Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 28.06.06

1.        ISRAELIN JOUKOT MENOSSA GAZAAN

IDF:n joukot aloittivat aamulla tunkeutumisen Gazan alueelle Olmertin asettaman 48 tunnin odotusajan mentyä umpeen, jonka sisällä kaapattu IDF:n sotilas piti palauttaa.

Tiedot tilanteesta ovat vielä kovin niukkoja, mutta armeijan tarkoituksena lienee jakaa Gazan alue kahteen tai kolmeen osaan, kuten se on tehnyt aiemminkin. IAF:n koneet ovat hyökänneet ainakin siltoja ja voima-asemaa vastaan. IDF:n taktiikkana lienee alkuvaiheissa välttää hyökkäyksiä asutuskeskuksiin.

Palestiinalaiset varustautuivat odotettavissa olevaan hyökkäykseen sulkemalla kaupunkien katuja soralla ja hiekalla ja asettamalla niihin pommeja ja miinoja.

2.        PRC KAAPPASI TOISEN ISRAELILAISEN

Palestiinan vastarintakomitea (PRC) ilmoitti maanantaina vähän ennen puolta yötä kaapanneensa israelilaisen Samariassa. 18-vuotias yeshiva-opiskelija Eilyahu Asheri on ollut kateissa maanantai-illasta lähtien. Hänen isänsä teki ilmoituksen poikansa katoamisesta vasta tiistaina, koska hän luuli poikansa olevan Neveh Tzuf-opistossaan Itamarissa. Asheri oli odotellut peukalokyytiä kotiinsa Ranskalaiselta kukkulalta Jerusalemissa. PRC:n edustaja Abu Abir ilmoitti, että heillä on tietoja kaappauksesta, mutta he odottavat ”sionistien ” reaktioita. Hän kertoi, että järjestö on perustanut erikoisyksikön Länsirannalle koodinimellä ” Knights of rage” tarkoituksenaan kaapata israelilaisia siviilejä ja sotilaita operaatiossa ”Horseman´s rage”.

Turvallisuusjoukot sanovat saaneensa kaksi luotettavaa viestiä, joitten mukaan palestiinalaiset olivat surmanneet yhden setlerin. Sekä poliisi että Itamarin juutalaiset asukkaat ovat haravoineet Ramallahin ympäristöä löytääkseen jonkin viestin kadonneesta nuoresta miehestä.

Eliyahu Asherin isä muutti Israeliin Australiasta ja asuu Itamarissa.

3.        ABBASIN JA HANIYEHIN SOPIMUS

Tiistain aikana saatujen tietojen mukaan Abbas ja Haniyeh löysivät lopulta sanamuodon, jolla ns. ”vankien dokumentti” voitiin hyväksyä yhteiseksi strategiaksi. Abbas voinee nyt peruuttaa kansanäänestyksen.

Israelissa sopimusta pidetään täysin palestiinalaisten sisäisenä asiana eikä sillä siis ole siihen mitään osuutta. Kansainväliset uutistoimistot levittävät uutista, että Hamas on nyt tunnustanut Israelin valtion. Dokumentti ei kuitenkaan tarkoita sitä. Siinä on 18 kohtaa, joita Israel ei voi hyväksyä, eikä sitä voida ottaa Israelin ja PA:n välisten keskustelujen perustaksi. Sen mukaan ”aseellinen vastarinta” (suomeksi terrorismi) tulee jatkumaan, Israelia vaaditaan vetäytymään 1949 aselepolinjoille ja pakolaisten tulee voida palata entisille asuinsijoilleen. Tarkkailijat ihmettelevät, mitä merkitystä Abbasin ja Haniyehin  sopimuksella on.

Fatah on jakaantunut ainakin kahteen leiriin, joista toinen tukee Abbasia, toinen leiri, al-Aksa ja Tanzim, on sotainen ja osallistunut lukuisiin terrori-iskuihin Israelin puolella.

Hamas on samoin jakaantunut. Osa tukee Hanayehiä, jota pidetään suhteellisen järkevänä ja maltillisena käytännön miehenä, mutta toinen osa saa käskynsä Damaskoksessa asuvalta Khalid Mashaalilta, joka puolestaan saa sotaiset käskynsä Syyrian ja Iranin johtajilta.

Ainoa merkitys sillä voi olla Abbasin hetkellisen suosion kasvussa ja ehkä jännityksen lieventäjänä keskenään taistelevien palestiinalaisryhmien välillä.

4.        SOTATOIMET TÄLLÄ HETKELLÄ

IDF:n panssari- ja maajoukot ovat ottaneet haltuunsa Dahanyehin lentokentän Rafahista pohjoiseen sekä Shukan kaupungin. IDF:n tarkoituksena on miehittää Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla, koska turvallisuus-joukkojen mukaan kaapattua sotilasta pidetään Rafahin alueella. IDF aikoo suorittaa kotietsintöjä kaupungissa, jonka itäosista asukkaat ovat jo paenneet. Palestiinalaisten vastarinta on ollut minimaalista, yksi panssariohjus raportoitiin ammutuksi IDF:n joukkoja kohti, se ei aiheuttanut vahinkoa.

Suurin osa IDF:n joukoista on edelleen Israelin puolella, osa Kissufimissä vastapäätä Deir al-Balachia ja Khan Younesia ja osa etelässä Sufassa vastapäätä Rafahia. Olmertin tarkoituksena lienee enemmän pullistella lihaksiaan kuin kiinnittyä suoranaisiin sotilaallisiin toimiin tunkeutumalla pakolaisleireihin, joiden kapeat, mutkaiset ja miinoitetut kadut ja tiivis asutus nostaisivat uhriluvut korkeiksi molemmin puolin.

Hamasin edustaja Abdullah al-Al kertoi eilen, että korpraali Shalit on siirretty paikkaan, josta ”sionistit” eivät häntä löydä.

Palestiinalaiset ovat jatkaneet Kassam-rakettien ampumista. Tämän päivän kuluessa ammuttiin neljä Kassamia, mihin IDF vastasi tykistötulella – avoimille kentille.

Syyria on huolestunut Mashaalin turvallisuudesta Damaskoksessa ja siirtänyt joukkoja hänen turvakseen.

5.        REALIGNMENT

Oikeusministeri Haim Ramon toteaa, ettei Olmertin karkotussuunnitelmasta (realignment) neuvotella palestiinalaisten kanssa. Sen aika on jo ohitettu, hän toteaa.

Ainoastaan ulkovaltojen, ennen kaikkea kvartetin edustajien, kanssa neuvotellaan ja pyritään saamaan suunnitelmalle kansainvälinen hyväksyminen tai ainakin ymmärrys.

Useat kansanedustajat sekä oikealta että vasemmalta ovat vaatineet hallitusta siirtämään sekä karkotusasiat että etummaisten parakkikylien tuhoamiset otollisempaan tilanteeseen Gazan tilanteen takia.

6.        PRESIDENTTI KATSAV

Israelin perinteen ja presidentin valtaoikeuksien mukaisesti presidentit ovat pysytelleet poissa päivän politiikasta eivätkä ole puuttuneet hallituksen toimiin.

Presidentti Moshe Katsav, entinen Likudin kansanedustaja, jonka kausi päättyy vuoden kuluttua, on uskollisesti noudattanut hänelle kuuluvia ja häntä rajoittavia ohjeita.

Aamun JPostin artikkelin mukaan Katsav kuitenkin lopulta katsoi välttämättömäksi avata suunsa.

Hän syyttää useita perättäisiä hallituksia siitä, että ne ovat tehneet toistuvia myönnytyksiä palestiinalaisille saamatta niistä mitään hyötyä. Hän aloittaa Oslon sopimuksista, jatkaa Palestiinan valtion ajamisesta ja Gazan alueen luovuttamisesta. Näitten karkeitten virheitten takia Israel on tänään kauempana rauhasta palestiinalaisten kanssa kuin muuten olisi luultavasti ollut.

Katsav kuvailEE ennätyksellistä epäpätevyyttä toistuvaan virheeseen olla suorittamatta tarvittavia valmisteluja ennen suuria diplomaattisia päätöksiä, ja jatkuvasta hyväksytyn suunnitelman puutteesta Israelille tärkeissä kansallis- ja turvallisuuskysymyksissä. Katsav kertoi JPostin päätoimittajalle David Horovitzille tuoneensa nämä näkökohdat keskustellessaan pääministeri Olmertin kanssa tämän realignment- suunnitelmasta, mutta on epävarma, ymmärsikö Olmert hänen huolensa.  

Katsav varoittAA, ettei tulisi elätellä toiveita, että yksipuolinen vetäytyminen toisi minkäänlaisen diplomaattisen ratkaisun. Jopa turvallisuussyistä suoritettu vetäytyminen tulisi perustaa tarkkoihin ennakkosuunnitelmiin ja tutkimuksiin yhdessä yleisesikunnan, tiedustelun, Shin Betin ja muitten asiaan liittyvien tahojen kanssa.

Katsav painottaa artikkelissa, ettei hän periaatteessa vastusta evakuointia alueilta, joilla asuu runsaasti palestiinalaisia, mutta hän pitää järkyttävän tyhmänä tapaa, millä niitä on tehty Betlehemin ja Jerikon luovuttamisesta lähtien.

Katsavin mukaan Gazan evakuointi olisi pitänyt suorittaa yhteistyössä Mahmoud Abbasin kanssa. Silloin olisi vältytty Philadelphia-käytävän joutumisesta salakuljetustieksi kolmen viikon ajaksi. Poliittista kriisiä ei olisi tapahtunut, Israelin hallitus ei olisi kaatunut ja evakuoitavat asukkaatkin olisivat suostuneet muuttamaan ilman pakkoa. Katsav kertoo varoittaneensa Sharonia tästä, mutta Sharon oli pelännyt tämän antavan palestiinalaisille kuvan, ettei heidän tarvitse noudattaa tiekartan määräyksiä, mm. terrorismista luopumista.

Katsav kritisoi myös Abbasin tapaa vaatia kansanäänestystä ”vankien dokumentista”, eikä tiekartasta, kvartetin kolmesta vaatimuksesta Hamasille tai presidentti Bushin huhtikuun 4. päivän kirjeestä Israelille.

 

Lopultakin järkevää tekstiä Israelin korkeimmalta mahdolliselta taholta, mutta kuunteleeko kukaan?

Palestiinalaiset hakkerit ovat iskeneet web-sivuihin, joista 750 on pimennetty. He uhkaavat tuhota niitä välittävät serverit.