Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 24.05.06

1.        MR. OLMERT WASHINGTONISSA

Ehud Olmert neuvotteli eilen USA.n tärkeimpien johtajien kanssa. Hänellä oli salkussaan convergence-suunnitelmansa (tai realignment) juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänmailta siltä varalta, että joku haluaisi tutustua siihen. Mutta toiveet raukesivat tyhjiin. Bushin neuvonantajat olivat neuvoneet Bushin kiirehtimään hitaasti tässä asiassa, ja tämän he olivat saaneet ujutettua Bushin myöhäisillan lausuntoon. Bushin kanta on, että vaikka hän ei vastusta Olmertin suunnitelmaa, sille on ensin hankittava kansainvälinen tunnustus. Tämä ei ollut sitä, mitä Olmert halusi. Niinpä leveä voitonvarma hymy Ehudin kasvoilla on muuttunut vaivautuneeksi huulet tiukasti yhteen puristettuina.

USA:n hallitus pyrkii selvittämään itselleen Olmertin suunnitelman sisällön ja aloittaa samalla keskustelut siitä alueen muitten osapuolten, kuten Jordanian ja Egyptin, kanssa. Kansallisen turvallisuuden apulaissihteeri Elliott Abrams ja apulaisulkoministeri David Welch matkustavat Lähi Itään ensi kuussa tässä tarkoituksessa. Ulkominiasteri Rice saapunee joskus kesän loppupuolella.

Olmert sai myös vakavat evästykset aloittaa todelliset keskustelut Mahmoud Abbasin kanssa, koska muitakaan keskustelukumppaneita ei ole näköpiirissä, olkoon sitten mielekästä tai ei.

USA:n edustajainhuone hyväksyi tiistaina äänin 361-37 lain 2006, joka rajoittaa hallituksen mahdollisuuksia ylläpitää diplomaattisia suhteita PA:n kanssa, katkaisee kaiken suoran avun PA:lle ja rajoittaa ihmisystävällisten kohteitten rahoittamisen Palestiinan alueilla.

USA:n senaatti valmistelee omaa samansuuntaista lakiaan, joka antaa presidentille mahdollisuuden käyttää siirto-oikeuttaan (waiver) kohteissa, jotka hän katsoo tärkeiksi USA:n kannalta.

2.        OLMERTIN KOTOISET ONGELMAT

Jos Ehud Olmertilla oli vastoinkäymisiä Amerikassa, yhtään helpompaa ei ole kotiareenallakaan. Vuoden 2006 budjetti on saatava kasaan vajaan neljän viikon aikana tai tulee uudet vaalit.

Ministeriö toisensa jälkeen esittää tai vaatii lisää rahaa. Neuvottelut UTJ:n (United Torah Judaism) kanssa hallitukseen tulosta tai edes sen tukemisesta Knessetissä ovat pahasti jumissa. UTJ vaatii lasten etuisuuksien nostamista ja vakuutusta, että valtion ja uskonnon välinen tasapaino säilytetään ennallaan. Olmert pyysi kokenutta Ya´acov Litzmania (UTJ) pysyttelemään Knessetin talouskomitean puheenjohtajana, koska hänellä on kokemusta ja taitoa luovia ohi uhkaavien karikkojen. Mutta jos sopimusta Kadiman kanssa hallitusyhteistyöstä ei tule, Litzman eroaa puheenjohtajan tehtävistä ja UTJ liittyy oppositioon.

Pahin kanto budjetin tiellä on Labourin kahden kansanedustajan ehdoton vastustus budjettiesitystä vastaan, ja he ovat uhanneet äänestää sitä vastaan, ellei muutoksia tehdä. Talousministeri Avishay Braverman (Labour) sanoo myös olevansa tyytymätön budjettiin, mutta sitä on vaikea enää muuttaa radikaalisti.

Shas on tyytymätön siihen, ettei Olmert ole määritellyt sen kahdelle salkuttomalle ministerille mitään tehtäviä.

3.        TONNEITTAIN RÄJÄHTEITÄ SIINAILTA

Israelin pyrkiessä suurella rahalla vahvistamaan Gazan aluetta ympäröivän rajansa terroristit salakuljettavat tonneittain TNT räjähdettä Siinailta huonosti valvotun ja usein merkitsemättömän rajan yli Egyptin Siinailta Israelin puolelle, kertoi IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz  Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle. Vaikka sotilaspartioita on lisätty Egyptin vastaiselle rajalle, terroristit ovat onnistuneet salakuljettamaan 6.5 tonnia TNT, 15 rakettia ja tusinoittain RPG kranaatteja. (rocket propelled granate)

Halutz nostaa kädet pystyyn antautumisen merkiksi,  kun kysyttiin, miten IDF aikoo lopettaa yhä vaarallisemmiksi tulevat Kassam-hyökkäykset Gazasta Israeliin. Hänen mukaansa niitä ammutaan, vaikka IDF perustaisi tukikohtansa keskelle Gazan kaupungin toria. Halutz arvelee, että taloudelliset sanktiot Hamasia vastaan vain lisäävät sen kansansuosiota eivätkä saa Hamasin hallitusta kaatumaan.

Hamasin ja Fatahin taistelut voivat kiihtyä sisällissodaksi, ennustaa Halutz, mutta Iranin ydinpommi on valmis hänen tietojensa mukaan aikaisintaan 2008-2010.

4.        HAMAS VASTAAN FATAH RAFAHIN TERMINAALISSA

PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar (Hamas) oli palaamassa tiistaina ulkomaanmatkaltaan Rafahin terminaalin kautta. Istuessaan autossaan Fatahia edustava PA:n poliisi lähestyi häntä ja letkautti kysymyksen: ”Toitko meille rahaa ulkomailta?” Zahar tunsi tulleensa syvästi loukatuksi ja silminnäkijöitten mukaan veivasi autonsa ikkunan auki ja sylki hävyttömän poliisin kasvoille. Tilanteen taustalla oli Hamasin edustajan Sami Abu Zuhrin yritys salakuljettaa lähes miljoona USD rajan yli viime perjantaina.

Pian tämän jälkeen suuri joukko Hamasin pyssymiehiä kerääntyi terminaalin edustalle sulkien kaiken liikenteen sinne ja vaatien syyllisen poliisin luovuttamista, mikä torjuttiin.

Terminaalin korkea virkailija esitti myöhemmin anteeksipyynnön Zaharille ja sanoi, että poliisi erotetaan tehtävistään, mikä ei tyydyttänyt Zaharia.

Palestiinan TV:n johtaja Muhammad Dahoudi kertoo, että hänen henkeään on uhattu useaan kertaan sen jälkeen, kun hänen kanavansa oli lähettänyt ohjelmaa Hamasin ja Fatahin välisistä taisteluista, joissa Jordanian lähettilään autonkuljettaja sai surmansa. Hamas syyttää, että TV kiihottaa kansaa sitä vastaan esittämällä Hamasin pyssymiesten surmanneen autonkuljettajan.

5.        HANIYEH LIEHITTELEE EU:N VIRKAILIJOITA 

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on viime aikoina vihjaillut puheissaan, että hän voisi tunnustaa Israelin oikeuden olla olemassa, jos se vetäytyy vuoden 1967 rajoille. ”Silloin rauhantila tulee vallitsemaan ja Hamas tulee tekemään monivuotisen ”hudnan” (tulitauon) Israelin kanssa. Tarkkailijat uskovat. että lausuntojen tarkoituksena on vaikuttaa EU:n päätöksiin avun myöntämiseksi PA:lle.

Haniyeh ei kuitenkaan tarkoita rauhansopimusta, vaan rauhanomaisen tilan jatkamista ja tilapäisen tulitauon solmimista Israelin kanssa, jonka se voi halutessaan keskeyttää, mutta siten ettei sen tarvitse luopua periaatteistaan, ei hyväksyä aiempia sopimuksia eikä sanoutua irti terrorismista.

EU:n virkailijoitten keskuudessa on havaittavissa selvää ymmärtämystä Hamasin vaikeuteen muuttua verenhimoisesta terrorijärjestöstä länsimaisittain toimivaksi demokraattiseksi hallituspuolueeksi.

EU:n virkailijat uskovat ensi kuun loppuun mennessä saavansa kehitettyä uuden kanavan, jonka kautta se voi siirtää rahaa palestiinalaisille siten, ettei se joudu Hamasin käsiin.

6.        TILASTOTIETOJA

Israelin hotellit tilastoivat, että viime vuoden aikana hotelleissa yöpyi 2 930 100 vierasta, mukana on sekä ulkomaiset että kotimaiset käyttäjät. Edellisenä vuonna yöpyjiä oli 1 981 200, eli kasvua oli vuoden aikana lähes 50 %. Turistien määrä Israelissa kasvoi 27 % vuonna 2005.

Jerusalemin juutalaisten suhteellinen osuus pienenee.

Kaupungin asukasluku on kaikkiaan 718 900, josta 66 % on juutalaisia ja 34 % arabeja.

Jerusalemin asukasluku on kasvanut 170 % kuuden päivän sodasta lähtien (1967). kaupungin asukkaista 60 %, eli 414 300 ihmistä, asuu kaupunkiin liitetyissä kaupunginosissa vuoden 1967 jälkeen. Heistä 44 % on juutalaisia ja 56 % arabeja.

Mielipidetiedustelun mukaan 37 % Israelin juutalaisista arvioi, että Yad Vashem on suosituin turistikohde ja tärkein juutalaisuuden symboli, toisena Mahane Yehuda markkinatori. 54 % israelilaisista haluaa kierrellä Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jos siihen löytyy kolme tuntia vapaata aikaa.

   7.    kääntymiset ulkomailla voidaan hyväksyä

Shephardi päärabbi Shlomo Amar vihjaa, että hän voi suostua muuttamaan pari vuotta sitten omaksumansa kielteisen kannan ulkomailla suoritettujen kääntymisten suhteen. Tämä hänen yksipuolinen ja henkilö-kohtainen päätöksensä olla hyväksymättä ulkomailla myös ortodoksirabbien suorittamia kääntymisiä herätti suuren määrän vastalauseita ja epämukavan epätietoisuuden omasta asemastaan kääntyneitten parissa.

Toinen ei-uskonnollisia  Israelilaisia suuresti ärsyttänyt ja vaikeuttanut asia on siviiliavioliittojen hyväksyminen. Sisäministeri Roni Bar-On joutuu parin kuukauden päästä ratkaisemaan, hyväksyykö hän korkeimman oikeuden odotettua päätöstä konsulaateissa suoritettuja siviilivihkimisiä laillisiksi Israelissa.

Vuonna 1995 ulkoministeriö oli antanut kaikille konsulaateille ohjeet, jossa niitä kiellettiin suorittamasta siviilivihkimisiä. Korkeimpaan oikeuteen on tehty asiaa koskevia valituksia, joihin se ottaa kantaa.

Uskonnollisten puolueitten odotetaan vastustavan käytännön muuttamista.

8.       POLIISI PIDÄTTI YKKÖSTERRORISTIN

Israelin poliisi oli kahdeksan vuotta jahdannut Hamasin Länsirannan komentajaa ja lukuisten terrori-iskujen suunnittelijaa Ibrahin Hamedia, mutta aaveen tavoin tämä vältti yritykset eiliseen saakka. Poliisin eliittiosasto Yamam terrorinvastaiselta osastolta Dukufatin sotilaitten tukemina piirittivät Shin Betiltä saamansa vihjeen perusteella Ramallahin al-Bakuaan kaupunginosassa eilen ennen aamun valkenemista talon, jossa Hamed piileskeli. Hamed suostui antautumaan vasta, kun puskutraktori aloitti talon hajottamisen. Hänet määrättiin riisuutumaan alusasuilleen pommien pelosta. Poliisi löysi talosta kaksi käsiasetta ja räjähteitä. Poliisi lähetti robotin taloon ennen astumistaan sisälle peläten miinoitusta. Talon ovet ja ikkunat räjäytettiin ennen sitä.

Hameed on syyllinen yli 60 israelilaisen ja viiden amerikkalaisen murhaamiseen ja hän suunnitteli uusia megaiskuja uusiin kohteisiin. Alla lista hänen ”sankaritöistään”:

 Zion-aukean autopommi 01.12.2001, 11 kuollutta; Heprealaisen Yliopiston itsemurhaisku 31.08.2002, 9 kuollutta; Moment kahvilan itsemurhaisku 09.03.2002, 12 kuollutta;

Snooker Club kahvila Rishon Legion itsemurhaisku 07.05. 2002, 6 kuollutta; Hyökkäys PI Glilot öljyvarastoja vastaan 23.06.2002; Hyökkäys rautatielle 21.06. ja 30.07. 2002; Hyökkäysyrityksiä rakennuksiin, rautatien infrastruktuuria ja öljyvarastoja vastaan.

Eilisen aikana Gazasta ammuttiin kaksi Kassam-rakettia, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.