Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 31.01.07

ISRAEL EI RAEGOI Eilatin pommi-iskuun mitenkään. Turvallisuusjohtajat esittivät Olmertille useita vaihtoehtoja, mutta tämä marxilaisen ideologiansa mukaan hylkäsi ne kaikki: ”Parempi pitää vain pää pensaassa, jospa myrsky menisi ohi itsestään”. Tätähän ovat kehottaneet monet, kuten Jordanian kuningas Abdullah II, joka pelkää, että jyrkät vastatoimet sekoittavat entisestään Gazan sekavaa tilannetta.

Olihan joku turvallisuusmies esittänyt pelkonsa, että Israelin hyökkäys Gazaan yhdistäisi sotivat palestiinalaiset Israelia vastaan.

Ajan myötä varmistui tieto, että terroristi tuli Eilatiin Siinain kautta, kuten myös huhut siitä, että Egyptin rajavirkailijat avustavat palestiinalaisia rajan yli Israeliin. Useimmiten heidät ostetaan tai sitten he vain eivät puutu asiaan, vaikka ovat täysin tietoisia loikkareista. Eräs egyptiläinen virkailija esitti puolustuksekseen, että koska palestiinalaiset eivät pääse Israelin puolelle laillisesti esim. opiskelemaan tai sairaalahoitoon, on oikein auttaa heitä pääsemään Israeliin laittomasti.

EGYPTI ESITTÄÄ virallisesti, että palestiinalaiset yhdistäisivät keskenään sotivat joukkonsa yhteiseksi ”turvallisuusjoukoksi”, mikä tarkoittaa armeijaa. Fatahin edustajat ovat sanoneet, ettei heillä ole mitään sitä vastaan, että Hamasin pyssymiehet liittyvät Fatahin joukkoihin. Tässä on tietenkin ensimmäinen kynnys: Kuka liittyy kehenkin. Hamas voi katsoa, ettei sen kunnia anna myöten hajottaa omat suurella rahalla ja vaivalla perustetut 6000 miehen vahvuiset toimintajoukkonsa, ja liittyä joukkoihin, joita vastaan se on taistellut viimeisten kuukausien aikana ja joitten toimintaan he eivät voisi vaikuttaa.

Toinen Israelin kannalta arveluttava asia on se, että tämä palestiinalainen armeija tulisi toimimaan Israelia vastaan. Palestiinalaisjohtajat ovat sekä Fatahissa että Hamasissa aina Mahmoud Abbasia myöten vakuuttaneet, että amerikkalaisten lahjoittamat ja Israelin myötävaikutuksella toimitetut arviolta 6000 kivääriä ja miljoonat ammukset tullaan osoittamaan Israelia vastaan. Hamasin johtajat ovat myös vakuuttaneet, että osa kivääreistä ja USA:n 86.4 miljoonasta USD tuesta joutuu heidän käsiinsä. Monet Fatahin turvallisuus-joukoissa taistelevat osallistuvat avoimesti sekä al-Aksan että Hamasin joukkoihin ja tuovat aseensa mukanaan. Usein tämä tapahtuu siksi, että Hamas maksaa enemmän.

IDF AIKOO jatkaa suunnitelmiaan kohdistaa huomionsa Islamic Jihadin johtajien eliminoimiseen. Sen edustajat puolestaan vannovat, että tämä laukaisee uuden terroriaallon.

TULITAUKO Fatahin ja Hamasin välillä tuli voimaan tiistaiyönä, ties kuinka mones peräkkäin.

Vaikka ulkoisesti tulitauko näyttää pitävän, se ei ole estänyt väkivallan jatkumista.

Tiistaina naamioidut pyssymiehet ampuivat Hamasin aseellisen siiven, Izaddin Kassam, korkean päällikön Hussein Jamasin, 35, Khan Younisissa hänen tullessaan moskeijasta.

Maanantaina Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä taisteluissa haavoittunut PA:n Force-17 jäsen Atef Najjar, 43, kuoli haavoihinsa eilen.

HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum syytti Mohammed Dahlania väkivallan lietsomisesta Gazassa, Hän kertoi, että Mahmoud Abbas on siirtänyt kaiken arvovaltansa Dahlanille ja pysyttelee itse ulkomailla antaen täten Dahlanille entistä vapaammat kädet suorittaa rikoksiaan palestiinalaisia vastaan.

MINISTERI Haim Ramonin oikeuskäsittely tapahtuu tänään Tel Avivin maistraatin oikeudessa. Ramonia syytetään poikamaisesta riehaantumisesta liehakoivan naissotilaan lähentelyn innoittamana pussaten tätä naisen mielestä turhan rajusti työntäen kielensä naisen suuhun.

OLMERT ei ole halunnut täyttää Ramonin oikeusministerin paikkaa vaan odottaa, vapautetaanko Ramon syytteestä. Jos näin tapahtuu, Ramon saa palata ministerin pallilleen. Ramon on itse ilmaissut ettei hän ehkä olekaan enää innostunut ministerinpaikastaan. Tämä joka tapauksessa vapauttaa Olmertin suorittamaan hallituksensa remontin, jota poliitikot innolla odottavat. Myös Israelin ensimmäinen arabiministeri Ghaleb Majadle saanee sitten ministerivastuuta, mitä hän on salkuttomana valittanut.

MIELIPIDETIEDUSTELU, jonka suoritti Smith Research instituutti ja julkaisi Ynet tiistaina, osoittaa Likudin olevan ehdottomasti suosituin puolue. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Likud saisi 32 edustajapaikkaa, kakkoseksi nousisi Israel Beiteinu. Labour saisi 10 edustajapaikkaa, Kadima 9 edustajaa. Binyamin Netanyahu on suosituin pääministeriehdokas yli kolmanneksen mielestä, Livni oudosti edelleen kakkosena. Olmerttia suosittelee pääministeriksi enää vaivaiset kolme prosenttia vastanneista.

KATSAV TÄYTYY AJAA ulos presidentin virkatalosta, jossa hän jatkaa työskentelyään vapaaehtoisesta virkavapaudestaan huolimatta, sanoo oikeuskansleri Menachem Mazuz. Syyksi Mazuz ilmoittaa sen, että siellä työskentelee edelleen yksi Katsavia syyttäneistä naisista ja Katsav voi vaikuttaa hänen todistamiseensa oikeudessa. Katsavilla on oikeus palkkaansa ja autoon, ja myös oikeus asua virkatalossaan. Knesset aloitti keskustelut, joitten tarkoituksena on laatia laki, jolla Katsav voidaan erottaa lopullisesti virastaan.

ERÄS JPOSTIN kirjoittajista suositteli Katsavin vaimon Gilan valitsemista presidentiksi. Hän perusteli esitystään sillä, että Gila on osoittanut esimerkillistä uskollisuutta miehensä rinnalla ja hän tuntee, mitä presidentin velvollisuuksiin kuuluu. ”Jos Bill Clintonin vaimo Hillari kelpaa USA:n presidenttiehdokkaaksi, miksei Moshe Katsavin vaimo Gila kelpaisi Israelin presidenttiehdokkaaksi?”

KATSAVIN KIIVAIMMAT arvostelijat tulevat vasemmistolaisista feministijärjestöistä, jotka haluavat naispresidentin. Olmertin tytär on yksi näistä feministeistä.

AVIGDOR LIEBERMAN jatkaa raflaavia esityksiään. Jokin aika sitten hän esitti Israelin liittymistä Naton jäseneksi. Nyt hän esittää, että Israelin tulee hakea EU:n jäsenyyttä. EU:n piirissä, missä hän on näitä esityksiään julkistanut, ei oikein ymmärretä Liebermanin intoa, koska EU:lla on kädet täynnä ongelmia edellisten äsken liittyneitten sopeuttamiseksi yhteiseen ruotuun. Toisaalta Israel maantieteellisesti kuuluu Aasiaan eikä Eurooppaan. Tällä perusteella Marokon hakemus hylättiin.

VENÄJÄ HALUAA, että Kvartetti poistaisi Hamasin johtaman PA:n hallituksen vastaisen boikotin. Toiset lähteet vakuuttavat, ettei kvartetin muitten jäsenten mielestä ole syytä vesittää sen Hamasille esittämää kolmea vaatimusta saadakseen kvartetin hyväksymisen. Venäjän mielestä sekä Hamasin että Syyrian eristäminen poliittisesti ja taloudellisesti on lopetettava.

SAATANAN PALVOJIKSI itseään kutsuvat nuoret olivat tuhonneet ja maalanneet anti-semiittisiä ja saatanallisia graffiteja Petah Tikvan synagogaan 8 kuukautta sitten. Äskettäin nämä nuoret, 13 – 15 vuoden ikäisiä, polttivat Israelin lipun Bat Yamin koulussa, jossa he opiskelivat. Poliisi pidätti kuusi nuorta, jotka tunnustivat varastaneensa mezuzoja asunnoista ja polttaneensa niitä. Kuulusteltaessa he kertoivat kuuluvansa saatanalliseen lahkoon. He ovat äskettäin entisen NL:n maista Israeliin muuttaneita. Toinen heidän vanhemmistaan ei ole halachan (juutalaisen lain) mukaan juutalainen. Tällaisilla perheillä on ollut vaikeuksia sulautua paikalliseen yhteiskuntaan, ja he voivat kokea vieraantumista yhteiskunnasta.