Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 21.02.07

KOVIA SANKTIOITA Iranille vaatii liikenneministeri ja entinen puolustusministeri Shaul Mofaz Jpostille antamassaan haastattelussa. Hänen vaatimuksensa tulee juuri ennen kuin YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa uudet keskustelut Iranin ydinvoimasuunnitelmista, joitten länsimaat pelkäävät tähtäävän ydinaseen kehittämiseen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ja ylin valvoja Khamenei ovat toistuvasti väittäneet että Iranilla on kaikki oikeudet toteuttaa ydinsuunnitelmaansa, mutta ettei sen tarkoituksena ole kehittää ydinasetta. Ahmadinejad totesi äskettäin, että Iran luopuu uraanin rikastamisesta, jos kaikki ydinvallat tekevät samoin. Tämä on hänen mukaansa rehellistä vuoropuhelua, johon Iran on valmis. 

MOFAZ EI kuitenkaan suositellut sotilaallisia toimia Irania vastaan, sillä ”sotilaalliset toimet ovat kaikkein viimeisimmät optiot sen jälkeen kun kaikki muut keinot on kokeiltu, ja me olemme kaukana siitä.” Mofaz rauhoitteli kansaa lisäämällä, että Israel tekee voitavansa itsensä puolustamiseksi.

YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO asetti Iranille rajoitettuja sanktioita 23. joulukuuta 2007, jonka mukaan Iranilla on 60 päivää aikaa keskeyttää uraanin rikastaminen tai valmistautua uusiin pakotteisiin. Tämä aika täyttyy tänään keskiviikkona. Iran hylkäsi turvallisuusneuvoston lauselman laittomana ja väittää, että sillä on oikeus ydinsulkusopimuksen puitteissa rikastaa uraania ja tuottaa ydinpolttoainetta. Uraanin rikastaminen alhaiselle tasolle tuottaa ydinpolttoainetta, mutta sen rikastaminen edelleen tuottaa rikastetta, jota voidaan käyttää ydinaseen rakentamiseen. Mofaz arvelee, että Iran on vielä kaukana tästä vaiheesta, mutta se voi nopeuttaa prosessia ulkopuolisen avun turvin.

MOFAZ JOHTAA israelilaista ryhmää, joka neuvottelee amerikkalaisten korkeitten virkailijoitten kanssa Iranin ydinsuunnitelmista. Ryhmä tapasi tammikuussa USA:n poliittisten asioitten alivaltiosihteerin Nicholas Burnsin ja muita korkeita USA:n virkailijoista Israelissa ja tapaa heitä uudelleen toukokuussa Washingtonissa.

Mofaz uskoo, että kiristetyillä taloudellisilla sanktioilla voidaan vaikuttaa Iranin hallitukseen ilman että se sekoittaisi maailman herkkiä öljymarkkinoita. Mofaz toteaa, että vaikka Iranin öljyntuotanto häiriytyisi tai keskeytyisi, toiset öljyntuottajamaat pystyisivät ja ovat halukkaita korvaamaan syntyneen aukon. Mofaz laskee paljon Iranin hallituksen kansansuosion varaan, mikä ei välttämättä vastusta Iranin ydinsuunnitelmia mutta voi nousta aktiiviseen vastarintaan maan yleisen hyvinvoinnin vaarantuessa.

VENÄJÄ ON HIDASTANUT rakentamansa Busherin ydinvoimalan rakennustöitä siksi, että Iranin maksut ovat myöhästelleet. Iran maksaa rakennustöistä 25 miljoonaa USD kuukaudessa. Venäjän ydinvoima-toimiston edustaja Sergei Novikov väitti tiistaina, ettei Iran ole maksanut osuuttaan tässä kuussa ja vain neljänneksen viime kuussa. Tämän johdosta Venäjä hidastaa Iranin eteläosassa sijaitsevan Busherin ydinvoimalaitoksen rakennustöitä kuten myös ydinpolttoaineen toimituksia Iranille.

PÄÄMINISTERI Ehud Olmert päätti jatkaa Israelin salaisen tiedustelujärjestön Mossadin johtajan Meir Daganin toimikautta vuodella. Tämä tulee aikana, jolloin maan poliisi- ja turvallisuusjärjestöjen korkein johto elää suurta muutosten ja johtajavaihdosten aikaa. JPostin kolumnisti Anshelm Pfefferin artikkelin mukaan Dagan on yksi viimeisistä korkeista virkailijoista, jotka Ariel Sharon asetti virkoihinsa toteuttamaan omia suunnitelmiaan, joista Gazan alueen juutalaiskaupunkien ja –kylien sekä Samarian neljän juutalaiskylän tyhjentäminen oli näkyvin esitys. Nämä ”puhdistustoimet” ovat sittemmin osoittautuneet karkeaksi virheeksi, kuten yhä useammat niihin osallistuneet johtavat virkamiehet ja poliitikotkin ovat tunnustaneet.

Pfefferin mukaan Olmerin Mossadin johtajalle annetun toimikauden pidennys osoittaa Olmertin ajatusmaailman taustalla uinuvien Sharonin näkyjen haamun, vaikka hän on julkisesti hyllyttänyt suunnitelmansa Samarian ja Juudean sisäosien juutalaisten karkottamisesta. Olmert voitti viimeiset vaalit tällä poliittisella ohjelmalla, mutta Libanonin sota II muutti kaiken.

Sharonin johtajanimityksistä Dan Halutzin nimitys IDF:n komentajaksi ja Moshe Karadin nimittäminen poliisin johtoon ovat Pfefferin mukaan karkeita virheitä ja jäännöksiä Sharonin ajan yleisestä korruptiosta, joka pesiytyi maan johtajistoon. Meir Dagan on kuitenkin Mossadin johtajakaudellaan pystynyt puhdistamaan järjestön välillä ryvettynyttä mainetta ja nostamaan sen nauttimaa arvovaltaa lähes tasolle, josta Mossadin nimi tunnetaan laajalti maailmalla.

SHIN BET JA POLIISI saivat estettyä suuren itsemurhaterroristin suunnitteleman pommi-iskun, joka poliisin tietojen mukaan oli tarkoitus suorittaa Tel Avivin keskusbussiasemalla.

Shin Bet, Israelin turvallisuusjärjestö, sai yksityiskohtaisen tiedon terroristin aikeista aikaisin iltapäivällä. Poliisi ja turvallisuus-joukot nostivat välittömästi alueen hälytystason korkeimpaan asteeseen, tiesulkuja asetettiin ja tarkastuksia suoritettiin laajalla alueella, aluksi Tel Avivin eteläpuolella ja sen jälkeen Bar Yamin alueilla. Poliisi suoritti tarkastuksia asunnoissa ja löysi lopulta potentiaalisen terroristin, hänen autonkuljettajansa ja muita epäiltyjä eräästä asunnosta. Poliisi epäili, että pommi oli piilotettu asuntoon, mutta ei löytänyt sieltä mitään. Epäilty mieshenkilö tunnusti lopulta kuulusteluissa piilottaneensa pommin roskien keräyspaikalle Rishon Legionissa, Bat Yamista etelään. Poliisit löysivät pommikassin sieltä ja pioneerit tuhosivat pommin vaarattomasti.

ITSEMURHATERRORISTI oli kotoisin Jilaboun kylästä lähellä Jeniniä. Hän oli lähtenyt Jeninistä painavan  pommikassinsa kanssa tiistaiaamuna. Hän oli kuljeskellut Danin alueella ja jättänyt pomminsa Rishon Legioniin. Kaksi tuntia kestänyt korkea hälytystila julistettiin päättyneeksi, kun pioneerit tuhosivat löytämänsä pommin. Poliisi ihmettelee, miksi terroristi piilotti pomminsa ja jäi harhailemaan alueelle, tuliko hän toisiin ajatuksiin vai eikö hän löytänyt sopivaa kohdetta pommilleen? 

Jeninistä on tullut useita itsemurhapommittajia.

HIZBULLAH SAA ASEITA päivittäin, oli Shimon Peresin ja IDF:n pohjoisen alueen komentajan kenraalimajuri Gadi Eizenkotin toteamus miesten tehdessä yhteisen tarkastusmatkan Libanonin ja Israelin väliselle raja-alueelle. Pereskin siellä tarkkaili Libanonin aluetta tärkeän näköisenä armeijan suurella ja tehokkaalla kiikarilla, minkä jälkeen hän antoi ”asiantuntijalausunnon”: ”Ei ole syytä hysteriaan. Eivät he ole saaneet kootuksi asearsenaaliaan sotaa edeltäneelle tasolle, ei vain aseitten määrän, vaan myös varustautumisen, liikkumisvapauden ja muitten näkökohtien suhteen.” Siltä se ainakin näyttää.

PERESIN TILANNEARVIO noudattelee samoja tyynnytteleviä latuja kuin Amir Peretzin, jonka mukaan ”asia on hyvin hallinnassa, ei mitään hätää”, mutta on räikeässä ristiriidassa IDF:n sotilastiedustelun tutkimus- johtajan prikaatikenraali Yossi Baidatzin mielipiteen kanssa, jonka hän esitteli Knessetin ulko- ja puolustus-asiain valiokunnassa maanantaina. Baidatzin tietojen mukaan Hizbullah on jopa ylittänyt sotaa edeltäneen tason, minkä Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah itsekin totesi.

PERES kuitenkin katsoi Hizbullahin jatkuvan aseistautumisen olevan katastrofi, ennen kaikkea Libanonille, joka saa ulkomaista apua 7.5 miljardia USD, joka tuhoutuu, jos Hizbullah ei alistu maan hallituksen alaisuuteen. Hän vaati YK:n alaisia joukkoja ottamaan enemmän vastuuta laittoman aseitten kuljetuksen lopettamiseksi Hizbullahille. Eizenkot myönsi, että tilanne on parantunut rajalla YK:n päästyä lähelle raja-alueita, mutta se ei ole pystynyt estämään aseitten salakuljetusta. Lisäksi Hizbullah saa Syyriasta ja Iranista aseita, joita sillä ei ollut ennen sotaa.

KOLMIKANTAKESKUSTELUT eivät epäonnistuneet, väitti Madmoud Abbas tavattuaan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Ammanissa eilen, mutta hän kuvaili keskusteluja jännittyneiksi ja vaikeiksi.

Abbas kertoi, että Mekkan sopimus oli tarkoitettu suojelemaan Palestiinan kansan yhtenäisyyttä, mitä Israel ei näytä ymmärtäneen. Hän myös arveli, että neuvottelut israelilaisten kanssa jatkuvat.

Abbas jatkaa matkaansa Jordaniasta Saksaan, Ranskaan ja Englantiin saadakseen ymmärrystä Mekkan sopimukselle ja tunnustusta PA:n uudelle yhteishallitukselle, jonka hän toivoo olevan kasassa ensi viikolla.

PA:n hallituksen edustaja Ghazi Hamd aeveli, että Saudi Arabia ja muut arabimaat tulevat tunnustamaan uuden hallituksen, koska olisi hämillistä, jos Mekkan sopimuksen sovittelija ei tunnustaisi sen pohjalta syntynyttä hallitusta.

PA:N ULKOMINISTERIKSI suunniteltu Ziad Abu Amr arveli, että uuden hallituksen ensimmäisiä toimia on Gilad Shalitin vapauttaminen. Hän myös kritisoi Limor Livantin Knessetille esittämää lakiluonnosta, jonka mukaan tarvitaan 80 kansanedustajan tuki murhista tuomittujen palestiinalaisten vapauttamiseksi vankien-vaihdon yhteydessä. ”Miksi vaikeuttaa sopimuksen syntymistä”, hän kyseli ja lisäsi että Shalitin isä Noam Shalit on järkevämpi kuin useat Israelin poliitikot. Livnat veti esityksensä pois yleisen vastustuksen vuoksi.

ISRAELILAINEN MONIMILJONÄÄRI Arkadi Gaydamak aikoo perustaa oman puolueensa, jonka tukijat tulisivat lähinnä entisen Neuvostoliiton alueelta muuttaneista, ja jonka puolueohjelma keskittyisi sosiaalisiin ja taloudellisiin kysymyksiin. Hän tukee voimakkaasti Netanyahua pääministeriksi, mutta ei aio itse asettua ehdokkaaksi Knessetiin. Gaydamak kertoo, että mielipidetiedustelujen mukaan puolue saisi 25 kansanedustajaa. Avigdor Libermanin puolue Israel Beiteinu on tähän saakka ollut NL:n alueelta tulleitten puolue, mutta sen suosio on hiipunut Liebermanin liityttyä Olmertin hallitukseen lokakuussa.

Lieberman esitti Olmertille uhkavaatimuksen, että jos hänen puolueensa ei saa luvattua Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuutta, hän ei tule osallistumaan hallituksen uudelleen järjestelyihin. Olmert on pitkittänyt hallituksensa muotoilua, mikä on aiheuttanut kärsimättömiä huomautuksia oikealta ja vasemmalta.

SHIN BETIN naamioituneet agentit ampuivat tänä aamuna Islamic Jihadin Jeninin alueen johtajan lähietäisyydeltä. Hänen uskotaan suunnitelleen Tel Avivin epäonnistuneen pommi-iskun.

IDF:n partiot joutuivat tulituksen kohteiksi Jerusalemin pohjoispuolella ja Gazan turva-aidalla, jossa heitä kohti ammuttiin panssarikranaatti.

IDF pelkää, että Hamas on saanut salakuljetettua Gazaan Sagger panssarintorjunta kranaatteja, joskaan ei ehkä suuria määriä.

Palestiinalaismies kidnappasi eilen iltapäivällä Samariassa kolme amerikkalaista naista lähellä Nablusissa, mutta vapautti heidät kolmen tunnin jälkeen. Teon motiiviksi mainitaan turhautunut palestiinalainen mies, joka ei ollut saanut työpaikkaa PA:n turvallisuusjoukoissa. PA:n turvallisuusmiehet ampuivat häntä jalkaan.