Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 05.07.06

1.        KASSAM ASHKELONIN KESKUSTAAN

Palestiinalaiset ovat jo kuukausien ajan harjoitelleet osumista Kassam-raketillaan Ashkelonin kaupunkiin. Aiemmat yritykset ulottuivat 120 000 asukkaan kaupungin ulkolaidoille, mutta eilen malliltaan entinen mutta parannetulla moottorilla varustettu raketti putosi ORT-Ronson koulun pihalle Ben Zwi kadun varrella vahingoittaen rakennusta ja säikäyttäen lähellä leikkiviä lapsia. Kukaan ei loukkaantunut.

Olmert kutsui raketti-iskua hyökkäysten vakavana kiihdyttämisenä ja puolustusministeri Amir Peretz uhkasi kiihdyttää keskiviikkona alkaneen Kesäsade-operaation tempoa Gazan alueella. Tiistaina useita IDF:n tankkeja, puskutraktoreita ja jalkaväkijoukkoja asettui asemiin Beit Hanoun lähettyville. Alueelle lähetettiin vahvistusjoukkoja mahdollista hyökkäysoperaatiota varten.

Neljä muuta Kassam-rakettia ammuttiin Gazan alueelta. Ne putosivat Negevin alueelle ilman vaurioita.

Hamasin Izzadin al-Kassam ilmoitti ampuneensa raketit.

2.        KESÄSATEEN SOTATOIMIA TIISTAINA

Gazan alueella:

Kassam-raketti osui koulun pihamaalle Ashkelonin keskustassa vaurioittaen rakennusta.

IAF ampui ohjuksen Hamasin tukikohtana pidettyyn Islamilaiseen yliopistoon Gazan kaupungissa. Rakennus kärsi tuntuvia vaurioita, mutta ihmisuhreja isku ei vaatinut.

Izzadin al-Kassam järjestön aktivisti sai surmansa ja useita muita haavoittui ohjusiskussa Beit Hanouniin.

Neljä Kassam-rakettia ammuttiin Gazan alueelta Negeviin, Ne eivät aiheuttaneet vaurioita.

Juudeassa ja Samariassa:

IDF:n sotilaat ampuivat Jeninissä 18-vuotiaan al-Aksan terroristin, joka oli asentamassa pommia autoon.

IDF;n sotilaat räjäyttivät miinoitetun auton Jeninissä.

Kolme al-Aksan jäsentä, joita syytetään 18-vuotiaan Eliyahu Asherin murhasta, antautuivat Ramallahissa sotilaitten piiritettyä talon, jonne he olivat piiloutuneet. He kuuluivat PA:n turvallisuusjoukkoihin. PA:n poliisi oli pidättänyt heidät heti Asherin murhan jälkeen, mutta vapauttanut heidät sen jälkeen, kun he tunnustivat murhan. Poliisi varoitti heitä pysymään piilossa, ettei IDF pidätä tai surmaa heitä.

3.        KHALED MASHAALIN ONGELMA

Useat maailman valtiot, niiden mukana Egypti, ovat vaatineet tai kehottaneet Syyrian johtajaa presidentti Bashar Assadia antamaan kenkää Damaskoksessa asuvalle ja toimistoaan pitävälle Hamasin johtajalle Khaled Mashaalille. Mashaal asui aiemmin Jordaniassa, jossa Israelin salaiset agentit yrittivät teloittaa hänet myrkkyampullilla, mutta joutuivat USA:n painostuksesta pelastamaan hänet vasta-ampullilla. Jordania lopulta karkotti Mashaalin, koska hänen epäiltiin osallistuneen terrorismiin maassa. Hän muutti silloin Syyriaan.

Tarkkailijat ovat arvailleet, minne Mashaal voisi suunnistaa, jos Assad ajaa hänet Syyriasta. Iran on tietenkin yksi vaihtoehto, mutta hän voisi tuntea itsensä liian sidotuksi ajatollahien johtamassa maassa. Libya on ehdolla, samoin Sudan, mutta tarkkailijat epäilevät Sudanin huolivan häntä Darfurin kriisin aikana.

Libanonia myös pidetään yhtenä mahdollisuutena, ja Hizbullah ilahtuisi tästä, mutta tuskin maan hallitus.

Israel syyttää Mashaalia viimeisistä israelilaisten kaappauksista ja raketti-iskuista, mutta on epäselvää, kuinka pitkälle hänen auktoriteettinsa ulottuu Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin al-Kassamin tapauksessa.

4.        HANIYEH: PITÄKÄÄ SHALIT HENGISSÄ

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh, jonka hallitus on pahasti rakoillut IDF:n pidättäessä sen ministereitä, kehottaa korpraali Gilad Shalitin kaappaajia pitämään ”sionistisotilaan” hengissä ja vahingoittumattomana neuvotteluja varten. Egypti on hoitanut yhteyksiä kaappaajien edustajiin, mutta niiden uhkavaatimuksen ajan umpeuduttua ja Israelin kieltäydyttyä hyväksymästä sen ehtoja, kaappaajat ilmoittivat neuvottelujen katkenneen. Haniyeh vakuutti hallituksensa pyrkimyksenä olleen alusta lähtien ratkaista asia neuvottelemalla, ja ilmoitti yhdessä palestiinalaisten, arabi- ja paikallisten puolueitten, kanssa pyrkivänsä löytämään asialle sopiva ratkaisu. Hän pitää kysymystä ei vain poliittisena vaan myös inhimillisenä.

Hamasin huomattava johtaja Osama al-Mazini toteaa, että islamilaisen käytännön mukaan sotavanki pidetään elossa niin kauan, kuin hänestä on hyötyä vanginneille, mutta jos hänestä ei ole hyötyä vankien vaihdossa, hänet voidaan surmata. Monet islamin johtajat väittävät islamin kohtelevan vankejaan hyvin.

Hamasin edustajat ovat varoittaneet Israelia yrittämästä teloittaa Haniyehia tai muita Hamasin johtajia lisäten, että isku PA:n pääministerin toimistoon Gazassa viikonvaihteen aikana on vaarallinen ennakkotapaus. PRC:n edustaja Abu Malek kertoi, että IDF:n tukikohtaan tehdyn iskun suunnittelu aloitettiin neljä ja tunnelin kaivaminen kuusi  kuukautta sitten.

5.        TERRORIA TUKEVAT KANSANEDUSTAJAT

Kansanedustaja Zevulun Orlev (National Union/NRP) laati lakialoitteen, jonka mukaan terroria avoimesti tukevat kansanedustajat voidaan erottaa Knessetistä korkeimman oikeuden myönteisellä suosituksella.

Hän sai kimmokkeen aloitteelleen viime aikoina asiasta käydystä kiivaasta keskustelusta ja siitä, että monet arabikansanedustajat ovat tapailleet Hamasin kansanedustajia ja ministereitä. Jos laki vahvistetaan, Knessetin alivaliokunta voi korkeimman oikeuden suosituksesta erottaa epäillyn kansanedustajan. Arabikansanedustajat vastustavat aloitetta kiivaasti pitäen sitä rasistisena ja haluna rangaista arabiedustajia. Lakialoite voi tulla Knessetin ensikäsittelyyn jo ensi viikolla.

6.        TAISTELIJOITA INDONESIASTA

Muhamettilainen hengellinen auktoriteetti Abu Bakar Bashir, joka tuomittiin osallisuudesta Balin pommituksiin vuonna 2002, on al-Qaidan Lounais-Aasian haaran Jemaah Islamiah hengellinen johtaja. Kärsittyään osan tuomiostaan hänet vapautettiin äskettäin. Hän puhui Tähti- ja puolikuu-puolueen (PBB) kokouksessa maanantaina. Bashir kehotti Indonesian hallitusta lähettämään taistelijoita Palestiinaan, koska israelilaiset hyökkäävät siellä muslimeja vastaan. Bashir on jatkuvasti väittänyt syyttömyyttään Balin pommi-iskuun jossa kuoli 202 ihmistä, heistä 88 Australiasta. Hän väittää myös ettei järjestöä Jemaah Islamiah ole olemassa.

Bashir kehotti Indonesiaa, joka on suurin muhamettilainen valtio, omaksumaan islamin sharia-lain.

Indonesia on virallisesti ei-uskonnollinen valtio.

Indonesian tennisjoukkueen pitäisi tulla pelaamaan Israelin joukkueen kanssa 15.-17. heinäkuuta Ramat Hasharon tenniskeskuksessa Fed Cup ryhmä II:n otteluissa. Israelissa valmistaudutaan otteluihin, vaikka Indonesian ulkoministeriön edustaja ihmettelee, miten maa voisi tulla pelaamaan Israeliin sen ollessa hyökkäämässä Gazan alueella ja pidättäessä joukon PA:n virkamiehiä.

Kansainvälinen tennisliitto ITA uhkaa rangaista Indonesiaa, jos se kieltäytyy pelaamasta Israelissa.

7.        JÄNNITYSTÄ POHJOISESSA

IDF on nostanut valmiuttaan Syyrian ja Libanonin vastaisella rajallaan pohjoisessa. Pelkona on, että Syyria voi kostaa IAF:n neljän F-16 koneen kaartelun Assadin Latakin kesäpalatsin yläpuolella muutama päivä sitten. Kysymykseen voivat tulla ohjusiskut tai sitten antamalla ohjeet Libanonissa toimivalle Hizbullahille aloittaa häirintätoimet Libanonin rajalla. Hizbullahilla on siellä yli 12 000 Katjusha- ja Scud-ohjusta ja se on jo pitkään halunnut saada panttivankeja Israelista nopealla kommandoiskulla.

IAF varoitti omaa pohjoisen puolustusta ennen ylilentoja Latakiin viime viikolla, että joukot ehtivät varautua mahdollisiin vastatoimiin.

Sekä Olmert että Peretz ovat uhanneet iskeä sekä terroristeihin että niihin, jotka lähettävät ne suorittamaan operaatioitaan. Tämä oli suora varoitus Syyriaan Bashar Assadille ja Khaled Mashaalille.