Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 20.09.06

1.        YK PUHEITA

USA:n presidentti George W Bush ei ole mikään armoitettu puhuja, joka saisi audienssin mukaansa. Häneltä puuttuu dramatisoinnin taito. Bush puhui YK:ssa oman tasapainoisen ja asiapitoisen puheensa niillä puhujanlahjoilla, joita hänellä on käytettävissään. Hänen sanavalintansa ja asioitten esittämisrapansa ei ole mukaansatempaava, mikä laimentaa hyvänkin puheen sisällön. Onhan tunnettua, etteivät kuulijat useinkaan pysty jälkeenpäin kertomaan, mikä puheessa oli hyvää, vaikka he kehuvat sitä.

Bushin puhe oli pääosin tarkoitettu sovinnon saavuttamiseksi USA:n ja sen edustaman lännen ja islamin välille. Hän pyrki vakuuttamaan, ettei USA ole sodassa islamia vastaan. Mutta hän painotti voimakkaasti, että Iranin tulee luopua ydinaseen rakentamisen haaveistaan. Hän puhui kuvitelmasta rauhan ja edistyksen saavuttamiseksi Lähi Idässä, joka näytti ihmeeltä, mutta jonka toteutuminen ei ole onnistunut.

Bushilla haaveilee edelleen kahdesta itsenäisestä valtiosta Jordanjoen länsipuolella, jotka asuvat rauhassa ja turvallisina rinnakkain. Tämän saavuttamiseksi hän sanoi asettavansa ulkoministerinsä Gondoleezza Ricen keskittymään asiaan. Tämä tulee merkitsemään uusia myönnytyksiä ja periaatteistaan luopumisia Israelin taholta, koska sitä voidaan vääntää mihin muottiin tahansa. Koska Israelin nurkkaan ajettu pääministeri Olmert tarvitsee dramaattisia toimia huomion käännyttämiseksi onnettomasti päättyneestä Libanonin sodasta, hän voi hädässään suostua moniin palestiinalaisten vaatimuksiin. 

Palestiinalaiset ovat juuttuneet äärimuslimien asettamaan pakkopaitaan, jossa ei juuri ole liikkumatilaa. Hamasin Damaskoksessa asuvan johtaja Khaled Mashaal esitti pari päivää sitten uhkauksen PA:n pääministeri Ismail Haniyehille, että jos tämä suostuu Abbasin vaatimuksiin ja luopuu pakolaisten paluuoikeudesta ja tunnustaa Israelin, hänen ruumiinsa löydetään tien sivuun sysättynä ilman muodollisuuksia. Abbas tulee kuitenkin, sikäli kuin tiedetään, kertomaan Bushille heidän tavatessaan, että Hamas on valmis tunnustamaan Israelin valtion. Palestiinalaiset ovat menestyksellisesti käyttäneet arabien omaksumaa taktiikkaa asioidessaan lännen ja Israelin kanssa: Lupaa rauhaa ja puhu siitä toistuvasti, mutta sodi salaisesti länttä vastaan kaiken aikaa. Arafat käytti sitä ja Abbas on ollut hyvä oppilas.

IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad puhui ilman keskeytyksiä puolen tunnin esityksessään, jolle oli varattu aikaa 15 minuuttia, toistaen lupaukset ja kauniit haaveet ydinvoimalla toimivasta rauhanomaisesta yhteiskunnasta, mutta syyttäen länsivaltoja, joita hän ei halunnut nimetä, oman politiikkansa päämäärien pakottamisesta Lähi Idän maihin käyttäen YK:n turvallisuusneuvostoa hyväkseen, jos suostuttelu ja pakottaminen ei onnistu.

Israelista hän maalaili kuvan toisen maailmansodan jälkeen hengissä säilyneitten asettumisesta asumaan ”toisen omistamalle maalle”, mutta sen jälkeen sinne on saapunut muitakin samaan rotuun kuuluvia, joita maailmansota ei ollut uhannut. Tämä ei hänen mielestään sovi ollenkaan, ja tämä epäoikeudenmukaisuus ja epäkohta tulee korjata ensimmäisessä mahdollisessa tilaisuudessa. Eli: Israel on poistettava Lähi Idän kartoista, ja Iran tulee johtamaan tätä kampanjaa, mikäli Ahmadinejad saa päättää.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livni piti Ahmadinejadin esiintymistä YK:ssa skandaalina. Hän sanoi, ettei ole oikein demonisoida kansoja, mutta henkilöihin se onnistuu, ja tähän mieheen se sopii kuin hattu päähän. Hän jopa teki vertauksen, miltä maailma näyttäisi, jos Hitler olisi saanut sormensa ydinpommin laukaisijalle, ja nyt tämä mies, jota on verrattu Hitleriin, on lähellä onnistua siinä, missä Hitler epäonnistui.

Tämä mies on saanut armon YK:n pääsihteerin Kofi Annanin silmissä. Annan vieraili äskettäin Iranissa ja hymisteli ylistyksiä hänelle. Eilen puhuessaan YK:ssa Annanin puhetta hallitsivat sanat ”occupation”, miehitys, jota on kestänyt 40 vuotta, ja joka YK:n tulee lopettaa mahdollisimman pian. Annanin olisi syytä tutustua Lähi Idän historiaan siten, kuin se länsivalloissa tunnetaan eikä arabien laatimaan. Alueet, joita Annan pitää miehitettyinä, tarkoittaen näillä Gazan aluetta sekä Juudeaa ja Samariaa, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, sisältyivät siihen mandaattiin, jolle kansainyhteisö antoi Englannille tehtäväksi rakentaa juutalaisille kansallinen koti. Egypti miehitti Gazan alueen ja Jordania miehitti Juudean ja Samarian sekä Itä-Jerusalemin Israelin itsenäisyyssodassa 1948. Israel vapautti nämä alueet vuonna 1967 kuuden päivän sodassa ja varmisti niiden vapauttamisen uudelleen 1973 sodassa, jotka arabit aloittivat Israelin tuhoamiseksi. Näitä alueita voidaan korkeintaan pitää kiistanalaisina alueina, ei miehitettyinä.

Golanin kukkulat Israel vapautti Syyrian alaisuudesta samoissa sodissa, ja liitti ne osaksi Israelin valtiota.

2.        ISRAEL

Israel pettyi pahoin ystävällismaitten käyttäytymisestä liittoutumattomien maitten kokouksessa Havannassa. Israel oli toivonut, että nämä muutamat maat olisivat ainakin pidättyneet tuomitsemasta Israelia ja tukemasta sitä syyttäviä päätöksiä. Tämä toive ei toteutunut.

Hyväksyttyyn loppudokumenttiin sisältyy mm. Libanonin  sotaa koskeva kohta no 143 yhtenä sen 280 kohtaa käsittävästä protokollasta. Kas näin: ”Valtion ja hallitusten johtajat ilmaisivat myötämielisyytensä ja tukensa Libanonin hallitukselle ja kansalle, ylistivät sen urhoollista vastarintaa Israelin hyökkäystä vastaan ja vakuuttivat Libanonin kansallisen yhteyden ja vakavuuden keskeistä tärkeyttä.” Israelin viranomaiset olettavat, etteivät monet ulkoministerit olleet edes lukeneet läpi massiivista protokollaa eivätkä näin ehkä olleet edes tietoisia, mihin nimensä raapustivat, mutta Israelia tuomitsevat maat tulevat käyttämään sitä omissa Israelia tuomitsevissa lausunnoissaan.

Toinen protokollaan sisältyvä asia oli no 135, joka kosketteli palestiinalaisten asiaa. Kuten sopii olettaa, siinä kritisoidaan kärkevin sanoin ”Israelin jatkuvaa ja kiihtyvää sotilaallista hyökkäystä Palestiinan kansaa vastaan Gazan alueella”, ja viitataan ”räikeisiin kansainvälisen lain rikkomisiin, joista jotkut ovat luonteeltaan sotarikoksia, ja joihin niiden tekijät katsotaan täysin vastuullisiksi.”

PRESIDENTTIA MOSHE KATSAVIA koskevat poliisikuulusteluasiakirjat luovutettiin eilen oikeuskansleri Menachem Mazuzille. Poliisin antamien vinkkien mukaan niissä on tarpeeksi aihetta syyttää Katsavia seksuaalirikoksista. Mazuz ei anna etukäteisarviota tapauksesta, mutta kuitenkin sysäsi syrjään Katsavin syytökset poliittisesta salaliitosta. Tämä kuitenkin haisee jo ennakkotuomiolta ennen asiakirjoihin tutustumista. Monet kansanedustajanaiset ovat nostattaneet kansanliikettä Katsavia vastaan ja kieltäytyvät osallistumasta tilaisuuksiin, joissa Katsav toimii näkyvässä osassa.

TOINEN TUTKIMUS koskee poliisijohdon virkaan asettamista, joissa epäillään tapahtuneen myönnytyksiä joillekin rikollisperheille. Asia koskee myös nykyistä ylintä poliisitarkastajaa Karadia, jonka asioista antamat todistukset poikkeavat toisen asiaan liittyneen entisen poliisikomentajan ja Israel Beiteinun kansanedustajan Yitzhak Aharonovitchin todistajalausunnoista. Tätä monimutkaista asia tutkii Zeilerin komitea.

IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz sanoo pysyvänsä virassaan, kunnes hänen sotilaspukunsa riistetään hänen yltään. Monelta taholta on vaadittu hänen eroaan, mutta Halutzin ideologian mukaan hän kuuluu niihin, jotka onnettomuuden kohdatessa pysyvät laivassa taistellen sen pelastamiseksi loppuun asti.

Halutzia syytetään siitä, että lentoupseerina häneltä puuttui kyky nähdä IDF.n kokonaistilannetta eikä osannut käyttää maa-armeijaa lentoaseen sijasta tai sen rinnalla. IDF:n valmistautumattomuudesta Libanonin sotaan häntä ei voi yksin syyttää, koska hänen virkansa hoito alkoi muutama kuukausi sitten.

JERUSALEMISSA julistettiin eilen korkea hälytystila, joka iltapäivällä purettiin. Se aiheutti poliisin saama kuuma vihje terrori-iskusta pääkaupungissa. Poliisi ei kertonut, miksi suuria ruuhkia aiheuttanut kaikkien tulevien autojen tarkastus ja tarkkailu lopetettiin, mutta luultavasti epäillyt saatiin kiinni.

RASKAANA OLEVA PALESTIINALAINEN  NAINEN, joka kuoli eilen Samariassa tultuaan armeijan tarkastuspisteeseen, oli menossa Nablusiin hoitoon. Hän oli kolmannella kuukaudella raskaana. Sotilaat hälyttivät heti paikalle sotilaslääkärit ja PA:n ambulanssin, mutta naista ei voitu pelastaa.

SOTILAAT AMPUIVAT KUOLIAAKSI  lähellä Sa-Nur juutalaisasutusta Nablusista pohjoiseen palestiinalaisen Nabil Hana´anan, joka kuului al-Aksan aktivisteihin. Sotilaat piirittivät talon, jossa hän oli ja vaativat häntä antautumaan. Mies tuli ulos ja avasi tulen sotilaita kohti. Mies kuoli tulituksessa.

3.        GAZA

Naamioituneet miehet tunkeutuivat PA:n virallisen uutistoimittajan Wafan toimistoon Khan Younisin pakolaisleirissä pahoinpidellen toimittajaa  sekä särkien huonekaluja ja laitteita. Naamioituneitten miesten arvellaan kuuluneen Hamasiin. Heitä tuki viisi pyssymiestä. Toimiston päällikkö Amr al-Fara joutui sairaalahoitoon. Toimiston tietokoneet ja varusteet tuhottiin. Toimiston seinään raapustettiin grafiitti, jossa väitettiin, ettei uutistoimiston toiminta ollut tasapuolista.

PALESTIINALAISET RYHMÄT ovat uhanneet jatkaa hyökkäyksiään sekä kristittyjä yksilöitä että kirkkoja ja kristillisiä instituutioita vastaan Gazan alueella. Ainakin kaksi ennen tuntematonta ryhmää ilmoittaa jatkavansa hyökkäyksiä. Jerusalemin mufti Muhammad Hussein puolestaan vaati palestiinalaisia pidättymään hyökkäyksistä kirkkoja vastaan.

   4.    OTSIKOITA

ÖLJYÄ ISRAELISTA. Ginkom Oil Exploration ja Lapidot yhtiöt ovat löytäneet öljyalueen 1.8 km:n syvyydestä Kuolleenmeren pohjoispuolelta. Alueella on öljyä ennakkoarvion mukaan 6.5 miljoonaa barrelia. Porauksia aiotaan jatkaa syvemmälle alueella. Öljymäärän kartoittamista jatketaan Zerach-alueella.

Al-Qaida kehottaa muslimeja poistumaan USA:sta ennakoiden täten uusia terrori-iskuja.

Hizbullah pystyi Iranin antamien laitteiden avulla seuraamaan IDF:n tankkien radioyhteyksiä, vaikka ne käyttävät amerikkalaista järjestelmää jatkuvasti vaihtelevine radiojaksoineen. Tämän avulla Hizbullah pystyi seuraamaan tankkien liikkeitä, hyökkäyssuuntia ja huoltoyhteyksiä Libanonin sodassa.

KIVISINETTI, peräisin Jeesuksen syntymän aikoihin 200 vuotta sitten, löydettiin 10 kilometriä pohjoiseen Tivonista. Siinä on kuvattu kyyhkynen ja oliivin oksa. Sinetti liittynee oliiviöljyn tuottamiseen.