Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 21.06.06

1.        IAF:N OHJUSISKU EPÄONNISTUI

IAF:n kone ampui tiistai-iltana Jabaliyan pakolaisleirissä kaksi ohjusta kohti autoa, jossa tiedustelun mukaan oli Israelin etsimä terroristi Amad Abu Hamed, joka oli laukaissut Kassam-raketteja Israeliin aamupäivällä.

IAF:n mukaan tie, jota auto ajoi, oli lähes tyhjä vielä toisenkin ohjuksen laukaisemisen jälkeen.

Täsmäiskussa kuoli 6-vuotias Muhammad Roja, hänen 5-vuotias sisarensa Nida ja 16-vuotias tyttö. Lisäksi 13 ihmistä haavoittui, heidän mukanaan Hamed ja hänen apulaisensa sekä viisi lasta. IDF aloitti tutkimukset  iskun osittaisesta epäonnistumisesta. Räjähdyksen voimakkuudesta päätellen autossa oli Kassam-raketti.

Hamed palveli aiemmin PA:n poliisissa ja oli al-Aksan johtajia. Hän oli suunnittelemassa terrori-iskuja Karni-terminaalia vastaan. Hänen tiedetään osallistuneen aseitten salakuljetuksiin Siinailta ja suunnitelleen terroristien soluttamista Egyptin rajan yli Israelin puolelle. Hän toimi al-Aksan yhteysmiehenä Hizbullahin kanssa. Aiemmin tiistaina Mahmoud Abbas vaati kaikkia terrorijärjestöjä lopettamaan Kassam-iskut ja uhkasi, että kieltoa rikkonut ryhmä on vastuussa Israelin suorittamasta vasta-iskusta. 

Hän kutsui tiistai-illan IAF:n ohjusiskua törkeäksi rikokseksi.

Al-Aksa ilmoitti rajussa uhkauksessaan aloittavansa täyden sodan Sderotia ja juutalaisia setlementtejä vastaan Kassam-raketein sekä Israelin kaupunkeja vastaan itsemurhaiskuilla.

Kerem Shalomin, Rafahin ja Susan terminaalit Gazan eteläosassa suljettiin eilen terrori-iskun pelossa.

2.        AIKA SOLMIA RAUHA

EU:n ulkoasioitten komissaari Benito Ferrero-Waldner kävi luennoimassa Israelin johdolle, mitä tulee tehdä ja mikä on viisasta, satakoon Kassameja vaikka taivaan täydeltä.

Benito ylisti Mahmoud Abbasia kutsuen häntä rauhan mieheksi, joka on hyväksynyt ”tiekartan” ja on päättänyt järjestää kansanäänestyksen vankien dokumentista. Hän ei ilmeisestikään ole selvillä Abbasin terroritaustasta eikä siitä yhteisymmärryksestä, mikä on syntymässä Hamasin ja Fatahin välillä Israelin tuhoamiseksi, mitä vankien dokumentin hyväksyminen merkitsee. Benito tosin myönteli, ettei dokumentin hyväksyminen vielä täytä EU:n Hamasille asettamaa kolmea ehtoa Israelin tunnustamisesta, väkivallasta luopumisesta ja tehtyjen sopimusten noudattamisesta, mutta se on ”askel oikeaan suuntaan”.

Beniton Israelin matkan varsinaisena aiheena oli tapa, millä EU:n miljoonat saataisiin nopeasti PA:lle, mutta arvoisa komissaari, joka tavatessaan Abbasin pussailee tätä molemmille poskille, ei malttanut pysytellä poissa politiikasta. Hän kutsui Olmertin realignment-suunnitelmaa rohkeaksi ja aivan ilmeisesti etsii keinoja, millä saada EU tukemaan sitä aiemmista kielteisistä lausunnoistaan huolimatta. ”On aika solmia rauha.” 

3.        FALASH MURAN ALIYALLA EI KIIRETTÄ

Israelin sisäministeri Roni Bar-On kertoi tiistaina, ettei Etiopiassa vielä odottelevien tuhansien Falash Mura juutalaisten siirtämisellä Israeliin ole kiirettä, se ”ei ole kiireellisyysjärjestyksessä ensimmäisenä.” Eikä se ole rahasta kiinni, hän vakuutti. Hän esitti teesinsä hallituksen ministerikomitean kokouksen jälkeen, jonka tehtävänä on hoitaa asiaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei heidän kuukausikiintiönsä nouse kaksinkertaiseksi , ennen 300 – uusi 600, edellisen hallituksen aiemmin tekemästä päätöksestä huolimatta.

Sekä Etiopian juutalaisten maahanmuuton aktivistit että USA:n varoja keräävät juutalaiset ovat ilmaisseet suuttumuksensa ja tuomitsevat päätöksen rasistisena.

Maahanmuuttajien sulauttamisministeri Zeev Boim sanoi olonsa olevan ”epämukavan” päätöksen johdosta, ja talousministeri Avraham Hirchson oli huolissaan sulautusoperaation aiheuttamista kustannuksista.

Bar-On laskeskeli, että Etiopiassa kurjissa olosuhteissa odottavan 10 300  juutalaisen siirtäminen ja sulauttaminen yhteiskuntaan maksaa 3.5-4 miljardia USD, ja he tulisivat olemaan vuosikaudet juuttuneina vastaanottokeskuksiin eivätkä siten ehkä koskaan pääse juurtumaan Israelin yhteiskuntaan.

Clevelandin juutalaisfederaation presidentti Steve Hoffman pitää Bar-Onin laskelmia neljästä miljardista liioiteltuina ja ihmettelee viivytystä maahanmuuttajien kiintiössä, koska raha siihen on jo olemassa. Hän sanoo katkerana, että hallituksen viivyttelyn syynä on se, että Falash Murat ovat Afrikasta.

4.        PA:N LÄÄKÄRIT OPEROIVAT TARPEETTOMASTI

Yksi vaikeasti Gazan hiekkarannalla haavoittunut nainen tuotiin Gazan Shifan sairaalasta Tel Avivin Souraskyn lääkärikeskukseen tajuttomassa tilassa. Nainen, 21-vuotias Ralia Niham, oli saanut sirpaleesta haavoja alavatsaansa ja alaraajoihinsa. Hänen tajuntaansa palasi tiistaina, mutta hänen tilansa on vakava.

Soroukan lääkärit ihmettelivät, että naisella oli kirurgisia leikkaushaavoja kaikkialla ruumiissaan, joita he pitivät tarpeettomina, koska useimmin sirpaleet jätetään ruumiiseen, osa loppuiäksi. Vain yksi sirpale oli jätetty, koska se oli paikassa, jonne kirurgit eivät yltäneet. Tapaus herättää kysymyksiä, miksi näin tehtiin, oliko operaatioitten tehtävänä ehkä poistaa sirpaleet, joista voitaisiin todeta niitten alkuperä? Lääkärit eivät kuitenkaan suoraan syyttäneet Shifan sairaalan lääkäreitä, he sanoivat saaneensa potilasraportit eivätkä halua spekuloida asiaa sen pitemmälle.

5.        PA SOTII YHTEISTOIMINTAMIEHIÄ VASTAAN

Palestiinan turvallisuusjärjestön jäseniä on kehotettu tiivistämään toimiaan yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyjen palestiinalaisten paljastamiseksi ja saattamiseksi oikeuteen. Kiirettä lisää IDF:n tehostunut etsimiensä terroristien eliminoiminen useimmiten IAF:n koneesta ammutulla ohjatulla ohjuksella.

PA:n vankiloissa on jo satakunta epäiltyä ja kuusi heistä odottaa kuolemantuomionsa toteuttamista hirttäen tai ampumalla.

Palestiinan lakiasäätävän neuvoston (PLC) asettama komitea pohti asiaa suljettujen ovien takana, ja siellä vallitsi hämmästyttävä yksimielisyys usein verisesti kilpailevien ryhmien välillä. Komiteaa johtaa Muhammad Dahlan, jota itseäänkin  syytetään yhteistyöstä Israelin ja USA:n kanssa. Hän syytti kilpailijoitaan hänen mustamaalaamisestaan. Komitea, jonka tehtävänä on valvoa kaikkia turvallisuusjärjestöjä, päätti tiivistää yhteistoimintamiesten paljastamista.

Viimeisen kahden kuukauden aikana al-Aksan pyssymiehet ovat murhanneet ainakin seitsemän yhteistoiminnasta epäiltyä palestiinalaista ilman tutkimuksia ja oikeudenpäätöstä. Uhrit teloitetaan usein kaupungin keskeisellä aukiolla. Kaksi teloitetuista oli naisia, 20- ja 50-vuotiaita Nablusista.

Kolme vuonna 2002 Defensive Shield operaation aikana IDF:n pidättämää ja useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin tuomittua terroristia, Bilal Barghouti, Salim Hijeh ja Ahmed Abu Taha, ovat PA:n vankiasiain ministeri Wasfi Kabahalle lähettämässään kirjeessä vaatineet tutkimusta tilanteesta, jossa IDF pidätti heidät PA:n estävän turvallisuusjärjestön päämajassa Beituniyassa lähellä Ramallahia. He syyttävät, että IDF:n isku päämajaan tehtiin yhteistyössä PA:n turvallisuusjohtajien kanssa.

6.        SDEROTIN ONGELMAT

Sderotin kaupunki suljettiin eilen aamulla, mutta kovan helteen vuoksi kaupunkiin johtavien teitten sulkemiseen käytetyt bussit ja traktorit oli vedettävä sivuun, että asukkaat pääsisivät vilvoittelemaan.

Asukkaat ovat myös kyselleet, onko paras tapa osoittaa tyytymättömyyttään hallitusta vastaan sulkea oma kaupunki, eikö parempi tapa olisi sulkea Tel Aviv ja Jerusalem?

Palestiinalaiset terroristit ovat tyytyväisinä huomioineet Sderotin asukkaitten surun ja itkun, jota he pitävät merkkinä heidän kestävyytensä rakoilemisesta Kassam-iskujen tulen alla.

7.        IDF ESTI ITSEMURHASUUNNITELMAN

IDF:n erikoisjoukot surmasivat aamuvarhaisella Fatah Tanzimin yhden johtajan, 20-vuotiaan Daud Katumin, Sikemissä (Nablusissa). Hän suunnitteli uutta terrori-iskua Israelin puolella 03.00 saakka tänä aamuna, jolloin hänen onnensa petti hänet.  

Umm al-Fahmissa kahvilabaarissa ammuttiin viime yönä. Kahvila kärsi vaurioita, ei ihmisvahinkoja.

8.        ISRAELIN LIPPU GHANAN JOUKKUEESSA

Israelilla ei ole omaa joukkuetta maailmankupin otteluissa Saksassa, mutta Israelin lippu oli näyttävästi esillä Ghanan joukkueen telottua tsekkien joukkueen 2-0.

Tel Avivin Hapoel joukkueessa pelaava Ghanasta kotoisin oleva John Pantsil halusi tehdä faninsa onnellisiksi heiluttamalla mukaan viemäänsä pientä Israelin lippua kentällä juhliessaan joukkueensa voittoa.

Tapaus herätti pientä ihmettelyä sekä vieraissa että Ghanan joukkueen parissa ja arabit osoittivat vastenmielisyytensä tapauksen johdosta, mutta ainakin toistaiseksi tilanne on rauhoittunut.