Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 09.08.06

1.        LIBANONIN RINTAMA

Israelin hallitus käsitellee tänään IDF:n vaatimusta jatkaa operaatiotaan Litanijokeen saakka. Hallitus on Olmertin jarrutuksesta siirtänyt ratkaisevaa päätöksen tekoa päivästä toiseen. Samaan aikaan Hizbullahin rakettituli Israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin jatkuu herkeämättä. Olmertin lausunto IDF:n voitosta elokuun alussa oli vähintäänkin ennen aikainen, se oli tyhmä ja palvelee vain vihollisen etua. Jokainen Israelissa näkee ja tietää, ettei voitto ole sen näköinen, millainen tilanne on todellisuudessa. Olmert toimii kuin suuren yrityksen johtaja, joka yksin päättää, mikä on parasta kansalle ja mitä tehdään seuraavaksi.

Eilen Galieaan putosi 140-170 Katjusha-rakettia, Kiryat Shmona, Safed, Nahariya, Tiberias, Akre, Fasouta ja Maalot olivat kohteina, osa raketeista putosi Golanin pohjoisosaan. Useita rakennuksia tuhoutui ja yksi asukas haavoittui vakavasti, useat muut lievästi. Tänä aamuna Kiryat Shmonaan ammuttiin kahdeksan rakettia, ja tätä kirjoitettaessa yhdeksän maissa hälytyssireenit soivat kaupungissa. Useat muutkin kaupungit ovat saaneet raketteja yön ja aamun kuluessa. TV-kanavien välittämät ajankohtaiskuvat ovat olleet hyviä lähteitä Hizbullahille rakettien suuntauksen korjaamiseksi. Eräs Al Aksan johtaja sanoo olevansa Hizbullahin asiamies Samariassa ja kehuu, että sillä on satoja agentteja Israelissa, jotka antavat ajankohtaisia raportteja,

myös videokuvia, iskukohteista ennen ja jälkeen, sekä sotilastukikohdista ja asevarikoista. 

Israelin kansa alkaa olla kärsimätön hallituksen tapaan johtaa sotaa. Olmert on pahin jarru, mitä sitten pelänneekin tai mistä ohjeensa saaneekin. Muutamat harvat epäilevät ylikansallista salaliittoa, jota pyörittävät kansainväliset järjestöt ja niiden upporikkaat jäsenet.

IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz valmistelee ilmeisesti ”päivää sen jälkeen”, eli siihen, että syylliset sodan huonoon edistymiseen kaivetaan esiin näennäisen rauhan palattua ja pölyn laskeuduttua.

Hän nimitti Pohjoisen lohkon apulaisjohtajaksi oman apulaisjohtajansa kenraalimajuri Moshe Kaplinskyn lohkon nykyisen komentajan kenraalimajuri Udi Adamin rinnalle. Kaplinskyn tehtävänä tulee olemaan toimia maa-, meri- ja ilmavoimien operaatioiden koordinoijana sekä Halutzin henkilökohtaisena edustajana.

Tämän strategian tarkoituksena on osoittaa syyllinen eli kenraalimajuri Adam, eikä yleisesikuntapäällikkö tai puolustusministeri Olmertista puhumattakaan, silloin, kun syyllisiä etsitään.

Ei ole korrektia erottaa sotapäällikköä sodan aikana, siispä nimitetään hänen rinnalleen toinen, joka tulee osallistumaan operatiiviseen päätöksentekoon. Miten tämä käytännössä toimii on asia erikseen.

Jotkut kommentoijat ovat esittäneet juuri samaa, mitä näiden raporttien laatijakin on suositellut, eli suurimittaisia saartotoimia Libanonin eteläosan kaupunkeihin ja louhimiinsa luoliin piiloutuneiden Hizbullahin gerillojen (terroristit eli taistelijat tai mitä lienevätkin) neutraloimiseksi ja eliminoimiseksi myöhemmin. Tällä operaatiolla pystyttäisiin lopettamaan suurin osa Hizbullahin murhaavasta rakettitulesta.

IDF:N SOTILAAT ovat olleet ihmeissään Hizbullahin laitteiden ja välineitten korkeasta teknisestä tasosta. Heillä on ollut huippukuokkaa olevat kamerat, yönäkövarusteet, runsaasti pt-ohjuksia ja jopa it-ohjuksia.

Hizbullahin louhimissa luolissa oli ilmastointi, niissä oli maanpäälliset valvontakamerat supermarketien tapaan, joitten avulla sisällä olijat pystyivät näkemään, mitä ulkona tapahtui. Kaikesta näkyy, että Hizbullah oli käyttänyt saamansa kuusi vuotta valmistautuakseen huolella ja varoja säästämättä IDF:n hyökkäyksen varalta, jota he pitivät väistämättömänä. Mutta hienotkaan tekniset laitteet eivät toimi itsestään, niitä käyttämään tarvitaan koulutettu ja pitkälle erikoistunut miehistö, ja Iran piti tästä huolen, aina psykologista aivopesua myöten, mikä tapahtui koulutusleireillä Iranissa tai Syyriassa. Kahden israelilaisen sotilaan kaappaukseen osallistunut Hizbullahin jäsen on kertonut näistä kuulustelijoilleen. Operaatioon osallistui paria sataa Hizbullahin terroristia. Osa heistä jäi Libanonin puolelle varmistamaan, ettei IDF pääse ajamaan kaappaajia takaa. Kuulusteltava kuului näihin varmistusjoukkoihin. Hän asui pakolaisleirissä Libanonissa. Hän osallistui pari kertaa koulutusleirille Iraniin 50 muun joukossa. Heidän kuljetettiin sinne Hizbullahin ajoneuvoissa Damaskoksen kautta, josta iranilainen kone lennätti heidät Iraniin.

TIISTAIN AIKANA kaksi reserviläissotilasta kuoli ja kaksi muuta haavoittui kiivaissa taisteluissa Labounahin alueella etelä Libanonin länsiosassa. Panssarijääkäri haavoittui vaikeasti varhain tiistaiaamuna tiistaina lähellä Bint Jbailin kylää, jossa ajoittaiset taistelut jatkuvat. IDF ampui tykeillä Jbailin kylän keskustassa rakennusta, joka toimi Hizbullahin päämajana, ja jossa sen jäseniä oli hyökkäyshetkellä.

IAF TEKI keskiviikkoaamun kuluessa 120 lentoa Libanonin alueelle, iskien 80 Hizbullahin rakenteeseen ja tuhoten 4 raketin laukaisutelinettä. Yksi isku tehtiin Ein al-Hilwahin pakolaisleiriin Sidonin eteläpuolella. Kohteena oli Hizbullahin virkailijan asunto, mutta paikalliset lähteet sanoivat Fatahin toimiston tuhoutuneen.

Eilen IAF iski taloon, jossa Hizbullahin arvostettu sheikki, hänen vaimonsa ja viisi lastaan kuolivat.

2.        GAZAN RINTAMA

IDF jatkaa operaatiotaan Gazan alueella löytääkseen ja tuhotakseen salakuljetustunnelit Egyptin rajalla, joita Egyptin rajaviranomaiset eivät pysty tai halua etsiä ja tuhota.

Tiistain aikana palestiinalaiset ampuivat kolme Kassam-rakettia Negeviin, ne eivät aiheuttaneet tuhoja. Viimeisen kuukauden aikana palestiinalaiset ovat ampuneet ainakin 200 Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Jeninin lähellä IDF pidätti kaksi Islamic Jihadin jäsentä. Hizbullah on ampunut yli 3100 kuukauden aikana.

Palestiinalaislähteen mukaan IAF:n helikopteri ampui ohjuksen ryhmään miehiä Jeninin lähellä olevaan pakolaisleiriin. kaksi Islamic Jihadin miestä sai surmansa iskussa.

MIELIPIDETIEDUSTELUN mukaan 97 % palestiinalaisista muslimeista ja 95 % kristityistä kannattaa Hizbullahia. Yli puolet 1200 vastanneesta  sanoo Hizbullahin kannatuksen lisääntyneen viimeisen kuukauden aikana, kolmannes sanoi sen pysyneen samana. Rauhallista ratkaisua kannattaa 51 % (heinäkuussa 76 %). Fatahin puolella rauhaa kannattaa 63 %, Hamasin jäsenet 32 %. Gazan alueella rauhan prosessia kannattaa 63 %, Länsirannalla vain 44 %. 55 % ei halua Hamasin muuttavan omaa näkemystään Israelin tuhoamisesta, kristityistä 29 % on samaa mieltä.

91 % on sitä mieltä, ettei korpraali Gilad Shalitia tule palauttaa ilman ehtoja, ja 70 % uskoo, ettei sillä ole mitään vaikutusta Israelin hyökkäyksiin palestiinalaisalueille.

Lontoolainen palestiinalaislehti Al-Hayat kertoi tiistaina, että Shalitin kaappaajat haluavat Marwan Barghoutin kuten muittenkin Hamasin, Islamic Jihadin ja PFLP:n johtajien vapauttamista.

3.        EVANKELISET RUKOILEVAT ISRAELIN PUOLESTA

Tunnettu TV-esiintyjä ja METV:n omistaja/johtaja Pat Robertson on nelipäiväisellä kuvausmatkalla Israelin pohjoisosassa. Hän tekee kuvaa viitenä päivänä viikossa esitettävää TV-sarjaa 700-Club varten. Sarjaa esitetään kaikkialla maailmassa. Kuvausryhmän tehdessä otoksiaan maastossa Libanonin rajan tuntumassa hälytyssireenit soivat, mutta he jatkoivat työtään luottaen siihen, että Israelin Jumala suojelee heitä.

Robertson tapaa tänään pääministeri Olmertin, jolle hän haluaa taas kerran esittää vakavan varoituksen olla luovuttamatta Israelin kansalle luvattua maata Israelin vihollisille. Mutta ennen kaikkea hän haluaa esittää evankelisten kristittyjen horjumattoman tuen Israelille.

Robertson ilmaisi toivonsa, että IDF saisi tarvitsemansa ajan tuhota Hizbullahin. Hän katsoo, että kysymys on Israelin itsepuolustuksesta, ja se on myös osa maailmanlaajuisesta taistelusta islam-fasismia vastaan.

Robertson on huolissaan kristittyjen tilanteesta Libanonissa, jossa he ovat joutuneet taistelevien osapuolten jalkoihin. Kymmenet tuhannet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Mutta tämä kaikki ei johdu pelkästään Israelin sotilaallisista toimista Libanonissa, vaan se on jatkunut vuodesta 1970 lähtien, jolloin Jasser Arafat tuli joukkoineen Jordaniasta ja syöksi maan raakaan sisällissotaan, jota on jatkunut eri asteisena siitä lähtien. Lähi Idän Sveitsinä pidetty Libanon on tuhoutunut ja tuhoutuu kaiken aikaa raakojen ulkopuolisten muslimivoimien Iranin ja Syyrian johdolla taistellessa vallasta puolustuskyvyttömässä maassa.

Kristittyjä on paennut Syyriaan ja Jordaniaan, mutta myös Eurooppaan ja Etelä Amerikkaan.

Robertson pitää Olmertin realignment-suunnitelmaa katastrofaalisena Israelille. Hän sanoi samaa Sharonin suunnitelmasta Gazan alueen luovuttamisesta ilman sopimuksia, ja häntä syytettiin tuomion julistamisesta Sharonin sairastuttua ja halvaannuttua pian sen jälkeen. Robertson ei halua spekuloida Olmertin tapausta, mutta sanoo varovasti Joelin profetiaan viitaten, ettei Israelin Jumala pidä siitä. (Joel 3:1-3)

Robertsonin mielestä Israel on modernin olemassaolonsa suurimmassa vaarassa. Hän katsoo, ettei Jumala välttämättä pelasta niitä, jotka omaa tyhmyyttään ajautuvat vaikeuksiin, kuten Israel on tehnyt ja Robertson pelkää sen tekevän, jos Olmertin suunnitelmat toteutuvat.

”Mitä sitten, jos Iranin Hizbullahille antamat raketit varustetaan kemiallisin tai biologisin kärjin ja ammutaan Tel Aviviin tai Jerusalemiin?”, kysyy Robertson.

Hän ei halua, että USA hyökkää Iraniin eikä pitänyt siitä, että se hyökkäsi Irakiin, hallituksen vaihto näissä maissa pitäisi saavuttaa tukemalla paikallisia vapautusliikkeitä. Mutta Israelin toimia Hizbullahia vastaan Libanonissa hän puolustaa, koska Hizbullah tuhoaa Libanonia ja haluaa tuhota Israelin, mutta Hizbullah on vahva, ja Libanon on heikko, eikä pysty itse vaikuttamaan kohtaloonsa.