Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 23.08.06

1.        LIBANONIN RINTAMA

Aseelliset yhteenotot Libanonissa ovat tauonneet ainakin toistaiseksi ja sen tilalle on tullut epävarma tauko joukkojen odotellessa diplomatian edistymistä.

Mutta israelilaisten taistelu jatkuu nyt kotirintamalla. Kaikki tahot ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen Olmertin johtama hallitus ja korkein sotilasjohto ovat epäonnistuneet surkeasti. Sitä mieltä ovat kentällä taistelleet sotilaat ja sotilasjohtajat, jopa IDF:n apulaispäällikkö Moshe Kaplinsky tunnustaa, että IDFoli huonosti varautunut sotaan, varusteet olivat vanhanaikaisia ja puutteellisia, miehiltä puuttui tarvittava koulutus, käskyt olivat sekavia ja usein vastakohtaisia. Sotilaat eivät tienneet, minkä puolesta he taistelivat, kun Olmert julisti vielä taistelujen alkuvaiheissa, että hän tulee tuhoamaan sotilaitten kodit Juudeassa ja Samariassa heidän palattuaan rintamalta. Ei tämä nostata isänmaallisuutta ja taistelutahtoa.

Kapinamieliala on levinnyt Labourin kansanedustajien keskuuteen, ja vaikuttaa, ettei sen puheenjohtaja Amir Peretz pysty hallitsemaan joukkojaan. Eilen Knessetin talousvaliokunnassa keskusteltiin budjettileikkauksista kaikissa ministeriöissä, jotta pystyttäisiin kattamaan Libanonin sodan menot, sekä monista muista budjetin yksityiskohdista. Kaksi Labourin edustajaa. Avishay Braverman ja Ami Ayalon olivat nimekkäimmät kapinalliset. Heillä kummallakin on taustalla tuleva kilpa puolueen puheenjohtajuudesta, jota he ovat pohjustamassa erottautumalla hallituskoaliittiosta. Kolmantena kilpailijana mainitaan entinen TV-kasvo Shelly Yacimovich, tarmokas nainen, joka ei kainostele sananvalinnoissaan. Kapinan kohde on sen puheenjohtaja puolustusministeri Amir Peretz, entinen ammattiliiton puheenjohtaja, jota syytetään diktatorisista otteista.

2.        GAZAN RINTAMA

Aikaisin tiistaiaamuna poliisin Yamam eliittijoukot piirittivät talon Gazan kaupungin Sajayan kaupunginosassa. Tiedustelun mukaan talossa piileskeli viisi poliisin etsimää palestiinalaista. Syntyneen tulitaistelun aikana yksi palestiinalainen viidestä pidätetystä haavoittui ja yksi poliisi haavoittui yhden viidestä ammutusta pt-ohjuksen sirpaleista. Viisi pidätettyä olivat suunnittelemassa terrori-iskua Israeliin. Poliisi ei halua kertoa yksityiskohtia, mutta kaksi pidätetyistä osallistui salakuljetustunnelien kaivamiseen. Poliisit, joita tukivat Givati-prikaatin sotilaat, löysivät talosta suuren asevaraston.

Myöhään maanantaina IAF pommitti kahta rakennusta Gazan pohjoisosassa, Jabalyan pakolaisleirissä ja Rafahissa. Asukkaita varoitettiin poistumaan taloista ennen pommitusta.

Sotilaat surmasivat kolme palestiinalaista, jotka kuljettivat suuria kasseja lähellä Gazan turva-aitaa. Kasseissa oli varusteita, joita voidaan käyttää terrorihyökkäyksessä.

Gazan alueen Khan Yunisin alueella sotilaat kehottivat maanviljelijöitä poistumaan pelloiltaan, koska niitä ammuttiin konekivääreillä. Sotilaat etsivät terroristien kaivamia tunneleita. Terroristit vastasivat tuleen kiväärein ja pt-ohjuksin, joiden tappava käyttö on yleistynyt myös Gazan alueella.

JERIKOSSA reserviläisten muodostama sotilasosasto pidätti kaksi palestiinalaista, Sawfahi Walidin ja Iman Saudin, jotka suunnittelivat pommin räjäyttämistä Israelin keskiosan kaupungissa.

Mahmoud Abbasin suunnitelmat yhteishallituksen muodostamiseksi Fatahin ja Hamasin kesken näyttävät kariutuneen Hamasin vastustuksen vuoksi. Abbas on suunnittelemassa uutta hallituskoostumusta, jossa jäsenet olisivat riippumattomia ja akateemikkoja. Abbas toivoo, että tällainen hallitus saisi ulkovaltioitten hyväksymisen ja lopettaisi palestiinalaisalueita kuristavan taloudellisen boikotin loppumaan.

PA:n pääministeri Haniyeh sanoo olevansa valmis mihin tahansa Hamasin johtaman hallituksen kokoomukseen, mutta Hamasin Damaskoksessa toimiva johtoryhmä vastustaa kaikkia yrityksiä. 

GAZASSA tuhannet palestiinalaiset kokoontuivat tiistaina mielenosoitukseen, jonka oli järjestänyt Tahrir (vapautus) puolue Ottomanin imperiumin hajoamisen 85. vuosipäivän muistoksi. Mielenosoittajat vaativat islamilaisen kalifatin perustamista PA:n hallintoalueille ja koko maailmaan. He myös vaativat Israelin kanssa solmittujen ”petollisten sopimusten” mitätöimistä, Israelin tuhoamista ja islamin kalifatin palauttamista.

PA:N PARLAMENTIN PUHEMIESTÄ Abdel Aziz Dweikiä syytetään kuulumisesta kiellettyyn järjestöön. Dweik kieltää oikeusistuimen laillisuuden ja sanoo olevansa laillisesti valittu kansanedustaja ja virkailija. Syytöksestä tuomittu voi saada 10 vuoden vankeusrangaistuksen. Dweikin kerrotaan yhdessä tilanteessa vaatineen Hamasin Damaskoksessa olevalta johtajalta Khaled Mashaalilta suurta rahasummaa.

Israel on pidättänyt 30 Hamasin kansanedustajaa ja viisi PA:n hallituksen jäsentä.

Dweikin asianajaja valittaa, että hänen asiakastaan pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa.

3.        KOTIRINTAMA

”Olmert ja Halutz menkää kotiinne”; ”Olmert, Halutz ja Peretz erotkaa nyt, sillä huomenna maa tulee olemaan vaarallinen asua”, oli kirjoitettu julisteisiin, joita mielenosoittajat kantoivat mukanaan Olmertin Jerusalemin asunnon ulkopuolella Ruusupuutarhassa kuuman auringon paisteessa. Mukana oli paljon reserviläisiä, jotka olivat taistelleet Libanonissa ja veteraaneja, jotka olivat mukana Jom Kippur-sodassa. Monet olivat ottaneet mukaansa Israelin lipun. He eivät vastustaneet Israelin valtiota vaan sen epäpätevää johtoa, jota he vaativat eroamaan ja uuden ja uutta sukupolvea edustavan hallituksen muodostamista.

Reserviläisten on vaikea ymmärtää, miksi sodan johto antoi Hizbullahin ampua yli 4000 rakettia israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin, vaikka sillä oli maailman ehkä neljänneksi vahvin ja tehokkain sotakoneisto käytettävissään. Miksi se keskittyi tuhoamaan libanonilaisia asuintaloja ja laitoksia Beirutissa, Tyrossa ja Sidonissa ja pitkin Libanonin eteläosaa, eikä keskittynyt Katjusha-rakettien tuhoamiseen sodan alusta lähtien? Mielenosoittajat syyttivät nojatuolikenraaleita ja poliitikkoja sodan johtamisesta kuin osana diplomaattista peliä, jossa nappuloita siirrellään sikarien savussa ja grogilasien kilistessä.

Vasta sitten, kun oli varmuus siitä, ettei Katjusha-raketti osu Kiryat Shmonaan, uskalsi Olmert tulla vierailulle kaupunkiin, mutta oli unohtanut kasvoilleen lähes tyytyväiseltä näyttävän ilmeen, joka ei millään tavoin ilmentänyt osanottoa asukkaiden tuskaan.

”Me olimme innokkaita palvelemaan armeijassa, mutta armeija ei ollut valmis meitä varten”, valittaa eräs armeijassa palvellut reserviläinen. Monet heistä ovat lähettäneet kirjeen armeijan johdolle tai panneet nimensä yhteiseen armeijan johdolle osoitettuun adressiin, jossa he ilmoittavat kieltäytyvänsä saapumasta armeijan palvelukseen seuraavan sodan syttyessä, jota monet pitävät väistämättömänä.

Vaikutusvaltainen ja arvostettu libanonilainen poliitikko ja kansanjohtaja Walid Jumblatt ennustaa, että Olmertin hallitus kaatuu ja tilalle tulee Netanyahun johtama, ja että Libanonin sota uusiutuu pian.

Hänen ennustuksillaan on sikäli painoarvoa, että ne tavallisesti toteutuvat.

NETANYAHU on pysytellyt oudon hiljaa  sodan jälkeenkin. Hän kuitenkin vaati äskettäin valtion asettamaa tutkimuskomiteaa, mutta kieltäytyy antamasta minkäänlaista arviota Olmertista.

NAHARIYAN KAUPUNKI on yksi israelilaisista asutuskeskuksista, joka sai runsaasti Katjusha-rakettien iskuja. Sen sairaala, jossa hoidettiin 1900 potilasta, meni sodan ajaksi maanalaisiin tiloihin, mutta on nyt palaamassa ”normaaliin” tilanteeseen.

Mutta asukkaat sanovat, ettei mikään ole enää samaa kuin ennen sotaa. ”Juutalaiset ovat ihmisiä, joilla on paljon rohkeutta”, sanoo yksi kaupunkilainen, mutta liika on sentään liikaa juutalaisellekin. He elivät sodan 33 päivää jatkuvassa pelossa, tai epävarmuudessa, kenen vuoro olisi nyt joutua raketin ruhjomaksi. Asukkaat palaavat hiljalleen koteihinsa tai niitten raunioille, mutta entinen tunto ja haave esi-isien maan asuttamisesta ja juutalaisten palaamisesta luvatuille asuinsijoilleen on pahasti särkynyt. Heillä ei ole mitään harhakuvia siitä, keitä heidän naapurinsa ovat. He tietävät, että taistelu on osa lopullista taistelua, josta juutalaiset juuri ja juuri säilyvät hengissä.

Pohjoisen asukkaat syyttävät Olmertia ja hallitusta siitä, että ne jättivät heidät oman onnensa varaan tekemättä yhtään mitään heidän auttamisekseen.  Ne pakenivat etelään, joilla oli siihen varaa, mutta köyhät, sairaat, liikuntavammaiset ja vanhukset jätettiin asuntoihinsa pelkoineen rakettien ruuaksi. Muutamat vapaaehtois-järjestöt auttoivat noita heitteille jätettyjä tuomalla heille ruokaa ja juomia ja inhimillistä kontaktia uhmaten rakettien räiskymistä heidän ympärillään.

SYYRIAN PRESIDENTTI Bashir Assad julmistelee edelleen. Hän on saanut runsaasti rohkeutta Libanonin sodassa hengissä selvinneeltä Hizbullahin terrorijärjestöltä. Assad suunnittelee perustavansa samankaltaisen Hizbullah (Hezb-Allah, Allahin puolue) puolueen Syyriaan, koska hän näkee, että vain sen kaltaisella järjestöllä on mahdollisuus taistella menestyksellisesti Israelin ylivoimaa vastaan.

Assad ei hyväksy YK:n suunnitelmia tarkkailijoiden sijoittamiseksi Syyrian ja Libanonin väliselle rajalle ja Beirutin lentokentälle, koska nehän voisivat estää aseiden salakuljetuksen Hizbullahille. Ja sehän ei sovi.