Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 17.01.07

POLIISI ALOITTAA rikostutkimukset pääministeri Ehud Olmertin Leumi-pankin yksityistämiskaupan yhteydessä ilmenneitten epäselvyyksien johdosta. Olmertin epäillään peukaloineen myyntitarjousasiakirjoja kesken tarjouskierroksen liiketuttavilleen edullisemmiksi. Oikeuskansleri Menachem Mazuz jääväsi itsensä asiasta, koska hänen sisarensa toimii pankin lainopillisena neuvonantajana. Mazuzin puolesta valtionsyyttäjä Eran Shendar antoi määräyksen poliisille rikostutkimusten aloittamisesta. Alustavat tutkimukset asiasta aloitti tammikuussa 2006 valtiontarkastaja Michal Lindenstrauss, joka toimitti tutkimusasiakirjansa Mazuzille.

Olmert on toistuvasti vakuuttanut syyttömyyttään ja sanoo kaikin tavoin avustavansa poliisia tutkimuksissa.

Kansanedustajat sekä oikealla että vasemmalla ovat vaatineet, että Olmert joko eroaa tai ottaa virkalomaa tutkimusten ajaksi. Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin jopa esittää, että jos Olmert ei eroa vapaaehtoisesti, Knessetin tulee erottaa hänet pääministerin toimestaan.

OLMERTIN POLIISITUTKIMUKSET ovat aloittaneet huhumyllyn, miten nyt jatketaan. Ensimmäinen asia on Olmertin sijaisen valitseminen. Kadiman parissa harkitaan, olisiko parempi antaa veteraanipoliitikko Shimon Peresin ottaa ohjakset väliaikaisesti eikä antaa niitä Tzipi Livnin käsiin. Tässä he laskelmoivat, mikä hyödyntäisi eniten puolueen laskevaa kansansuosiota.

Toiset kansanedustajat vaativat koko hallituksen eroa ja toimenpidehallituksen asettamista, kunnes uudet vaalit ehditään järjestää.

ENSIMMÄINEN SEURAUS Olmertin toimien rikostutkimuksista on IDF:n yleisesikuntapäällikön Dan Halutzin eroanomus, jonka hän esitti puolustusministeri Peretzille ja pääministeri Olmertille eilen illalla. Olmertin tiedetään suostutelleen Halutzia pysymään paikoillaan, mutta tämä kieltäytyi. Halutz ilmoitti Libanonin sota II:n jälkeen esitettyjen erovaatimusten vuoksi, ettei hän halua ottaa syntipukin asemaa poliittisen johdon puolesta, vihjaten tällä, että hänen mielestään virheet tehtiin Peretzin ja Olmertin kansliassa.

Halutz näki ”kirjoituksen seinällä”, eli että päät alkavat putoilla korkeimmassa poliittisessa johdossa ja katsoi parhaaksi erota ennen kuin hänet pakotetaan siihen. Virallisesti Halutz ilmoitti odottavansa Olmertin asettaman Winogradovin tutkimuskomitean tuloksia, mutta ilmeisesti ennakkotiedot sen tuloksista saivat hänet vakuuttumaan, etteivät ne ole hänelle suosiollisia.

Armeijan asettaman sisäisen tutkimuksen suorittaja entinen IDF:n päällikkö kenraaliluutnantti (res.) Dan Shomron esitti tiistaina kirpeää kritiikkiä Halutzin tavasta johtaa Libanonin sotaa. Hänen mielestään Olmert antoi armeijalle käskyn rakettien hyökkäyksen estämisestä, mutta armeijan johto ei osannut pukea niitä selvien käskyjen muotoon. Armeijalta puuttui päämäärä, hän selittää.

Armeijan kenttäjohdon taholta kritisoitiin sitä, että sota kesti tarpeettomasti yli kuukauden.

HALUTZIN SEURAAJAN valinnasta on alettu valaa kannuja. Vahvimpia nimiä ovat yleisesikunnan pääsihteeri Moshe Kaplinsky ja entinen apulaisesikuntapäällikkö Gaby Ashkenazi, molemmat kenraalimajureita.

ISRAEL ON AJAUTUMASSA tuuliajolle, sillä lähes koko korkein johto maassa on lamautunut erilaisista laittomuuksista tai pätemättömyydestä syytettyinä. Peretz pelkää tapahtumien johtavan dominoteorian mukaisesti johtavien virkailijoitten eroamisiin.

Labour-puolueessa entisen pääministeri Ehud Barakin puheenjohtajakilpailijat tervehtivät tyydytyksellä Olmertin rikostutkimusten alkamista, sillä he uskovat niiden vahingoittavan Barakia.

USA:N ISRAELIN SUURLÄHETTILÄS  Richard M. Jones kertoo ensimmäisessä lehdistölle antamassaan haastattelussa, että Hamasin ja Fatahin keskinäiset taistelut hyödyttävät Israelia. Hän sanoo, että Gazan tulitaukosopimus antaa vähän hengitystilaa Israelille, mutta se joutuu taistelemaan terrorismia vastaan Juudeassa ja Samariassa, koska tulitauko ei koske niitä alueita. Jones teoretisoi, että toinen intifada oli hyödyksi Hamasille, koska se sai rauhassa iskeä Israeliin, joka iski kostoksi Fatahin joukkoihin. Tämä voimisti Hamasia poliittisesti, koska kansa näki sen taistelevan heidän puolestaan, mitä Fatah ei tehnyt.

Israelin omaksuma itsehillintä on Jonesin mielestä oikea, koska se osoittaa palestiinalaisille, miten terrorismi vahingoittaa heitä itseään. Suoritetut gallupit eivät kylläkään tue tätä, sillä valtaosa palestiinalaisista kannattaa terrori-iskuja israelilaisia vastaan.

MICHAEL FREUND kyselee JP:n aamuartikkelissaan, kuka itse asiassa on ”maltillinen” arabijohtaja. Hän katsoo Ricen syyllistyneen melkoiseen yliampumiseen ylistäessään sekä Mahmoud Abbasia ja Egyptin presidenttiä Hosni Mubarakia todellisiksi ”rauhan miehiksi ja uskollisiksi liittolaisiksi”. Freund ei näe sitä suurta edistystä viimeisten vuosien aikana erityisesti ”Abbasin kovan työn” tuloksena, mitä Rice ylisti. Näinä vuosina raketti-iskut jatkuivat esteettä Israelin eteläosassa, korpraali Gilad Shalit kaapattiin ja Hamas ja Islamic Jihad ovat kasvattaneet kansansuosiotaan. Tai ehkäpä Abbasin johtamat joukot voidaan nähdä ”maltilliseksi” verrattuna Hamasin johtamien joukkojen käymään ”kansanmurhaan”, vinoilee Freund.

Mutta Rice ei nähnyt mitään väärää siinä, että Abbas julkisesti kehotti joukkojaan kääntämään USA:n lahjoittamat kiväärit ”miehittäjää” Israelia eikä Hamasia vastaan. Eikä hän huomioinut sitä, että Egyptin faarao hallitsee muinaisten esikuviensa tapaan itsevaltaisesti alistaen vastustajat, heittäen heitä vankiloihin ja määräten vaalien tulokset etukäteen, kuten ei myöskään laittomien aseitten salakuljettamisesta Gazaan Hamasille ja Islamic Jihadille, Freund erittelee artikkelissaan.

Freund näkee todellisen vaaran siinä, ettei USA pysty tajuamaan Lähi Idän todellisia kasvoja, vaan jatkaa itsepetostaan uskotellen näkevänsä ystäviä ja liittolaisia sielläkin, missä niitä ei ole.

ISRAEL ON ESITTÄNYT suuren huolestumisensa Venäjän myytyä Iranille ilmatorjuntajärjestelmiä, joiden myynti Iranille voi vahingoittaa myös Venäjää.

Kysymyksessä on lyhyenmatkan ohjusjärjestelmä Tor-M1. Se voi havaita 48 kohdetta samanaikaisesti ja laukaista kaksi vastaohjusta samanaikaisesti aina kuuden km:n korkeuteen asti. Ohjusten uskotaan liittyvän osaksi Iranin ydinlaitoksen puolustusjärjestelmiä Natanzissa ja muuallakin.

IDF:n asiantuntijat huomauttavat, että vaikka ohjukset ovat pitkälle kehitettyjä ja tehokkaita, IDF:n ohjaajat ovat harjoitelleet myös niiden tuoman uhkan varalle.

Lehdistön aikaisempien raporttien mukaan Venäjä möi Iranille 29 nykyaikaista ohjusjärjestelmää 700 USD:n hinnalla vuonna 2005. Venäjän viranomaiset puolustavat myyntiä sillä, ettei YK:n Iranille antama  boikottipäätös kiellä aseiden myyntiä Iranille eikä myynti siten riko kansainvälisiä sopimuksia.

Venäjä on neuvotellut tehokkaamman pitkän matkan ilmapuolustusjärjestelmän S-300 myymisestä Iranille. Venäjä rakentaa Iranille Busherin ydinlaitosta Persianlahden rannikolle.

ISRAELIN OHJUSTENTORJUNTA JÄRJESTELMÄ on tarkoitus päättää kahden viikon sisällä. Jo kerran hyllytetty laser-järjestelmä, aikaisemmalta nimeltään Nautilus, uudelta nimeltä tunnettu Skyguard, jota amerikkalainen Northtrop Grumman yhtiö kehitteli Israelin kanssa, on noussut uudelleen suunnittelupöydälle yhtiön annettua uusia tietoja sen kehittämisen tilanteesta. Siihen on jo käytetty varoja 100 miljoonaa USD ja lopullisen järjestelmän hinnaksi on arvioitu 300 miljoonaa USD. Järjestelmä pystyisi yhtiön edustajien mukaan kattamaan alueen 10 km:n säteellä, joten tarvittaisiin yksi patteristo suojaamaan Ashkelonia ja yksi Sderotia. Ensimmäinen patteristo luvataan 18 kuukaudessa sopimuksen allekirjoittamisesta.

KIIHOTUSTA BRITTIMOSKEIJOISSA esittelee englantilainen TV-dokumentti. Sen mukaan moskeijoissa harjoitetaan kiihkeää vihaa, kiihotusta ja suvaitsemattomuutta. ”Islamin armeija nousee,” saarnaaja esittää.

”Britti-muslimit tulevat purkamaan brittidemokratian, heidän tulee elää kuin valtio valtiossa, kunnes he ovat tarpeeksi voimakkaita ottamaan vallan maassa.” Dokumentti filmattiin salaa vuoden aikana.  Salaisissa moskeijoissa näytetään saarnoja, joissa julistetaan islamin ylivertaisuutta ja saarnataan vihaa juutalaisia, kristittyjä ja niitä muhamettilaisia vastaan, jotka eivät noudata islamin äärisuuntaa, sekä ennustetaan välitöntä jihadia (pyhää sotaa). Kuvauksia teki TV-kanava neljä mm. Lontoon keskusmoskeijassa, yhden Birminghamissä ja yhden Regent puistossa Lontoossa. Niistä ilmenee, että äärimuhamettilaisuutta Wahhabismia, opetetaan kaikkialla Englannin moskeijoissa saudien kouluttamien saarnaajien toimesta.

Ohjelmassa näytettiin Saudi Arabian yliopistojen haalivan opiskelijoita lännestä, jotka koulutetaan ja lähetetään takaisin länteen saarnaamaan äärimuhamettilaisuutta. Nämä pyytävät joskus uskonnollisia päätöksiä (fatwa) Saudi Arabian uskonnolliselta johtajalta, suurmuftilta.

SAARNAAJAT opettavat, että Allah loi naiset älyllisesti puutteellisiksi. ”Jos tyttö ei 10 vuoden ikäisenä ala käyttää hijabia(pääliinaa), lyö häntä.” Homoja vastustetaan kiihkeästi, ”heidät tulee heittää jyrkänteeltä alas”, ja väitetään, että kristilliset lähetyssaarnaajat tahallisesti levittivät Afrikkaan AIDSin. WHO levitti sinne diphtherian, malarian ja keltakuumeen, joita he piilottivat AIDS:n lääkepillereihin. Jotkut muslimit syyttävät dokumentin tekijöitä valheista, toiset ovat huolissaan islamin kehityksestä maassa. (JP 17.01.07 Jonny Paul)