Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 19.07.06

1.        LIBANONIN RINTAMA

IDF:n edustajan mukaan 50-60 % Hizbullahin kapasiteetista on tuhottu, mutta se ei näytä pahasti haittaavan sen raketti-iskuja Israelin pohjoisosaan. Israelin sotilas-poliittinen johto on päättänyt muuttaa aiemman käytännön, jossa tehtiin vastaiskuja puoliteholla ja sitten jäätiin odottamaan diplomaattisia tai muita keinoja syntyneen tilanteen ratkaisemiseksi. Uuden käytännön mukaan IDF tulee jatkamaan kovaa linjaa siihen saakka, kunnes sen asettamat päämäärät on tyydyttävästi saavutettu.

Olmert on hylännyt neuvottelujen aloittamisen ja tulitauon julistamisen välittömästi, kuten esim. Egyptin ulkoministeri vaati tavatessaan USA:n ulkoministeri Ricen. Olmert haluaa, että kaapatut sotilaat vapautetaan ilman ehtoja edellytyksenä neuvotteluille. Libanonissa päämääränä on Hizbullahin aseellisen voiman murskaaminen ja Etelä Libanonin saaminen Libanonin armeijan valvontaan. Israelissa on huonot kokemukset YK:n joukkojen kyvystä estää Hizbullahin soluttautumista uudelleen Libanonin eteläosiin, josta se on nyt suurelta osin joutunut vetäytymään. Olmert vastustaa kansainvälisten joukkojen käyttöä.

IDF ei mielellään lähetä maajoukkoja Libanoniin kahdesta syystä: Hizbullah on miinoittanut rajan läheisyydessä olevat alueet ja tärkeät tiet niiden takana. IDF pelkää juuttuvansa kiinni maaoperaatioihin, mikä lisää Syyrian mahdollista suoraa puuttumista tilanteeseen. Se myös lisäisi uhrien määrää molemmin puolin ja herättäisi kansainvälisen tuomion hyökkääjälle. Toisaalta aatteellisen järjestön kitkeminen kokonaan tuskin onnistuu sotilaallisin keinoin.

Hizbullahilla uskotaan olevan Iranissa valmistettuja Zelzal-raketteja, joitten kantomatka on 150-160 km; sadoittain raketteja, joiden kantomatka on 50-60 km ja peräti yli 11 000 lyhyemmän kantomatkan Katjusha-raketteja. IAF tuhosi eilen kolme rekka-autollista ohjuksia matkalla Syyriasta Libanoniin.

Viimeisen 48 tunnin sisällä IAF on tuhonnut Etelä Libanonissa 10 pitkänmatkan rakettia, joukossa Zelzal.

Tiistai-iltaan mennessä IDF on ampunut 6000 tykistönammusta, IAF on tehnyt 1500 ilmaiskua ja sen helikopterit satoja  ilmahyökkäyksiä. Lisäksi miehittämättömät pienkoneet ovat lentäneet 400 tuntia Libanonin yllä. Niiden käyttöä rajoittaa käyttöhenkilökunnan puute, vaikka kaikki reservit on jo käytössä.

Eilisen tiistain aikana Hizbullah jatkoi raketti-iskujaan Galileaan ampuen iltapäivällä ja illalla 130 Katjusha- rakettia, niistä 100 puolentoista tunnin aikana. Iskujen kohteina olivat Carmiel, Tiberias, Safed, Maalot, Rosh Pina, Hatzor Haglilit sekä Haifa, jonne ammuttiin kuusi rakettia. Iskuissa haavoittui 60 ihmistä. Nahariyassa 37-vuotias mies kuoli raketti-iskussa ollessaan juoksemassa pommisuojaan.

Safedin Rebecca Siejj sairaala kärsi vaurioita maanantai-illan raketti-iskussa. Neljäsosa sairaalan lasi-ikkunoista särkyi haavoittaen kahdeksaa ihmistä. Raketti osui pohjakerroksen huoneeseen, jota ei käytetä potilashuoneena. Sairaalassa hoidetaan 13 raketti-iskuissa haavoittunutta. Sairaalan rakennutti paroni de Rotschildt 1910, ja se oli alun perin tarkoitettu tuberkuloosisairaalaksi. Sairaalassa on 304 potilaspaikkaa ja se palvelee Safedin 120 000 asukasta, juutalaisia, muslimeja, kristittyjä, kirkassilaisia ja beduiineja. Sairaalan hoitohenkilökuntaa on 1100, mukaan lukien 180 lääkäriä ja 500 sairaanhoitajaa.

2.        USA:N KONGRESSI TUKEE ISRAELIA

USA:n kongressin molemmat kamarit työstävät omia julkilausumiaan, jotka ennakkotietojen mukaan tukevat Israelin iskuja Libanonissa ja Gazassa ja syyttävät väkivallan aloittamisesta Hizbullahia ja Hamasia. Julkilausumaluonnosten tuki ei ole kiistaton, jotkut vierastavat niiden liaksi Israelia suosivaa sisältöä, mutta enemmistö on niiden takana. Sekä hallituspuolue että oppositio työskentelevät yhdessä niiden parissa.

Senaatin työstämä versio on juuttunut joittenkin kokeneitten senaattorien epäilyyn siitä, mitä vaikutuksia sillä voisi olla USA:n toimiin Irakissa ja Afganistanissa. Senaatin aseellisten palvelujen komitean puheenjohtaja senaattori John Warner on yksi epäilijöistä. Hän kutsui Israelin toimia erikoisiksi ja pyysi harkitsemaan julkilausuman sisältöä, jolla pyydetään presidenttiä jatkamaan Israelin tukemista sen puolustaessa itsenäisyyttään. Julkilausumat eivät ole sitovia enempää presidentille kuin hallituksellekaan.

Presidentti Bush jutteli Englannin pääministeri Blairin kanssa päivällispöydän ääressä huomaamatta, että mikrofoni oli auki, ja keskustelu oli kaikkien kuultavissa. Siten media sai vihiä, että Bush aikoi lähettää ulkoministeri Ricen Lähi Itään. Hänen tuloaan ei kuitenkaan ole lyöty lukkoon, ja jos hän tulee, hän poikkeaa tänne Kauko Idän matkansa yhteydessä ehkä ensi viikolla. Rice keskusteli Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin kanssa, jonka yhteydessä annetussa lehdistötilaisuudessa Rice antoi ymmärtää, ettei USA painosta Israelia välittömään tulitaukoon. USA katsoo, että Hizbullahin ruhjominen auttaa sekä USA:n Irakin toimia, että Libanonin pääministeri Fuad Sinioran demokraattista hallitusta. Lisäksi se lisää painostusta Iraniin sen ydinase-suunnitelmien romuttamiseksi, ja Iranin terrorismin tukemisen lopettamiseksi.

Tällä hetkellä on ilmeistä, että Libanonin sota on hyödyttänyt sekä Irania että Syyriaa. Molempien kiusalliset kysymykset ovat joutuneet Libanonin tapahtumien varjoon, ja kumpikin maa haluaa tilanteen jatkuvan. 

3.        GAZAN RINTAMA

IDF lopetti kahden päivän kestäneen operaationsa Gazan alueen pohjoisosassa. Se tarkoituksena oli saada jatkuva Kassam-rakettien ammunta Gazasta loppumaan. Mutta se oli toivoton yritys. Ainakin neljä Kassamia ammuttiin eilisen iltapäivän ja illan aikana, joista osa putosi Nativ Ha´asaran kibbutsin ja Sderotin alueelle, osa Ashkelonin lähettyville. Thai-työntekijä haavoittui lievästi Netiv-Ha´asaran alueella.

IDF:n edustajan mukaan kymmeniä palestiinalaisia on saanut surmansa sen aloitettua operaationsa Gazan alueella kolme viikkoa sitten.

Gazan alueen palestiinalaiset ovat yrittäneet kiihdyttää omia operaatioitaan huomion herättämiseksi.

4.        GAZAN AMATSOONIT

Palestiinalaiset toivoivat Hizbullahin ja sen tukijamaitten Syyrian ja Iranin tavoin, että mahtava muslimikansa nousisi yhtenä miehenä puolustamaan Hizbullahia, joka on jäämässä IDF:n jalkoihin.

Kun miehiä ei ole löytynyt, palestiinalaiset ovat sonnustaneet naisensa sotilasasuihin, sälyttäneet heidän hennoille hartioilleen USA:n toimittamat upouudet automaattiaseet ja RPG-kranaatit ja lähettänyt heidät marssimaan pitkin Gazan katuja huudellen iskulauseita Hizbullahin ja Hamasin tueksi ja pyrkien saamaan arabi- ja muslimi-maita yhteiseen taisteluun Israelilaista hyökkääjää vastaan. Tämä nais-amatsoonien joukko on Palestiinan vastarintakomitean muodostama, ja vastaus Fatahin perustamille naisten itsemurhajoukoille vain viikko sitten. Fatahin joukoissa on jo 100 naista sitoutunut murhaamaan itsensä ja suuren määrän ”infideleitä”, vääräuskoisia, itsemurhatehtävissä Israelissa ja Länsirannalla.

Naiset kertovat olevansa sairaita ja väsyneitä odottaessaan miesten johtamien arabihallitusten nousevan puolustamaan Palestiinaa ja Libanonia, ja he kertovat liittyneensä jihadiin, pyhään sotaan, koska arabijohtajat ja -armeijat nukkuvat. He kehottivat arabijohtajia menemään maan alle, koska naiset tulevat puolustamaan arabien ja muslimien kunniaa.

Hamasin johto on pyrkinyt etääntymään Hizbullahista todeten, ettei niillä ole organisatorisia yhteyksiä, vaikka poliittiset päämäärät ovatkin yhteneväiset. Hamas pelkää joutuvansa samanlaisen jyrän alle kuin Hizbullah.

Abbas matkustanee Gazaan, jossa hän yrittää selvitellä panttivankiongelmaa ja tapaa myös YK:n lähettilään Terje Roed-Larsenin.

Hamasin pyssymiehet surmasivat alkuviikosta Zaki Dahlanin, joka palveli PA:n estävissä turvallisuus-joukoissa Khan Younissa. Zaki Dahlan on Muhammad Dahlanin sukulainen. Tiistaina Hamasin pyssymiehet ampuivat raketin PA:n toisen turvallisuusmiehen Nabil Tamousin kotiin surmaten yhden hänen henkivartijoistaan ja kaapaten kolme muuta. Tamous ei itse haavoittunut iskussa, mutta asunto tuhoutui.

Muhammad Dahlan johti ns. kuolemanpartioita, jotka surmasivat useita Hamasin johtajia ja jäseniä.