Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 07.02.07

TEMPPELIVUOREN RAMPIN perustusten kaivaukset ovat herättäneet eloon vanhat vihamielisyydet.

Israelin islamilainen liike, joka on muslimijärjestön israelilainen muunnos, uhkaa yleisellä väkivallalla ”al-Aksan saattamisesta vaaralle alttiiksi”. Liikkeen räväkkä pohjoisen alueen johtaja sheikki Raed Salah esittää asian näin: ”Vaara Jerusalemissa on lisääntynyt. On korkea aika islamin kansan aloittaa intifada.”

Jordanian kuningas on antanut terävää samansuuntaista kritiikkiä, jossa hän vastustaa kaivauksia.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää, että kaivaukset voivat olla esteenä rauhanneuvotteluille.

PA:n hallituksen pääministeri: ”Israelin jatkuva hyökkäys al-Aksaa ja Jerusalemia vastaan vaatii koko Palestiinan kansan yhdistymistä ja pitämistä mielessä, että taistelu on miehitystä vastaan.”

USA:n ulkoministeriö vaatii lisää selvityksiä kaivauksista.

Tätä jos mitään voisi kutsua myrskyksi vesilasissa, mutta Israelin tulehtuneessa ilmapiirissä tikusta tehdään herkästi suuri tukki, kuten nyt on tapahtumassa.

Israelin oppositio pitää kaivauksia edesvastuuttomina. Lisäksi jotkut tahot väittävät, ettei kaivauksilla ole kaikkia tarvittavia lupia, eli niitä tehdään laittomasti, väitetään.

Asian taustalla on tosiasia, että entisen ylös Temppelivuorelle johtavan vaarallisen portaan hajottamisen jälkeen sen tilalle rakennetun väliaikaisen puurakenteisen rampin paikalle on rakennettava kunnollinen ramppi, jota pitkin vuorelle nousevat turistit ja tutkijat pääsevät liikkumaan.

HAMASIN JA FATAHIN neuvottelijat ovat kokoontuneet Mekkaan Saudi Arabiaan, jossa kuningas Abdullah otti heidät jokaisen juhlallisesti vastaan. Molemmat osapuolet ovat vakuuttaneet neuvottelujen tärkeyttä ja kohtalonomaisuutta: Joko ne onnistuvat tai toivo sovinnosta kuolee lopullisesti.

Haniyeh sanoo suoraan, että sovinnon vaihtoehtona on sisällissota.

Abbasin neuvotteludelegaatiosta tähdennetään, että jos sopimusta ei saada aikaan, Abbas tulee hajottamaan nykyisen hallituksen ja julistamaan uudet vaalit. Abbasin ja Fatahin puolella tilaisuutta pidetään Hamasin viimeisenä mahdollisuutena.

www.debka.com mukaan Saudi Arabia on aloittanut laajan diplomaattisen kampanjan sopimuksen syntymiseksi ja ennen kaikkea sen hyväksymiseksi länsimaissa, vaikka se ei tulekaan toteuttamaan kaikkia kvartetin asettamia vaatimuksia: Hallituksessa tulisi olemaan Hamas-enemmistö, joskin pääministeri voisi olla ulkopuolinen. Kolme tärkeintä ministerinpaikkaa olisivat Fatahin hallussa. Niistä sisäministerin paikka on vaikein, koska hän on vastuussa kaikista PA:n turvallisuusjoukoista.

Saudi Arabian diplomaattiseen aloitteeseen kuuluu uhkavaatimuksen tapainen toteamus, että jos kvartetti ei suostu tunnustamaan sopimuksen kautta syntynyttä uutta hallitusta ja poistamaan boikottia sen yltä, Saudi Arabia tulee yksin vastaamaan PA:n vuosittaisista n. miljardin USD:n suuruisista kuluista.

Israelin kanta on odottava ja epäluuloinen. Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoittelee, että palestiinalaisten yhdistyminen monenkirjavaksi yhtenäiseksi joukoksi, jossa terrorijärjestöt ovat vahvoilla, ei ole Israelille edullinen ja se voi olla vaaraksi maan turvallisuudelle.

ISRAELIN HALLITUS nimitti uudeksi oikeusministeriksi lakiprofessori Daniel Friedmanin, jota pidetään kärkevänä nykyisen oikeusjärjestelmän kriitikkona. Friedman toimii Tel Avivin yliopistossa, jossa hän hoitaa lainopin professuuria. Friedman kritisoi myös ankarasti tapaa, millä Israelin tuomarit valitaan. Hän on hyökännyt voimallisesti korkeimman oikeuden presidenttiä Dorit Beinishiä vastaan. Friedmanin kollega Heprealaisen yliopiston professori Claude Klein pitää Friedmania ammatillisesti päätään ja hartioitaan muita korkeammalla: ”Hän on yksi suurimmista lakitieteen asiantuntijoista maassa”.

ENGLANNIN ULKOMINISTERI Margaret Beckett on vierailulla Israelissa. Hän toistelee tuota kulunutta fraasia, jota useiden kuulee edelleen esittävän: Nyt on mahdollisuuden ikkuna auki. Kohteliaana vieraana hän myös puhuu poliittisesta horisontista, jonka ulkoministeri Livni löysi terminologiaansa.

Beckett tapaa maan korkeinta johtoa, joissa käsitellään viimeisiä esille tulleita aiheita: Mekkan sovintoneuvottelut, Temppelivuoren kaivaukset, IDF:n löytämät viisi suurta pommia Libanonin rajalla jne.

Vierailu nähdään enemmän kohteliaisuus- ja tietojenkeräämismatkana kuin uusien aloitteiden esittämisenä.

UNIFIL:N parissa on yritetty väistää Israelin esittämät syytökset pommilöydön vuoksi, ettei se hoida tarkkailutehtäviään kunnolla. UNIFIL:n edustaja esittää kysymyksen: Mitä todisteita Israelilla on, että pommit oli asetettu sinne äskettäin? Mutta riippumatta siitä, koska ne oli sinne asetettu, UNIFIL:n tehtäviin on kuulunut kaiken aikaa valvoa, ettei Hizbullah valmistele hyökkäystä Israelin puolelle. IDF:n taholla tunnustetaan, ettei sillä todellakaan ole ehdotonta todistetta, koska kiven näköisiksi naamioidut pommit oli asennettu raja-aidan viereen. Sotilaille on nyt annettu käsky avata tuli kaikkea epäilyttävää kohti.

VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss kertoo, että hänen tutkimuksensa Libanonin sodan johtamisesta ja hallituksen toimista sodan aikana on valmis ja että hän jakaa kopiot raportista asianosaisille, joilla on 30 päivää aikaa tutkia sitä ja esittää omat huomionsa siitä, minkä jälkeen hän esittelee raportin valvontakomitealle.

Lindenstrauss on aloittanut uusien Olmertin toimia koskevien epäselvyyksien tutkimisen. Kysymyksessä on Olmertin toimet pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan hallinnon suhteen. Epäselvyydet tapahtuivat Olmertin toimiessa Sharonin hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä. Olmertin epäillään antaneen laittomia valtion tukia Likudia lähellä oleville yrityksille. Hänen epäillään myös suosineen sukulaisiaan ja liikekumppaneitaan virkanimityksissä.

OLMERT SELVITTI kantaansa Iranin ydinasekiistaan. Hänen mukaansa aseellinen väliintulo ei ole tarpeen, jos kansainvälinen yhteisö yhdistyy vastustamaan Iranin ydinasehaaveita.

Hän sanoo olevansa valmis tapaamaan Abbasin, jos Mekkan kolmikantaneuvottelut johtavat sopimukseen. Hän kuitenkin esitti toiveen, ettei Abbas vesittäisi kvartetin esittämää kolmea vaatimusta saadakseen kansainvälisen tunnustuksen, kuten huhut Saudi Arabiasta kertovat.

Olmertin mukaan hän voi tavata USA:n ulkoministeri Ricen ja Abbasin helmikuun  19. päivänä.

TAISTELUT Gazassa ovat jatkuneet eilen huolimatta sopimusneuvotteluista ja tulitauosta.

Yksi Hamasin jäsen kuoli ja kolme muuta haavoittui tulitaisteluissa Gazassa eilen.

IDF pidätti yön aikana 17 epäiltyä ja etsittyä palestiinalaista.