Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 06.12.06

IRAN VOI KÄYTTÄÄ YDINASEITA ISRAELIA VASTAAN, jos se saa sellaisia, vakuuttaa USA:n uudeksi puolustusministeriksi nimitettävä Robert Gates. Hänen vakuuttelunsa sisältää sen olettamuksen, ettei USA tule käyttämään väkivaltaa estääkseen Irania rakentamasta ydinasearsenaaliaan, useita ydinpommeja.

Israelin entinen USA:n lähettiläs Danny Ayalon puolestaan vakuuttaa JP:n Gil Hoffmanin kirjoittamassa artikkelissa olevansa varma, ettei USA salli Iranin saavan ydinaseita, ”koska se on suora haaste USA:n eduille alueella ja sen ulkopuolellakin. Tästä on syvä yhteisymmärrys Amerikan molempien puolueitten strategisten ajattelijoitten ja johtajien parissa.” Ayalonin mukaan se, että nyt keskitytään diplomaattisten aseitten käyttöön, ei sulje pois sitä tosiasiaa, että USA:n johto pitää edelleen mahdollisena turvautua kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin, myös sotilaalliseen väliintuloon. Tämä perustuu USA:n omiin, ei Israelin intresseihin, hän selventää. Ydinasein varustettu Iran voisi esteettä harjoittaa laajentumispolitiikkaansa, jonka edistämiseksi sillä on edustajiaan Syyriassa, Libanonissa, Irakissa ja Palestiinan Auktoriteetissa. Iranin hallituksen pyrkimyksenä on poistaa USA täydellisesti pois alueelta, Ayalon toteaa. ”Ydinaseillaan Iran pystyisi valvomaan öljyn tuotantoa, mikä koskettaisi välittömästi USA:n ja koko maailman taloudellisia intressejä, sekä horjuttamaan maailmanjärjestystä ydinsodalla uhkaamalla”.

Ayalon vastustaa Baker/Hamilton Irakia koskevan tutkimusraportin esittämää suositusta Iranin ja Syyrian kytkemistä osaksi Irakin tilanteen ratkaisemista, koska se keskittyy Irakin tilanteeseen eikä huomioi Iranin ydinaseongelmaa.

ROBERT GATES toteaa, että kuten Irakin sota paljasti, sodan tulos on aina arvaamaton. Hän pelkää, että hyökkäys Irania tai Syyriaa vastaan voi laukaista terrorismin aallon Euroopassa ja muuallakin sekä herättää arabimaitten yhtenäisen USA:n vastaisen mielialan. Iran voisi antaa bio/kemiallisia aseita terroristeille. Iranin intressinä olisi rohkaista Hizbullahia kiihdyttämään epäjärjestystä Libanonissa.

EU:N LÄHETTILÄS Israelissa Ramiro Cibrian-Uzal toteaa, ettei Israelin johdolla ole selviä todisteita Hizbullahin kaappaaman kahden sotilaan Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin kohtalosta tai siitä, että he olisivat vielä elossa. Sen sijaan Hamasin kaappaaman sotilaan Gilad Shalitin tilasta on selviä todisteita, hän toteaa. Hänen mukaansa Israelin pääministerillä ei olisi ideologisia rajoituksia aloittaa neuvottelut heidän vapauttamisekseen, jos hänellä olisi todisteita, että he elävät.

PÄÄMINISTERI OLMERT esitti puheessaan yläkoulun oppilaille, ettei hän tiedä, ovatko kaapatut sotilaat vielä elossa, mitä myöhemmässä lausunnossaan hän osittain kumosi. Siinä Olmert totesi, että hän mieluummin näkee sotilaitten jatkavan panttivankeina vähän kauemmin, jos sillä voidaan säästää sotilaitten henkiä. Hän tarkoitti tällä sitä, että Libanonin sota II lopetettiin ilman, että yksi sen päämotiiveista jäi saavuttamatta, eli panttivankien vapauttaminen. Nämä Olmertin ristiriitaiset lausunnot ovat herättäneet ihmettelyä ja hämmennystä, sekä kaapattujen omaisten vihaiset pyynnöt, että pääministeri miettisi ensin ja puhuisi sitten, jos on aihetta, tai olisi mieluummin hiljaa ja toimisi enemmän.

ULKOMINISTERI TZIPI LIVNI pyrkii Ranskan vierailunsa yhteydessä vakuuttamaan tapaamiaan ranskalaisia ministereitä, ettei Ranskan tulisi luopua kvartetin ajamasta ”tiekartasta” ja välttää uusien suunnitelmien esittämistä Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi. Livni toteaa monien muitten tapaan, että Israelin ja PA:n suhteissa on avautunut uusi mahdollisuus, jota ei tulisi jättää käyttämättä. Livni myös kertoi huomanneensa selvää positiivista muutosta Hamasin jäykässä Israelin vastaisessa asenteessa. Tarkkailijat ovat ihmetelleet, missä Livni tätä näkee, koska Hamasin Syyriassa majailevan johdon lausunnot ovat jos mahdollista entistäkin jyrkemmät, jopa uhkavaatimusten muotoisia.

EU:n lähettiläs Israelissa Ramiro Cibrian-Uzal selvensi lausuntoaan tiistaina, että Espanjan, Ranskan ja Italian esittämä suunnitelma on tarkoitettu modifioimaan tiekarttaa, jolle kaikki perustuu. Hän katsoo, että kolmen maan suunnitelman ensimmäinen osa, tulitauko, on osin toteutunut. Hän rohkaisee Ehud Olmertia tapaamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin mahdollisimman pian. Olmert on ilmaissut halunsa tapaamiseen vaikka heti, mutta Abbas vaatii Israelia ensin vapauttamaan palestiinalaisia vankeja.

ISRAELIN KOTIRINTAMAN JOUKOT harjoittelevat sitä tilannetta varten, että maa joutuisi kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi. Puolustusministeri Amir Peretz, joka IDF:n korkean johdon kanssa seurasi harjoituksia, totesi Kassam-iskujen olevan karmeudestaan huolimatta yksi pienimmistä ongelmista, jotka maata uhkaavat. Tämän johdosta Israelin ei tule keskittyä pienten asioitten hoitamiseen unohtamatta tärkeimpien asioitten kiireellisyyttä, hän totesi. Peretz myös viittasi valtiontarkastajan tutkimuksiin, jotka kriittisesti toteavat Israelin armeijan johdon epäpätevyyden ja riittämättömän koulutuksen, myöntämällä, että nykyisen johdon tulee edeltäjien virheistä huolimatta nähdä myös omat virheensä.

ISRAEIN ARABIKANSANEDUSTAJA Azmi Bishara jouduttiin poistamaan Knessetin laki- ja perustuslaki-valiokunnan kokouksesta tiistaina hänen solvattuaan Likudin kansanedustajaa Gilad Erdania. Erdan kyseli puheessaan valiokunnalle Bisharaa selittämään, miksi hän matkusti Syyriaan ryhmän mukana ilman valtion lupaa. Israel ja Syyria ovat edelleen vuoden 1973 sodan jälkeen muodollisessa sotatilassa.

Bishara keskeytti Erdanin puheen huutaen: ”Miksi sinä huoranpentu (fucking yourself) et mene itse sinne?” 

Knessetin turvallisuusmiehet poistivat Bisharan salista välittömästi. Valiokunnassa oli käsiteltävänä Zebulun Orlevin lakiesitys, joka vaatii Israelin kansalaisuuden peruuttamista sellaiselta, joka ei tunnusta Israelin olemassaolo-oikeutta tai joka rohkaisee terrorismia.

Bisharan tueksi tullut Taleb a-Sanaa (yhdistynyt arabilista) totesi: ”Arabiryhmät ovat täällä eristettyinä. Minun tukiessani juutalaista valtiota Orlev pyrkii muodostamaan siitä rasistisen valtion”. Limor Livni (Likud) totesi tähän, että ensimmäisen kerran hän kuuli a-Sanaan tunnustavan Israelin valtion. Esitys kaatui äänin 11-5.

JERUSALEMIN POLIISI pidätti tiistaina kahdeksan henkilöä, joukossa valtion ja kunnan johtavia virkamiehiä, Israelin maanomistusoikeuden, säätiöitten päätoimiston ja Jerusalemin kiinteistövero-osaston johtajia, epäiltyinä satojen tuhansien shekelien lahjusten ottamisesta. Heitä syytetään väärennöksistä, julkisten asiakirjojen muuttamisesta tai purettaviksi määrättyjen talojen puskumääräysten mitätöimisestä ja velkojen pienentämisestä.

PALESTIINALAISET PAPIT liittyvät evankeliseen katto-organisaatioon. Ryhmä, johon  kuuluu 15-20 evankelista pappia lähinnä Suur-Betlehemin alueelta, on liittynyt Maailman Evankeliseen Allianssiin. Siihen kuuluu 128 maata ja  420 miljoonaa jäsentä. Palestiinalaisista n. 1.5 % on kristittyjä, ja evankeliset ovat heistä pienenä vähemmistönä, muutamia satoja henkilöitä. Maailman evankelisen allianssin johtaja pastori Geoff Tunnicliffe selventää, ettei evankelisia voida vääntää yhteen muottiin, vaan heidän mielenkiintonsa kohdistuu moniin suuntiin. Kaikki palestiinalaiset evankeliset eivät ole Israelille myönteisiä mutta eivät kielteisiäkään, hän vakuuttaa ja lisää Allianssin pyrkivän oikeudenmukaisuuteen kaikkia kohtaan. Hänen mukaansa Allianssi ei yhdy valtaosan evankelisista ja Israelin edustamaan kantaan, että Jerusalem on Israelin jakamaton ja ikuinen pääkaupunki.

Israelin evankeliset, joita edustaa Kristillinen Neuvosto, palvelee 30 evankelista kirkkoa ja järjestöä. Se liittyi Maailman Evankeliseen Allianssiin eikä vasemmistolaiseen Maailman Kirkkojen Neuvostoon, toteaa JP:n artikkelin kirjoittaja Etgar Lefkovits.

IRAN VAATII ARABIMAITA  karkottamaan amerikkalaiset joukot niiden alueilla olevista tukikohdista. Washingtonissa konferenssiin osallistuva Iranin korkeimman turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Larijani kehotti arabimaita hylkäämään USA:n turvallisuustakeet ja liittymään Iranin tarjoamaan liittoutumaan. Hän väitti, että  USA:n lähettiläät esittävät vaatimuksia asukkaitten tarpeista välittämättä ja hylkäävät heidät heti, kun heidän käyttökelpoisuutensa loppuu. Larijani painotti, että alueen turvallisuus tulee taata paikallisin voimin eikä vieraitten joukkojen avulla. Hän vaati arabiliikemiehiä ja poliittisia johtajia sekä USA:ssa että muualla seisomaan omilla jaloillaan. Larijani kertoi arabikuulijoille, että Iran pyrkii rauhalliseen yhteiseloon ja voisi tarjota turvallisuustakeet maille, kuten Kuwait, Bahrain ja Qatar, joissa on nyt USA:n tukikohtia, sekä niille, jotka saavat koulutusapua ja joilla on voimakkaita turvallisuustakeita USA:lta. Monet arabimaat ovat olleet huolestuneita Iranin vallan kasvusta, mikä huolettaa myös USA:n johtajia.

Larijani väitti tiedostavansa epävarmuuden ja epämukavuuden, mitä monet muslimimaat tuntevat USA:n ylivaltaa kohtaan. Hänen mukaansa USA:n politiikka on epäonnistunut monissa Lähi Idän maissa, Afganistanissa, Irakissa, Libanonissa ja palestiinalaisten alueella, eikä painostus Syyriaa ja Irania vastaan ole heikentänyt niitten hallituksia, hän totesi. Hän odottaa selvää aikataulua amerikkalaisten joukkojen lähdöstä Irakista, jota hän kuvasi ensimmäiseksi askeleeksi positiiviseen suuntaan.

Iran on selvästi omaksumassa paikallisen supervallan ominaisuuksia. (JP 06.12.06 Jim Krane)