KESKIVIIKKO 30.08.06

1.        LIBANON

YK:n rauhanturvajoukot ovat alkaneet muotoutua ennätysajassa. Viikon lopussa sotilaita lienee jo lähellä viitisentuhatta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan tapaa tänään Israelin johtoa. Eilen hän keskusteli kaapattujen sotilaitten omaisten kanssa Israelissa, mutta hänellä ei ollut mitään uutta tietoa kaapatuista. Hän tosin lupasi auttaa kaapattujen vapauttamisessa, ja hänellä on mahdollisuus keskustella heidän asemastaan tavatessaan Syyrian johtajia ja suunnitelman mukaan myös Iranin johtajia loppuviikosta.

Suomen Israelin suurlähettilään Kari Veijalaisen Herb Keinolle antama haastattelu julkaistiin komeasti JPostin etusivulla keskiviikkona. Veijalainen esiintyy siinä diplomaattisen sievin sananvalinnoin, mutta rohkene sentään esittää Israelin hallitukselle muutamia ohjeita, jotka edustanevat myös EU:n virallista kantaa tai ovat lähellä sitä.

Veijalaisen ohjeet: 1. Toteuttaa vankien vapauttaminen ennen Shalitin kaappausta tehdyn suunnitelman mukaan. 2. Parantaa palestiinalaisten liikkumisvapautta. 3. Lopettaa setlementtien rakentaminen. 4. Jatkaa korkean tason tapaamisia PA:n kanssa, mukaan lukien Olmertin ja Abbasin tapaaminen.

Veijalaisen mielestä ”tiekartta rauhaan” on vanhentunut, mutta eipä sille ole vaihtoehtoakaan. Hänen mielestään eurooppalaiset kannattavat mitä tahansa vetäytymistä setlementeistä, sijaitsivat ne sitten Gazassa tai Länsirannalla, joista Israel vetäytyi ilman sopimuksia, mutta nämä esimerkit osoittavat, että vain diplomaattiset sopimukset voivat varmistaa vetäytymisen onnistumisen.

Hizbullahin aseviennin estäminen tapahtuu Libanonin armeijan asettuessa asemiin Syyrian rajalla, joka jo tapahtuu, vakuuttaa Veijalainen. YK voi tarvittaessa auttaa tässä, mutta lähinnä miehistön koulutuksen muodossa.

Syyrian kytkeminen YK:n turvallisuusneuvoston 1701 päätöslauselman toteuttamiseksi on Veijalaisen mielestä välttämätön. Hän suosittelee Syyrialle houkuttelevan tarjouksen tekemistä. Tämän kautta Syyria voisi suostua toteuttamaan rajansa valvonnan ja helpottaa asioita pohjoisessa mukaan lukien Hizbullahin riisuminen aseista ja estäen sitä saamasta uusia aseita. Syyria vastustaa kansainvälisten joukkojen asettamista Libanonin rajoille, ja Israel kieltäytyy poistamasta Libanonin osittaista saartoaan ennen kuin kansainväliset ja Libanonin joukot ovat asemissa Libanonin eteläosassa (myös raja-asemilla).

Veijalainen katsoo, ettei Israelilla ole syytä vastustaa sotilaita YK:n Libanonin joukkoihin maista, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa, sillä joukot ovat YK:n alaisia eivätkä suorassa kontaktissa Israelin kanssa. Indonesia, Malesia ja Bangladesh ovat tällaisia maita, jotka tarjoavat joukkojaan Libanoniin.

Veijalainen ei suosittele Libanonin kaltaista YK:n joukkojen sijoitusta Gazan alueelle, sillä alue on tiheästi asutettu eikä siellä ole tilaa välttämättömille aseettomille vyöhykkeille osapuolten erottamiseksi toisistaan. Hän sen sijaan suosittelee YK:n tarkkailijoita sijoitettaviksi sinne.

LIBANONIN SODASSA oli Veijalaisen mukaan vain häviäjiä, mutta arvelee Hizbullahin saaneen moraalisen voiton, ja voittaneen lisää sydämiä sekä Libanonissa että arabimaissa.

   2.    ELMAR BROK, JANA HYBASKOVA JA CHARLES TANNOCK  EU:n johtoportaasta julkaisivat oman artikkelinsa JPostin 30.08.06 numerossa otsikolla Make Damascus an Offer (Tee Damaskokselle tarjous). Käsittelen juttua erikseen toisessa yhteydessä, mutta osia siitä tässäkin. He käyvät laajasti ja asiallisesti läpi alueen ongelma-alueita Kairon ja Teheranin välisellä alueella, kuten he toteavat, ja esittävät kaksi tulenpolttavaa tavoitetta: Säilyttää rauha Lähi Idässä laajemminkin, että öljy voisi virrata vapaasti Persian lahden kautta, ja ohjata Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti sopimukseen, joka turvaa Israelin turvallisuuden kansainvälisesti hyväksyttyjen rajojen sisällä, ja joka samalla mahdollistaa Palestiinan kansan oikeutetut tavoitteet omaan valtioonsa. Nämä kaksi ovat kauan olleet sidoksissa toisiinsa, mutta niiden välinen tärkein side on Syyrian presidentti Bashar Assad, he huomauttavat.

Kirjoittajat toteavat, että Syyrialla on edelleen haave Suur-Syyriasta, johon kuuluu myös Libanon, eikä se koskaan täysin tunnustanut Libanonin itsenäisyyttä. Sen tiedustelu ja sotilasosastot pakotettiin poistumaan Libanonista 2005 laajan kansainvälisen painostuksen avulla. Syyria menetti samalla viime vuonna tuloja salakuljetusmaksuista 1 miljardi USD arvosta, joka aiemmin virtasi pääosin Syyrian armeijalle. Monet Hizbullahin Israeliin ampumista raketeista oli merkitty syyrialaisin valmistusmerkinnöin. 

Kirjoittajien mielestä Syyrialla on yksi myönteinen piirre: Se on sekularistinen valtio, joka perinteisesti on pyrkinyt eroon islamin fundamentalismista. Hafez Assad surmautti vuonna 1982 n. 38 000 Haman asukasta, jotka kuuluivat Muslimiveljeskuntaan ja kapinoivat Assadin hallintoa vastaan. Tänään, he toteavat, jotkut hallitsevan Baath-puolueen eliitistä ovat huolestuneita tiukentuvista siteistä teokraattisen Iranin ja islamistisen Hizbullahin kanssa. Tämä side kuvaa pelkoa, ei uskollisuutta, sillä maltillinen Sunni-suuntaa edustava Persianlahden emiirikunta - epäillen shia-muslimien nousua ja Iranin valtapyrkimyksiä – on lopettanut Syyrian talouden tukemisen sen lujittuvien Iranin siteitten vuoksi. Syyrian pelkona on myös kauppasuhteitten vaarantuminen EU-maitten kanssa ja avustusten lakkaaminen Saudi Arabiasta.

Kirjoittajien mielestä Bashar Assad tarkastelee Israelia useimpien arabien tapaan pan-arabilaisen  palestiinalaisten juurettomuuden huolestuneisuuden näkökulmasta, mutta haluaa vahvistaa Syyrian asemaa sillä, että se on mukana kaikissa aluetta koskevissa sopimuksissa. Sen Libanonia koskevat vaatimukset ovat heidän mielestään tuntemattomat, mutta sillä on sillä suunnalla turvallisuuskysymyksiä, jotka tulee huomioida. Golanin asema on sovittava neuvottelujen eikä sodan kautta, he painottavat.

Kirjoittajat suosittavat, että USA ja Israel lopettavat Syyrian boikotoinnin ja eristämisen, ja tarjoavat sen sijaan Syyrian eristyneelle hallitukselle vakuutuksia, että Hizbullahin uudelleen aseistamisen estäminen, islamilaisten taistelijoitten läpikulun estäminen Syyrian kautta Irakiin ja maan kauhistuttavan ihmisoikeus-kysymyksen korjaaminen tuovat sille diplomaattisia ja taloudellisia etuja, mukaan lukien taloussiteitten vahvistuminen EU:n kanssa.

Kirjoittajat vakuuttavat, että myös Israel hyötyy tällaisesta sopimuksesta, koska se on tietoinen haavoittuvuudestaan raketti-iskuihin, ja se tarvitsee ulkoisesta uhasta vapaan ja puolustettavan aseman.

(Brok on EU-parlamentin ulkoasioitten komitean puheenjohtaja;  Hybaskova on EU-parlamentin Israelin asioitten delegaation puheenjohtaja; Tannock on EU-parlamentin ihmisoikeusalakomitean ap.puheenjohtaja) 

3.       GAZA

Tiistain aikana 8 palestiinalaista sai surmansa yhteenotoissa IDF:n sotilaitten kanssa.

Kaksi palestiinalaista kuoli ja viisi muuta, yksi heistä 4-vuotias poika, haavoittui kahdessa eri tilanteessa Gazassa. Surmatut olivat aseistettuja terroristeja. kaksi palestiinalaista sai surmansa sotilaitten luodeista Shajaiyehin kaupunginosassa Gazan kaupungissa. Toisessa tapauksessa miesryhmä oli asettamassa pommia sotilaitten tielle. Palestiinalaiset ovat kasvavassa määrin alkaneet käyttää pt-ohjuksia sotilaita vastaan Hizbullahin Libanonin taisteluissa saaman opin mukaan.

4.       TERRORIUHKA

Yuval Diskin, joka johtaa Shin Betin turvallisuusjärjestöä, esitti eilen raporttinsa Israelia uhkaavista vaaroista Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle.

Diskin kertoi, että hän esitti vastalauseensa Sharonille yksipuolisesta vetäytymisestä Gazan alueelta. Hän kertoo nyt, että Israelilla oli silloin paljon parempi tiedustelupalvelu Gazan alueella, ja sama koskee Samarian pohjoisosaa, josta IDF veti joukkonsa samaan aikaan vuosi sitten. Samariasta on Diskinin mielestä tullut Jihadin maa IDF:n poistuttua sieltä. Myös turvallisuustilanne oli silloin parempi.

Diskin kertoi, että terrorijärjestöt tutkivat Israelin omaksumia taistelutapoja Libanonin sodassa löytääkseen IDF:n heikot alueet. Pt-ohjusten lisääntyvä käyttö Gazan alueella on selvä osoitus tästä.

Palestiinalaiset salakuljettavat aseita, raketteja ja ohjuksia Siinailta Gazaan ilman rajoituksia, eivätkä egyptiläiset näytä välittävän siitä. Ohjukset ja pitkän kantomatkan raketit kuten Katjushat ovat heidän ostolistallaan, vakuuttaa Diskin. Rahaa on tuotu Egyptin puolelta yli 50 miljoonaa USD Hamasin instituutioiden rahoittamiseksi Gazan alueella.  Diskin arvioi, että aseita on tuotu salaa seuraavasti:

Kivääreitä 15 000 ja niihin ammuksia 4 miljoonaa; Pistooleita 2300; raketteja 38; pt-ohjuksia tusinoittain; TNT räjähdysainetta 15 tonnia; 400 RPG (rakettikranaatteja); sekä 10-15 Katjusha-rakettia. Diskin varoittaa, että muutamassa vuodessa tilanne on Gazassa sama kuin Libanonissa runsas kuukausi sitten sotilaallisine tukikohtineen ja maan alle kaivettuine bunkkereineen ja tunneleineen.

Diskin kertoo Shin Bet tietävän, että yli 20 salakuljetustunnelia on kaivettu Egyptin rajan ali Gazasta, ja niiden kautta voidaan salakuljettaa kaikkea paitsi ei ehkä tankkeja ja lentokoneita.

Diskin huomauttaa, että eri terroristijärjestöillä voi olla erilaiset tavoitteet ja ideologia, mutta niitä yhdistää sammumaton viha Israelia ja USA:ta vastaan. 

ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖT, Shin Betin Yuval Diskin, Mossadin MeirDagan ja Amanin Amos Yadlin, pyrkivät muodostamaan yhteisen turvallisuusryhmän terrorismin vastaista taistelua varten.