Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 11.10.06

1.        ISRAEL

Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berry kertoi englantilaisen Guardian-lehden haastattelussa, että Hizbullah tulee asettumaan entisiin asemiinsa Libanonin eteläosassa ja tulee pitämään aseensa niin kauan, kuin Israel miehittää tuumaakaan Libanonin maata. Hän tarkoitti tällä Shebaan farmia, jonka omistussuhde on avoin. Israelin tietojen mukaan se kuuluu Syyrialle, ja IDF jätti joukkojaan farmin alueelle.

Berry sanoi myös Libanonin tarkkailevan YK:n rauhanturvaajia, joitten hän epäili toimittavan tiedustelutietoja Israelille. Toisaalta hän kertoi Libanonin olevan hyvin selvillä Israelin käyttämistä vakoojista. Berry uhosi, että jos Israel ei luovuta Shebaan farmia, Libanonin tulee ajamaan sen joukot pois. Hän uhkaa suoraan sodalla.

Libanonin presidentti Lahoud, joka on täysin Syyrian kannalla, väittää IDF:n hyökänneen Libanoniin saadakseen sekoitettua sen turismin, joka on elintärkeä maan taloudelle.

EHUD OLMERT uskoo voivansa laajentaa hallitustaan Liebermanin johtamalla Israel Beiteinu-puolueella, vaikka Labourin edustajat, myös sen puheenjohtaja ja puolustusministeri Amir Peretz sitä vastustavatkin ja uhkaavat erota hallituksesta. Olmert uskoo voivansa pitää entiset sopimukset ja lisätä uusia Liebermanin vaatimalla tavalla. Labourin kansanedustaja Matan Vilnay sanoo Olmertin hallituksen laajentamisyritysten olevan vain poliittisen väistöliikkeen, jolla hän pyrkii siirtämään huomion pois vaatimuksista kansallisen tutkimustoimikunnan asettamisesta tutkimaan Libanonin sotaa. Shas-puolue tuntuu hyväksyvän Olmertin hallituksen laajennussuunnitelmat. Oppositiossa olevat Likud ja NU/NRP syyttävät myös Olmertia pyrkimyksistä välttyä sen toimia puolueettomasti tutkivan komitean asettamisesta, ja siksi Olmert hakee mahdollisimman laajaa hallituspohjaa.

NATHAN SHARANSKY, Venäjältä Israeliin muuttanut toisinajattelija, joka vietti 16 kuukautta Moskovan vankilassa ja lopun Venäjän ajastaan Siperiassa, muutti vapauduttuaan Israeliin 11.02.1986. Sharansky antautui Israelissa politiikkaan ja perusti siirtolaisten puolueen Israel B´alya 1995. Puolue sai 7 eduskuntapaikkaa 1996 vaaleissa, pääosin Neuvostoliiton alueelta tulleitten siirtolaisten äänin. Hän toimi ministerinä 1996 lähtien useitten vuosien ajan. Hän on nykyisin Likudin jäsen. Sharanskyn luonteenlaadulle ei sovi rauhallisen takapenkkiläisen asema kansanedustajana, ja siksi hän ilmoitti eroavansa Knessetistä.

Hän toimii nykyisin Shalemin Kansainvälisten ja Lähi Idän Tutkimusten Instituutin tutkijana.

IDF:N EDELLINEN YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Moshe Ya´alon kertoo arvionaan, että Israel on edelleen paikallinen supervalta. Hän puhui Israelin pankin succot-päivällisten yhteydessä tiistaina. Tähän Ya´alonin mukaan vaikuttavat ennen muuta Israelin inhimilliset resurssit, mutta siitä huolimatta maa kamppailee edelleen kansainvälisen olemassaolonsa oikeutuksen kanssa. Israel on vahva sotilaallisesti, ja sen vuoksi sen viholliset ovat keskittyneet murtamaan Israelin selkärangan hyökkäämällä sen siviiliasukkaita vastaan. Ya´alon katsoo, että muutosta on tapahtunut myös ideologiassa. Aiemmin arabit sanoivat haluavansa pitää Lähi Idän puhtaasti arabien asuttamana alueena, mutta Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen 1979  arabit vaativat Lähi Idän puhdistamista muslimien asuttamaksi maaksi. Libanonin sodan aikana Israelia syytettiin siviilien tarhallisesta tuhoamisesta, vaikka siviilien suuret kuolinluvut johtuivat siitä, että Hizbullah käytti tarkoituksellisesti siviilejä suojanaan. Tätä maailman media ei ole pystynyt huomioimaan.

Palestiinalaisten asiasta hän totesi, ettei palestiinalaisten ohjelmassa ole Palestiinan valtion perustaminen vaan Israelin tuhoaminen. Hän suree Israelin poliittisten johtajien sinisilmäisyyttä ja toiveajattelua  neuvotellessaan palestiinalaisten kanssa, minkä hän sanoo todenneensa kerran toisensa jälkeen.

Gazan evakuointia hän pitää virheellisenä, koska se antoi maan vihollisille kuvan heikkoudesta, mikä pakotti sen luovuttamaan maata ja pakottamaan omat kansalaisensa evakkoon saamatta mitään etua. Hän sanoo poliittisten ”spin-tohtorien” luvanneen kansalaisille riemullista tanssia ja hyvinvointia kultaisen vasikan ympärillä ja pettäneen näin heidän toiveensa ja vahingoittaneen koko kansan hyvinvointia.

Moshe Ya´alon toimii Shalem-keskuksen tutkijana.

JERUSALEMISSA TOIMIVAT evankeliskristilliset järjestöt kertoivat auttaneensa 100 000 juutalaista tekemään aliyan Israeliin. Jerusalemin Kristillinen suurlähetystö sanoo antaneensa 40 miljoonaa USD siirtolaisprojektiin, joka on pääosin keskittynyt entisen Neuvostoliiton alueelta tulevien juutalaisten muuttoon Israeliin. Kristittyjen tuki siirtolaisuudelle on 2.5 % Jewish Agencyn budjetista. Järjestöt ovat sponsoroineet 54 liikennekonetta muuttajien auttamiseksi Israeliin muitten toimien ohessa. Useimmat näistä Neuvostoliiton alueelta tulleista siirtolaisista tulivat Pietarista Suomen kautta Israeliin, kertoo Kristillisen suurlähetystön johtaja Malcolm Hedding. Järjestö on auttanut juutalaisia muuttamaan Kaliningradista, Ukrainasta ja Uzbekistanista ja haluaa saavuttaa niitä juutalaisia, jotka muuttivat Neuvostoliiton romahdettua Saksaan.

SAATANAN EDUSTAJAT MAAN PÄÄLLÄ. Arabikansanedustaja Ibrahim Sarsour (yhdistynyt arabilista Ta´al) sanoo, etteivät muslimit ja arabit tule katsomaan toimettomina, kun saatanan edustajat kuten kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) ja hänen mielenvikaiset ystävänsä Yeshan rabbiinisesta neuvostosta, yrittävät saada mielipuolisen hankkeensa läpi. Hän kertoo arabien ja muslimien käyttävän väkivaltaa, jos muu ei auta, ja sanoo, että se olisi oikeutettu siinä tilanteessa.

Sarsour tarkoitti Uri Arielin esitystä, että juutalaiset voisivat rakentaa synagogan Temppelivuorelle, vastalaidalle al-Aksan moskeijaa, jossa se ei häiritsisi muslimien rauhaa. Ariel perustelee esitystään sillä, että jos muslimeille annetaan oikeus rakentaa viides minareetti (torni) Temppelivuorelle, juutalaisilla on yhtä suuri oikeus rakentaa omia rakenteitaan alueelle.

Sarsourin mukaan synagogan rakentaminen Temppelivuorelle rikkoisi alueen rauhanomaisen tilanteen, joka syntyi Israelin vapautettua Itä Jerusalemin Jordanian miehityksestä 1967 sodassa. Silloin Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus järjestää alueen olot haluamallaan tavalla, koska arabiarmeijat oli lyöty eikä niistä olisi ollut vastusta Israelin suunnitelmille. Vasemmistolainen johto ei nähnyt mitään aihetta puuttua alueella vallinneeseen tilanteeseen, vaan antoi Jordanialle Temppelivuoren valvonnan, mitä PA on murentanut sijoittamalla sinne omia valvojiaan ja oman muftinsa.

Sarsour johtaa Muslimijärjestön (Muslim movement) eteläistä haaraa, se liittyy kiinteästi Muslimiveljeskuntaan, joka on muslimien äärijärjestö ja Egyptissä kielletty, vaikka sillä on omia kansanedustajia, joskin toisella nimellä.

2.        PALESTIINA

24-vuotias nainen Galilean yläosasta löydettiin tiistaina oman verensä lammikosta. Hän oli löydettäessä tajuton, häntä oli yritetty kuristaa ja hänellä oli valtava avoin puukonhaava niskassaan. Poliisi uskoo, että hänen veljensä yrittivät surmata hänet, kuristamalla häntä kaulasta ensin kotona ja jatkaen sitä kaatopaikalla, jonne he veivät hänet luullen hänet kuolleeksi. Naisen tila on vakava mutta ei hengenvaarallinen. Kukaan naisen sukulaisista ei tullut häntä katsomaan sairaalaan, kuten arabeilla on tapana. Poliisi pidätti naisen nuoremman veljen, joka tunnusti syyllisyytensä ja näytti havainnollisesti, miten kaikki tapahtui. Poliisi uskoo, että tekoon on syyllistynyt muitakin perheen jäseniä. Tapaus on ainakin neljäs ns. kunniamurha 12 viimeisen kuukauden aikana. Myöhemmin kaksi muuta veljeä tunnusti osallisuutensa murhayritykseen.

EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul Gheit syytti rajusti Hamasia sen hylätessä Mahmoud Abbasin sopimusluonnoksen yhteishallituksesta, mitä Qatar oli yrittänyt välittää. Gheit sanoi, että arabien rauha maata vastaan suunnitelma on olemassa, jota Hamas olisi voinut käyttää, mutta koska se ei suostunut Qatarin välitysyrityksiin, se saa nyt yrittää omin voimin. Abbasin sopimusluonnos yhteishallituksesta Hamasin kanssa perustuu ns. vankien suunnitelmaan, jota Israel ei voi hyväksyä.