Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 26.04.06

1.        HAMAS TERRORISTIT JORDANIASSA

Jordanian hallituksen edustaja Nasser Judeh kertoi tiistaina, että Hamasin jäsenet, joita aluksi epäiltiin aseitten salakuljetuksesta Syyriasta Jordaniaan, olivat valmistelujensa loppuvaiheissa iskeä julkisiin kohteisiin ja johtohenkilöitä vastaan Jordaniassa. Jordanian viranomaiset löysivät toisenkin asekätkön maan pohjoisosassa. Siinä oli TNT räjähteitä ja kevyitä tuliseita. Judeh kertoi, että viime viikolla pidätetyt Hamasin jäsenet olivat saaneet ohjeensa Hamasin sotilassiiven johtajalta, joka on nyt Syyriassa.

Hamasin johtajat ovat kiivaasti kieltäneet Jordanian syytökset. Heidän mielestään sekä Abbas että Jordania toimii USA:n etujen edistämiseksi, koska Jordanian kuningashuone ei voi sietää fundamentaalista islamin hallitusta rajansa takana. Jordanialainen lehti Al-Mustagbal ja jordanialainen lehti Al-Arabi syyttävät Damaskoksessa asuvaa Hamas-johtajaa Khaled Mashaalia sisällissodan lietsojaksi.

Hamasin ja Fatahin kannattajien välisten taistelujen pelätään kiihtyvän sisällissodaksi, mistä Abbaskin varoittelee puheissaan, ja sanoo tekevänsä kaikkensa sen estämiseksi.

Abbasin vastusteluista huolimatta Hamas jatkaa suunnitelmiaan oman turvallisuusjoukon perustamiseksi.

Arabipankit ovat tiettävästi haluttomia välittämään varoja Hamasin hallitukselle USA:n reaktion pelossa.

2.        DAHABIN POMMITUKSET

Dahabin lomakeskuksessa räjähtäneet pommit, jotka surmasivat 24 ihmistä, 21 heistä egyptiläisiä, ja haavoittivat yli 60, kolme heistä amerikkalaisia, ovat aiheuttaneet pelokkaita reaktioita monella taholla.

Jordania, Syyria, Hamas ja Muslimiveljeskunta ovat kaikki tuominneet iskut kutsuen niitä rikollisiksi. Monella taholla kysellään, miksi terroristit iskevät nyt pääasiassa muslimeihin, ja huomioivat, että päämääränä on hallitusten vaihtaminen ja kansan tahdon murtaminen. Valtioitten johtajat pelkäävät valtansa menettämistä ja radikaalit muslimiryhmät kuten Hamas ja Muslimiveljeskunta pelkäävät hallitusten vastatoimia niitä vastaan ja kansainvälisen arvostuksen menettämistä.

Vaikka mikään ryhmittymä ei ole virallisesti ottanut vastuuta Dahabin iskuista, al-Qaida on suurin epäilty yhteistyössä Siinain pohjoisosassa elävien beduiiniheimojen kanssa, joilla uskotaan olevan tarpeeksi motiiveja avustaa Egyptin hallitusta vahingoittavia ryhmiä. Eteläiset beduiinit elävät turismista, mistä pohjoiset heimot jäävät osattomiksi eläen suuressa köyhyydessä. Heidän tulolähteitään ovat naisten, prostituoitujen, huumeiden, aseiden ja räjähdysaineiden salakuljetus. Työttömyys on korkea.

3.        GLOBAALI-JIHAD

Israelin turvallisuusviranomaiset ovat huomioineet, että kansainvälinen jihad, pyhä sota, pyrkii terrorijärjestöjen, kuten al-Qaida, Islamic Jihad, Hamas ja Hizbullah kautta saartamaan Israelin. Niillä on selkeät pyrkimykset perustaa terrorisoluja Palestiinan Auktoriteetin hallitsemille alueille Gazaan, Juudeaan ja Samariaan. Viranomaiset eivät pidä Dahabin pommi-iskuja yllätyksenä, koska varoituksia niistä on annettu jo kuukausia sitten. Al-Qaidan pesiytyminen Siinaille on tunnustettu tosiasia. Se oli Sharm e-Sheikin iskun takana viime vuoden heinäkuussa ja Taban pommi-iskun takana 2004, joissa kuoli yhteensä yli 100 ihmistä.

Viranomaiset eivät tiedä, onko ja jos on kuinka paljon terroristeja päässyt avoimen rajan yli Egyptin Siinailta Israeliin. Rajan ylittäneitä on saatu kiinni, mutta heitä tule kaiken aikaa lisää. Toinen vaaratekijä Egyptin rajalla on Egyptin puolella toimivien terroristien pyrkimykset kaapata israelilaisia sotilaita, joita voitaisiin käyttää hyväksi Israelin vankiloissa olevien terroristien vapauttamiseksi.

Sekä Egypti että Israel ovat lisänneet partioitaan rajalla, mutta Israelin suunnittelema sähköistetty turva-aita odottaa rahoitustaan.

4.        ISRAELIN VAKOILUSATELLIITTI

Israel lähetti eilen illalla ”holokaustin muistojuhlan kunniaksi” avaruuteen uuden vakoilusatelliitin Eros B Svobodnyn cosmodromista Siperiassa. Venäläisen upseerin mukaan satelliitti asettui suunnitellulle radalleen, mutta IAI:n (Israel Aircraft Industries) johtaja Yosef Weiss sanoo, että satelliitti tarvitsee kuukauden ajan tullakseen täysin toimintakuntoon, jolloin sen valvonta luovutetaan Imageset International

järjestölle, kansainväliselle alan johtajalle maailmassa, joka tulkitsee satelliitin välittämän kuva-aineiston. 

Weiss, joka on satelliitin suunnitelleen MBT avaruusosaston johtaja, kertoo, että satelliitin laitteisto on alansa huippuluokkaa ja se pystyy havainnoimaan 70 sm:n kokoisia kohteita maassa. Israel uskoo sen avulla  voivansa sotilastiedustelun ohella seurata Iranin ydinlaitteistojen toimintaa. Satelliitti aloittaa kuvaamisensa viikon sisällä. Satelliitin kiertorata on 450 – 600 km maan pinnan yläpuolella, mutta Weiss ei halua puuttua sen toiminnan yksityiskohtiin lisäten, että sillä on sotilastiedustelun ohella muitakin tehtäviä. Eros B painaa 290 kg ja sen uskotaan toimivan 8 – 10 vuotta.

Israelilla on avaruudessa kaksi satelliittia, Eros A  vuodelta 2000 ja Ofek 5, jotka jatkavat toimintaansa.

Ofek-6:n laukaisu epäonnistui vuonna 2004. Seuraava satelliitti ammutaan avaruuteen ensi vuonna.

Iran laukaisi Sina-1 satelliitin avaruuteen viime vuoden lokakuussa ja seuraava satelliitti Meshab laukaistaan lähitulevaisuudessa.

5.        TERRORISMIN MYÖTÄILIJÄ TURVALLISUUSVALIOKUNNASSA

Israelin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokuntaan valittiin arabikansanedustaja Taleb a-Sanaa (Ra´am Ta´al), joka vastoin Israelin virallisesti ottamaa kantaa tapasi Hamasin edustajia.

Hamas on Israelin terrori-järjestöjen listalla eikä sen jäseniin saa pitää yhteyttä.

Ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yuval Steinitz yritti, neuvoteltuaan IDF:n yleisesikunta-päällikön Dan Halutzin kanssa, estää Sanaan osallistumisen kokoukseen, mutta todettuaan, ettei hänellä ole siihen valtuuksia, hän peruutti valiokunnan eilisen kokouksen. Hänen mukaansa kansanedustajalla, joka pitää yhteyttä terrorijärjestöön, ei ole oikeutta tehdä kysymyksiä IDF:n yleisesikuntapäällikköä. Al-Sanaa esitti tiettävästi myös vaatimuksen saada vierailla Dimonan ydintutkimuslaitoksessa.

Sanaa syyttää Steinitzia rasismista.

6.        SATEET TULIVAT

Normaalisti tähän aikaan vuodesta valmistaudutaan pitkään ja kuivaan kesäaikaan.

Mutta Israelissa ei eletä normaalia aikaa, ei edes säiden suhteen.

Jo useita päiviä on jatkunut pilvinen, sateinen ja viileä sää, välillä jopa kolean tuntuinen. Tel Avivissa vesi tunkeutui joittenkin talojen kellareihin, mutta Kiryat Smonassa elettiin lähellä kriisiä.

Tiistaina alueella puhjenneet rajut vesipurkaukset keräsivät vettä paikoin parin metrin syvyydeltä. Ylä-Galilean alueella on satanut sunnuntaista lähtien kiivastuen maanantai-iltana. Tiistaiaamuna alkoi taistelu vesimassoja vastaan. Kymmenen maissa palokunta sai lukuisia hätäsoittoja ihmisiltä, jotka olivat veden saartamina. Neljä palokuntatiimiä toimi kriisitunnelmissa hoitaen kymmentä hätätapausta. Yksi vaara oli kaasupullojen räjähtäminen tai niiden kaasujohtojen rikkoontuminen ja syttyminen. Palokuntalaiset yrittivät kykynsä mukaan talsia vyötäisiin asti ulottavassa vedessä ilman vedenkestäviä saappaita ja suojahousuja.

Eräs nainen herätettiin unesta hänen asuntonsa hiljalleen täyttyessä vedestä ilman että hän tiesi siitä mitään. Eräs valitti, että he olivat kuukausikaupalla säästäneet uutta autoa varten, jonka nyt vesimassat veivät mennessään. Vesimassat olivat tukkineet kaupungin viemärit, mikä edisti tulvan nousua.

7.        JERUSALEM HYVÄKSYI 17 RAKENNUSSUUNNITELMAA

Jerusalemin kaupunkia on jatkuvasti moitittu siitä, ettei se varaa tarpeeksi rakennuskelpoisia alueita kaupungin itäosissa arabien rakentamista varten, mikä johtaa luvattomiin rakennustöihin.

Tiistaina kaupunki antoi luvat 17 rakennussuunnitelmalle Itä Jerusalemin Beit Haninan ja Shuafatin kaupunginosissa, yhteensä noin 1000 dunamin alueelle.