Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 12.07.06

1.        IDF:N UUSI OPERAATIO GAZASSA

IDF ryhmitti tiistaina joukkonsa uutta offensiivia varten Gazan alueen keskiosaan tarkoituksena tuhota Kassam-rakettien valmistuspajat ja niiden miehistöt. Armeijan tarkoituksena on jakaa Gazan alue ainakin kahteen osaan. Operaatio alkoi aamun tunteina, ja ainakin yksi PA:n poliisi kuoli ja toinen haavoittui tulitaistelussa Bir al-Balachin alueella.

YK:n paikallisedustaja John Ging väittää, että Gazassa on syntynyt humanitäärinen kriisi IDF:n saartotoimien vuoksi. YK on varannut koulun asukkaille, jotka ovat paenneet taisteluja. Heidän joukkonsa on noussut tuhanteen, jotka YK majoittaa ja ruokkii. YK tuottaa ruokia ja juomia omilla rekka-autoillaan. Niiden pääsy Gazan alueelle vaikeutuu ajoittaen rajaterminaalien joutuessa sulkemaan porttinsa terroriuhan vuoksi.

Kenraalimajuri Yosef Mishlav, hallituksen toimien koordinaattori territorioissa, sanoo tilanteen olevan vaikean, mutta kaukana mistään kriisistä. Hänen mukaansa rekkakuormallisia maitoa, lääkkeitä ja jauhoja kuljetetaan Gazan alueelle päivittäin. Israel on tarjonnut Kerem Shalomin terminaalin avaamista 500 Egyptin puolelle juuttuneelle palestiinalaiselle Rafahin terminaalin ollessa suljettu, etteivät Shalitin kaappaajat voisi salakuljettaa häntä Siinaille ja siellä olevien al-Qaidan terroristien käsiin. PA kieltäytyy hyväksymästä.

2.        IAF:N ISKUJA GAZAAN

Israelin ilmavoimat ovat jatkaneet täsmäiskujaan Gazan alueelle tiedustelutietojen perusteella.

Eilisen illan ja viime yön aikana IAF teki useita ohjusiskuja.

IAF iski ohjuksillaan Hamasin kaksikerroksiseen rakennukseen Gazan kaupungissa. Iskussa kuoli kuusi ja haavoittui 36. Kuolleitten joukossa oli tri Nabil Abu Salami, Gazan yliopiston luennoitsija ja Hamasin aktiivijäsen, hänen vaimonsa, tyttärensä ja kaksi poikaansa sekä naapuri. Rakennus sortui ohjusiskussa.

IAF iski ohjuksillaan rakennuksen ulkopuolella ajaneeseen autoon, jossa haavoittui Hamasin Izzadin al-Kassam prikaatin huomattava komentaja Muhammad Gandor

IAF:n ohjukset osuivat autoon, jossa oli Muhammed Deif, 40, Hamasin Izzadin al-Kassam prikaatin komentaja. IDF:n mukaan hän haavoittui, mutta palestiinalaiset kieltävät sen. Deif haavoittui vaikeasti 1996  IDF:n hyökkäyksessä ja hän on välttänyt sen jälkeen kolme IDF:n teloitusyritystä. Hän suunnitteli terrori-iskuja, joissa tusinoittain israelilaisia sai surmansa. Hän peri asemansa IDF:n surmattua ”insinööri” Yehya Ayashin, pommiekspertin. TV-10 viimeisen uutisen mukaan Deif kuoli iskussa.

Aikaisin keskiviikkoaamuna IAF:n koneet iskivät ohjuksellaan autoon Khan Younisin lähellä. Autossa kuoli tunnettu PRC:n ”sotilassiiven” Salah a-Din prikaatin komentaja Hisham Abu Nuseiri ja kaksi muuta haavoittui. PRC (Palestiinan vastarintakomitea) on vastuussa Gilad Shalitin kaappauksesta.

3.        ABBAS JORDANIASSA

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkusti eilen kiireiseen tapaamiseen Jordanian pääministerin ja kuninkaan kanssa. Tapaamisen varsinaista syytä ei ole paljastettu, mutta Gazan tilanteen uudet käänteet ja Hamasin väitteet Kassam-rakettien valmistuksesta Juudeassa ja Samariassa ovat varmaan olleet keskusteluissa mukana. Abbas kertoi tilannetta seuraaville journalisteille, että IDF:n joukot ovat keskittäneet hyökkäyksensä siviilejä vastaan ja vaikeuttavat palestiinalaisten elämää. Hän luonnehti tilannetta erittäin vaikeaksi. ”Israelilaiset kiihdyttävät tilannetta jatkuvasti. He hyökkäävät toisaalta siviilejä ja toisaalta PA:n infrastruktuuria vastaan”, hän väitti, ja että joka päivä kuolee joukoittain naisia ja lapsia. Abbas vaati sekä kansainvälisiä yhteisöjä että YK:ta puuttumaan tilanteeseen saadakseen taistelut loppumaan.

4.        IDF:N ATK:T VAARASSA

TV-10 uutisissa raportoitiin eilen, että IDF:n tietokoneet 15-20 km:n säteellä Hizbullahin asemista Libanonin rajalla ovat vaarassa joutua johdottomia verkkoasemia käyttävien hakkereitten hyökkäysten kohteiksi. Tämä koskee sekä IDF:n asemissa olevia että upseereille jaettuja tietokoneita, jotka sisältävät hyvin arkaluonteisia tietoja, kuten joukkojen asemia ja niiden liikkeitä. Hyökkäyksen kohteiksi voivat joutua myös yksityiset yhtiöt ja organisaatiot. Eräs IDF:n virkailija kertoi TV-lähetyksessä, että kuka hyvänsä asioita tunteva voi murtautua johdottomiin tietokantoihin ja varastaa sieltä mitä haluavat.

Puolustusministeriö pyrkii eliminoimaan vaaraa rakentamalla raja-alueille antenneja, joiden avulla pystytään estämään murtautuminen tietokonejärjestelmiin johdottomien verkkojen kautta.

5.        MAALE ADUMIM OSAKSI ISRAELIA

Maale Adumim Jerusalemista itään on suurin ns. Länsirannalla sijaitseva juutalaisyhteisö, jossa on n. 30 000 asukasta, ja jonka maayhteyttä Jerusalemin pyritään kiinteyttämään rakentamalla sen ja Jerusalemin välinen rakentamaton ns. E-1 alue.

Kadiman kansanedustaja Otniel Schneller ehdottaa, että Israelin tulee omaksua uudenlaiset säännöt palestiinalaisten jatkuvan ja kiihtyvän Kassam-tulituksen ja muitten väkivaltaisuuksien vastapainoksi.

Schneller ehdottaa, että Israelin tulee liittää Maale Adumim osaksi Israelia välittömästi. Tämä on hänen mukaansa sopiva vastareaktio Kassameille ja sotilaitten kaappaamiselle.

Schneller sanoo olevansa Olmertin realignment-suunnitelman kannattaja Gazan tilanteesta huolimatta, mutta hän selittää, että Juudeasta ja Samariasta karkotettavien juutalaisten määrä on lähempänä 30 000 kuin 70 000, kuten usein väitetään. Hän myös vakuuttaa, että ensin on rakennettava poistettaville asukkaille asunnot ja hankittava tarvittava yleisen mielipiteen kannatus, jotta vältyttäisiin Gazan evakuoinnin yhteydessä tehdyistä virheistä. Aikataulu tulisi olla sopivan joustava, hän selittää.

Toinen asia on kokonaan se, että Olmertilla on kiire saada asiat pyörimään, hän tuskin malttaa odottaa vuosikausia, koska hänen kannatuksensa Knessetissä on kovin epävarma. Toisaalta on entisestään epävarmempaa, että hän saa enemmistön kannatuksen, jos asia viedään Knessetin äänestykseen.

On syytä todeta tässä yhteydessä, että kaikki Jordanjoen länsipuolella oleva alue kuuluu ”kokonaiseen Israeliin”, se mitä siitä annetaan pois, tarkoittaa ”pienempää Israelia”, eikä toisinpäin, kuten usein kuulee sanottavan, eli että koko Jordanjoen länsipuolista aluetta kutsuttaisiin nimellä ”suurempi Israel”.

6.        TULITUSTA LIBANONIN RAJALLA

Viimeisten uutisten mukaan IDF:n sotilaat ovat vaihtaneet kivääritulta Hizbullahin pyssymiesten kanssa koko Libanonin vastaisen rajan pituudelta, mutta varsinkin keski- ja itäosissa.

Raja-alueelta kuultiin kaksi kovaa räjähdystä, joitten alkuperää IDF tutkii. Ne olivat joko Katjusha-raketteja tai kranaatteja. Neljä ihmistä haavoittui, kolme joutui sairaalaan hoidattamaan haavojaan. Shlomin asukkaita on kehotettu pysymään pommisuojissa. IAF:n koneet ja IDF:n tykistö iskevät kohteisiin Etelä Libanonissa.

Hizbullahin TV-asema al-Manar kertoo, että Hizbullah on kaapannut kaksi IDF:n sotilasta, mikä IDF:n edustajan mukaan on mahdollisesti totta. 

Israel on välittänyt vakavan varoituksen Beirutiin tilanteen johdosta.

7.        PIDÄTYKSIÄ SAMARIASSA

IDF:n sotilaat pidättivät Nablusissa Jamil Fokan, joka on al-Aksan aktiivijäsen ja yhteysmies Hizbullahin kanssa. Hän erikoistui terrorismin suunnitteluun ja aseitten salakuljetuksiin.

Sotilaat pidättivät kolme palestiinalaista Samariassa Shimalayan kylässä Israelin raja-aidan lähellä tiistaina. Heillä oli 15 kg:n pommi sullottuna peltikanisteriin, jonka he aikoivat kaukaista israelilaista bussia vastaan.