Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 28.02.07

HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal, joka neuvotteli Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa tiistaina, on Lavrovin ilmoituksen mukaan suostunut lopettamaan hyökkäykset ja raketti-iskut Israelia vastaan. Lavrov kertoi median edustajille hyväksyneensä Hamasin ja Fatahin välisen Mekkan sopimuksen, koska ”se osoitti viisautta, järkeä ja vastuullisuutta Palestiinan kansan edessä”. Hän vakuutti Venäjän tekevän kaikkensa, jotta tämä sopimus toteutetaan käytännössä ja että se tehdään sitovaksi mukaan lukien boikotin poistaminen. Mashaal ei itse kertonut medialle lupauksestaan lopettaa hyökkäykset Israelia vastaan.

Israelissa vieraileva EU:n ulkomaan suhteitten ja naapuruussuhteitten komissaari Benita Ferrero-Waldner kertoi eilen medialle, että kansainvälisen yhteisön täytyy työskennellä aktiivisesti ja palestiinalaisia täytyy tukea, etteivät mahdollisuudet rauhaan katoa täysin. Hän kuitenkin lisäsi, että EU:n mahdollisuudet riippuvat uuden PA:n hallituksen ohjelmasta ja toimista.

FERRERO-WALDNER ylisti Mahmoud Abbasia ”todelliseksi rauhankumppaniksi”, mutta totesi, että onko uusi PA:n hallitus rauhankumppani, jonka Israel voi hyväksyä, riippuu siitä, miten se reagoi rauhanperiaatteisiin, jotka ”presidentti” Abbas itse ja kvartetti ovat asettaneet. Hän vakuutti olevansa vahvasti kvartetin asettamalla linjalla, vaikka kapinallisia ääniä tulee Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta, jotka Venäjän ohella ovat osoittaneet myöntyvyyttä uutta hallitusta kohtaan. Ferrero-Waldner ei halunnut kritisoida eikä arvioida Mashaalin vierailua Venäjällä, mutta totesi Venäjän ulkoministeri Lavrovin toimivan kuten hänkin vakuuttaessaan: ”Ohjeemme Hamasille, jonka annoimme tänään myös Mashaalille, on jatkaa kansainvälisen kvartetin asettamien periaatteitten suuntaan, joihin kuuluu Israelin tunnustaminen.”  Lavrov vakuutti medialle tavattuaan Mashaalin pyrkivänsä juuri tähän. Tämä miellyttää myös Israelin hallitusta, koska se ei aiheuta säröä Israelin ja Venäjän välisiin suhteisiin.

YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon, jolla oli sovittu keskustelut Shimon Peresin kanssa, totesi puhuttuaan puhelimessa Peresin kanssa tämän jouduttua perumaan tapaamisen Israelin yleislakon hälyttämänä, ”ettei Mekkan sopimus ole täydellinen vaan vaatii vielä paljon työtä mutta on merkittävä positiivisena pyrkimyksenä Hamasin sisällä”. Hän tähdensi Israelin tunnustamisen tärkeyttä keskustelujen edistymiseksi.

MASHAAL puolestaan totesi eilen Moskovassa, että Hamasilla on useita ehtoja Israelin tunnustamiseksi:

Ensimmäiseksi Israelin tulee lopettaa palestiinalaisten alueitten miehityksensä ja Palestiinan kansan kärsimykset. ”Kun Israel tekee tämän, Palestiinan kansa tekee asenteensa selväksi”.

Hamasin ideologian mukaan koko ”Palestiinan maa” Jordanjoesta Välimereen on miehitettyä aluetta.

Toiseksi palestiinalaisten kärsimykset johtuvat ennen kaikkea palestiinalaisten keskinäisistä valtataisteluista ja klaanien välisistä erimielisyyksistä ja siitä, ettei valtavaa ulkomaista tukea ohjata kansan elintason korjaamiseen vaan sotilaalliseen varustautumiseen, runsaasti ylimitoitettujen ”turvallisuus-joukkojen” kouluttamiseen ja aseistamiseen ja vastaaviin toimiin, jotka eivät nosta kansan elintasoa.

ISRAELIA UHKAAVA YLEISLAKKO siirtyi viime hetkellä pääministeri Olmertin luvattua ammattiliitto Histadrutille aloittavansa henkilökohtaisesti hoitaa työntekijöitten maksamattomien palkkojen asiaa, jonka 

paikallisviranomaiset olivat laiminlyöneet. Histadrutin pääsihteeri Ofer Eini totesi, että tämä on ensimmäinen kerta, kun hallitus ottaa omakohtaisen vastuun maksamattomien palkkojen ongelmasta. Olmert ei kuitenkaan reagoinut ammattiliiton vaatimukseen tilittää välittömästi varoja 30 kunnalle ja 16 uskonnolliselle neuvostolle palkkojen maksamiseksi. Israelin työoikeus, joka edellisen uhkaavan yleislakon edellä kielsi lakon laittomana, ei tällä kertaa halunnut puuttua asiaan. Eilen Israelin Sähköyhtiön (IEC) työntekijät aloittivat kaksipäiväisen vastalauselakon hallituksen suunnitelmille yhtiön rakenteellisista muutoksista.

ISRAEL BEITEINU (Israel Kotimme) asetti ehdolle turismiministerin virkaan kansanedustaja Esterina Tartmanin. Nyt on kuitenkin paljastunut, että Tartmanin esittämät akateemiset loppututkinnot ovat olemattomia, ainakin sen mukaan, mitä niistä tiedetään. Asia on erittäin hämmentävä Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja, strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Liebermanille, jonka suunniteltu keskiviikon päiväjärjestys sekoittui pahan kerran. Hänen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle aikomansa alustus jää pitämättä, sillä hänen tulee tänään päättää, mitä tehdä Tartmanin kanssa. Tartman oli yksi puolueen perustajajäsenistä, Liebermanin mukaan läheinen työtoveri ja ”sopiva ministerin virkaan”.

Kansanedustajien enemmistö näyttää vastustavan Tartmanin ministerinimitystä, ovatpa jotkut asettaneet kyseenalaiseksi hänen sopivuutensa toimia kansanedustajana, jos hän osoittautuu sarjavalehtelijaksi.

PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz uhkaa särkeä hallitusyhteistyön Kadiman kanssa, jos oikeusministeri Daniel Friedmanin esittämä lakiuudistus korkeimman oikeuden vallan rajoittamiseksi toteutuu.

Friedmanin lakiesitys, jonka hän aikoo tuoda hyväksyttäväksi ensi viikolla, rajoittaisi korkeimman oikeuden valtaa tehdä tyhjäksi Knessetin vahvistamia lakeja, koska se rikkoo peruslakia. Toisetkin Labour-ministerit sanoivat vastustavansa lakia, mutta kritisoivat Peretzin tapaa esittää jatkuvia uhkavaatimuksia. Israelin oikeuslaitoksen väitetään edustavan vasemmiston valtaa ja korkein oikeus on sen tukevin pylväs.

POLIISI PIDÄTTI EILEN rabbi Yisrael Arielin, jota pidetään oikeistolaisena ja joka toimi Yamitin rabbina.

Rabbia syytetään siitä, että hän esitti tammikuussa muutamien toisten rabbien kanssa halachaan perustuvan lausunnon koskien Israelin keskiosien vastaavan komentajan kenraalimajuri Yair Naveh´ea. Rabbit kuuluvat äskettäin uudelleen perustettuun sanhedriniin, juutalaiseen hallituselimeen. Rabbit esittivät lausunnossaan, että Naveh oli osoittautunut petturiksi tai ilmiantajaksi, hepreaksi moser, antaessaan juutalaisille siirtolaisille kieltoja asua kotonaan määrätyissä paikoissa Juudeassa ja Samariassa. Moser tarkoittaa myös henkilöä, joka siirtää toisen omaisuutta tai ilmiantaa henkilön viholliselle. Maimonideen opetuksen mukaan sellainen henkilö voidaan oikeutetusti surmata missä tahansa, jopa aikana, jolloin viranomaisilla ei ole lupaa toteuttaa kuolemantuomiota, kuten oli Rooman vallan aikana.

Rabbiinisen tuomioistuimen presidentti rabbi Ariel, joka johtaa Temppeli-instituutiota Jerusalemissa, allekirjoitti lausunnon Navehea vastaan, kuten rabbit Reuven Hass, Yehuda Edri, Ido Elbo ja Bar Ilan yliopiston professori Hillel Weiss. Gazan evakuoinnin aikana Ariel kehotti sotilaita kieltäytymään tottelemasta esimiestensä käskyjä, minkä johdosta hänet pidätettiin silloin epäiltynä kapinan lietsomisesta.

ISRAEL VAATII, että Hizbullahin laiton aseitten kuljettaminen Syyriasta on lopetettava. Ensi askeleena on tarkoitus pyrkiä diplomatian kautta muuttamaan YK:n Unifil-joukkojen mandaattia siten, että niillä on oikeus takavarikoida Hizbullahin laittomat asekuljetukset Syyrian rajalla.

PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz vihjaisi Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa, että Israel joutunee tunkeutumaan Gazan alueelle, koska Hamas ja muut terrorijärjestöt aseistautuvat ilman valvontaa ja esteitä salakuljettaen aseita Siinailta.

ISRAELIN RAJAPOLIISIT surmasivat eilen Jeninissä Islamic Jihadin komentajan ja kaksi hänen apulaistaan. Yksi rajapoliisi haavoittui operaatiossa.

IDF:N OPERAATIO HOT WINTER Nablusissa näyttää tällä hetkellä laantuneen.

HAARETZIN MUKAAN 1600 vuoden jälkeen uudelleen herätetty sanhedrin aikoo virittää henkiin muinaiset Temppelin uhritoimitukset. Rabbi Adin Steinsaltzin johtama sanhedrin aikoo hankkia lammaslauman uhritoimituksia varten, joita se toivoo voivansa suorittaa jossakin lähellä Temppelialuetta. Järjestö suoritti vuosia sitten symbolisen uhrin Givat Hananyan vuorella Jerusalemin Abu Tor kaupunginosassa, josta on näköala Temppelialueelle. Silloin uhrattiin tekoalaisen miehen lahjoittama nuori vuohi.

KUNNIAMURHAT Gazan alueella ovat nostaneet asukkaitten ja naisjärjestöjen huolestuneisuuden.

Viimeisen 24 tunnin aikana löydettiin kolmen naisen ruumiit.

Neljän lapsen 35-vuotiaan äidin luotien repimä ruumis löydettiin Gazan rantahietikolta. Hänestä löydettiin ainakin 13 luodin reikää eri puolilta kehoa.

Kaksi muuta oli surmattu erikseen ja heidän luotien repimät ruumiinsa löydettiin myöhään maanantai-iltana.

Viranomaiset ovat arvioineet, että tapaukset ovat omaisten suorittamia ns. kunniamurhia.

Gazan ja Länsirannan alueilla tehdään vuosittain ainakin 25 kunniamurhaa, jotka viranomaiset rekisteröivät.

Naisjärjestöt sanovat, että Gazassa eletään kuin viidakossa, koska turvallisuusjärjestöt eivät puutu näihin miespuolisten perheenjäsenten suorittamiin perheen naisiin kohdistuviin murhiin, koska he ”ymmärtävät syyn.”

Tuntemattomat pyssymiehet räjäyttivät pommin tri Ali Sharifin kodin ulkopuolella. Sharif luennoi Islamilaisessa yliopistossa Gazassa. Hän kuuluu Hamasin kannattajiin.

Rafahissa Hamasin pyssymiehet kaappasivat 25-vuotiaan Fatahin aktivistin Raed Kashrahin.

FATAHIN EDUSTAJA syytti Hamasin johtaman maatalousministeriön sanoneen irti lähes 1000 palestiinalaista vartijaa, jotka valvoivat israelilaisten jättämiä kasvitarhoja Gazassa. Fatah syyttää, että vartijoitten paikalle palkattiin Hamasin kannattajia.

Abbasin neuvonantajana ja turvallisuusjoukkojen johtajana tunnettu Muhammad Dahlan epäilee, että suunniteltu Fatahin ja Hamasin yhteishallitus pystyy saamaan lain ja järjestyksen aikaan Gazassa. Dahlan vaatii ”turvallisuusjoukkojen uudelleen organisointia itsenäisellä ja ammattimaisella perustuksella”.

KESKIVIIKKOAAMUN  aikana kuusi Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Sderotin ja Ashkelonin alueille. Ne aiheuttivat jonkin verran tuhoa, mutta ei ihmisvahinkoja.