Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 14.02.07

OLTAVA LUJANA ABBASIA KOHTAAN, on monien israelilaisten ja amerikkalaisten tahojen ohje päättäjille, jotka joutuvat kosketuksiin Abbasin kanssa.

Olmert tapasi puolustusministeri Amir Peretzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin eilen illalla valmistaakseen helmikuun 19. päiväksi suunniteltua tapaamista Olmertin, Ricen ja Abbasin kesken Jerusalemissa.

Monet ovat kehottaneet myönnytysten asemesta tekemään Abbasin olon entistäkin vaikeammaksi. Tämä siksi, että hän toimi petollisesti suostuessaan Saudien painostuksen alla yhteishallitukseen Hamasin kanssa ilman minkäänlaisia toiveita, että Hamas taipuisi sille asetettuihin vaatimuksiin. Olmert lupautui menemään pitkälle myönnytyksissään palestiinalaisille Sde Bokerin puheessaan. Amerikkalaiset puolestaan ovat vihaisia ja pettyneitä siksi, että he olivat asettaneet suuria toiveita Abbasiin yhtenä osana sunnimuslimi-rintaman muodostamiseksi Iranin kasvavaa shia-muslimien vaikutusvaltaa vastaan.

SAUDI ARABIA on tietenkin teoriassa USA:n liittolainen, mutta käytännössä se ei ole missään vaiheessa luopunut terrorijärjestöjen tuestaan.

USA:ssa saudeja pidetään maltillisina, mutta Saudi Arabia seuraa tarkasti islamin wahhabilaista opetusta, joka on kaukana maltillisesta. Saudi Arabiassa naiset eivät saa ajaa autoa, eivät mennä ilman miesseuraa ulos kaupungille tai ulkomaille, heidän pukeutumistaan seurataan ja heitä voidaan pidättää ”säädyttömästä” asusta, jos ”kiharoita ei ole peitetty”. Varkailta voidaan katkaista käsi ja toisen puolen jalka, tai kieli ja sormia rangaistusmuotona, aviorikoksesta tai muusta seksuaalirikoksesta epäilty voidaan teloittaa, Saudi Arabiassa se tehdään yleisesti katkaisemalla uhrin kaula miekalla. Wahhabi-opin mukaan hautamuistomerkkejä ei saa pystyttää eikä vainajien muistoa kunnioittaa. Kaupungeissa kiertää nuorista miehistä koostuvia säädyllisyyspartioita, jotka tarkkailevat jalankulkijoita kaduilla ja hoputtavat miehiä aamurukouksiin ennen töihin menoa koputtelemalla asuntojen oviin.

KRISTINUSKO on kielletty Saudi Arabiassa, mutta siellä asuvat kristityt saavat pitää kotiseuroja, jos eivät niillä häiritse naapureitaan. Kirkkojen rakentaminen on kielletty.

MITÄ MIELTÄ on Olmertin, Ricen ja Abbasin tapaamisella, jos siellä vain todetaan asiat, jotka olisi voitu hoitaa puhelimitse? Olmertin kanslia puolustaa tapaamista sillä, ettei Israel halua antaa kuvaa, että se perumalla tapaamisen asettaisi esteitä rauhanponnisteluille.

OLMERT MATKUSTAA keskiviikkona Turkkiin, jossa hän keskustelee pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa Mekkan kokouksen tuloksista, tulevasta kolmikantatapaamisesta, Haniyehin uudesta yhteishallituksesta Hamasin ja Fatahin kanssa, sekä Mughrabi-portin rampin rakennustöistä. Tältäkään tapaamiselta ei odoteta suuria tuloksia, mutta Erdogan toivoo Olmertin pystyvän vaikuttamaan USA; hallitukseen ja sitä kautta USA:n kongressiin, joka aloittaa keskustelut julkilausumasta, jolla tuomitaan Turkin kansanmurha armenialaisväestöään kohtaan vuosikymmeniä sitten. Silloin 1.5 miljoonaa armenialaista sai surmansa turkkilaisten väkivaltaisesti karkottaessa miljoonia ihmisiä kodeistaan mielettömiin kansain-vaelluksiin, joilla ei ollut mitään kohdetta, vaan ihmisiä marssitettiin kuukausia ilman päämäärää.

IRAN JA SYYRIA ovat tietenkin keskusteluaiheina Erdoganin kanssa, kuten myös maitten väliset taloudelliset suhteet. Israelilla on useita yhteistoimintakohteita Turkin kanssa, joista viimeisimpiä on kaasu, öljy- ja vesijohdon rakentaminen Turkista Ashkeloniin Israelissa ja edelleen Eilatiin Punaiselle Merelle, josta näitä tuotteita voitaisiin välittää Jordaniaan ja laivata Kauko Idän kasvavan energiatarpeen tyydyttämiseen.

ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) suunnittelee pystyttävänsä uusia Arrow-ohjustentorjunta patteristoja eri alueille kahden aiemmin pystytetyn lisäksi. Uudet patteristot ovat parannettuja malleja nimeltään Arrow-2.5, ne rakennetaan kahden kuukauden sisällä. Uusi Arrow malli pystyy kantamaan suuremman räjähdyskärjen ja sen kantomatka on suurempi. Täten se pystyy tuhoamaan lähestyvän ohjuksen korkeammalla ilmassa vähentäen täten sen jäännösten aiheuttamaa vaaraa ihmisille.

ISRAELIN ILMATEOLLISUUS (IAI) tutkii mahdollisuuksia Arrow-järjestelmän myymiseksi ulkomaille. Tässä sen tulee saada USA:n hallituksen ja järjestelmän suunnitteluun osallistuneen Boeing yhtiön suostumus.

IAI:n edustaja vakuuttaa, että Arrow-järjestelmä on ainoa toimiva ohjustentorjunta järjestelmä maailmassa, joten on luonnollista, että monet ovat siitä kiinnostuneita. Yksi patteristo on sijoitettu Palmachiin Ashdodin eteläpuolelle ja yksi pohjoisessa Ein Shemerin lähellä. Molemmat patteristot ottivat osaa sunnuntaina onnistuneeseen pimeässä suoritettuun Arrow-järjestelmän kokeeseen.

IAF:N NYKYINEN KOMENTAJA kenraalimajuri Elazar Shkedy kertoi JP:n toimittajalle, että silloinen IAF:n komentaja Dan Halutz keskeytti 2002 tärkeän aseen kehittämisen, jota olisi voitu menestyksellä käyttää Libanonin sota II:ssa, koska määrärahoja sitä varten ei ollut. Nyt aseen kehittelyä on tarkoitus jatkaa.

Aseella olisi kenraalimajuri Ido Nehustanin mukaan voitu pysäyttää Hizbullahin liikkuminen ja sen aseitten siirtäminen paikasta toiseen. Dan Halutz kieltäytyi 2002 USA:n tarjouksesta ostaa Buster Bunker pommeja, jotka on tarkoitettu syvällä maan alla olevien bunkkerien tuhoamiseen. Libanonin sodan aikana Israel tilasi niitä hätätoimituksia. Kolmas Halutzin päätös koski rypälepommien käyttämistä Libanonin sodassa. Hän käski käyttää USA:n valmistamia rypälepommeja, joitten kaikki rypäleet eivät räjähdä pommin pudotessa maahan, vaan vasta ihmisen koskettaessa niihin. Israelilainen rypälepommi räjäyttää kaikki osasensa pudotessaan maahan, eikä siten aiheuta vaaraa siviileille.

DAN MERIDOR, joka toimi aikoinaan oikeusministerinä ja joka kirjoitti esityksen Israelin puolustus-järjestelmäksi, kertoi tiistaina JP:n toimittajalle, ettei Israelin tule nimittää puolustusasioita käsittelevään asemaan hallituksessa henkilöitä, jotka eivät ymmärrä mitään maan puolustuksesta. Hän esitti tämän kovan kritiikkinsä sekä puolustusministeri Amir Peretzille että koko hallitukselle. Hän totesi, että hallitus päättää maan puolustusbudjetista, mutta sillä ei ole minkäänlaista instanssia, joka auttaisi sen kokoamisessa.

Israelissa on Kansallinen Turvallisuusneuvosto, joka perustettiin juuri tätä varten, mutta hallitukset ovat syrjäyttäneet sen täysin valmistellessaan puolustusbudjettia.

POHJOIS-KOREAN suostuminen keskeyttämään ydinaseen valmistamisensa on aiheuttanut Israelissa  kovan polemiikin, miten se tulee vaikuttamaan Iranin ydinaseen valmistamissuunnitelmiin.

Jotkut Israelin viranomaiset ovat vaatineet EU:n viranomaisia pitäytymään vaatimuksissaan Iranin suhteen, koska pakotteiden uskotaan sittenkin voivan vaikuttaa Iranin päätöksiin.

Israelin kanta Iranin mahdolliseen ydinaseeseen on kuitenkin ehdottoman kielteinen. Viimeksi aiempi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Yuval Steinitz vaatii, että USA:n tulee tehdä voitavansa Iranin pysäyttämiseksi. YK:n viranomaiset ovat alkaneet esittää huomioinaan, että Iran tule saamaan oman ydinaseensa eikä mikään näytä voivan estää sitä. 

Steinitz luonnehtii kantaansa siten, ettei Iranin tarkoituksena ole vain päästä ydinaseklubiin vaan saada hallitseva ja johtava asema paikallisena suurvaltana. Iran käyttää tässä valtapelissä Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia tekemään likaisen työn sen puolesta kuten myös Irakissa USA;n ja sen kanssa liittoutuneita joukkoja vastaan taistelevia ryhmiä, joita se kouluttaa, aseistaa ja tukee taloudellisesti.