Make your own free website on Tripod.com

KESKIVIIKKO 31.05.06

1.        IDF GAZASSA

Vain muutama päivä sitten IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz vakuutti median edustajille, ettei IDF mene takaisin ”judenrein” Gazan alueelle. Eilen mediavälineet alkoivat sitten kertoa, että armeijan erikoisjoukot olivat tehneet kommandohyökkäyksen Gazan alueelle myöhään maanantai-iltana. Hyökkäys perustui tarkkaan tiedusteluun, jonka mukaan Kassam-rakettimiehistö oli menossa asemiin laukaistakseen uuden salvon yksinkertaisia ja kömpelöitä mutta osuessaan tuhoisia rakettejaan Israelin puolelle. IDF:n tykistö on moukaroinut Gazan alueen pohjoisosaa usean kuukauden ajan laukoen sinne satoja tykinammuksia ja useita ohjuksia täsmäiskujen muodossa, mutta Kassam-iskut jatkuvat. Aamun uutisten mukaan viime yön aikana ammuttiin neljä Kassamia.

IDF:n erikoisyksikköä tukivat helikopterit. He havaitsivat Kassam-miehistön olevan matkalla asema-paikkaansa lähellä Beit Lahyan kylää ja aloittivat tulituksen heitä kohti. Neljä palestiinalaista kuoli ja kahdeksan haavoittui yhteenotossa, joka kesti viisi tuntia. Miehistö palasi Israelin puolelle ennen aamunkoittoa. Puolustusministeri Amir Peretz kehui yksikön miehistöä, jotka eivät kärsineet tappioita, ja uhosi lopettavansa Kassam-iskut.

2.        IDF YESHASSA

IDF:n sotilaat joutuivat tiistaina tulitaisteluun Jeninin lähellä sijaitsevan Kabatiyan pakolaisleiriin tekemänsä ratsian aikana. Toinen ratsia tehtiin Balatan pakolaisleiriin Nablusin lähellä, jossa he aloittivat tulituksen aseistettua miestä kohti surmaten hänet. Surmansa saanut 17-vuotias  mies kuului al-Aksan joukkoihin.

Kabatiyan pakolaisleirissä Islamic Jihadin jäsen aloitti tulituksen sotilaita kohti ja sai surmansa sotilaitten luodeista, neljä muuta Jihadin jäsentä haavoittui tulituksessa. He olivat suunnittelemassa iskua Israeliin.

Maanantaina sotilaat estivät terrori-iskun Israelissa pidätettyään Nablusin lähellä kaksi terroristia, joilla oli käyttövalmis pommivyö mukanaan. He olivat matkalla hyökkäyskohteeseensa.

Maanantaina sotilaat havaitsivat kuuden egyptiläisen pyrkivän Siinailta rajan yli Israeliin. Sotilaat huusivat heille käskien heitä antautumaan, mutta koska he eivät totelleet, sotilaat avasivat tulen heitä kohti surmaten yhden. Viisi muuta pääsivät pakoon Egyptin puolelle.

3.        JUUTALAISKYLIEN TUHOAMINEN

Puolustusministeriö on täydessä touhussa suunnitellessaan tuhottaviksi määrättyjen 24 etummaisen parakkikylän (outposts) tyhjentämistä juutalaisista ja tuhotakseen niihin pystytetyt tilapäiset puuparakit.

Näistä käytetään joskus nimitystä ”laittomat”, joskus ”ilman lupia rakennetut”, vasemmistoon lukeutuvat painostusryhmät kuten Peace Now väittää niitä rakennetun ”arabeilta varastetulle maalle”. Ne on rakennettu uskonnollisesti ja/tai kansallisesti orientoituneitten nuorten toimesta tyhjille kukkuloille lähelle pysyviä juutalaiskyliä, ja niihin on vedetty sähköjohdot, vesi- ja viemärihuolto ja usein asfaltoidut polut. Nuoria ihmisiä innostaa niiden uudisrakennusluonne, mahtavat näköalat ja idyllisen pastoraalinen ympäristö.

Hallituksen edustajat neuvottelevat siirtokunnissa asuvien juutalaisasukkaitten kanssa operaation suorittamiseksi ilman raakoja pakkotoimia, kuten tapahtui Gazassa, Samarian pohjoisosassa ja Atmonassa.

Asukkaita edustava Pinhas Wallerstein sanoo, ettei ole mitään eroa näitten ja pysyvien kylien tuhoamisen välillä. Ensimmäinen 24 kylän listaan kuulumattoman parakkikylän Maon Farmin, jossa asuu 18 perhettä, tuhoaminen suorittaneen lähiaikoina. Sen tuhoamiseksi annettiin päätös vuosi sitten, ja Yeshan (Gazan, Juudean ja Samarian) siviilihallitus uudistaa päätöksen, ettei se pääse vanhenemaan. Hallitus ei itse tuhoa vaan sen suorittavat IDF:n sotilaat.

Maon Farmin asukkaita edustava asianajaja kertoo, että siviilihallitus haluaa Farmin tuhottavaksi siksi, että sen lähellä on ollut yhteenottoja asukkaitten ja arabilapsia koulumatkalla suojelevien sotilaitten välillä. Neljän sotilaan ja kahden arabilapsen kerrotaan haavoittuneen näissä kahinoissa. Asianajajan mukaan juutalais-asukkaat tuntevat turvattomuutta arabien kulkiessa heidän kylänsä ohi, ja hän kertoi sotilaitten ampuneen asukkaita kohti väittäen näiden kivittäneen heitä.

4.        LABOUR MARSSI ULOS

Olmert alkaa saada tuntumaa kotoiseen todellisuuteen erittäin onnistuneeksi luonnehtimansa USA:n matkan jälkeen, mutta jota tarkkailijat pitävät tyhjän pussin arvoisena. Vuoden 2006 budjetti oli hallituksen käsittelyssä eilen. Olmertin hartaista ja varmaan vilpittömistä pyynnöistä huolimatta kaikki 7 Labourin ministeriä pidättyivät äänestämästä budjettiesityksen puolesta, sitä puolsivat 18 muuta ministeriä Kadimasta, Shasista ja Gil eläkeläisistä. Kivet Labourin anturoissa koostuvat 5 %:n leikkauksista kaikissa ministeriöissä, jotta pystyttäisiin rahoittamaan hallitusneuvotteluissa sovitut lisäykset, paitsi määrätyissä terveys-, opetus ja hyvinvointiohjelmissa. Puolustusministeriö joutuu lisäksi leikkaamaan 150 miljoonaa NIS, mikä hirvittää sekä puolustusministeriötä että armeijan sotilasjohtoa.

JPost esittelee IDF:n budjettilukuja, joista muutamia kannattaa mainita suomalaisille lukijoillekin.

Puolustusministeriön virkailijat kertovat, että vuodesta 2002 sen budjetti pieneni 17 miljardia NIS. Vuonna 2002  se oli NIS 39.5 miljardia, vuonna 2003 NIS 36.25 miljardia ja 2005 NIS 35 miljardia. Virkailijat tähdentävät, että todellinen armeijan varustamiseen ja ylläpitoon menevä budjetti on n. NIS 21 miljoonaa, koska sen tulee hoitaa täysin palvelleitten eläkkeet, operaatioissa kuolleitten perheet, vammautuneet veteraanit ja lesket. Jotkut ovat huolissaan, että IDF on menettämässä uskottavan iskukykynsä.

Vertailun vuoksi muutamien maitten puolustusmenojen lukuja:

-          maailmassa kaikkiaan USD 950 miljardia vuonna 2004

-          USA  USD 450 miljardia vuonna 2004

-          Kiina USD 65 miljardia   vuonna 2004

-          Venäjä USD 50 miljardia

-          Ranska USD 46.5 miljardia vuonna 2000

-          Saudi Arabia USD 18.3 miljardia vuonna 2000

-          Iran  USD 9.7 miljardia vuonna 2000

-          Israel USD 8.97 miljardia vuonna 2002

-          Egypti USD 4.04 miljardia vuonna 1999-2000

-          Oman USD 2.42 miljardia vuonna 2001

-          Irak USD 1.3 miljardia vuonna 2000

-          Libya USD 1.3 miljardia vuonna 1999-2000

-          Syyria USD 921 miljoonaa vuonna 2000 ,arvioitu

-          Jordania USD 757.5 miljoonaa vuonna 2001

-          Libanon USD 343 miljoonaa vuonna 1999-2000

5.        FORCE 17 PÄÄLLIKKÖ

Palestiinan presidentiksi mainittu PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas yllätti jälleen. Juuri ennen matkaansa Tunisiaan hän nimitti henkivartiokaartina pidetyn Force 17 Juudeassa ja Samariassa toimivien osastojen päälliköksi miehen, eversti Mahmoud Damran, joka on ollut kauan Israelin etsittyjen palestiinalaisten listalla. Israel syyttää häntä terrorisolun johtamisesta Ramallahin alueella. Solun jäsenet suorittivat tuhoisia iskuja, tulittivat israelilaisia autoja, asettivat pommeja ja tekivät hyökkäyksiä sotilastukikohtia ja juutalaiskyliä vastaan. Hän johti aikoinaan Arafatin henkivartiokaartina pidettyä Force 17 Ramallahin osastoa.

IDF:n hyökätessä Ramallahiin 2002 Damra pakeni monien muitten etsittyjen tavoin Arafatin Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa. Vuonna 2004 Daily Telegraph lehti kertoi Israelin upseerien pitävän häntä terrori-iskujen ja jopa itsemurhaiskujen komentajana.

Damran apulaispäällikkö Abu Fadih kuoli tulitaistelussa IDF:n sotilaitten kanssa maaliskuussa 2002. Fadih johti terrorisolua, jolla oli tilillään ainakin 15 israelilaisen kuolema.

Vuonna 2001 pääministerin toimisto ilmoitti, että kolme Force 17 jäsentä, jotka saivat ohjeensa ja aseensa Damranilta, murhasivat Binyamin Ze´ev Kahanen ja hänen vaimonsa Talian joulukuussa 2000. Tämä kolmikko syyllistyi useisiin muihinkin terrori-iskuihin israelilaisia vastaan 2000-2001.

Mahmoud Abbasin päätös nimittää tunnettu terrorijohtaja hänen henkivartiokaartinsa päälliköksi vain päivä sen jälkeen, kun Israel antoi luvan kiväärien ja ammusten toimittamiseksi Force 17 jäsenille Jordaniasta ja Egyptistä, osoittaa irvokkaasti hänen toimiensa kaksinaamaisuutta.

Abbas aikoo lisätä henkivartiokaartinsa miesluvun vähitellen 10 000 mieheen.

Samassa yhteydessä, kun Abbas kehotti Hamasia hyväksymään Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terrorijohtajien ns. ”rauhansuunnitelman”, Abbas ylisti näitä terroristeja ”sankarillisiksi vapaustaistelijoiksi, jotka kärsivät Israelin vankiloissa lukuisia elinkautisiaan”. Tämän ”vankien rauhansuunnitelman” mukaan aseellinen vastarinta jatkuu kaiken aikaa, vaikka näennäinen ”aselepo”, hudna, solmittaisiinkin.