Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 06.09.06

1.        ISRAEL

HALLITUKSEN YHTEISTYÖKUMPPANIT, Labour, Shas ja Gil eläkeläiset, uhkaavat kaataa hallituksen talousministeri Avraham Hirchsonin esittämän ensi vuoden budjetin leikkausten vuoksi. Ne syyttävät talousministeriä siitä, että leikkaukset koskevat juuri niitä sosiaali-taloudellisia ohjelmia, jotka he saivat säilytettyä hallituksen yhteistyöneuvotteluissa. Niitä ei juuri tyydytä se, että leikkauksista jätetään pois yliopistojen opetusmaksujen korotus. Pääministeri Olmert lupaili puhuessaan Tiberiassa uuden Kadima-talon avajaisissa, että hallitus tulee budjetin puitteissa huolehtimaan sekä maan turvallisuustarpeista että sosiaalitaloudellisista kysymyksistä kuten myös pohjoisen alueen jälleenrakentamisesta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai ei hyväksy lapsilisien leikkauksia eikä hänen teollisuus-, kauppa- ja työministeriönsä leikkauksia. Labour hylkää ehdottomasti sosiaalietuisuuksien leikkaukset, ja eläkeläiset vaativat lopultakin omaa toimistoa (he hoitavat asioitaan autostaan käsin), sekä eläkemaksujen säilyttämistä ennallaan. Puolueitten vaatimukset ovat jokavuotisia budjettikäsittelyn aikana, mutta Libanonin sodan vuoksi tilanne on toinen kuin vuosi sitten. Viime vuodelta budjettiin jäi ylijäämää, mutta sota söi ne.

Työntekijöitten ammattiliitto Histadrut uhkaa yleislakolla, ellei sen vaatimuksia oteta huomioon budjetissa.

SODAN TUTKIMUSKOMITEA kiihdyttää mieliä edelleen. Olmert hylkää ehdottomasti kansallisen tutkimus-komitean asettamisen ja puuhaa esittämänsä kolmen komitean pystyttämistä. Poliittista päätöksentekoa sodan yhteydessä tutkimaan asetetun komitean kaksi jäsentä joutuu sanoutumaan irti oikeuskansleri Mazuzin tulkinnan vuoksi, että he ovat jääviä komitean työskentelyyn. Hallitus käsittelee asiaa tänään.

Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss pahoitti mielensä Olmertin ilmoitettua suurieleisesti, että hän on antanut tarkastajalle tehtäväksi tutkia sotaa virastonsa kautta. Lindenstrauss ilmoitti myrkyllisesti, ettei hän ota tehtäväkuvauksia Olmertilta, vaan vastaa suoraan Knessetille. Hän antanee havainnoistaan alustavan selvityksen Knessetille lähipäivinä.

Järjestö nimeltä Movement for Quality Governmert järjestää suuren mielenosoituksen lauantaina Tel Avivissa painostaakseen hallitusta hyväksymään kansallisen tutkimuskomitean.

KIELCEN KAUPUNKI koki vuosikymmeniä sitten muitten Puolan kaupunkien kanssa natsien pogromit ja massamurhat. Tiistaina kaupungin ilme vaihtui 14. MSPO kansainvälisen puolustusteollisuusnäyttelyn  avatessa ovensa kaupungissa. Israelista on mukana 16 alan teollisuusyrittäjää.

Puolan kaakkoisosassa sijaitsevassa Kielcen kaupungissa oli ennen maailmansotaa 24 000 juutalaista. Kahta lukuun ottamatta heidät kaikki teurastettiin holokaustissa. Vuonna 1941 kaupunkiin rakennettiin ghetto, jonne juutalaiset kerättiin ennen siirtoa keskitysleireihin. Sodan jälkeen 1946 kaupungin asukkaat murhasivat 46 juutalaista, jotka palasivat entisille asuinsijoilleen rakentaakseen yhteisönsä uudelleen. Avajaistilaisuudessa oli mukana Puolan pääministeri Jaroslav Kaczynski sekä Israelin Puolan lähettiläs David Peleg. Pääministeri tutki näyttelyä ja siellä esitettyjä tuotteita: ”Olen suuresti yllättynyt näyttelyn omintakeisuudesta ja voimasta. Toivon yhteistyön Puolan ja Israelin välillä jatkavan kehitystään eri alueilla.”

Israelilaisia yrityksiä ovat Aeronautics, Bei El Industries, Controp, CI Systems, Elbit Systems, Elisra Group, Hydro Noa, IAI, IMI, Motorola, Soltam, Rafael, Tamor Verint ja Israelin Sotilasteollisuudet.

HIZBULLAH julkisti jostain syystä kaksi kaappauksien yhteydessä otettua filmiä, jotka esitettiin tiistaina TV-kanava 10 ohjelmassa.

Ensimmäinen kuvaa IAF:n suunnistajan Ron Aradin heti sen jälkeen, kun hän joutui Hizbullahin vangiksi pelastuttuaan laskuvarjolla koneeseen tulleen teknisen vian vuoksi vuonna 1986. Filmissä Ron Arad polttaa savuketta ja kertoo murteellisella englannilla olevansa israelilainen sotilas ja mainitsee vanhempiensa ja veljensä nimet. Hänen sen jälkeisestä kohtalostaan ei ole tietoa jatkuvista yrityksistä huolimatta.

Toisessa filminpätkässä näytetään kolmen israelilaisen sotilaan kaappaus Libanonin rajalla lokakuussa  2000. Hizbullahin ottamassa filmissä näytetään sotilaitten panssaroimattoman auton lähestyvän terroristien asettamaa pommia, joka tuhosi auton ja haavoitti sotilaita Omar Sawayid, Benny Avraham ja Adi Avitan. Välittömästi tämän jälkeen terroristit ryntäsivät turva-aidan portille, räjäyttivät sen, ja nelivetoauto ajoi aukosta Israelin puolelle. Haavoittuneet sotilaat raastettiin autoon, joka ajoi Libanonin puolelle. IDF pelastusauto ajoi paikalle 20 minuuttia sen jälkeen ja vasta toisen 20 minuutin päästä saatiin helikopteri etsimään kaappaajia. Kaapattujen sotilaitten vanhemmat syyttävät UNIFIL:n sotilaita Hizbullahin auttamisesta. Heidän mielestään UNIFIL oli kaiken aikaa tietoinen, mitä tapahtui kuten myös filmistä, vaikka YK:n pääsihteeri Annan aluksi kielsi filmin olemassaolon, mutta myönsi myöhemmin valehdelleensa.

Vanhemmat ovat varmoja siitä, että heidän poikansa olivat hengissä filmiä kuvatessa, mutta heidät murhattiin kylmäverisesti. He toteavat, että Hizbullah on pyrkinyt poistamaan filmistä kaiken, mikä osoittaisi UNIFIL:n osallisuuden. Sotilaitten ruumiit palautettiin monimutkaisten neuvottelujen jälkeen 2003.

YK:N PÄÄSIHTEERI Kofi Annan kertoi Ammanissa, että hän on lupautunut välittämään Hizbullahin kaappaamien kahden israelilaissotilaan palauttamiseksi. Hän nimitti tiettävästi lähettilääkseen luotetuimman neuvonantajansa Lakhdar Braminin. Tämä on herättänyt epäileviä tuntemuksia Jerusalemissa. Israel sanoo, ettei se ole pyytänyt Annania välittämään asiassa ja toiseksi Bramini tunnetaan voimakkaana Israelin arvostelijana. Hän vaati äskettäin suoria neuvottelua Hizbullahin kanssa, koska se hänen mielestään on tehokkaampi tapa kuin järjestön boikotointi. Bramini väitti toisessa yhteydessä sodan aikana, että IDF on surmannut enemmän libanonilaisia lapsia kuin Hizbullahin taistelijoita (terroristeja) ja ettei Israel voi väittää, että lasten saaminen surmansa on yksi sodan sivutekijöitä. Bramini toimi Algerian ulkoministerinä ja on sen jälkeen palvellut YK:ssa eri tehtävissä, mm. Afganistanissa sodan jälkeen. Vuonna 2000 hän kokosi raportin, joka käsitteli rauhanturvatehtävien ongelmia. YK:n New Yorkin edustaja kieltäytyy kommentoimasta asiaa, koska Annan sanoi paljastavansa lähettilään nimen muutaman päivän kuluessa.

   2.    LIBANON

HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah sanoi erään haastattelun yhteydessä, että hänen henkivartijansa kuljettavat häntä niin monimutkaisia teitä, ettei hänellä itsellään ole tietoa olinpaikastaan.

Tiistaina hän sanoi As-Safirin haastattelijalle, ettei hän kadu IDF:n sotilaitten kaappaamista. Hän väittää IDF:n käyttäneen hyväkseen kaappausta aloittaakseen sodan, mutta sanoo sodan, joka oli väistämätön, alkamisen kääntyneen sekä Hizbullahin että Libanonin eduksi. As-Safirin haastattelussa hän väitti ryhmänsä taistelleen sodan, joka toi strategisen ja historiallisen voiton. Hänen mielestään Israel ei saavuttanut yhtään asettamistaan päämääristä, kuten Hizbullahin rakettien tuhoamisen, sen terroristien työntäminen pois Libanonin eteläosasta sekä  kaapattujen sotilaitten palauttaminen. ”Olmertin ainoa saavutus oli se, että hän pani minut pommisuojaan,” Nasrallah veisteli.

Tutkimuksissa on havaittu, että Israelissa luotettiin enemmän Nasrallahin kuin Peretzin antamiin tietoihin sodan aikana. Nasrallah on ilmeisesti rehellinen joskin mielipiteiltään kieroutunut mies.

Kauko-ohjattu pommi haavoitti tiistaina korkeaa libanonilaista tiedusteluvirkailijaa Libanonin eteläosassa. Hän oli avainhenkilö entisen pääministeri Rafik Haririn murhatutkimuksissa. Neljä hänen avustajaansa ja henkivartijaansa saivat surmansa iskussa. Everstiluutnantti Samir Shehabe vietiin Sidonin sairaalaan. Hänen vointinsa on vakaa. Isku tehtiin hänen kahden auton saattuettaan vastaan Rmailen kylässä. Libanonin sisäministeri Ahmed Fatfat kertoi, että tienvarteen asetettu pommi laukaistiin autoa kohti, jota Shehabe itse tavallisesti ajaa, mutta hän oli tällä kertaa toisessa autossa pelastuen kuolemalta.

Pommin yhteydessä oli suuri määrä nauloja. Shehabe oli mukana neljän libanonilaisen kenraalin pidättämisessä helmikuussa 2005 ja osallistui Haririn murhasta epäiltyjen kuulusteluihin. Isku tuli 10 päivää ennen YK:n päätutkijan Serge Brammertzin tutkimusten tulosten luovuttamista turvallisuusneuvostolle.

Syyriaa syytetään osallistumisesta salamurhiin Libanonissa, mutta tämän tekijöitä ei vielä tiedetä.

3.       UUTISOTSIKOITA

ANTI-SIONISMI on aiheuttanut anti-semitismin räjähdyksenomaisen nousun Englannissa, selviää eri parlamenttipuolueitten järjestämässä tutkimuksessa, joka luovutetaan pääministeri Tony Blairille torstaina. Israelin vastaisuus on lisännyt Englannin juutalaisiin kohdistuvia väkivaltaisuuksia. Tutkimuksen mukaan islamin ääriainekset ovat vastuussa juutalaisia vastaan tehtyyn vihamieliseen kiihotukseen. Libanonin sota on nostanut väkivaltaisuudet Englannissa kolminkertaisiksi.

JUUTALAIS-ANGLIKAANINEN antisemitismin tuomitseva julkilausuma, joka luo edellytykset normaalille keskustelulle juutalaisuuden ja 81 miljoonan anglikaanikirkon jäsenen välille, on kuitenkin närkästyttänyt kirkon papillisia arabijäseniä, joitten mielestä aika ei ole sopiva vuoropuhelulle.

KOLME RANSKAN ARABIA tuomittiin juutalaisen nuoren pahoinpitelystä Ranskan kaakkoisosassa. Arabinuoria ei päästetty erääseen yökerhoon, jonka jälkeen he etsivät kohdetta purkaa vihaansa. Kuultuaan erään tytön kutsuvan poikakaveriaan nimellä Abraham arabit kerääntyivät hänen ympärilleen ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon. Heidät tuomittiin 9 kuukaudeksi vankilaan.

IDF:N SOTILAAT pidättivät tiistaina Jasser Arafatin perustaman ja Abbasin jatkaman henkivartijakaartin Force-17 korkean upseerin Mahmoud Damran. Damra oli Arafatin uskotuimpia neuvonantajia, vaikka välillä joutuikin erotetuksi virastaan. Hän on ollut IDF:n etsittyjen listalla vuosikaudet, koska hänen epäilleen suunnitelleen terrori-iskuja Israeliin. Abbas piti pidätystä inhottavana.