Make your own free website on Tripod.com

Keskiviikko 25.10.06

 

     Työväenpuolueen johtaja Amir Peretz ilmoittaa tänään – ainakin arvioiden mukaan, että hänen puolueensa ei eroa hallituksesta, vaikka Israel Beitenu-puolue liittyisikin hallitukseen. väitetään, että pääministeri Ehud Olmert tarjoaa työväenpuolueelle ainakin varapuolustusministerin paikkaa (Efraim Snehille) sekä salkuttoman ministerin (Eitan Cabelille) paikkoja, jos se jää halitukseen. Efraim Sneh palveli armeijassa lääkärinä erikoisjoukoissa ja on arvoltaan prikaatinkenraali, mikä varmaan auttaa kokematonta Amir Peretziä puolustusministerin työssä. Eitan Cabel on työväenpuolueen pääsihteeri ja vastustaa Israel Beitenu:n hallitukseen menoa. Pääministeri Olmert on päättänyt siirtää äänestystä Israel Beitenu:n hallitukseen menosta sunnuntain jälkeen, koska työväenpuolue äänestää sunnuntaina hyväksyykö se uutta kumppania hallitukseen.

 

 Nyt kun Id Al-Fitr loppuu tänään, niin terroristiryhmät jo uhkailevat, että aikovat hyökätä Israelin Gaazan lähellä olevia asemia vastaan, tehdä itsemurhaiskuja ja jatkaa rakettien ampumista Israelin kaupunkeihin. Näiden hyökkäysten tarkoitus on provosoida Israel hyökkäämään Gaazaan, mikä estäisi Palestiinan presidenttiä erottamasta Hamaksen hallitusta. Worldnetdaily:n mukaan Israelin armeija aikoo esittää vielä tällä viikolla, riippumatta palestiinalaisten suunnitelmista, suunnitelman suureen operaatioon Gaazassa. Pääministerille Gaazan operaation hyväksyminen on poliittisesti ongelma, koska hän oli Gaazasta vetäytymisen suurimpia kannattajia. Israelin armeijan päällikkö ilmoitti knessetin turvallisuuskomitean kokouksessa, että Gaazaan on rakenteilla ”maanalainen kaupunki”, jossa on labyrintti salakuljetustunneleita ja bunkkereita. osa näistä tunneleista on miinoitettu. Lisäksi hän ilmoitti, että Gaazaan on ilmestynyt samoja venäläisiä panssarintorjuntaohjuksia, joita Hizbullah käytti Libanonissa. Syyrian presidentti Bassar Assad ilmaisi olevansa huolissaan Israelin armeijan epätavallisista liikkeistä Golanilla, niin kuin hän sen ilmaisi. Tähän tietoon on ehkä syynä Olmertin tiedotus, että Israelin armeija harjoittelee Iranin uhan takia. Syyrialaiset sotilasanalysoijat eivät usko, että Israel voisi taistella yhtä aikaa Syyriaa, Libanonia ja Irania vastaan. Toivottavasti ei ole tarkoitus kokeilla edellistä arviota lähiaikoina – niin houkutteleva se voi muutamalle hallitsijalle ollakin.

 

 Israelissa uusista autoista noin 50-60% on liisiautoja, niinpä keskimääräinen autojen ikä on noin 6 vuotta; Suomessa keskimääräinen auto on noin 10 vuotta vanha. Syynä liisiautojen suureen suosioon on se, että autoetu ei ole verottavaa tuloa, niinpä työntekijä saa ajaa uudella autolla ja maksaa siitä vain murto-osan. Esimerkiksi hyvin varustettu Passatti (220 000 NIS) maksaa liisinä noin 7400 NIS, mutta autoetuna se maksaa vain 1500 NIS työntekijälle; isommista autoista BMW 745 maksaa liisinä 19000 kuussa ja 2500 autoetuna- taitaisi kelvata monelle tällä hinnalla. Työnantajalle tämä systeemi säästää tuhansia joka työntekijää kohden, koska nyt hän voi antaa palkankorostuksen verovapaana: esim. passatti maksaa firmalle ehkä 5000 kuussa, eikä 9000 niin kuin vastaavan kokoinen palkankorostus olisi. Nyt valtionvarainministeriö aikoo puuttua tähän verotus reikään ja kerätä verot autoedusta koko summasta.On kysymyksessä noin 2,5 miljardia NIS vuodessa veroina .Harvinainen rintama on jo noussut tätä ehdotusta: työnantajienkeskusliito ja palkansaajien etujärjestöt yhdessä uhkailevat  mielenosoituksilla ja lakoilla. Tammikuussa tulee voimaan uudistettu tuloveroasteikko, joka saa aikaan sen, että 4500 NIS palkalla saa 3,3 NIS lisää kuussa ja 50 000 NIS palkalla saa lisää 382 NIS kuussa. Noin 1 miljoonaa palkansaajaa (koko palkansaajien määrä on 2,5 milj.) saa palkkaa alle 4170 NIS, joten he eivät saa yhtään lisäystä. Jo nyt tuloerot Israelissa ovat korkeimmat länsimaista ja hallituspuolueiden vaalikampanja perustui paljolti vaatimukseen tuloerojen kaventamiseen, niinpä olisi odottanut toisenlaista muutosta. Nykyinen maksimi veroprosentti on 49 niille, joiden tilipussi on vähintään 19800 NIS;  maksimi prosentti aiotaan laskea 48:aan. Autovero aiotaan laskea nykyisestä 89%:sta 84 %:iin. Israelissa lasketaan, että keskimääräinen nelihenkinen perhe tarvitsee noin 10 000 NIS kuukaudessa elämiseen, koska keskipalkka on noin 7000 NIS, niin ongelmia on monella perheellä.

Tänään 1 euro on noin 5.371 NIS (new Israeli shekel).