Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 26.07.06

1.        LIBANONIN RINTAMA

IDF on ottanut Bint Jbailin kylän valvontaansa Libanonin puolella rajaa. Sotilaat eivät nähtävästi ole tutkineet kaikkia taloja eivätkä ole tunkeutuneet kaupungin sydänalueelle, vaan piirittävät sitä ulkopuolelta. Taisteluja kaupungin valtaamiseksi käytiin 48 tuntia. Hizbullah menetti 50 terroristia kaatuneina; IDF:n menetykset olivat kaksi kaatunutta ja toistakymmentä haavoittunutta. Kaupungin keskustaan on piiloutunut sala-ampujia, jotka tulittavat kohteitaan sairaaloista, kouluista ja kaupoista käyttäen siviilejä verhonaan. Taisteluissa sai surmansa Hizbullahin etelä Libanonin keskiosan komentaja Khalil Amin Shivli, 44, ja hänen 4 apulaistaan.

IDF löysi kaupungista ”sodanjohtokeskuksia” (warrooms), joissa oli salakuuntelulaitteita, joilla seurattiin Israelin tiedotuskanavia, sekä suuret määrät aseita ja yhteydenpitovälineistöä.

IDF:n seuraavat kohteet ovat ympäröivät viisi kylää: Ain Ebel, Hannine, Deble, Yavour ja Rmaish, joita oletetaan puolustavan 300 Hizbullahin terroristia. IDF olettaa Hizbullahin turvautuvan gerilla-tyyppiseen sodankäyntiin todettuaan, ettei se pysty vastustamaan IDF:n hyökkäyksiä. Sen taktiikkana on myös uusien panttivankien kaappaaminen. Hizbullahin valvonnassa on vielä arviolta 170 kylää Etelä Libanonissa.

Shin Bet oli kerännyt tiedustelutietoja kaikista Etelä Libanonin kylistä ja Hizbullahin tukikohdista niissä, mutta tämä aineisto ei turvallisuussyistä ehtinyt IDF:n joukkojen johtajille ennen taisteluja. IDF oli suorittanut simulaatioharjoituksia hyökkäyksistä Hizbullahin joukkoja ja kyliä vastaan, ja ovat todenneet, että simulaatiot toteutuivat lähes täydellisesti todellisuudessa. IDF:n tiedustelu on pystynyt seuraamaan Hassan Nasrallahin keskusteluja ja viestejä joukoilleen. Niistä selviää, että Hizbullah on vaikeuksissa ja myöntää, että tiedustelu pettää pahasti. Niiden mukaan Syyria toimittaa aseita ja ammuksia salakuljetusreittejä pitkin, ja että Iranin vallankumouskaartin upseerit osallistuvat aktiivisesti sekä aseitten salakuljetuksiin että taistelujen johtoon ja ohjusten laukaisuihin.

TEKNOLIGIA SÄÄSTÄÄ IHMISHENKIÄ. IDF:n Merjava-4 tankkia pidetään maailman kehittyneimpänä ja myös turvallisimpana. Yksi Merkava-2 joutui monen sadan kilon pommimiinan kohteeksi jauhautuen palasiksi ja surmaten kaikki neljä jääkäriä. Merkava –4 kierähti ympäri vastaavassa tilanteessa mutta pysyi ehjänä. Miehistöstä yksi kuoli ja muut haavoittuivat. Sen pahin uhkaaja on panssariohjus, joka osuessaan tekee pahaa jälkeä. Rafael-yhtiö on kehittänyt aktiivisen suojelujärjestelmän nimeltä Trophy. Se pystyy muodostamaan vaunun ympärille suojatun alueen sekä paikantamaan ja tuhoamaan minkä tahansa panssaria vastaan ammutun ohjuksen, mitä Hizbullahilla on käytössään. Trophy-järjestelmää ei kuitenkaan ole asennettu Merkava-tankkeihin kustannussyistä.

YKSI HARHALAUKAUS voi sytyttää räjähdysalttiin tilanteen Syyrian kanssa, varoittaa sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin. IDF ampuu ohjuksia ja tykistöllään jatkuvasti Libanonin eteläosassa, ja Hizbullah pyrkii kiihdyttämään tulehtunutta tilannetta tulittamalla raketeillaan Golanin ylänköä. Yksi tällainen raketti, ohjus tai tykinammus voi harhautua Syyrian puolelle, jonka joukot ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa. Yadlin paljastaa, että useat Haifaan ammutuista raketeista ovat venäläistä valmistetta, ne on annettu Syyrialle, joka luovuttaa niitä edelleen Hizbullahille, joka saa suoraa talousapua Iranilta 100 miljoonaa USD vuodessa aseavun lisäksi.

Yadlin kielsi tiedot, ettei IDF olisi ollut tietoinen Hizbullahin pureutumisesta Etelä Libanoniin. Hän totesi, ettei Hizbullah halua käyttää kaikkea rakettiarsenaaliaan nopeasti, vaan hidastelee ja säästää suurimpia ohjuksiaan myöhempää käyttöä varten pidentääkseen konfliktia, koska se on eduksi Syyrialle ja Iranille.

Hassan Nasrallah sanoi äskettäin, että Hizbullah on valmis iskemään ohjuksillaan Haifan taakse.

Aamun tietojen mukaan se ampui yhden Zelzal-ohjuksen viime yön aikana, mutta sen ohjaus ei sattunut kohdalleen, vaan se putosi mereen.

Yli sata Kajusha-rakettia ammuttiin tiistain aikana israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin.

Maalotin ja Karmielin alueille putosi tusinoittain raketteja.

Haifaan iski 16 rakettia tiistain aikana haavoittaen 23 ihmistä.

Yksi mieshenkilö kuoli sydänhalvaukseen päästyään suojahuoneeseen hälytyssireenin alettua soida.

16-vuotias muslimityttö Doa Abbas sai surmansa kotonaan muslimien, druusien ja kristittyjen asuttamassa 18 000 asukkaan Mugharin kylässä lähellä Tiberiasta raketin iskiessä siihen aivan moskeijan vieressä.

TAHALLINEN ISKU, sanoo YK:n pääsihteeri Kofi Annan, IAF:n ohjuksen harhautuessa ja iskiessä UNIFIL:n tukikohtaan Khiamin alueella Etelä Libanonissa eilen. Pääministeri Ehud Olmert soitti keskiviikkoaamuna Annanille Roomaan, jossa tämä osallistuu kansainväliseen Libanonia käsittelevään konferenssiin, ja ilmoitti pahoittelevansa neljän YK:n tarkkailijan tahatonta kuolemaa. Olmert ilmoitti saaneensa shokin Annanin syyttäessä Israelia tahallisesta YK:n henkilökunnan, joukossa yksi suomalainen, surmaamisesta. Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman ilmoitti kauhistuneensa Annanin syytöksestä ja vaati anteeksipyyntöä.

2.        ULKOMINISTERI RICE

USA;n ulkoministeri Gondoleezza Rice käväisi eilen ja edellisenä iltana Israelissa. Hän tapasi sekä pääministeri Ehud Olmertin että puolustusministeri Amir Pertzin ja ulkoministeri Tzipi Livnin. Keskusteluissa ilmeni jo etukäteen tiedetty asia, että länsimaat, joita sunni-muslimien asuttamat arabimaat myötäilevät, ovat päättäneet antaa Israelille lähes vapaat kädet Hizbullahin hoitamisessa. Tämä on eduksi USA:lle, jonka sota Irakissa ei ota loppuakseen eikä tilanne rauhoittuakseen, koska se selkiyttää rintamalinjoja suhteessa Iraniin ja Syyriaan. USA ei halua suoraa konfliktia kummankaan maan kanssa, koska sen kädet ovat täynnä ongelmia muualla. Lisäksi eräs kommentoija kuvaa USA:n ulkopolitiikan puuroutuneen lähes täydellisesti.

Sen mukaan USA:n johdolla ei ole selkeää näkyä eikä ohjelmaa, josta se pitäisi kiinni ja jota se toteuttaisi.

Libanonin  sota antaa aikaa asioitten selvittämiseksi, jos USA:n johdolla on siihen kykyä.

Rice vakuutti, ettei tulitauko ole paikallaan ilman selkeitä päämääriä ja periaatteita ja vakuutta siitä, että se tulee kestämään. Olmert kehui Israelin pystyvän selviytymään rakettitulesta huolimatta. Peretz esitti ideansa kansainvälisen siviiliyksikön perustamiseksi Libanoniin, jolla olisi paremmat edellytykset johtaa maan jälleenrakentamista. Rice painotti siviilien kärsimysten huomioimista ja humanitaarisen avun tärkeyttä.

Rice käväisi myös Ramallahissa, jossa Mukatan hallintokeskus oli eristetty täysin palestiinalaisilta mielenosoittajilta, jotka osoittivat raivonsa USA:ta vastaan. He ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä Hizbullahin riveihin taistelemaan Israelia vastaan. Abbas lupasi yrittää saada korpraali Shalit vapautetuksi.

   3.    NORJALAINEN POLIITTINEN KARIKATYRISTI 

Finn Graff julkaisi heinäkuun 10. päivänä pilakuvansa pääministeri Olmertista natsien kuolemanleirin komentajana, matkien SS majuri Amon Goethia, joka toimi Plaszow-leirin komentajana. Kuva julkaistiin oslolaisessa Dagsbladet-lehdessä. Kuvassa Olmert esikuvansa mukaan on asuntonsa toisen kerroksen parvekkeella, josta hän kiikarikiväärillä tähtäilee vankia, joka sattuu sopivasti tulilinjalle. Kuvaus esitetään vuonna 1993 valmistuneessa Steven Spielbergin Schindlers List elokuvassa.

Simon Wiesenthaal-keskus on esittänyt paheksumisensa Norjan hallitukselle ja sen edustajille ulkomailla.

Juutalaiset vaikuttajat ja johtajat pitävät kuvaa ilmauksena antisemitismin karkeasta nousemisesta.

4.       JUUTALAINEN VASTAUS HIZBULLAHILLE

Vain muutama päivä sitten yli 300 Amerikan juutalaista muutti Israeliin yhtenä ryhmänä.

Eilen tiistaina Ranskasta muutti Israeliin 650 maahanmuuttajan ryhmä. Eräs vastavihitty totesi, ettei ole reilua tulla vain silloin, kun on kaikki on kivaa ja hyvää. Toinen totesi, että kotiin tultaessa ei kysellä onko siellä Hizbullah kyttäämässä raketeillaan. ”Ihmisellä on vain yksi koti, ja juutalaisilla se on Israel.”

Kolmas vakuutti, ettei hän tunne oloaan täällä turvattomaksi, enemmän sitä tuntee Euroopan kaupungeissa.

Tämä siitä huolimatta, että Nasrallah uhkaa tehdä koko Israelin maan turvattomaksi.

Ainoa paha soraääni tähän kotiinpaluun riemuun tuli Olmertin vakuutettua vielä eilen, että uusia juutalaisten asuttamia kyliä ja kaupunkeja tullaan tuhoamaan ja niiden juutalaiset asukkaat karkottamaan kodeistaan.

Jotkut eivät näytä oppivan millään.

HIZBULLAHIN TERRORISTIT järjestivät väijytyksen IDF:n Golani- ja Egoz-ryhmien sotilaille. He ampuivat RPG-kranaateja kiivaan kivääritulen säestämänä haavoittaen 10 sotilasta, joita ei ole voitu evakuoida tulituksen jatkuessa. IDF jätti Hizbullahin terroristeille avoimen käytävän poistua kaupungista, ja 15 autokuormallista teki niin, mutta osa heistä jäi kaupunkiin ja järjesti kuolemanloukun IDF:n sotilaille Bint Jbailissa. Taistelut jatkuvat edelleen.

Haifaan ammuttiin useita raketteja, kuten useisiin toisiinkin Galilean kaupunkeihin, keskiviikkoaamun aikana. Yksi asukas haavoittui vakavasti raketin osuessa lähelle hänen autoaan, joka syttyi tuleen.