Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 15.11.06

IDF JOUTUNEE tunkeutumaan Gazan alueelle vielä kerran, ennusti Shin Betin johtaja Yuval Diskin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa eilen. Diskin kehotti Israelin armeijaa varautumaan laajaan operaatioon, jos Fatahin vahvistaminen epäonnistuu. Hän kertoi, etteivät Gazan liikennevalot vain vilkuta valojen vaihtumista, vaan ovat jumiutuneet kaiken aikaa punaiselle. ”Israelilla ei ole yhtään hyvää vaihtoehtoa, kaikki ovat huonoja, joista Israelin tulee valita vähiten huono”, hän luonnehti.

Diskin totesi, että PA:n pääministeriehdokas Muhammad Shabir on yksi, jota kannattaa tukea, sillä vaikka hän on ideologisesti lähellä Hamasia, hän ei ole sen jäsen eikä osallistunut terrorismiin. Yhteishallituksen kokoaminen Hamasin ja Fatahin välille on edelleen vaikeuksissa, eikä sitä auta Hamasin joittenkin virkailijoitten vakuutukset, ettei tämäkään hallitus suostu kvartetin kolmeen vaatimukseen.

Diskin kertoi, että PRC (Kansan vastarintakomitea) on vaarallisempi kuin Hamas, sillä sen jäsenet ovat radikaaleja ja Hamasin suosio on laskenut, koska se ei ole pystynyt täyttämään lupauksiaan. Hänen mukaansa Egyptistä virtaa ehtymättömästi aseita ja räjähteitä Gazaan. Evakuoinnin jälkeen sinne on salakuljetettu yli 33 tonnia sotilaskäyttöön tarkoitettuja räjähteitä, suuri määrä aseita ja 50 – 70 miljoonaa USD rahaa. Salakuljetus on lisäksi pahenemassa, sillä lokakuussa yksistään räjähteitä salakuljetettiin 14 tonnia. Eilen PA:n virkailija Mushir al-Masri yritti tuoda Rafahin kautta 2 miljoonaa USD Gazaan, mutta raja suljettiin ennen kuin hän sai luvan mennä Gazan puolelle.

KOMITEAN JÄSENET Yuval Steinitz ja Limor Livnat (Likud) vaativat, että IDF aloittaa tositoimet Gazan tilanteen takia. Steinitz vaati, että IDF ottaa Philadelphia-käytävän uudelleen valvontaansa. Hän totesi, että Egypti aseistaa Hamasia samaan tapaan kuin Syyria aseistaa Hizbullahia. Livnat syytti Olmertia tilanteesta Gazan alueella.

ARABILIITTO PÄÄTTI Kairon kokouksessaan purkaa palestiinalaisten saarron ja antoi luvan arabipankeille välittää rahaa Palestiinaan. Liiton pääsihteeri Amr Moussa totesi, että arabimaat saavat nyt siirtää varoja PA:lle ilman rajoituksia. Arabidiplomaatti vahvisti, että alkuvuoden aikana PA on saanut arabimailta 100 miljoonaa USD, mutta ei kertonut mitä kautta, ja toiset 100 – 150 miljoonaa USD on valmis siirrettäväksi.

PA:N UUDESSA HALLITUKSESSA Hamas saanee 10 ministeriötä, Fatah kuusi ministeriötä, ja loput 10 ministeriötä menevät muille hallituskumppaneille, PFLP ja Kansanpuolue (kommunistinen puolue). Hamas joutunee luopumaan ulko- ja talousministeriöistä.

ISRAEL VAHVISTAA EGYPTIN RAJAANSA perustamalle sinne kaksi uutta sotilastulikohtaa, Karmit ja Hivai, joihin voidaan sijoittaa pataljoonan verran sotilaita. Rajalle sijoitettu divisioona 80 käyttää aikansa partioiden rajalla, jonka kautta pääsyä Israeliin yrittävät sekä salakuljettajat, terroristit että työtä hakevat ulkomaalaiset. Vuoden 2006 alusta lähtien sotilaat ovat pidättäneet yli 300 rajan yli yrittänyttä. 230 km:n pituisella Israelin ja Egyptin välisellä rajalla ei ole aitaa, joskin Israelin hallitus on tehnyt sen rakentamista koskevan päätöksen.

ISRAELIN POLIISI on pyrkinyt estämään ihmisten salakuljetuksen Egyptistä Israeliin, mutta nämä toimet ovat vain nostaneet salakuljetusten hintaa ja motivoineet lisää salakuljetusta. Israelin tulee vuosittain 3000 – 5000 naista, pääasiassa Itä Euroopasta, - Ukrainasta, Moldovasta, Uzbekistanista, Valkovenäjältä ja Venäjältä. Israelissa he joutuvat pääasiassa bordelleihin. 

Välityspalkkio yhdestä naisesta oli aiemmin 3000 – 5000 USD, nyt hinta on 7000 – 10 000 USD yhdestä naisesta. Heidät myydään pakkotyöhön bordelleihin, jossa he joutuvat ”työskentelemään” 20 tuntia päivässä viikosta viikkoon ilman palkkiota, mukamas siksi, että he maksavat sillä välityspalkkion. Heidät pakotetaan kuitenkin jatkamaan työtään senkin jälkeen, ja heitä uhataan väkivallalla, jos he pyrkivät pakenemaan tai ilmoittautumaan poliisille. Koska he ovat tulleet maahan laittomasti, heitä uhkaa karkotus, jos poliisi saa heidät kiinni. Poliisi on tehnyt ratsioita satoihin bordelleihin eri puolilla maata, mutta niitä tulee koko ajan lisää. Sisäministeri Rony Bar-On myönsi kiinni joutuneille naisille vuoden työluvan, jos he suostuvat todistamaan ”työnantajiaan” vastaan oikeudessa. Bordellien pitäjiä on usein vaikea saada tuomituiksi todisteiden puutteessa, mistä joutuvat kärsimään kiinni saadut naiset, jotka hyväuskoisuuttaan luulivat saavansa Israelissa normaalin hyväpalkkaisen työn.

HIZBULLAH on palaamassa Libanonin etelärajalle YK:n sotilaitten nenän edessä. He asuvat rajan läheisissä kylissä ja liikkuvat siviilivaatteissa rajan tuntumassa vakoillen IDF:n toimia Israelin rajan takana. Litanijoen eteläpuolella on arviolta 8000 YK:n rauhanturvaajaa ja 15 000 Libanonin armeijan joukkoja (LAF), mutta he eivät ole puuttuneet Hizbullahin toimiin millään tavoin. Sen sijaan YK on huolestunut IAF:n koneitten ylilennoista Libanonissa, joita he pitävät vaarallisina. YK:lla on yhteystoimisto Safedissa, josta käsin he pyrkivät koordinoimaan toimintojaan IDF:n kanssa ja vaihtamaan informaatiota sen kanssa.

HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah sanoo pyrkivänsä Libanonin nykyisen hallituksen kaatamiseen ja uuden muodostamiseen, jossa se haluaa 8 ministerinpaikkaa nykyisen kahden sijaan. Syyrian kannattajat ja Hizbullah aloittivat hallituksen kaatamiseen tähtäävät toimensa hallituksen tehdessä päätöksen tribunaalin asettamisesta käsittelemään entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa.

IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sanoo Iranin olevan halukas keskusteluihin USA:n kanssa jos se muuttaa politiikkaansa. Tilanne on muuttunut oudosti muutamassa kuukaudessa. Aiemmin Iran pyrki keskusteluihin USA:n kanssa, nyt USA pyytää keskusteluyhteyttä sen kanssa. Samoin Englannin pääministeri Tony Blair pyytää Iranin ja Syyrian apua Lähi Idän tasapainon palauttamiseksi. Sekä USA:n että Englannin huolena on lähinnä Irakin tilanne, joka on muuttumassa huonosta kriittiseksi.

Ahmadinejad ilmoitti, että Iran viettää helmikuun 10 ensimmäistä päivää juhliakseen shaahin hallituksen kaatumista ja samalla maan ydinsuunnitelman toteutumisesta. Hän kertoo Iranin valmistavan ensin 40 000 centrifugia ja lisäävän niitä sitten 60 000. Iranin kalenterivuosi päättyy maaliskuun 20. päivänä, johon mennessä Iran on Ahmadinejadin mukaan saanut ydinvallan aseman.

IAEA:n tarkkailijat ovat löytäneet merkkejä plutoniumista Iranin ydinjätettä käsittelevästä laitoksesta ja pyytänyt Iranin selitystä tähän.

USA pyrkii estämään Irania saamasta pyytämäänsä YK:n apua radioisotooppien valmistamiseksi Arakin tutkimusreaktorissa syöpätutkimuksia ja -hoitoja varten. IAEA:n asiantuntijain mukaan se ei voi laillisesti kieltäytyä avustamasta Irania Arakissa, joka on yksi Iranin 12 ydintutkimusprojekteista.

PALESTIINALAINEN ÄITI tuomittiin 15 vuoden vankeusrangaistukseen kahden tyttärensä ”kunniamurhan” auttamisesta. Huhtikuussa 2005 yksi hänen tyttäristään, joka silloin oli yhdeksättä kuukautta raskaana, herätti hänen miehensä epäilyt, että hänen vaimonsa oli tullut raskaaksi miehen sedästä. Tapausta pidetään arabikulttuurissa yhdestä kaikkein raskaimmista perheen kunnianloukkauksista. Tytön isä kehotti poikaansa surmaamaan vanhempiensa kotiin Jerusalemiin tulleen tyttären perheen kunnian palauttamiseksi. Perheen isä varoitti poikaansa vahingoittamasta kahta muuta sisartaan, vaikka he tiesivät asiasta. Poika päätti kuitenkin murhata kaikki kolme. Hän juotti myrkkyä kahdelle heistä, mutta kolmas kieltäytyi ja vastusteli, jolloin tytön äiti piteli tyttärensä käsistä kiinni veljen kuristaessa sisartaan ja pakottaessa myrkyn hänen suuhunsa. Tämä tytär kuitenkin saatiin pelastettua joskin pahoja vammoja kärsineenä.

YKSI KADONNUT ISRAELIN SUKUKUNTA löydetty, vakuuttaa intialainen historioitsija tri Navras Jaat Aafreedi. Hän tutkii Tel Avivin yliopistossa muutamien Intian muslimiheimojen mahdollista geneettistä yhteyttä juutalaisiin heimoihin. Hän kertoo tutkimuksistaan E-kirjassa, jossa hän sanoo tutkimiensa 650 Afridi Pathan klaanin jäsenen Malihabadissa Intiassa omaavan luultavasti samaa geneettistä materiaalia, joka havaitaan 40 % juutalaisissa maailmanlaajuisesti. Tässä Pahtan-heimossa on 1500 jäsentä. Toisen Intiassa asuvan Pathan-heimon 800 jäsentä ei ole tutkittu. Aafreedin mukaan geneettinen yhtäläisyys viittaa siihen, että he ovat Epfraim-heimon jälkeläisiä. Hän sanoo saaneensa henkilökohtaisen kiinnostuksensa asiaan  sedältään, joka oli kertonut heimon sukulaisuudesta israelilaisiin. Aafreedi kertoo, että phataanit asuivat Intiassa vihamielisen muslimiväestön keskellä ja vähitellen menettivät omat traditionsa.

INtiassa on muitakin väestöryhmiä, joitten uskotaan olevan muinaisten kadonneitten Israelin heimojen jälkeläisiä. Historioitsijat uskovat, että muhamettilainen Shintung (Bnei Menashe) Intian koillisosassa ja ei-muhamettilainen Guntur-heimo kuuluvat myös tähän juutalaiseen geneettiseen perimään.

Afganistanissa asuvat Afgan-Afridit ovat tradition mukaan juutalaisen Menashe-heimon jälkeläisiä. Maailmassa lasketaan olevan 40-50 miljoonaa Pathan-heimon jäsentä, pääasiassa Afganistanissa ja Pakistanissa. (Jpost 15.11.06 Matt Zalen)