Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 10.01.07

ISRAEL VAATII raskaampia sanktioita Irania vastaan. Israel on virallisesti pitänyt matalaa profiilia yrityksissä pakottaa Irania suostumaan ydinohjelmansa kansainväliseen valvontaan. Koska on kuitenkin pelättävissä, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston sanktiot pure toivotulla tavalla, Israelin ulkoministeriö on katsonut aiheelliseksi aloittaa kampanja asetettujen sanktioitten tarkistamiseksi. Ulkoministeriö on ottanut yhteyttä ulkomaisten viranomaisiin sekä asettanut erityisen toimintayksikön asian edistämiseksi.

Yhtenä vaihtoehtona on Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin syyttäminen kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC). Koska Israel ei ole jäsenenä oikeudessa ja ICC teki Israelia tuomitsevan päätöksen Juudean ja Samarian turvallisuusaidan käsittelyssä, mikä voi aiheuttaa negatiivisen vastareaktion, se ei voi itse toimia oikeustoimien nostajana Iranin presidenttiä vastaan.

TURVALLISUUSNEUVOSTON päätöksen 1737 mukaan viime kuussa se velvoitti IAEA:n raportoimaan neuvostolle 60 päivän kuluessa, onko Iran taipunut sille asetettuihin velvoitteisiin.

OLMERT KIINASSA. Olmert siirsi sujuvasti syrjään reportterien asettamat kysymykset Iranin ydinaseista ja häntä itseään koskevat rikostutkimukset ja sanoi keskittyvänsä maidontuotantoon. Hänet kiidätettiin lentokentältä 50 km:n päähän Pekingistä sijaitsevalle israelilais-kiinalaiselle mallitilalle, jossa kiinalaisten lehmien maidontuotanto kaksinkertaistui israelilaisten asiantuntijoitten ohjauksessa. Olmert jopa kuvattiin asettelemassa lypsykoneen suuttimia lehmän utareisiin.

OLMERTIN seuraava lypsykohde oli Pekingin 2008 olympialaisten rakennustyömaa ennen valmistautumistaan palaamaan torstaina kotoiseen sudenpesään, jossa rikostutkijat häntä odottavat.

Israelin toiveena on nostaa maitten välinen kauppa ensi vuonna viiteen miljardiin USD nykyisestä kolmesta.

Pääministeri Ehud Olmert, 61, jonka vierailu pääministerin ominaisuudessa on ensimmäinen vuoden 1998 jälkeen, tapaa Kiinan pääministeri Wen Jiabaon ja presidentti Hu Jintaon huomenna. Tapaaminen Kiinan talousministeri Bo Xilain kanssa tänään peruttiin.

IRANIN PÄÄNEUVOTTELIJA ydinasioissa Ali Larijani vieraili Kiinassa viikkoa ennen Olmertin matkaa. Hän sanaili silloin Kiinan kritisismiin Iranin ydinohjelmasta: ”Israel on jo suurissa vaikeuksissa Lähi Idässä Hizbullahia vastaan käymänsä sodan seurauksena ja sen tulisi välttää yhteenottoa Iranin kanssa, mikä aiheuttaisi vielä suurempia ongelmia.” Larijani esitti teesinsä Pekingissä tammikuun 5. päivänä.

KIINAN TARKOITUKSENA on käsitellä Olmertin kanssa Israelin ja palestiinalaisten välistä ongelmaa sekä syitä, jotka johtivat Hizbullahia vastaan käytyyn sotaan heinäkuussa.

ISRAELILAISET MATKAILIJAT ovat myös löytäneet Kiinan eksoottisena matkailukohteena jopa ohittaen suosiossa Australian ja Uuden Seelannin. Monet heistä yhdistävät matkoihinsa huvin ja hyödyn. Yritysten johtajat etsivät teollisuuslaitostensa sijoituskohteita Kiinan rajusti kehittyvillä alueilla kuten Macao ja Shanghai. Kiinassa työpalkat ovat alhaiset ja Israelin elintasoon verraten kaikki on siellä halpaa eikä kilpailu ole ollenkaan sitä luokkaa kuin Israelissa. Useat israelilaiset ovat ihmetellen havainneet Pekingin ja Shanghain keskustasta israelilaista luonnetta, muistuttaen Tel Avivia ja Jerusalemia.

ISRAELIN SOTILASTIEDUSTELUN (MI) johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle, että Syyrian armeija on vähentänyt armeijansa valmiustilaa, jota se on pitänyt korkealla Libanonin sota II:sta lähtien. Hän ei ollut varma, haluaako Syyrian presidentti Bashar Assad todella rauhaa Israelin kanssa vai onko hänen neuvottelutarjoustensa tarkoituksena tavoittaa kansainvälistä arvostusta, joka on ollut alhainen Syyrian Libanonin asioihin puuttumisen ja sen terrorijärjestöjen tukemisen vuoksi. Syyria antoi Israelille ultimaatumin aloittaa rauhanneuvottelut puolen vuoden sisällä siitä, mihin ne jäivät Hafez Assadin aikana. MI:n tutkimusosaston johtaja prikaatinkenraali Yossi Baldatz edustaa kantaa, jonka mukaan Syyria on vilpitön halussaan aloittaa rauhanneuvottelut Israelin kanssa.

MOSSADIN JOHTAJA Meir Dagan ei puolestaan näe, että Syyria olisi vilpittömästi etsimässä sovintoa Israelin kanssa. KE Effie Eitam katsoo, että Syyria on tukevasti mukana Bushin määrittelemässä ”pahan akselissa Iranin ja Hizbullahin kanssa, joitten tarkoituksena on kaataa Libanonin Sinioran hallitus.”

YADLIN KERTOI, että al-Qaida on vahvistamassa asemiaan tarkoituksenaan rakentaa yhtenäinen verkosta Lähi Itään. Se on voimistunut Libanonissa, Syyriassa ja Egyptissä, ja se on saanut jalansijaa myös Gazassa, jossa se suorittaa logistisia harjoituksia, mutta ei toistaiseksi osallistu aktiivisesti aseellisiin toimiin. Sen tavoitteena on kuitenkin sen kakkosmiehen Ayman al-Zawahrin mukaan Israelin tuhoaminen.

IRANIN YDINOHJELMASTA Yadlin mainitsi, että Iran pyrkii antamaan ulkomaailmalle kuvan, että sillä on jo ydinaseen valmistamiseen tarvittava tieto-taito. Hän kuitenkin arveli, että Iran pystyy rakentamaan ydinaseen aikaisintaan 2009 keskivaiheilla teknisten ongelmien vuoksi.

ISRAEL VIIVYTTELEE tahallaan Gilad Shalitin vapauttamisessa, syyttävät hänen kaappaajansa. Heidän mielestään Shalit olisi ollut kotonaan jo kauan sitten, jos Israel olisi hyväksynyt Egyptin esittämän ehdotuksen 1000 palestiinalaisen vangin ja sen lisäksi naisten ja alaikäisten, arvolta 400 henkeä, vapauttamisesta.

Kaappaajien edustaja Abu Mujahed kertoi, että ”Shalit on hyväkuntoinen ja että häntä kohdellaan hyvin islamin vangittujen vihollisten kohtelua koskevien arvojen mukaisesti, eikä häntä ole häväisty eikä kidutettu, kuten israelilaiset tekevät pidättämilleen palestiinalaisille.” Mujahed kertoi edustavansa Palestiinan kansan vastarintakomiteaa (PRC), joka on yksi kaappaukseen osallistuneista.

HAMASIN JA FATAHIN edustajat syyttävät toisiaan viimeisestä väkivallan kierteestä järjestöjen kesken.

AL-AKSAN yksi johtajista, Sameeh al-Madhoun, vältti täpärästi häntä vastaan tehdyn teloitusyrityksen tiistaina. Tuntemattomat pyssymiehet aloittivat tulituksen häntä kohtaan Gazan pohjoisosassa. Madhoun uskoo, että pyssymiehet kuuluivat Hamasin ”eksekutiivi-joukkoihin”. Toisessa tapauksessa Hamasin pyssymiehet tulittivat Fatahin vastatiedustelujohtajan Iskandar Hawihin kotia. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa, mutta Hamas on surmannut ainakin 7 PA:n estävän turvallisuusjärjestön jäsentä muutaman viikon aikana. Fatahin edustaja Abdel Hakim kieltää huhut, että Fatah haluaa kaataa Haniyehin hallituksen. Hän sanoo, että Hamasin ideologian mukaan kuka hyvänsä kritisoi sen politiikkaa on vääräuskoinen, petturi ja Israelin ja USA:n kätyri salaliittolainen. ”Hamas on seonnut eikä tiedä, mitä tulisi tehdä.” Hän myös kielsi huhut, joitten mukaan Fatah olisi aloittanut kampanjan Hamasin johtajien teloittamisesta ja sen tukijoitten liikehuoneistojen ja toimistojen tuhoamisesta. ”Fatah vain puolusta itseään,” hän vakuutti.

PA:N TURVALLISJOUKOT ilmoittivat pidättäneensä 24 tunnin aikana 23 Hamasin jäsentä, joitten epäiltiin suunnittelevan iskuja Fatahin johtajia ja virallisia laitoksia vastaan. Fatah uskoo Hamasin asiamiesten soluttautuneen Fatahin ja tiedustelujoukkojen johtoon, kuten sen johtajien onnistuneet murhat osoittavat. 

VÄESTÖNKASVU SIIRTOKUNNISSA on suurempaa kuin keskimäärin Israelissa.

Modin Illit ohitti Maale Adumimin Israelin suurimpana kaupunkina Samariassa ja Juudeassa. Sen asukasluku on 34 514 asukasta tiistaina julkaistujen rekisteritietojen mukaan.

Väestönkasvu on siirtokunnissa melkein kolme kertaa suurempi kuin muualla Israelissa. Siirtokuntien asukasluku Juudeassa ja Samariassa kasvoi 5.2 %, muualla Israelissa 1.8 % 2005-2006 välisenä aikana. Vuoden 2005 lopussa niissä asui 253 748 asukasta, vuoden 2006 lopussa 267 163 asukasta.

MODIIN ILLIT, joka tunnetaan haredi-kaupunkina, kasvoi vuoden aikana 13.4 %, eli 2005 asukkaita oli

30 425, vuoden 2006 lopussa 34 514.

kolmanneksi suurin kaupunki Juudeassa ja Samariassa haredi-kaupunki Betar Illit kasvoi nopeasti, 8.1 %. Vuonna 2005 asukkaita oli 27 147, vuoden 2006 lopussa 29 355.

TOISEKSI SUURIN KAUPUNKI Juudeassa ja Samariassa Maale Adumim kasvoi 5.2 %, vuonna 2005 asukkaita oli 31 615, vuoden 2006 lopussa 33 259.

NELJÄNNEKSI SUURIN KAUPUNKI Juudeassa ja Samariassa Ariel koki 2 %:n negatiivisen väestönkasvun. 2005 lopussa siellä oli 17 723, vuoden 2006 lopussa 17 673 asukasta.