Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 27.09.06

1.        ISRAEL

Israelin Norjan suurlähettiläs Miryam Shomrat sohaisi ampiaispesää kritisoidessaan Norjan kuningashuonetta siitä, ettei se ollut antanut anteeksipyytävää lausuntoa Oslon juutalaista synagogaa vastaan tehdyn hyökkäyksen, suurlähetystörakennuksen pommittamisen ja suurlähettilään murha-suunnitelmien johdosta. Shomrat pyysi anteeksi tahdittomuuttaan, mutta se ei Norjan virallisen johdon mielestä ole riittävä. Shomrat ei ehkä tiedostanut, että Norjan kuningashuonetta pidetään koskemattomana ja ettei sen velvollisuuksiin eikä tapoihin kuulu puuttua tämänlaatuisiin asioihin. Ne hoitaa Norjan hallitus.

Norjan vähäinen juutalaisyhteisö on myös kauhuissaan suurlähettilään lausunnosta, jossa hän kritisoi myös suosittua kirjailijaa Jostein Gaarderia. Gaarden totesi joku viikko sitten lehdistölle, ettei Norja enää tunnusta Israelia. Norjalaiset vaikuttajat ja entiset diplomaatit ovat tuominneet Shomratin lausunnon sopimattomana.

IDF:N VETÄYTYMINEN LIBANONISTA näyttää siirtyvän tulevaisuuteen. Suunnitelmien mukaan sen piti vetää jäljellä olevat sotilaansa pois ennen Jom Kippuria. Viivytys johtuu siitä, ettei Libanonin eteläosaan sijoitetun runsaan 5000 YK:n sotilaan tehtävämäärittely ole selvillä. Näitten UNIFIL-joukkojen komentaja kenraalimajuri Alain Pellegrini tulkitsee joukkojensa tehtävät pelkästään tarkkailuksi ja raporttien laatimiseksi, mikä on saanut Israelin armeijan johdon päättelemään, ettei UNIFIL:n toimiin voi luottaa. IDF:n Libanonin joukkojen ja UNIFIL:joukkojen johto tapasi toisensa UNIFIL:n Naqouran päämajassa, mutta yhteistä linjaa ei löydetty. Israelin mielestä UNIFIL:n tulkinta tehtävistään Libanonissa on ristiriidassa aikaisempien tulkintojen ja yhteisymmärryksen kanssa. Israelin puolustusministeri Amir Peretz ennustaa, että IDF vetäytyy alueelta ensi viikon loppuun mennessä. Olmert puolustaa Pellegrinin kantaa, mutta YK:n edustajat New Yorkissa katsovat, että UNIFIL-joukot voivat puuttua asioihin voimalla, jos ne katsovat sen tarpeelliseksi, kuitenkin siten, että se toimii yhteistyössä Libanonin armeijan kanssa. Peretzin mukaan Hizbullahin aseistettuja joukkoja ei ole nähty Libanonin eteläosassa. Tämä johtuu siitä, että heidän aseensa ovat valmiina bunkkereissa, jonne he ajavat moottoripyörillään kylistä saatuaan käskyn kännykän kautta.

LIBANONIN SODAN tutkimukset jatkuvat. Korkeimman johdon jälkeen tulilinjalle ovat joutuneet divisioonien komentajat, joiden syytetään istuneen sodan aikana näyttöpäätteittensä ääressä eikä siellä, missä sotilaat taistelivat ristiriitaisten käskyjen mukaan riittämättömin varustein puutteellisesti koulutettuina. Kuten saattaa arvata, korkein johto pyrkii vierittämään syyt epäonnistumisesta alemmalle johtoportaalle, jota uhkaa irtisanomiset ja muut rangaistustoimet, joitakin uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi.

MINISOTAA LÄNSIMUURILLA. Uuden vuoden rukousten aikana juutalaisten pyhimmällä paikalla, jonne heillä on oikeus kokoontua, uskonnolliset juutalaiset suorittivat rituaalirukouksia, joitten yhteyteen kuuluu shofar-torven ensin pitkä puhallus, sitten 30 ja myöhemmin 10 lyhyttä puhallusta, lopussa pitkä puhallus. Paikkaa vartioivat poliisit kävivät huomauttamassa ensimmäisten puhallusten aikana, mutta seuraavien puhallusten aikana poliisit alkoivat raahata puhaltajaa poliisiautoonsa. Koska miehen rukous oli kesken, hän rituaalin mukaisesti piti jalkojaan yhdessä, kuten kaikki muutkin rukoilijat, eikä voinut tehdä vastarintaa kuten eivät muutkaan rukoilijat. Poliisit raahasivat miehen maata pitkin autoonsa, pidättivät hänet ja takavarikoivat hänen erikoisvalmisteisen shofarinsa palauttamatta sitä. Poliisi väittää, että mies oli jo lopettanut rukouksensa. He myös väittävät, että eräs musliminainen oli valittanut poikansa pelästyneen shofar.torven puhalluksesta. Muslimit kuuluttavat rukoustensa alkamisesta räikeillä kovaäänisillä.

Poliisi syyttää miestä hyökkäyksestä poliisin kimppuun ja epäjärjestyksen aiheuttamisesta. Poliisi käytti väkivaltaa myös toisia apuun rientäneitä juutalaisia kohtaan. Poliisi kiistää silminnäkijöitten todistukset aiheettomasta väkivallasta. Sefardi-juutalaisten äänettömän Amidah-rukouksen aikana ei saa liikkua eikä puhua ääneen. 20-vuotias Eliyahu Kleiman oli suorittamassa tätä rukousta poliisin keskeyttäessä hänet.

SDEROT UNOHDETTU. Gazan rajan läheisyydessä sijaitseva Sderotin kaupunki, joka on joutunut toistuvien Kassam-iskujen kohteeksi, valittaa, että hallitus on unohtanut kaupungin keskittyessään  maan pohjoisosaan.

Tiistaiaamuna kaksi rakettia iskeytyi 15 sekuntia hälytyssireenin varoituksen jälkeen kaupungin keskustaan. Yksi raketeista iski liikenneympyrään. Raketin sirpaleet haavoittivat naissotilasta vatsaan ja useita muita ihmisiä joutui shokkitilaan. Toinen raketti osui asuintalon pihaan vaurioittaen taloa ilman henkilövahinkoja. Raketit aiheuttivat useita sähkökatkoksia eri puolilla kaupunkia. Asukkaat ihmettelevät, miten koululapset voivat kokoontua tunneilleen. He kertovat käyttävänsä rahoittavia pillereitä ahdistuksensa vähentämiseksi. Vaikka kouluja onkin vahvistettu raketti-iskujen varalta, kadut, liiketilat ja teollisuuslaitokset ovat suojattomia.

MILJOONA RYPÄLEPOMMIA LIBANONISSA, väittävät YK:n miinanraivaajat. IAF käytti näitä pommeja iskuissaan Hizbullahin bunkkereita ja tukikohtia vastaan. Pommi hajoaa ennen putoamistaan maahan sadoiksi pieniksi pommeiksi, joiden oletetaan räjähtävän iskiessään maahan, mutta kaikki eivät räjähdä.

Jos arvio pitää paikkansa, räjähtämättömiä rypälepommeja on kolme kertaa enemmän kuin aluksi arvioidaan. Pommiuhan vuoksi suurta osaa kodeistaan paenneista asukkaista ei päästetä asuinsijoilleen ennen pommien löytämistä ja tekemistä vaarattomiksi. IDF:n mukaan pommeja voidaan käyttää sotatilanteessa. YK on tähän mennessä tehnyt 30 000 rypälepommia vaarattomiksi.

2.        PALESTIINA

Mahmoud Abbasin ja Ismail Haniyehin väliset keskustelut yhteishallituksen muodostamiseksi ovat keskeytyneet eikä tiedetä, miten tästä edetään. Abbas matkusti tänä aamuna Egyptiin neuvotellakseen sen johdon kanssa syntyneestä tilanteesta.

EGYPTIN KÄRSIVÄLLISYYS alkaa loppua keskustelujen soutamisesta ja huopaamisesta johtuen.

Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman lähetti kovasanaisen kirjeen Hamasin Damaskoksessa asuvalle johtajalle Khaled Mashaalille vaatien tätä vapauttamaan IDF:n sotilaan Gilad Shalitin välittömästi ja tukemaan Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostamista. TV-kanava 10:n eilisen uutisen mukaan kirjeessä paljastetaan, että IDF tulee aloittamaan sotilasoperaation Hamasin johtoa vastaan, jos edistystä ei tapahdu. Palestiinalaiset sanovat tietävänsä kirjeestä, mutta siihen ei sisälly uhkauksia.

HIZBULLAHIN TAKTIIKKA Libanonissa on saanut lujan jalansijan palestiinalaisten keskuudessa. Jerusalemin Heprealaisen yliopiston Harry S Trumanin instituutin tekemän mielipidetiedustelun mukaan 63 % kannattaa ajatusta, että palestiinalaisten tulisi omaksua Hizbullahin käyttämä taktiikka ampumalla raketteja israelilaisiin kaupunkeihin. Vain 35 % vastusti sitä. Vuonna 2000 ideaa kannatti 65 %, 27 % vastusti. 57 % palestiinalaisista kannattaa hyökkäyksiä israelilaisia vastaan vihreän linjan sisällä (Israelissa) ja 75 % kannattaa panttivankien kaappaamista. Tulitaukoa Israelin kanssa kannattaa 77 %, 74 % uskoo, etteivät palestiinalaiset voi saavuttaa poliittista ratkaisua Israelin kanssa vain väkivallan kautta.

ISRAELILAISISTA 67 % kannattaa neuvotteluja palestiinalaisten. Keskusteluja Hamasin hallituksen kanssa, jossa Fatah ei ole mukana, kannattaa 56 % ja 43 % vastustaa.

Henkilökohtaisia tiedusteluja tehtiin 1270 Gazan ja Länsirannan palestiinalaiselle, puhelimella haastateltiin 500 Israelin juutalaista ja 401 Israelin arabia. Virhemarginaali 3 %. 

3.        UUTTA ENERGIAA

Weizmann Tiedeinstituutin Rehovotin instituutti on aloittamassa kunnianhimoisen projektin vaihtoehtoisten energialähteitten hyödyntämiseksi. Tämä on tutkijoitten mukaan välttämätöntä maapallon öljyvarojen huventuessa eikä fossiiliperäisten polttoaineitten käyttäminen ole järkevää niitten saastuttavan vaikutuksen vuoksi. Toisaalta ihmiskunnan elintaso nousee, mikä aiheuttaa energian tarpeen 60 %:n kasvun vuoteen 2030 mennessä. JPostin asiaa käsittelevä artikkeli ei kerro, mitä energialähteitä tutkimus tulee käsittelemään, mutta tuulivoima, vuorovesivaihtelut ja aurinko lienevät kohteina.

4.        UUTISOTSIKOITA

Palestiinalainen media pitää paavia ylimielisenä, tyhmänä ja rikollisena, jota Allah tulee rankaisemaan.

Palestiinalainen saarnamies Abu Sager, joka on Gazan Jihadia Salafia Islam järjestön johtaja, kertoo, että paavi Benedict XVI on ristiretkeläisten presidentin George W Bushin lemmikki, jonka tarkoituksena on jatkaa ristiretkiään muslimeja vastaan. Sagerin mielestä keskusteluja paavin kanssa voi jatkaa vain siltä pohjalta, että hän haluaa kääntyä islaminuskoon. Paavi on ristiretkimentaliteetin hengellinen ja uskonnollinen siipi, ja sellaisena vaarallinen Troijan hevonen. Vaikka paavi on vakuuttanut hyvää tahtoaan eikä halunnut loukata ketään puheellaan, Islamin Konferenssi, johon kuuluu 56 islamilaista maata, vaativat paavilta kunnollista anteeksipyyntöä eikä selittelyjä. (www.worldnetdaily.com)

SHIN BET JA SOTILAAT saivat estettyä itsemurhaiskun tuhottuaan eilen löytämänsä 10 kg:n pommivyön Nablusin lähellä olevan Balatan pakolaisleirin erään talon takapihan roskatynnyrien joukosta.

IAF hajotti asuintalon Gazassa, jossa tiedustelun mukaan oli asevarasto. Talo kuului tunnetulle salakuljettajalle ja talon asukkaita varoitettiin ennen iskua. Lapsia oli kuitenkin kerääntynyt talon raunioitten lähelle iskun jälkeen ja 14-vuotias tyttö kuoli IAF:n toisesta ohjuksesta samaan taloon, useita muita haavoittui. PA:n poliisi löysi kaksi salakuljetustunnelia Siinaille, toinen oli 25 m maan pinnan alla, toinen oli vasta rakenteilla.

BELGIALAINEN  haitek-firma U2U katkaisi suhteensa israelilaisten yhtiöitten kanssa väittäen Israelin tekevän sotarikoksia Libanonin alueella ja siksi, että sillä on apartheidhallitus. Yhtiö harjoittaa tuotekehittelyä ja neuvontaa. Yhtiö kieltäytyi yhteistyöstä israelilaisten yhtiöitten kanssa.