakin johtajan Saddam Husseinin aloittaessa sodan Irania vastaan, Iran pystyi lyömään vastustajansa, vaikka kaikki länsimaat tukivat sitä. Ahmadinejad totesi, että Iran pystyy läimäyttämään uudelleen kaikkien länsivaltojen kasvoille, jos ne aloittavat sotatoimet sitä vastaan.

HAMAS sanoo neuvottelujen edistyneen Shalitin vapauttamiseksi ja palestiinalaisten vankien vaihtamiseksi, mutta israelilaiset lähteet pitävät sitä Hamasin taktikointina. Hamas lisäksi vaatii nyt 1500 vankia vapautettaviksi, mikä Israelin mielestä on kova hinta yhdestä sotilaasta.

Ehud Olmertin ja Egyptin presidentin Hosni Mubarakin tapaaminen torstaina Sharm el-Sheikissä piti olla sopimuksen-tekotilaisuus, mutta nyt se näyttää utopistiselta.

AVIGDOR LIEBERMAN (Israel Beiteinu) arvostelee kriittisesti YK:n uuden pääsihteerin Ban Ki-Moonin lausuntoa, jonka mukaan ”Palestiinan kysymyksen” ratkaisu on avaimena koko Lähi Idän ongelmille. Pääsihteeri seuraa tässä edeltäjänsä Annanin näkemystä. Moon sanoo aikovansa matkustaa Lähi Itään lähitulevaisuudessa arvioidakseen tilannetta omin silmin.

Lieberman ei näe, miten ”Palestiinan kysymyksen” ratkaisu voisi vaikuttaa Iranin ydinasesuunnitelmiin, ja miten Iranin vaatimukset Israelin tuhoamiseksi liittyvät siihen, koska Iranilla ei ole aluevaatimuksia Israelilta.

Hän toteaa, että Iranin tapa kytkeä toisiinsa Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti sen ydinasehankintaan on suurinta antisemitismistä ideologiaa, mitä maailma on koskaan tuntenut natsi-ideologian ja holokaustin jälkeen. Maailman pyöritellessä peukaloitaan Iran kiihdyttää ydinaseensa valmistusta, mistä koko vapaa maailma tulee maksamaan korkean hinnan, hän arvioi. Hän kehottaa Ki-Moonia peruuttamaan Iranin YK:n jäsenyyden ja asettamaan sitä vastaan ankarimmat mahdolliset sanktiot.

LÄNSIMUURILTA Temppelivuorelle johtava Mughrabi-kukkula ja sen yläpuolelle rakennettu puinen kävelysilta ovat vaarassa romahtaa Jerusalemin insinöörin Ofer Cohenin tutkimusten mukaan. Sekä kukkula että kävelysilta on tarkoitus poistaa, ja tilalle rakentaa pysyvä porras tai johtaa liikenne ylös muuta kautta.

Länsimuurin rabbi Shmuel Rabinovitch sanoo, että jos kukkula poistetaan, naisten pihaa muurin vierellä laajennetaan, sillä se on osoittautunut liian ahtaaksi. Päärabbinaatti ei ole kovin innokas osallistumaan uuden portaan ja sillan rakentamiseksi Temppelivuorelle, koska halakhan, juutalaisen seremonialain, mukaan juutalaisten ei tulisi nousta sinne, koska ei tiedetä missä Temppelin kaikkein pyhin sijaitsi.