PERJANTAI 08.09.06

   1.    ISRAEL

Israel ilmoitti ensin poistavansa Libanonin meri- ja ilmasaarron, mutta ilmoitti eilen poistavansa saarron vain ilmakuljetuksilta. Meriliikenteen saarto jatkuu siihen saakka, kun Saksan ja Italian lupaamat vartioalukset ovat asemapaikoillaan. Saarron poistamista on ajanut aktiivisimmin USA, jolle asia näyttää olevan tärkeä.

Israelin armeijan johto oli tiettävästi kiivaasti vastustanut saarron poistamista aiheuttaen vakavan särön pääministeri Ehud Olmertin ja IDF:n päällikön Dan Halutzin välille. Nämä suhteet olivat jo ennestään riitaiset Olmertin syyttäessä Halutzia huonoksi osoittautuneesta suosituksesta pehmittää Hizbullah ilmapommituksin.

Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto on nyt vaarallisesti keskittynyt keskinäisten riitojen selvittelemiseen ja toistensa syyttelemiseen.

Olmert kosiskelee ”sionistisia” oikeistopuolueita hallitukseensa antaen syyksi Iranin uhkan, vaikka varsinainen syy on se, että Labour uhkaa lähteä hallituksesta, jos sen vaatimuksia ei oteta huomioon ensi vuoden budjettiesityksessä. Labouria puolestaan uhkaa katkera sisäinen johtajakriisi.

Olmertia vaaditaan monella taholla eroamaan, ovatpa jotkut uskonnolliset auktoriteetit esittäneet Olmertia pahan akselin välineeksi, jonka päämääränä on juutalaisuuden hävittäminen ja Israelin tuho. Olmert tuntuu kuitenkin olevan juopunut vallasta, joka siirtyi hänelle kuin vahingossa ilman edellytyksiä johtamiseen kansan ollessa turtunut Sharonin odottamattoman sairastumisen jälkitunnelmissa.

OLMERT LUPASI kolme asiaa antaessaan käskyn hyökätä Libanonin alueelle: Hän lupasi palauttaa Hizbullahin kaappaamat IDF:n sotilaat Regevin ja Goldwasserin; riisua Hizbullah aseista ja työntää sen joukot pois Libanonin eteläosista. IDF taisteli 34 päivää Libanonissa, monta kertaa kauemmin kuin yhdessäkään voittoon päättyneessä sodassaan arabiarmeijoita vastaan, saavuttamatta yhtäkään tavoitteistaan. Lisäksi näiden 34 päivän aikana Hizbullah ampui Israelin pohjoisosan suojattomiin asutuskeskuksiin yli 4200 rakettia surmaten 43 siviiliä, vammauttaen 4262 siviiliä sairaalakuntoon ja saattaen kolmanneksen maan asukkaista tavalla tai toisella osallisiksi sodan vaikutuksista. Tämä rakettien potentiaalinen uhka on edelleen olemassa, koska vain osa niistä tuhoutui sodassa.

Libanonin saarron poistamISElla ennen yhdenkään sodan aiheuttaneen syyn toteutumista Olmert vei maalta sen ainoan painostusmahdollisuuden.

Hizbullah on päinvastoin poliittisesti ja kansainvälisesti nyt vahvempi kuin ennen sotaa, koska kansainväliset YK:n joukot suojelevat sitä. Hizbullah ei luopunut aseistaan eikä sen joukkoja ole poistettu Libanonin eteläosaan kaivamistaan bunkkereista. Se aseistautuu uudelleen kaiken aikaa.

Toiseksi sodan seurauksena YK:n asema Lähi Idän asioissa on vahvistunut. YK:n pääsihteeri Annan antaa nyt käskyjä ja oraakkelimaisia toiveita, joita Olmertin hallitus ja länsivallat kuuliaisesti noudattavat. Annanin tulkinnat YK:n turvallisuusneuvoston päätöksistä hallitsevat kansainvälisten joukkojen toimia, eivätkä ne perinteisesti ole olleet suinkaan Israelille myönteisiä.

Israel halusi Syyriasta Libanoniin johtavat yhdeksän raja-asemaa tarkan valvonnan alaisiksi, mutta Annanin tulkinnan mukaan se ei kuulu YK:lle eikä Libanon ole pyytänyt länsivalloilta rajavalvojia.

Syyria ilmoitti välittömästi saatuaan tiedon asiasta, että se pitää kansainvälistä rajavalvontaa Libanoniin vihamielisenä toimena. Siispä aseitten kuljettaminen Iranista Syyrian kautta Libanoniin Hizbullahille jatkuu esteettä. Kyproksella pysäytettiin äskettäin alus, jossa oli sotilastarvikkeita menossa Libanoniin.

KAAPATTUJEN SOTILAITTEN VANHEMMAT tapasivat eilen Olmertin ja esittivät hänelle toiveensa vaihtaa libanonilaisia vankeja IDF:n sotilaisiin. Tämä olisi yksi poikkeama YK:n turvallisuusneuvoston päätös-lauselman 1701 tulkinnasta, joka edellyttää kaapattujen vankien palauttamista välittömästi ilman ehtoja.

Miten, jos mitenkään, äskettäin julkistettu uusi filmi IAF:n lentäjästä Ron Aradista liittyy tähän, on epäselvää.

KORPRAALI GILAD SHALITIN kaappaaminen PRC:n toimeksiannosta Gazaan on ollut esillä viime päivinä. Uutislähteet kertovat, että hänen vapauttamisensa tapahtuu minä päivänä tahansa, mutta seuraavassa hetkessä uutinen tyrmätään virheellisenä. Tämän aamun uutisen mukaan pahin este Shalitin vapauttamiselle on Syyria, joka vastustaa sitä ja painostaa Damaskoksessa olevia Hamasin johtajia kieltämään vapauttamisen. Syyrialaisten haluttomuuteen vaikuttaa heidän vastuksensa Egyptin välittäjän rooliin, mikä puolestaan on seurausta arabimaiden, joihin Egypti lukeutuu, ja Iranin johtaman Iran-Syyia-Hizbullah-akselin välisestä valtataistelusta, joka on kiihtymässä. 

KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) edustaja Abu Mujahed kertoi eilen, että PRC on yksin vastuussa kaapatun vapauttamisesta ja vain se päättää, millä ehdoilla. PRC:n vaatimuksena on, että Israel vapauttaa 1000 tuhat vankia, ensin kaikki naiset ja alle 18-vuotiaat ja seuraavaksi kaikki eri ryhmien johtajat, vanhat ja sairaat vangit. Israelilla on pääpiirteittäin kahdenlaisia vankeja: Pidätetyt, joita kuulustellaan ja joista jotkut odottavat heidän asiansa käsittelemistä oikeudessa; toiseksi eri rikoksista tuomitut, joille on annettu eri pituisia vankeusrangaistuksia. Useaan murhaan syyllistyneillä voi olla useita elinkautisia tuomioita.

Israelin oikeuslaitos joutuu naurunalaiseksi, jos sen elinkautiseen tai monivuotiseen vankeuteen tuomitut vapautetaan parin vuoden vankeuden jälkeen ja heidät otetaan sankareina vastaan palatessaan palestiinalaiseen yhteiskuntaan. Murhan täytyy yleisen oikeustajun mukaan olla murha ja siihen syyllistyneen murhaaja eikä kansallissankari olosuhteista riippumatta.

2.        PUOLUSTUSASIOITA

Israelin puolustusvoimien johto on havahtunut tosissaan paneutumaan Israelin ylpeyden Merkava-tankkien saamasta löylytyksestä Libanonin sodan aikana. Sinne lähetetyistä 450 tankista viitisenkymmentä sai osuman tuhansista niitä vastaan ammutuista pt-ohjuksista ja parinkymmenen kärsiessä vahinkoja, jotka poistivat ne aktiivikäytöstä ilman perusteellisia korjauksia. Israelissa vieraileva Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov on joutunut keksimään uskottavia selityksiä, miten tuhansia Venäjän valmistamia huippunykyaikaisia pt-ohjuksia on joutunut Hizbullahin terroristien käsiin. IDF:n asiantuntijat ovat havainneet, että Iranin aseteollisuus on peukaloinut ohjuksia lisäämällä niihin samantapaisia nestepommeja, joita Lontoon terroristit aikoivat käyttää Yhdysvaltoihin lentäviä koneita vastaan. Nämä pommit aiheuttavat osuessaan kohteeseensa erittäin kuuman tulipallon, joka ratkaisevasti lisää ohjuksen räjähdysvoimaa. Nämä laser-ohjatut panssarintorjunta ohjukset voidaan ampua 3 km:n päästä ja vielä sadan metrin päästä ammuttuina läpäisevät 10 sm:n panssarin. Israelin aseteollisuudella on valmis järjestelmä ongelman poistamiseksi.

(vertaa Jes.54: 15-17)

TROPHY MISSILE DEFENSE SYSTEM, puolustusjärjestelmä ohjuksia vastaan, kehitettiin Rafael Armaments Development Authority, asekehittelyhallinnon, toimesta jo hyvissä ajoin ennen viimeistä sotaa. Sitä ei kuitenkaan asennettu tankkeihin kustannussyistä. Järjestelmää tarjottiin myös USA:n asevoimille, mutta koska siellä kehitettiin omaa Raytheon aktiivisuojausjärjestelmää, sitä ei haluttu ostaa. Päätökseen vaikutti ehkä se, että Raytheon amerikkalaisen valmistajan edustajia istui armeijan elimessä, joka siitä päätti.

Nyt USA:n senaatti on antanut puolustusministeri Donald Rumsfeldille tehtäväksi selittää, miksi Rafaelin järjestelmä hylättiin, vaikka amerikkalainen järjestelmä valmistuu vasta viiden vuoden kuluttua.

RAFAELIN KEHITTÄMÄ TROPHY-JÄRJESTELMÄ. muodostaa suojattavan panssaroidun kohteen ympärille paikallisen suojaverhon. Se tunnistaa ja jäljittää lähestyvän ohjuksen uhkan ja lähettää sitä kohti ”ammuksen”, joka osuu lähestyvään ohjukseen ja tuhoaa sen. Järjestelmää kokeiltiin Israelissa onnistuneesti maaliskuussa, jota seurasivat  USA:n ja Israelin armeijan edustajat. 

Järjestelmä on valmis asennettavaksi tankkeihin muutamassa kuukaudessa.    

ISRAELIA SYYTETÄÄN rypälepommien käytöstä Libanonin sodan aikana. Sen käyttö on kansainvälisesti kielletty siviiliasutuksen lähettyvillä. Israel haluaa käyttää niitä taistellessaan terroristeja vastaan. Niiden teho perustuu siihen, että pommi hajaantuu lukuisiksi pieniksi pommeiksi, jotka räjähtävät yksilöllisesti myöhemmin. Niiden ongelmana on se, etteivät kaikki räjähdä, joten niitä voi joutua esim. lasten käsiin.

USA:n senaatti hylkäsi keskiviikkona äänin 70-30 lakiesityksen jolla sen käyttöä olisi säännöstelty.

3.        IRAN

Iranin aiempi presidentti (1997-2005) Muhammad Khatami sai Bushin hallitukselta kahden viikon viisumin Yhdysvaltain vierailulle. Hän vierailee useissa osavaltioissa, joihin hänen otetaan vastaan ja luennoi useissa paikoissa, jopa Washingtonin Kansallisessa Katedraalissa. Khatami esittää sitä leveästi ja ystävällisesti hymyilevää presidenttiä, jona hänet opittiin tuntemaan länsivalloissa, ja joka suhtautui myötämielisesti kaikkiin hänelle esitettyihin toiveisiin, mutta joihin hänellä ei ollut päätösvaltaa turhauttaen siten vastaneuvottelijansa. Varsinaisia päättäjiä neuvottelijat eivät tavanneet koskaan.

Nyt hän julistaa kannattavansa kahta valtiota Jordanjoen länsipuolelle ja kieltää koskaan uhanneensa poistaa Israelin maailmankartalta, mutta samalla hän kannattaa voimallisesti Hizbullahia. Khatami haluaa, että Iran kehittää ydinteollisuuttaan, jota hän kannatti jo omana virkakautenaan. Virallisesti Khatamin vierailun aiheena on uskonnollinen suvaitsevuus, jota Iran tuskin edustaa maailmalla. 

4.        YLEISTÄ

DEVORAH LEAH BANDORENKO, ortodoksijuutalainen, joka käyttää uskontonsa mukaan peruukkia, oli saada sydänhalvauksen hakiessaan viisumia vieraillakseen Karmielissa Israelissa 85-vuotiaan äitinsä luona 3-vuotiaan poikansa kanssa. Hän työskentelee kokopäiväisesti Chabad-Lubavitch keskuksessa Volgogradissa. Israelin konsulaatissa Moskovassa häntä vaadittiin hankkimaan todistus, ettei hän aio antautua prostituoiduksi mennessään Israeliin. Bandorenko sanoo, että hän on nuori ja vielä hyvännäköinen, mutta miksi hänen pitäisi antautua sellaiseen ammattiin ja millainen todistus siitä pitää hankkia?