USA JA LÄHI ITÄ

YHDYSVALTAIN TODELLISET INTRESSIT LÄHI IDÄSSÄ

 

Maailmalla kysellään edelleen, miksi USA hyökkäsi Afganistaniin ja Irakiin, ja miksi Iranin ja USA:n välit ovat kiristyneet lähelle avointa kriisiä. Ja miksi Syyria on nyt USA:n erikoistarkkailun alaisena?

USA:n johto on syyttänyt virheellisiä tiedustelutietoja, ettei joukkotuhoaseita löydetty Irakista, mikä oli yksi kantavimmista syistä siihen, että USA liittolaisineen lähetti armeijansa niitä etsimään ja tuhoamaan.

Irakin johto on Saddam Husseinia myöten kieltänyt, että heillä niitä ollut. Kemialliset ja biologiset kärjet tuhottiin heidän mukaansa Persianlahden sodan jälkeen, eikä uusia ole valmistettu, he vannovat. Tosin entinen Saddamin kenraali Sikriti väittää edelleen, että ne piilotettiin Irakiin ja Syyriaan.

Muita syitä USA:n mielenkiintoon Irakin asioissa oli sen harjoittama ihmisoikeuksien vastainen toiminta sekä demokratian vastainen hallinto, selitetään asiantuntevissa piireissä. Mutta nämä tuskin olisivat oikeuttaneet täysimittaiseen sotaan Irakia vastaan.

On myös esitetty väitteitä, että USA halusi Irakin öljylähteet valvontaansa, mutta tämä tuntuu melkoisen läpinäkyvältä verukkeelta.

 

IRANIN ÖLJYPÖRSSI

Professori Krassimir Petrov Ukrainan amerikkalaisesta yliopistosta esittelee aivan uuden näkökulman Yhdysvaltain Lähi Idän politiikkaan.

Petrov opiskeli Ohion valtion yliopistossa makrotaloutta ja kansainvälistä sijoitustoimintaa, jota hän nyt opettaa Ukrainan yliopistossa.

Professori Petrov julkaisi artikkelin aiheesta otsikolla ”Iranin öljynvälitysehdotus ja dollarin tuhoutuminen.”

Esittelen hänen artikkeliaan sen pääkohtien mukaan.

 

Petrov aloittaa artikkelinsa kertoen, miten ennen 1920-lukua maailman talous oli vakaa ja USA:n dollari oli sidottu kultaan. Mutta 1921-1929 maailmanlaajuinen taantuma ehdytti valtioitten kultavarannot, ja myös USA havaitsi mahdottomaksi pitäytyä edelleen kultakantaan.

Presidentti Roosevelt irrotti dollarin kullasta 1932 ja ilmoitti maailman valtioille, ettei se voinut enää toimittaa niille kultaan sidottuja dollareita.

Bretton Woods sopimus 1945 tarkoitti sitä, että USA oli käytännössä vararikossa. Dollari oli nyt maailman reservivaluutta, dollari sidottiin kultaan vain muitten valtioitten toimesta.

Toisen maailmansodan aikana USA toimitti maailman valtioille tavaroita kultaa vastaan, mikä toi sitä USA:n varastoihin suuret määrät.

USA:n dollareiden saantia rajoitettiin, ja sitä sai ostaa vain kultaa vastaan.

1960-luvulla solmittiin ”aseita voita vastaan” periaate.

Vietnamin sodan ja Lyndon B Johnsonin ”suuren yhteisön” rahoittamiseksi painettiin runsaasti dollareita.

Dollareita vietiin muihin maihin sopimuksella, ettei USA lunasta niitä takaisin niiden todellisesta arvosta.

Ulkomaisille valtioille kertynyt dollarimäärä ja USA:n ulkomaankaupan alijäämä tarkoittivat itse asiassa sitä, että USA verotti muita maita oman maansa hyvinvoinnin lisäämiseksi muitten maitten kustannuksella.

Vuosien 1970-1971 aikana maaliman valtiot vaativat USA:lta dollarivarastojensa ostamista takaisin kullalla.

USA:n hallitus kieltäytyi maksamasta, koska sillä ei ollut tarpeeksi kultaa.

USA:n hallitus myönsi julkisesti elokuussa 1971 olevansa vararikko-tilanteessa.

Maailman valtiot huomasivat kuitenkin, etteivät ne voineet tehdä asialle mitään. USA pakotti ne hyväksymään yhä enemmän yliarvostettuja dollareita maksuksi niiden toimittamista tavaroista USA:n jatkuvasti kasvavan kysynnän tyydyttämiseksi.

 

PROFESSORI PETROV  esittää havaintonaan, että USA tarvitsi hyvän ratkaisun siihen, että valtioille oli kertynyt ylen määrin dollareita. Vastaus tähän oli Petrovin mukaan Öljy.

VUONNA 1972-1973 USA SOLMI ÖLJYSOPIMUKSEN SAUDI ARABIAN KANSSA

Tämän sopimuksen mukaan Saudit lupautuivat toimittamaan maailmalle öljyä vain dollareita vastaan, muita maksuvälineitä ei hyväksytty. Muitten OPEC-maitten oli seurattava mukana. Täten maailman dollarivaranto alkoi tiensä öljyä tuottaviin maihin.

SADDAM HUSSEIN oli Petrovin mukaan ensimmäisiä öljyntuottajia, joka halusi lopettaa maansa dollari-sidonnaisuuden ja alkoi vaatia v. 2000 maksuvälineeksi EUROA. Samalla hän kirjoitti oman tuomionsa.

Vaikka Saddamin suunnitelmat eivät toteutuneet, USA katsoi kuitenkin asemansa vaarantuvan, ja koska boikottitoimet eivät tuoneet toivottua tulosta, ainoa mahdollisuus oli sotilaallinen operaatio.

 

Petrov selvittelee, miksi suurvalta lähtee sotaan. Syitä on kaksi:

-          puolustaakseen itseään

-          saadakseen siitä hyötyä

Petron viittaa Paul Kennedyn kirjaan: “The Rise and Fall of the Great Powers”.

Kirjassa kerrotaan, että empire voi kuivattaa omat varansa käymällä liian useita sotia kaivaen näin omaa luhistumistaan. Sotien merkitystä arvioitaessa  sen saavutusten täytyy ylittää sen kustannukset.

Bush laski, että USA:n maailmanvallan puolustaminen vaati sotatoimia.

YK:n valvoma ”öljyä ruokaa vastaan” ohjelma Irakissa peruttiin.

Irak pakotettiin perustamaan öljynvientinsä uudelleen dollarikantaan, eikä EURO kelvannut enää maksuksi.

Petrov väittää havaintonaan, että Irakin sodan todellinen syy oli USA:n maailmanvallan puolustaminen.

 

IRAN JA USA

Maailman huomio on kiinnittynyt siihen, valmistaako Iran ydinaseita vai onko sen ydinohjelma pelkästään rauhanomainen, sähkön tuottamiseksi, eikä ydinaseen valmistaminen, kuten Iran väittää.

Iran on toistuvasti vedonnut siihen, että sillä on oikeus kehittää ydinteollisuuttaan, vaikka sillä on maailman kolmanneksi suurimmat öljyvarat ja suuret kaasuvarat. Maailman huomion mukaan se ei tarvitsisi ydinvoimaa sähkön tuottamiseksi.

Jopa Ranskan ulkoministeri totesi äskettäin, että Iranin ydinohjelma on sotilaallinen ja salaileva, mitä Ranskan Kauko Idässä vieraileva presidentti Chirac yritti pehmentää.

Iranin ydinohjelma on nyt IAEA:n käsissä, joka toimittaa lausuntonsa YK:n turvallisuusneuvostolle maaliskuussa 2006 mahdollisia boikottitoimia varten.

 

IRANIN ÖLJYPÖRSSI

Iran on jatkamassa siitä, mihin Saddam Husseinin kapina dollarin ylivoimaa vastaan keskeytyi, ja suunnittelee omaa ohjelmaansa, jota Petrov pitää paljon todellisempana kuin Saddamin.

Iran ehdottaa uutta öljyn markkinointimekanismia, jossa maksut suoritetaan EURO:illa.

Se hyväksyy öljysuoritusten maksuvälineeksi EURO:n ohittaen dollarisidonnaisuuden kokonaan.

 

Tämä järjestelmä, josta käytetään lyhennystä IOB (Iranian Oil Bourse), toimii seuraavasti:

-          Euroopan valtioitten ei tarvitse pitää dollarivarantoja ostaakseen öljyä.

-          Kiina ja Japani ovat innokkaita pääsemään dollareittensa varannosta ja siirtymään käyttämään maksuvälineenään EURO:a selittäen syyksi dollarin yliarvostuksen. Ne käyttäisivät osan dollareistaan nostaakseen EURO-varantoaan. Toinen osa pidettäisiin jatkuvana varantona. Kolmas osa dumpattaisiin markkinoilla välittömästi.

-          Venäjä tervehtii ilolla tätä järjestelmää päästäkseen pois ylisuuresta dollari-varannostaan ja siirtyäkseen EURO-pohjaan, koska sen tärkeimmät kauppakumppanit ovat Euroopassa.

-          Arabimaat ovat innokkaita pääsemään suuresta dollarikertymästään ja siirtymään EURO-pohjaan, koska niittenkin kauppa tapahtuu pääasiassa Euroopan maitten kanssa. Lisäksi se tukee niitten maailmanlaajuista pyhää sotaa (jihadia) vääräuskoista vihollista (suurta saatanaa) vastaan.

-          Petrov arvelee, että Suur-Britannian asema on ongelmallisin. Sillä on läheiset strategiset ja ideologiset siteen USA:n kanssa, ja se on ollut USA:n uskollisin liittolainen käydyissä konflikteissa.

Petrovin näkemyksen mukaan Suur-Britannia tulee pysymään amerikkalaisen liittolaisensa rinnalla,

tulkoon myrskytuulta tai auringonpaistetta. Maailman kaksi johtavaa markkinointijärjestöä ovat

Nymex, joka toimii New Yorkissa, ja IDE (International Petroleum Exchange), jotka kumpikin ovat amerikkalaisten omistuksessa. Ne eivät voisi kääntyä dollaria vastaan, koska se tarkoittaisi ampumista omaan nilkkaan.

IOB-järjestelmä on tarkoitus aloittaa maaliskuussa 2006, eli samassa kuussa, kun IAEA:n laatima Iranin ydinohjelmaa käsittelevä raportti luovutetaan YK:n turvallisuusneuvostolle.

 

USA:N PUOLUSTUSTOIMET

Professori Petrov esittelee seuraavaksi, mitä mahdollisuuksia USA:lla on puolustautua.

-          USA voi aloittaa kapinoivien valtioitten sabotoinnin esim. kehittämällä viruksen, joka lamauttaa niiden      tietoliikenneverkostot, tietokoneet, niiden serverit ja turvallisuusvarusteet, tai 11.09.2001 tapaisen hyökkäyksen keskus- tai niitä avustavia laitoksia vastaan.

-          Valtionkaappaus (coup d´etat), jota Petrov pitää parhaana vaihtoehtona

-          Hyväksyttävän kompromissin neuvotteleminen; toiseksi paras vaihtoehto.

-          Yhteinen YK:n-johtoinen sotajulkilausuma, jota on vaikea saada aikaan. Iranin ydinohjelma voi olla alkusoittoa tällaiselle vaihtoehdolle, mutta Venäjä ja Kiina vastustavat.

-          Ydinisku Irania vastaan, jossa Israel tekisi ”likaiset työt” USA:n puolesta.

-          Yksipuolinen yleissota, jota Petrov pitää pahimpana vaihtoehtona, sillä USA:n voimat ja resurssit ovat jo hajaantuneet kahden käynnissä olevan sodan takia. USA menettäisi siinä asemansa mahtavimpana valtiona. Dollareita keränneet valtiot voisivat kostaa dumppaamalla keräämänsä dollarit maailman markkinoille. Iranilla on voimakkaita tukijoita: Kiina, Intia ja Venäjä, jotka ovat mukana ns. ”Shanghai-coop” yhteistoiminnassa, sekä lisäksi erikoissopimus Syyrian kanssa.

 

DOLLARIN ALAMÄKI

Dollarin menettäessä arvonsa sen seuraukset olisivat valtavat.

Se tulisi nostamaan USA:n inflaatiota ja nostamaan sen pitkän-ajan korkoa.

Se tarkoittaisi taistelua deflaation ja inflaation välillä.

Petrov arvelee, että USA:n Federaation talousjohtajalla Ben Bermankella on muutamia mahdollisuuksia vastatoimiin. Hän todennäköisesti valitsee inflaation välttääkseen deflaation.

Hän painattaa lisää dollareita, ”kiinnittää jokaisen painokoneen tähän”, arvelee Petrov.

Hän voi ”kutsua kotiin jokaisen helikopterin USA:n 800 sotilastukikohdasta ja myydä ne kaikki”.

Hän voi hävittää USA:n nykyisen valuutan ja rakentaa uuden kulta-pohjaisen hyperinflaation kautta.

Se tulee aiheuttamaan loputonta hämminkiä maailmalla dollariin perustuvien lainojen ja saatavien parissa.

Maailman keskuspankit tulevat varmaankin taistelemaan kynsin hampain säilyttääkseen dollarin arvon antamalla omien valuuttojensa arvon heikentyä (inflaatio).

Dollarin tuhoutuminen voi olla nopea ja tuskaton, tai se on tuskallinen ja kestää vuosikausia.

 

YKSITYINEN HENKILÖ

Professori Petrov tarkastelee lopuksi yksityisen kansalaisen mahdollisuuksia tässä tilanteessa, ja hän huomioi, että ne ovat kovin rajoitetut.

Hän voi pyrkiä muuttamaan valuuttansa lähimaiden valuuttoihin, mutta hallitus voi rajoittaa valuutan vaihtoa. Tai hän voi kiinnittää valuuttansa omaisuuteen, maatiloihin ja kiinteistöihin, mutta tämäkin voi vaikeutua, koska pankit eivät hyväksy dollaria maksuvälineeksi sen arvon nopean alenemisen vuoksi.

Arvometallit, timantit ja jalokivet voivat olla seuraava tie, mutta sielläkin tulee vastaan dollarin alamäki.

Eli, mikäli Petrovin havainnot ovat oikeita, jokaisen yksityisen henkilön tulee tehdä omat johtopäätöksensä ja toimia niiden perusteella, eikä aikaa ole paljon.

 

Loppuhuomio.

Haluaisin tässä yhteydessä viitata edellisiin kirjoituksiin websivuilla: ”Petovalta” ja ”Israelin tilanne 440”, jotka molemmatkin käsittelevät Iraniin läheisesti liittyviä tapahtumia ja kehitystä siellä. Molemmat kirjoitukset lähetin myös normaalia viestityskanavaa pitkin.

Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin hullunrohkea esiintyminen ja uhittelu maailman ainoaa supervaltaa vastaan voi saada oman selityksensä tämänkin artikkelin kautta. Hän kokee taistelevansa paljon laajemmalla areenalla, kuin tavalliselle kansalaiselle on mahdollista tajuta.

Hän tuskin on se tulena ”mahdi”, eli messias, jota shia-muslimit odottavat, mutta hän on vakuuttunut siitä, että tämä ”laiton” on tulossa, ja valmistelee hänen tuloaan monin tavoin.

Hän on saanut teologista taustatukea maansa johtavalta shia-oppineelta, joka uskoo samoin ja näyttää olevan samalla tavoin ”valveutunut ja valaistunut” kuin hänkin.

Jos kaikki alkaa tapahtua professori Petrovin kuvailemalla tavalla, aika alkaa olla vähissä, sillä jo ensi kuussa Iranin öljypörssi (IOB) on tarkoitus aloittaa kaikkine sitä seuraavine ilmiöineen.

On muuten merkittävää, että Job, inhimillisten kärsimysten esikuva,  kirjoitetaan usein juuri noilla kirjaimilla: IOB, hepreaksi IYOB, alef-jud-vev-be.

Lähde: www.masternewmedia.org/news/2006/01/23/the_iranian_oil_exchange_proposal.htm

 

KASTEL 19.02.06

Gabriel