Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 14.03.07

WINOGRAD-RAPORTTI, joka tutkii Libanonin sota II:n taustoja ja vastuuhenkilöitä ennen sotaa ja sen aikana, on nykyisten tietojen mukaan tarkoitus julkistaa huhtikuun jälkipuoliskolla, mutta vain osittainen raportti siitä. Lisäksi osa siitä on salaista, joka annetaan vain puolustus- ja pääministerille.

ISRAELIN YLEISEN TAVAN mukaan raportista on liikkunut lehdistössä useita tietoja, joiden sanotaan perustuneen ”vuotoihin”. Eräs niistä kertoi, ettei raportti osoittele ketään syylliseksi.

Nyt aamun JPostin uutisen mukaan ”osittainen” raportti huhtikuussa tulee käsittelemään päätöksenteko-prosessia ensimmäisen kuuden päivän aikana sodan alkamisesta sekä Olmertin, Peretzin ja Halutzin henkilökohtaista vastuuta noina päivinä, tämä komitean tiistaisen ilmoituksen mukaan. Komitean taholta myös vakuutetaan, että raportti on tarkoitus saada valmiiksi mahdollisimman pian.

JPostin artikkelin mukaan raportissa tullaan tarkastelemaan Olmertin roolia puolustusministerin valinnassa, ottaen huomioon, että Olmertin mukaan hän jo maaliskuussa 2006 valmistautui  sotaan Hizbullahia vastaan. Tämä tuo esille kaksi kysymystä: Miksi Olmert leikkasi puolustusmäärärahoja 700 miljoonaa, ja miksi hän hyväksyi puolustusministeriksi täysin kokemattoman siviilin?  Ja miksi IDF:n laatimaa maajoukkojen massahyökkäystä Libanoniin rakettien tuhoamiseksi ei tuotu hallituksen käsittelyyn, vaan se hyllytettiin? Olmertilla on useita vaikeita kysymyksiä vastattavana.

KADIMAN PARISSA ei haluta vielä spekuloida, mitä tästä eteenpäin, mutta seuraajan nimestä jo kuiskaillaan vallan käytävillä. Tzipi Livni on yksi, Yuval Diskin toinen ehdokas. Livni olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto, Diskinin kyvyt valtion johtamisessa ovat  tuntemattomat.

OPPOSITION PARISSA osittaisen raportin julkistamispäivää kutsutaan ”päiväksi, jolloin hallitus menee kotiin”. Siellä ennustetaan, että odotettavissa on poliittinen maanjäristys ja ettei hallitus ole pystynyt toimimaan kuukausien aikana. Gilad Eldad (Likud) sanoi, että jos Olmert ja Peretz eivät eroa raportin seurauksena, se vain osoittaa etteivät sen laatijat asuneet Israelissa sota-aikana.

(JP 14.03.07 D Izenberg, Y Katz, H Keinon)

www.debka.com lisää 14.03.07 edelliseen mielenkiintoisia tietoja.

Hizbullah ilmoittaa haluavansa suoria keskusteluja Israelin ”Shin Betin apulaisjohtajan Ofer Dekelin ja hänen väkensä” kanssa koskien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin kaappausta heinäkuun 12. päivänä viime vuonna. Keskusteluja on käyty saksalaisen BND:n kautta, mutta Hizbullah esittää suoria yhteyksiä Qatarin välityksellä, jonka kanssa Israelilla on kauppasuhteita.

DEBKAFILEN ARVION mukaan kysymyksessä on Teheranin tarve saada tietoja kadonneesta iranilaisesta kenraalista, entisestä apulaispääministeristä, Ali Reza Ashgarista. Tämän vuoksi Iran on antanut Hizbullahille vinkin lopettaa Libanonin hallituksen häirintä vaatimuksenaan saada kolmannes hallituksen ministeripaikoista ja aloittaa kaupankäynti kaapatuista israelilaisista sotilaista tietoihin Ashgarin katoamisesta. Toinen Iranin tavoite on saada alkuun USA:n ja Iranin väliset keskustelut Iranin ydinase-suunnitelmista. Tässä se tarvitsee Hizbullahin apua.

ALI REZA ASHGARILLA on Iranissa vaimo Ziba Ahmadi, jonka kanssa hänellä on kolme lasta, sekä veli Davoud, joka kertoo, että Ali Rezalla on kaksi vaimoa Teheranissa. Ziba Ahmadi kertoi Alin kadonneen joulukuussa 2006 eikä kuten mediassa ilmoitetaan helmikuun 7. päivänä 2007. Heidän puheistaan on päätelty, että ehkä Ali Reza loikkasi länteen haluten poliittista turvapaikkaa siellä.

ISRAELIN PÄÄMINISTERI Olmert on antanut turvallisuuspalvelulle tehtäväksi tutkia uutisen taustoja ja selvittää, miten vakavana Hizbullahin tarjousta on pidettävä.

ARABIMAAT OVAT HYLÄNNEET Israelin vaatimukset saudisuunnitelmaan tehtävistä muutoksista. Sekä Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal että Syyria ja Egypti ovat vahvistaneet aiemmat tiedot, ettei saudisuunnitelmaan tehdä mitään muutoksia. Niiden mukaan Israelin tulee hyväksyä suunnitelma sellaisenaan, myös arabiliiton tekemä lisäys palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta.

SAUDIPRINSSI al-Faisal myös torjuu väitteet, että saudit olisivat olleet keskusteluissa Israelin viranomaisten kanssa. Samaa vakuuttaa Saudi Arabian USA:n suurlähettiläs Adel bin Ahmad al-Jubeir.

JORDANIALAISEN  sanomalehden the Jordan Times mukaan Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheit sekä Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal pitävät kokousta Ammanissa elvyttääkseen Lähi Idän rauhan-prosessia. Jordan Times vahvistaa, että arabiliiton Riadin kokouksessa uusitaan liiton tuki saudien rauhansuunnitelmalle. USA:n apulaisulkoministeri David Welch on myös Ammanissa, mutta ei vieraile Israelissa. USA:n ulkoministeri Gondi Rice sen sijaan vierailee 23. maaliskuuta Egyptissä ja tullee matkansa aikana myös Israeliin. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana vierailee Syyriassa, jossa hänellä on keskustelut presidentti Bashar Assadin kanssa. Israel on esittänyt vastalauseensa vierailulle, koska se vahvistaa hallitusta, joka avoimesti tukee terrorijärjestöjä.

MEKKAN SOPIMUS on aiheuttanut vakavan särön Hamasin kovan ja pehmeän linjan kannattajien välille.

Kovan linjan edustajat, joita kutsutaan kapinallisiksi, johtaa PA:n sisäministeri Said Siam ja ulkoministeri Mahmoud al-Zahar, joitten mielestä Ismail Haniyeh ja Khaled Mashaal tekivät liian monta myönnytystä Abbasille. He ja useat muut Hamas-johtajat ovat kieltäytyneet yhteisneuvotteluista Fatahin kanssa. He ovat saaneet tukea joiltakin muslimi-saarnaajilta, jotka puhuvat Mekkan sopimusta vastaan.

MEKKAN SOPIMUS ei itse asiassa ole länsimaisen käsityksen mukainen selkeä ja yksityiskohtainen sopimus, vaan luettelo keskusteluissa esille tulleista näkökohdista, eikä sopimuksesta selviä, päätettiinkö niistä sitovasti vai haluttiinko vain mainita, mistä keskusteltiin.

ARABIMENTALITEETTIA TUNTEVAT painottavat, ettei arabi mielellään pane nimeään sopimukseen, jossa hänelle ei anneta minkäänlaista pakotietä kiemurrella siitä eroon. Tässä on kysymys arabin vapauden ja kunnian tunnosta, jota hän pitää loukkaamattomana.

HAMASIN PEHMEÄN POLITIIKAN kannattajat ovat pyrkineet tyynnyttelemään tunteita selittäen, etteivät raketti-iskut Israeliin lopu ja että Hamas tulee jatkamaan taisteluaan Israelia vastaan.

IDF PELKÄÄ, että brittijournalistin Alan Johnstonin kaappauksen takana voivat olla palestiinalaiset journalistit, jotka vaativat enemmän työtehtäviä. On tiettävästi todisteita, että palestiinalaiset journalistit olivat osallisina perulaisen AFP:n valokuvaajan kuten myös Fox-news yhtiön kahden journalistin  kaappaukseen.

HAMASIN EDUSTAJA Ghazi Hamad kertoi, että kaappaukset vahingoittavat palestiinalaisten uskottavuutta, eikä hän pitänyt perättöminä huhuja, että paikalliset journalistit työskentelevät  klaanien kanssa. Kaappauksilla pyritään pelottelemaan ulkomaisia journalisteja pois maasta.

SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin varoittaa, että Hamas on lähettänyt tusinoittain pyssymiehiä koulutukseen Iraniin ja satoja odottaa vuoroaan. Diskin painottaa, ettei kysymys ole lyhyestä harjoituksesta vaan pitkäjännitteisestä sotilaskoulutuksesta, jossa heille opetetaan mm. tiedustelua ja käyttämään aseita, joita heillä ei ennen ollut. Diskin muistuttaa, että Hamas käyttää nykyistä suhteellisen rauhallista kautta kouluttamiseen ja varustautumiseen uusilla aseilla. Diskinin mukaan väkivalta Hamasin ja Fatahin välillä voi puhjeta uudelleen ennen maaliskuun 23. päivää, jolloin Abbas lupasi ilmoittaa uudesta hallituksesta.

Yuval Steinitz (Likud) vaatii, että IDF:n tulee aloittaa uudelleen operaationsa Gazan alueella eikä antaa pettää nykyisten rauhanaloitteiden itseään kuvittelemaan vaaran poistumisesta. Venezuelan presidentti Hugo Chavez lupasi perustaa Hamasin toimiston Caracasiin ja antaa Hamasille 50 miljoonaa USD.

MEDIASSA KERROTAAN usein eurooppalaisten ja Kauko Idästä tuotettujen naisten kaupasta Israelissa. Aamun uutisten mukaan uutta on se, että nyt israelilaisia naisia myydään Englantiin, Kroatiaan, Singaporeen ja Thaimaahan. Uutisen mukaan ihmiskaupan välittäjät tienaavat 50 000 – 80 000 USD vuodessa salakuljettamalla israelilaisia naisia ulkomaille. Poliisi myöntää useista sen tietoon tulleista tapauksista, joissa israelilaisia naisia on myyty ulkomaitten seksiteollisuudelle, mutta vaikenee niistä.

TOISEN TEMPPELIN aikainen juutalaiskaupunki on löydetty rakennettaessa kevytrautatietä Jerusalemin pohjoispuolella. Kaivauksissa on löydetty katuja, jalankulkuteitä, julkisia rakennuksia ja rituaalikylpylä. Alue on suuruudeltaan 400 dunamia, n. 100 eekkeriä. Löytöjen joukossa on raha, jossa olevien kirjoitusten mukaan se on ollut käytössä Rooman keisari Trainuksen aikana (98-117), joka aloitti kautensa 30 vuotta toisen Temppelin hävityksen jälkeen v. 70. Paikka sijaitsee Jerusalemin Nablusin tien (valtatie 60) paikalla, jossa oli muinoin roomalainen valtatie Jerusalemista Sikemiin. Kaupungin asukkaat ovat olleet uskonnollisia.

SHASIN HENGELLINEN JOHTAJA Ovadia Yosef esittää säädettäväksi uuden lain, jolla alle 18-vuotiaitten käännyttäminen tehdään rikolliseksi, josta saa vuoden vankeustuomion. Nykyisen lain mukaan käännyttäminen on kielletty taloudellisia etuja lupaamalla. Josev Margi (Shas) esitti tiistaina Yosefin tarkoittaman lakiluonnoksen Knessetin käsiteltäväksi.

Israelilaisia kääntyy muhamettilaisuuteen 70 ihmistä vuodessa, kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. He ovat pääasiassa juutalaisia (tai kristittyjä) naisia, jotka menevät naimisiin muhamettilaisen kanssa.