Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 27.12.06

KASSAM-RAKETTITULI jatkuu esteettä. Eilen illalla 21.00 aikoihin kaksi 14-vuotiasta koulupoikaa oli tulossa kotiinsa Sderotin kaupungissa opiskeltuaan koulussa seuraavana päivänä olevaa koetta varten. Lähellä kotia raketti iski heidän lähelleen haavoittaen toista heistä jalkoihin ja toista vaarallisesti eri puolille kehoa. Hänen tilansa on hengenvarallinen. Kolme muuta ihmistä joutui shokkiin. Yksi asuintalo ja auto kärsivät pahoja vaurioita. Sderotin asukkaat ovat katkerina todenneet, ettei heitä enää lueta Israeliin kuuluviksi.

Yksi Kassam-raketti, nimeltään Quds-3, ammuttiin Ashkelonin teollisuusalueelle, lähelle varastoja, joissa säilytetään vaarallisia aineita. Raketti oli Quds-prikaatin ilmoituksen mukaan keskimatkan raketti.

PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz on useaan kertaan vaatinut hallitusta sallimaan vastaiskut, mutta se vanha jääräpää Olmert toteuttaa omaa politiikkaansa, tai liiketointaan, kuten eräs kommentoija totesi, eikä siinä joittenkin ihmisten kärsimykset merkitse mitään.

Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa tuhoisan raketin, yhden yli kuudesta kymmenestä ”tulitauon” aikana ammutusta. Eilisen tiistain aikana Gazasta ammuttiin seitsemän rakettia Israeliin.

HAMASIN terroristit ovat salakuljettaneet Gazaan Sam-7 ilmatorjuntaohjuksia ja polttoainetta niihin. Israelin tiedustelun mukaan heillä on viitisenkymmentä SA-7 ohjusta, joilla voi tuhota lentokoneita.

EGYPTIN VIRANOMAISET ovat ennustaneet, että korpraali Gilad Shalitin vapauttaminen on vain muutaman päivän asia. Pääministeri Ehud Olmert tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin ensi viikolla.

Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheit saapuu tänään Israeliin, ja hänellä lienee tuoreita tietoja vankienvaihdosta.

Olmertin odotetaan ensi viikonvaihteen aikana päättävän, suostuuko hän palestiinalaisten vankien vapauttamiseen ennen muslimien keskiviikon uhrijuhlaa Id al-Adha. Olmertin ja Mubarakin tapaamista on suunniteltu ensi viikon torstaiksi Sharm e-Sheikissä, ensimmäinen kesäkuun jälkeen.

Käytettävissä olevien tietojen mukaan ensivaiheessa vapautettaisiin sata vankia Shalitin vapauttamisen yhteydessä, kolme sataa myöhemmin ja viimeisessä vaiheessa tuhat vangittua palestiinalaista. Yksi kiistaa aiheuttanut kysymys on vapautettavien henkilöllisyys, joista Marwan Barghouti on yksi. Toinen on israelilaisia askarruttanut eettinen kysymys: Eikö poliittinen päätös murhista tuomittujen vankien vapauttamisesta tee koko Israelin oikeuslaitoksen naurunalaiseksi? 

Ulkoministeri Gheitin vierailun aikana keskustellaan Gazan ja Egyptin välisen salakuljetuksen lopettamisesta. Egypti haluaisi lisätä rajajoukkojaan 14 km:n pituiselle rajalle siellä olevien 750 miehen lisäksi, mutta Israelin mukaan joukkojen lisääminen ei lisää valvonnan tehokkuutta, vaan tahto ja halu.

Sen sijaan Israel ei halunne tehdä numeroa sunnuntaina Egyptin parlamentille esitetystä juridisesta tulkinnasta, että Eilat on Palestiinan maata.

ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ jahkailee edelleen, mitä Syyria tarkoittaa tarjotessaan keskusteluja Israelin kanssa. Päällimmäiseksi näyttää nousevan kanta, että Syyria haluaa keskusteluja välttääkseen sille kiusallisia kansainvälisiä tutkimuksia ja sille asetettuja vaatimuksia. Mutta rauhaa Syyria ei ministeriön mielestä välttämättä halua. Syyria ja Israel ovat vuoden 1973 sodasta lähtien muodollisessa sotatilassa.

Ulkoministeriö ihmettelee: jos keskustelut aloitetaan, mitä Israel niistä hyötyy? Syyrian ei uskota luopuvan sekaantumisestaan Libanonin sisäisiin asioihin, ei karkottavan Damaskoksessa majailevia terrorijohtajia eikä lopettavan Hamasin ja Hizbullahin tukemista, rahoittamista, kouluttamista ja aseistamista.

Syyria luetaan USA:n määritelmän mukaan pahan akseliin, joka alkaa Iranista. USA on kieltänyt kaiken kanssakäymisen Syyrian kanssa. Israelin ja USA:n välit ovat huonot ”hävityn” Libanonin sodan seurauksena.

Debkafile kertoi USA:n siirtäneen asetoimituksiaan Israeliin kolmella kuukaudella.

ISRAELIN PARLAMENTIN TALOUSVALIOKUNTA hyväksyi ensi vuoden budjetin 283 miljardia NIS äänin 10 puolesta neljä vastaan. Vaikka sen nopean käsittelyn puolesta pidettiin kauniita puheita vetoamalla kansalliseen etuun, Labour-uskolliset murisivat, että siinä menivät puolueen hyvät aikomukset. Mutta eipä tätäkään hyväksymistä voitu saada aikaan ilman poliittista hyötyajattelua: Olmert lupasi Labourille hyvinvointi-ministeriön, huhujen mukaan Labourin Knesset-ryhmän puheenjohtajalle Yoram Marcianolle, joka on yksi budjetin arvostelijoista. Jasser Arafatin pääsy Israeliin ostettiin ministeripaikalla ja valkoisella Subarulla, nyt budjetin hyväksyminen ostettiin ministerin paikalla ja valkoisella Volvolla.

POLIISI PIDÄTTI laajan autovarasliigan, johon kuului 18 jäsentä. TV-kanava kakkosen uutisen mukaan varas tunkeutui varastettavaan autoon, ja asensi siihen liigan kehittämän oman atk-järjestelmän valmistamansa työkalun avulla. Tällä pystyttiin eliminoimaan autoon asennettu hälytysjärjestelmä.

Koska Israelista Länsirannalle joutuu useimmiten kulkemaan tarkastuspisteen läpi, varasliiga kehitti järjestelmän, jolla se pystyi selvittämään tämän ongelman. He lähettivät paikalle tarkkailuauton, joka tutki, oliko poliiseja lähettyvillä. Toinen mies oli tarkastuspisteessä, joka antoi merkin ajaa pisteen kautta.

Varasliigan jäsenet asuivat Itä Jerusalemissa, mutta sen hermokeskus sijaitsi Ramallahissa.

MYRSKYINEN SÄÄ aiheutti eilen useita liikenneonnettomuuksia. ja useissa paikoissa tulvavesi pääsi talojen kellareihin ja alempiin kerroksiin. Tiistain aikana kuoli kaksi ja useita kymmeniä ihmisiä loukkaantui eri puolilla maata, mutta erikoisesti pohjoisessa ja rannikolla.

Myrsky jatkui viime yön ajan kovan ukkosen ja salamoinnin seuraamana. Koirat olivat kauhuissaan etsien turvaa pommisuojasta tai pesuhuoneista ja tunkien ihmisten vuoteisiin.

Sään ennustetaan jatkuvan kylmänä, tuulisena ja sateisena useita päiviä. Pohjoisessa satoi lunta Tzfatin alueella, Golanilla ja Samarian pohjoisosassa.

Lumisateitten uskotaan leviävän Jerusalemin alueelle keskiviikon aikana ja jatkuvan torstaina ehkä pienen tauon jälkeen. Lämpötila on Jerusalemissa pudonnut kolmeen C-asteeseen ja laskee edelleen. Lunta ennustetaan kerääntyvän Jerusalemin alueella kuutisen senttiä.

PUOLUSTUSMINISTERIÖ hyväksyi pitkän jahkailun jälkeen Jordanjoenlaaksoon suunnitellun uuden siirtokunnan rakentamisen Gazan alueelta karkotetuille pakolaisille, yli vuosi sen jälkeen, kun heidän kotinsa Gush Katifissa tuhottiin. IDF:n mukaan rakentaminen ei riko kansainvälisiä lakeja. Alue toimi aiemmin armeijan  tukikohtana.

ISRAELIN KORKEIN OIKEUS käsittelee anomusta, jolla kaksi palestiinalaista kylää saataisiin vapaaehtoisesti muuttamaan kauemmas länteen, sillä rakennettu turva-aita erottaa ne yhteyksistä palveluihin, sukulaisiin ja tuttaviin aidan takana. Kolme muuta kylää jäivät aidan itäpuolelle, mutta heidänkin oikeuksiaan aita leikkaa, sillä heidän maitaan jäi sen taakse.

Turva-aita rakennettiin Alfei Menashe juutalaisen kylän suojaksi. Palestiinalaisten kylien siirto länteen saisi ne lähelle palveluita Israelin puolelta.

ISRAELIN HALLITUS antoi keskiviikon istunnossaan IDF:lle ohjeet suorittaa rajoitettuja täsmäiskuja esim. Kassam-rakettimiehistön eliminoimiseksi, mutta vakuuttaa samalla jatkavansa tulitaukoa.

EGYPTIÄ VOI UHATA Irakin tapainen sisällissota, ennustaa Middle East Research Institute tutkimustensa tuloksena. Tämän voi aiheuttaa shia-muslimien vaikutuksen kasvu, mikä Iranista on leviämässä Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin ja palestiinalaisalueille. Egypti on sunni-enemmistöinen.

PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh on tiettävästi pyhiinvaellusmatkalla Mekkaan. Hänen odotetaan poikkeavan Jordaniassa, jonka kuningas Abdullah II kutsui hänet palatsiinsa ilman PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia, jota hän pitää merkityksettömänä. Abdullah II pahoitti mielensä, kun Abbas saapui Ammaniin yksin, vaikka kutsu oli osoitettu myös Haniyehille.

KUNINGAS Abdullah on Debkafilen uutisen mukaan pessyt kätensä Olmertin ja Abbasin välisestä tapaamisesta, koska hänen mielestään Hamasin johto olisi pitänyt ottaa siihen mukaan. Tällä hän halunnee osoittaa arabimaailmalle, miten palestiinalaiskysymystä tulee käsitellä.