Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 08.11.06

SEURAA VAIN KASSAMEJA, sanoo sotilaspoliisi tietä Gazasta kotiin kysyvälle panssarinkuljettajalle Meir Ronnenin piirroksessa. IDF lopetti operaatio Syksyn Pilvet eilen, mutta kuin hyvästiksi palestiinalaiset ampuivat eilen neljä rakettia Ashkelonin kaupunkiin ja viisi Sderotin ympäristöön. Yksi raketti osui lähelle koulua Ashkelonissa, kaksi teollisuusalueelle ja neljäs aukealle alueelle. Tänä aamuna ainakin yksi Kassam-raketti ammuttiin Israelin puolelle, mutta se ei aiheuttanut vaurioita.

Kuuden aikaan aamulla IDF:n tankki tulitti panssaritykistöllä Beit Hanoun asutusaluetta. Tulituksessa kuoli tämän hetken tietojen mukaan 18 ihmistä, niistä viisi lasta ja neljä naista, sekä 35 ihmistä haavoittui. Ei ole tiedossa, mikä sai IDF:n aloittamaan tämän tulituksen. Al-Aksan komentaja Iyad Falihat uhkaa tuskallista vastaiskua Israelin puolelle. Islamic Jihad kertoo ampuneensa kaksi ohjusta Sufan rajanylityspaikkaa kohti.

Israelin punainen risti on tarjonnut apua iskussa haavoittuneille.

IDF SURMASI neljä terroristia ja yhden siviilin tulitaistelussa Jeninin lähellä Yamoun kylässä aikaisin aamulla. Yksi kuolleista oli al-Aksan paikalliskomentaja, toiset sen jäseniä. Al-Aksa varoittaa vastaiskuista.

GAZAN ALUE näyttää olevan kehittymässä jatkuvan taistelun alueeksi. Taisteluja siellä on käyty aina, mutta nyt palestiinalaisilla on runsaasti nykyaikaisia aseita, mukana it- ja pst-ohjuksia, joita jälkimmäisiä Hizbullah käytti menestyksellisesti Libanonin sota II:ssa sekä panssareita että sotilasjoukkoja vastaan. Palestiinalaisilla lienee myös Katjusha-ohjuksia ja muuta Siinailta salakuljetettua aseistusta.

USA:N VIRANOMAINEN: Israel tuskin uskaltaa yksin yrittää hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Tämän selityksen mukaan Iranin ydinlaitteet on hajotettu 200 kohteeseen eri puolille laajaa maata ja useat niistä suojattu pomminkestäviin maanalaisiin suojiin. Israelin ongelmana on se, että Iran sijaitsee liian kaukana. Yksi pommituslento ei riitä tuhoamaan laitoksia riittävästi. Pahin tilanne syntyisi siitä, että pommituslento epäonnistuisi. Israelin ulkoministeriön edustajat ovatkin suositelleet riittävän kovien sanktioitten asettamista Iranille, joilla se pystyttäisiin pakottamaan luopumaan ydinaseen valmistuksesta ja suostumaan kansainväliseen tarkkailuun. Tämä kuitenkin edellyttäisi maltillisten arabimaitten osallistumista, eikä se ole ollenkaan varmaa. Arabien reaktioihin vaikuttaa niitten perinteinen solidaarisuusmentaliteetti toista arabimaata kohtaan ja toisaalta pelko Iranin vastareaktioista niitä itseään vastaan. Iran voi sulkea Hormusan salmet ja estää täten öljykuljetukset sen kautta sekä iskeä Persialahden maitten sekä Saudi Arabian öljykenttiä vastaan. Saudien öljykentät sijaitsevat Persianlahden puoleisilla ranta-alueilla.

Asiasta keskustellaan Israelin pääministeri Olmertin ja presidentti Bushin välisissä neuvotteluissa Washingtonissa ensi viikon maanantaina.

HAMASIN JA FATAHIN yhteishallituksesta neuvotellaan edelleen. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on valmis luopumaan pääministerin pallistaan, mutta hän haluaa päättää uudesta pääministeristä. Israelin tunnustaminen ei näytä olevan pahin kanto kaskessa, Mahmoud Abbasin mielestä riittää, kun PLO on todennut – ei tunnustanut – Israelin olemassaolon. Abbas pyytää Hamasia luovuttamaan kaappaamansa Gilad Shalitin hänelle, jotta hän pystyisi Shalitin kautta neuvottelemaan Israelin kanssa palestiinalaisvankien vapauttamisesta Israelin vankiloista. Haniyehin mukaan ongelmana on, keitä Israel on valmis vapauttamaan. Hamasin Damaskoksessa asuva ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal sanoo, että Israelin tulee vapauttaa kaikki palestiinalaiset vangit, tai Hamas tulee jatkamaan kaappauksia.

Abbas kieltäytyy eroamasta, vaikka hän myöntää tehneensä virheitä. Toisaalta hän kehuu voivansa erottaa Haniyehin hallituksen, jos niin haluaa, koska hän sen vahvistikin.

Tilanne Gazan alueella alkaa olla siviiliasukkaille todella vaikea. Yli 62 % sanoo olevansa toivoton tulevaisuudesta, kaksi kolmasosaa vastanneista sanoo taloudellista tilannettaan huonoksi. Yli 60 % uskoo, että syynä tähän on Israel ja ulkopuoliset tukijamaat. Tutkimuksessa haastateltiin 1000 Gazan asukasta.

USA:N ULKOMINISTERI RICE: On parempi, että Hamas on PA:n hallituksessa kuin hallitsee palestiinalaisten katuja aseistettuine terrorijengeineen. Rice tapaa Israelin pääministeri Olmertin sunnuntaina ja Bush maanantaina Washingtonissa. Silloin on jo tiedossa, johtaako USA:n politiikkaa Demokraatit vai Bushin puolue Republikaanit. Jos Demokraatit voittavat eiliset välivaalit, Israelin ja palestiinalaisten välinen tilanne tulee hallitsemaan keskusteluja. USA näyttää tosissaan harkitsevan tähän saakka hallitsevan roolinsa pienentämistä Lähi Idässä, mitä Irakin tilanteen jatkuva alamäki vauhdittaa. Tämä puolestaan nostaa maltillisten arabimaitten asemaa ratkaisevasti, ja niille palestiinalaisten kysymyksen ratkaiseminen nopeasti on ensiarvoisen tärkeää, koska se vapauttaisi voimat muihin ongelmiin, joista Iran on keskeisin.

On kohtalon ivaa, että perinteiset vihamiehet, Israel ja arabimaat, ovat löytämässä yhteisen perustan Iranin tilanteen käsittelemiseksi. Iranin hämmästyttävä nousu ja aseistautuminen uhkaavat sekä Israelia että useita arabimaita. Kysymys ei ole orastavasta rakkaussuhteesta vaan reaalipolitiikasta, joka ei pelaa tunteilla.

ERÄMAA KUKOISTAMAAN, on Beersheban yliopistossa alkaneen aavikoitumista käsittelevän kansainvälisen konferenssin teemana. Israelissa on tehty merkittävää ja menestyksellistä tutkimusta aavikoitten valtaamiseksi takaisin. Aavikoituminen koskee maailmanlaajuisesti 400 miljoonaa ihmistä, ja Israel voi auttaa tässä ongelmassa kokemustensa perusteella. Konferenssiin osallistuu osanottajia 30 maasta, mukana Jordania ja Palestiina, joitten yhteistoiminta Israelin tutkijoitten kanssa kärsii poliittisesta käymisestä. Vaikka kysymykset ovat kansainvälisiä, paikalliset erikoispiirteet ovat tunkeneet keskusteluihin. Beduiinitutkija tri Khalil Abu Rabia valitti, ettei Israelin hallitus ole pystynyt huomioimaan beduiinikulttuuria rakentaessaan erämaakaupunkeja Negeviin, joihin beduiineja houkutellaan asumaan. Rabian mielestä rakennetut modernit beduiinikaupungit ovat epäonnistuneet. Ainoa ratkaisu on muodostaa maatalouskyliä, hän toteaa. Israelin NGO:n edustaja puolestaan totesi, että sellaiset yhden omistajan tilat levittäisivät kehitystä kohtuuttomasti. Useat ulkomaiset osanottajat kertoivat tuntevansa Negevin alueen kuin omakseen, koska se muistuttaa heidän omia erämaitaan. Jotkut ihailivat Israelia fantastisena maana, ja sen synnyttämiä aivoa parhaina maailmassa.

ANTISEMITISMI on noussut selvästi Venezuelassa presidentti Hugo Chavezin aikana, toteaa entisessä kotimaassaan vieraillut israelilainen Nathalie Mizrahi. Neljä vuotta sitten, ennen muuttamistaan Israeliin, hänellä ei ollut ongelmia sanoessaan olevansa juutalainen. Nyt hän ei uskaltaisi sanoa niin. Mizrahi vakuuttaa, että muutos on selvästi maan nykyisen johdon aiheuttama. Nostaakseen maansa ja ennen kaikkea omaa imagoaan öljyntuottajamaitten silmissä, presidentti Chavez tarvitsi sopivan aiheen, ja sellaiseksi hän havaitsi juutalaiset. Muutama vuosi sitten antisemiittiset lausunnot tuomittiin, mutta ei enää, hän toteaa, ja lisää, että maan 25 000 juutalaisen asema on kaikesta huolimatta vahva. Tilanne on kuitenkin huonontumassa, juutalaisia demonisoidaan, juutalaisten laitoksia vahingoitetaan ja yleistä ilmapiiriä kiihotetaan juutalaisvastaiseksi. Kielenkäyttö oli rienaava Libanonin sota II:n aikana, Israelia verrattiin terrorismiin ja Palestiinaa Auschwitziin. Chavez itse syytti Israelia kansanmurhasta Libanonissa ja sen johtajia kansainvälisen oikeuden rikkojiksi. Chavez totesi juutalaisten syyttävän Hitleriä, mutta ovat itse syyllistyneet vielä pahempaan.

OLMERT KORRUPTOITUNEIN POLIITIKKO ISRAELISSA, todetaan neljännessä vuosittaisessa Sderotin yhteisökonferenssissa järjestetyssä kyselyssä. Kyselyä oli järjestämässä Sderotin Sapir opisto. Kyselyn mukaan 42 % osoitti Olmertin syyllistyneen eniten korruptioon, Avigdor Lieberman oli kakkosena 26 % äänistä ja Amir Peretz kolmantena 24 %. Ministeri Eli Yishai sai 23 %, ministeri Roni Bar-On 22 %. Kyselyssä haastateltiin 1000 asukasta, joista 73 %:n mielestä korruptio on Israelissa aivan liian korkea. 80 % sanoi häpeävänsä maataan.

Israelin asema on mennyt alaspäin myös kansainvälisessä korruptiovertailussa. Israel on samassa asemassa Brasilian, Kuuban, Jordanian, Laosin, Seyshellesin, Trinidadin ja Tobagon, Tunisian ja USA:n kanssa, joitten arvostus on merkittävästi huonontunut. Suomi oli vähiten korruptoitunut tässä kisailussa.