Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 29.11.06

EI UUSIA ASKELEITA ennen korpraali Gilad Shalitin vapauttamista Hamasin vankisellistä, on Israelin diplomaattinen asenne tällä hetkellä. Tämä tietenkin sillä varauksella, ettei Olmert katso tarvitsevansa uusia raflaavia otsikoita sanomalehtiin. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz on valittanut, ettei hän saanut ennakkoon kunnollista informaatiota Olmertin julistamasta tulitauosta. Hän kai luki siitä lehdistä, kuten me muutkin. Sekä IDF:n johto että useat turvallisuusvaliokunnassa toimineet kansanedustajat ovat avoimesti syyttäneet Olmertia liian hätäisestä päätöksestä, mikä vaarantaa maan turvallisuutta.

EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman on tänään keskiviikkona Israelissa. Hän tapaa puolustusministeri Amir Peretzin, infrastruktuuripäällikkö Binyamin Ben-Eliezerin, Mossadin päällikön Meir Daganin sekä pääministeri Ehud Olmertin. Suleiman keskusteli kolmen päivän aikana Hamasin ulkopoliittisen päällikön Khaled Mashaalin kanssa Kairossa, mutta niissä ei saatu lopullisia ratkaisuja koskien Shalitin vapauttamista. Suleimanin vierailu Israelissa lienee lähinnä informaation välittämistä osapuolten kesken.

USA:N PRESIDENTTI George Bush ja hänen ulkoministerinsä Gondoleezza Rice lentävät tänään Riiasta Ammaniin, jossa Bush keskustelee kahden päivän ajan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Torstaina keskusteluun liittyy Irakin pääministeri Nouri al-Maliki, vaikka hänen sunni-muslimeja edustava hallituskumppaninsa ovat uhanneet erota hallituksesta, jos vierailu toteutuu.

Abdullah on esittänyt omana toiveenaan, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhanprosessi olisi keskusteluissa Bushin kanssa keskeisellä sijalla, mikä ei ole USA:n näkemys. Bushin päämääränä on saada alueen maltilliset maat tukemaan uutta suuntausta Irakin tilanteen ratkaisemiseksi, joka uhkaa hajota käsistä. Tämän saavuttamiseksi hän tarvitsee Irakin naapurimaitten Iranin ja Syyrian osallistumista.

USA:N ULKOMINISTERI RICE lupautui tapaamaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Jerikossa, jonne Rice lennätetään Ammanista helikopterilla tänään. Jeriko katsottiin sopivammaksi paikaksi kuin Ramallah. Rice ilmaisi halukkuutensa keskusteluun siksi, että hän näkee uusia mahdollisuuksia tulitauon ja Olmertin myönteisen Sde Bokerin puheen jälkeen.

ABBASIN tuomiset keskusteluihin Ricen kanssa eivät liene kovin mieltä ylentävät. Hän totesi jo eilen Ammanissa, että keskustelut Hamasin ja Fatahin välisestä yhteishallituksesta ovat katkenneet, ja että hän suunnittelee nyt seuraavaa askelta, joka lienee Ismail Haniyehin hallituksen erottaminen ja uuden teknokraattien muodostaman hallituksen asettaminen hallitsemaan PA:n alueita.

TULITAUKO ei ole kovin hyvin pitänyt. Eilen palestiinalaiset ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israelia kohti, mutta onneksi ne putosivat aukeille alueille. Al-Aksan nuoret edustajat esittelivät Nablusissa eilen uutta rakettiaan, jolle he ovat antaneet nimen jondallah, ja jota he aikovat kokeilla heti, kun siihen tulee tilaisuus. Sen ominaisuuksia ei kerrottu. Palestiinan vastarintakomitean (PRC) edustaja Abu Abir kertoi eilen, että Hamas käyttää tulitauon aseistautumiseen ja uudelleen ryhmittymiseen. Samaa vakuutti Hamasin aseellista siipeä Izzadin Al-Qassamia edustava päällikkö Abu Abdullah, joka toisteli Hamasin ideologisia tavoitteita Israelin tuhoamiseksi ja ennusti tulitauon päättyvän aseelliseen yhteenottoon Israelin kanssa, ennemmin tai myöhemmin. Islamic Jihadia edustava Abu Luya Gazassa sekä al-Aksaa edustava Abu Ahmed totesivat myös kannattavansa tulitaukoa, mutta vain tilapäisenä.

IDF on antanut joukoilleen ohjeet pidättyä tulesta, mutta todetessaan rakettimiehistön asettuvan asemiin sen tulee saatuaan esimiehiltään luvan pyrkiä eliminoimaan sen joko tykistön tai IAF:n ohjusten avulla.

Koska tulitauko ei koske Juudean ja Samarian alueita, IDF on jatkanut operaatioita siellä entiseen tapaan.

PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh oli ensimmäisellä matkalla Egyptin kautta ulkomaille 13 auton saattueen kanssa, mutta Egyptin rajavartijat pysäyttivät useimpien matkan rajalla selittäen, ettei heidän kanssaan oltu sovittu etukäteen keitä Haniyehin seurueeseen kuului. Hamas kutsui tapausta skandaaliksi.

Haniyeh vierailee ainakin Egyptissä, Saudi Arabiassa, Kuwaitissa, Algeriassa, Syyriassa, Qatarissa ja Iranissa. Hänen mukanaan matkustavat hallituksen asiamies Gjazi Hamad ja PA:n pääministerin kanslian pääsihteeri Muhammed Awad. He ylittivät rajan Egyptiin Rafahissa.

HAMAS ON SALAKULJETTANUT Gazan alueelle arvioiden mukaan ainakin 80 miljoonaa USD Rafahin raja-aseman kautta. PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar toi viimeiseltä matkaltaan tiistaina Rafahin kautta 20 miljoonaa USD. Zahar oli kahden viikon matkalla useisiin arabimaihin, joissa oli kerätty varoja Hamasille.

Egyptin viranomaiset eivät ole juuri puuttuneet varojen kuljettamiseen Gazan alueelle, joissakin tapauksissa he ovat viivyttäneet rajan ylitystä vaatien selityksiä, mutta sallineet rajan ylityksen ilman vaikeuksia.

SDEROTIN PORMESTARI Eli Moyal ennustaa, ettei pahinta Kassam-rakettien tulesta ole vielä nähty. Hän ei suosittele asukkaille järjestettäviä lomia, vaan sitä, että asukkaat pysyvät lujina paikoillaan. Hän kuitenkin ennustaa, että edessä on brutaali sota. Hän sanoo tiedustelulähteisiin viitaten, että palestiinalaisilla on tehokkaampia aseita kuin Kassamit; heillä on Katjushoita, hän vakuuttaa. Hänen mielestään 24 tuntia rauhallista aikaa ei ole tulitauko. Hänen ohjeensa hallitukselle: Eliminoikaa terrori.

Sderotin asukkaat aloittivat eilen mielenosoituskulkueen, joka jatkaa tänään keskiviikkona Jerusalemiin. He uskovat, että ainakin 50 ihmistä saadaan loppumarssiin mukaan. Heidän sanomansa Israelille: Jos Sderot kaatuu, sen mukana kaatuu Israel, sillä Saderotin jälkeen tulevat Ashkelon ja Ashdod, sitten Tel Aviv ja muut kaupungit.

IDF OPETTELEE sotimista gerilloita vastaan perustamalla osaston, joka jäljittelee kaikessa tapaa, miten sissit toimivat. He taistelevat perinteisiä joukko-osastoja vastaan harjoituksissa.

IDF:N HARJOITUKSIIN käytettyjä varoja on vähennetty vuosittain. Vuonna 2005 määrä oli 767 miljoonaa NIS, tänä vuonna 500 miljoonaa. Libanonin sodan heikon menestyksen hälyttämänä varojen määrää nostettiin ensi vuodelle 830 miljoonaan NIS. IDF haluaa nostaa vuosittaisen harjoituksiin osallistumisajan reserviläissotilailta 70 päivään kolmen vuoden ajaksi, upseerien kertausharjoitus 95 päivään vuodessa.

IDF:n tarkoituksena on harjoitella kaupunkisodankäyntiä ja hankkia siihen sopiva aseistus.

PUOLUSTUSMINISTERIÖ on erottanut 300 miljoonaa USD Kassam- ja Katjusha-rakettien eliminoimiseen tarkoitetun järjestelmän kehittämiseksi, jonka uskotaan olevan käyttökunnossa puolessatoista vuodessa.

Tutkimuksen alaisena on kotimainen laserin ja rakettien vasta-ohjuksen yhteiskäyttöön perustuva järjestelmä. USA:ssa kehitelty Skyguard järjestelmä, johon IDF on osallistunut 100 miljoonalla USD, ei ole enää mukana arviossa, mutta jos sen kehitysyhtiö Northrop Grumman pystyy osoittamaan sen kehityskelpoisuuden, se otettaneen uudelleen harkintaan.

CYBERSPACE SOTA on uusin alue, jolle Israelin ulkomaisesta imagosta taisteleva ulkoministeriö aikoo panostaa maailmalla. Israelissa kehitetty tietokone ohjelma (software) on nimeltään ”Internet Megaphone”. Se aloitti toimintansa heinäkuussa ja sen on ladannut 25 000 käyttäjää. Tarkoituksena on nostaa käyttäjien määrä ainakin nelinkertaiseksi, jolloin sillä alkaa olla propagandavaikutusta. Ministeriö haluasi, että ohjelman käyttäjät ilmaisevat mielipiteensä sen esille tuomista artikkeleista ja ohjelmista, joita esitetään mediassa maailmanlaajuisilla TV-kanavilla. Megaphone ohjelman voi ladata osoitteesta www.Giyus.org , joka välittää päivittäisiä ajankohtaisuutisia ja niihin sopivia linkkejä, mielipidetiedusteluja jne.

LIBANONIN TURVALLISUUSPALVELU paljasti 200 hengen salajärjestön, jonka tarkoituksena oli murhata 36 viranomaista Libanonissa. Heidät pestasi Syyrian tiedustelu Fatah Intifada järjestöltä Libanonissa. Miehet koulutettiin El-Bureij ja Al-Badawi pakolaisleireissä Libanonissa. Salaliitto paljastui, kun Libanonin turvallisuusjärjestö pidätti kaksi sen jäsentä, toinen syyrialainen, toinen saudi. Asiasta kertoi Beirutissa ilmestyvä lehti Al-Mustagbal, jonka omistaa Rafik Haririn perhe. Fatah Intifada erosi 1970-luvulla Fatahista, ja sitä johtaa eversti Abu Moussa.

HISTADRUTIN julistama yleislakko lamautti kaikki kunnalliset palvelut, kuten myös maan satamat ja lentoliikenteen. Vihaiset ja epätietoiset ihmiset, joita oli tullut lentoaseman halliin odottamaan laukkujaan tai pääsyä koneisiinsa, ihmettelivät Israelin tapaa hoitaa julkisia asioita. He syyttivät tästä Israelin hallitusta, joka ei huomioi ihmisten ahdinkoa. Osa ihmisistä ei tiennyt mitään lakon alkamisesta.